Între statutul de idoli și mari dezamăgiri. Cum i-a prins finalul lui 2014 pe cei mai importanți stranieri români

Între statutul de idoli și mari dezamăgiri. Cum i-a prins finalul lui 2014 pe cei mai importanți stranieri români
  • Publicat:
  • Actualizat:

Anul 2014 se încheie fericit pentru câțiva dintre cei mai importanți stranieri, dar cei mai mulți au o situație incertă la echipele la care evoluează. Printre „premianții” acestui final de an sunt Pantilimon și Bicfalvi, jucători care au reușit să devină pioni principali în echipele lor.

Interesul echipelor din Europa pentru jucătorii români a scăzut în ultimii ani. Chiar și așa, reușim să avem câțiva reprezentanți importanți în campionatele care contează. Pe lângă aceștia, mai există un grup de jucători care evoluează în campionate mai slabe, dar care reușesc să aibă un rol important în echipele pe care le reprezintă.

Iată situația celor mai importanți stranieri români la finalul lui 2014-începutul lui 2015:

Costin Pantilimon – Sunderland

În vară, fostul portar al lui Poli Timișoara s-a despărțit de City, în speranța că-și va găsi o echipă la care să prindă mai multe meciuri. A ales Sunderland, dar în primele etape a stat pe banca de rezerve. După mai multe meciuri nereușite făcute de titularul Vito Mannone, Pantilimon a primit șansa de a arăta ce poate. De atunci, n-a mai fost scos din poartă și a devenit unul dintre cei mai apreciați goalkeeperi din Premier League.

Până acum, Pantilimon a jucat în 12 meciuri pentru Sunderland (10 în Premier League și două în Cupa Ligii), timp în care a primit 12 goluri. Cu Pantilimon în poartă, Sunderland a devenit prima echipă care nu a primit gol de la Chelsea în actuala ediție de Premier League.

Vlad Chiricheș – Tottennham

Prima parte a sezonului n-a fost cea mai strălucită perioadă din cariera lui Chiricheș. Accidentat în vară, internaționalul român nu a participat în turneul american făcut de Tottenham și a ratat astfel șansa de a-l impresiona pe noul antrenor, Mauricio Pochettino.

Din titular constant în sezonul trecut, Chiricheș a devenit astfel soluție de avarie sau o variantă pentru jocurile cu miză mai mică. În ultima vreme a fost folosit fundaș dreapta, o poziție care este însă destul de incomodă pentru el. Presa din Occident a scris despre plecarea lui Chiricheș în această iarnă, AS Roma și Juventus fiind favorite pentru semnătura românului.

Până acum, a jucat în 11 meciuri (6 în Premier League, 4 în Europa League și unul în Cupa Ligii), reușind o pasă de gol.

Radu Ștefan – Lazio

Fundașul de 28 de ani este unul dintre jucătorii de bază ai lui Lazio. Este integrat perfect, a primit rolul de al doilea căpitan al echipei, se bucură de sprijinul fanilor și de încrederea antrenorului. Din păcate, problemele medicale l-au împiedicat să joace mai mult în acest sezon.

A prins în total 9 meciuri pentru Lazio (8 în campionat, unul în Cupa Italiei), timp în care a reușit o pasă de gol.

Dorin Goian – Asteras Tripolis

Fundașul în vârstă de 34 de ani se simte foarte bine la Asteras, echipă cu care ocupă locul 4 în Grecia, la 6 puncte distanță de liderul PAOK Salonic. Este unul dintre jucătorii importanți ai echipei, iar până acum a bifat 19 meciuri (10 în campionat, 9 în Europa League – în calificări și grupe), reușind să înscrie de două ori.

Dragoș Grigore – Toulouse

După despărțirea din vară de Dinamo, Dragoș Grigore a ajuns în Franța, unde s-a adaptat excelent. A avut un început de sezon foarte bun, cu intervenții apreciate în Franța, dar forma sa a scăzut ușor-ușor, odată cu scurgerea etapelor. Este totuși titular, a prins 18 meciuri în tricoul lui Toulouse (17 în campionat, unul în Cupă), însă n-a marcat și n-a dat vreun assist. Meciuril bune făcute în Franța i-au adus și convocarea la echipa națională.

Cosmin Moți – Ludogoreț

A devenit cel mai apreciat jucător din lotul campioanei Bulgariei, după ce a reușit să-și califice de unul singur echipa în grupele Ligii Campionilor, la capătul unui meci memorabil cu Steaua, în care a apărat două lovituri de la 11 metri. Este titular incontestabil, a jucat în grupe contra unor echipe ca Real Madrid sau Liverpool, iar meciurile foarte bune din acest sezon l-au readus la echipa națională.

Până acum, a intrat în total în 26 de meciuri (13 în campionat, 12 în Liga Campionilor – preliminarii și grupe – și unul în Supercupa Bulgariei), a marcat de două ori și a oferit 4 pase de gol.

Eric Bicfalvi – Volin Luțk

Fostul mijlocaș al Stelei traversează cea mai bună perioadă din cariera sa. A fost reprofilat pe poziția de mijlocaș ofensiv, lucru prin care și-a câștigat rolul de cel mai important jucător din echipă. A încheiat prima parte a sezonului cu 16 meciuri în total (13 în campionat și 3 în Cupă), timp în care a marcat 11 goluri și a dat 3 assist-uri. Este pe primul loc în topul golgheterilor din Ucraina, cu 9 reușite, iar această iarnă i-ar putea aduce transferul la o echipă mai importantă.

Evoluțiile pe care le-a avut la Volin Luțk l-au ajutat să ajungă și la echipa națională, pentru care a debutat în amicalul cu Danemarca.

Gabriel Torje – Konyaspor

Plecat la Udinese ca o mare speranță a fotbalului românesc, Torje n-a reușit să confirme așteptările. După ce anul trecut a fost împrumutat la Espanyol, în acest sezon a fost direcționat de Udinese spre Turcia, la o echipă din partea a doua a clasamentului. A alternat meciurile bune cu cele mai puțin reușite, iar la echipa națională a ieșit în evidență mai mult prin declarațiile acide la adresa colegilor de vestiar.

Pentru Konyaspor a jucat în total 17 meciuri (12 în campionat, 5 în Cupă), a marcat de două ori și a oferit 3 pase de gol.

George Pușcaș – Inter Primavera

Atacantul în vârstă de 18 ani este unul dintre jucătorii care ne dau cele mai mari speranțe pentru viitorul naționalei. Pușcaș marchează constant pentru echipa de tineret a lui Inter și a fost luat în câteva rânduri în lotul echipei mari, însă n-a apucat încă să debuteze în Serie A. Jocurile bune făcute la naționala de tineret, cât și la echipa de club i-au adus convocarea în premieră la naționala de seniori a României, dar n-a apucat să joace niciun minut.

În acest sezon are în total 12 meciuri pentru Primavera, reușind să marcheze de 15 ori.

Florin Gardoș – Southampton

Vara lui 2014 i-a adus lui Gardoș transferul mult visat. Southampton, una dintre revelațiile sezonului trecut din Premier League, i-a plătit Stelei aproximativ 7 milioane de euro pentru acest transfer, cea mai importantă mutare din ultimii ani, după cea a lui Chiricheș la Tottenham. Din păcate, Gardoș era ușor accidentat în momentul transferului, iar până a redevenit apt medical, cuplul format din Fonte și Alderweireld s-a sudat. Southampton are în acest moment a doua cea mai bună apărare din Premier League, cu 15 goluri primite, cu unul mai mult decât liderul Chelsea.  

Din fericire pentru el, antrenorul Ronanld Koeman a început să-i dea tot mai multe șanse să joace. În meciul cu Crystal Palace, din urmă cu două etape, Gardoș a fost titular într-un sistem nou folosit de Koeman, cu 3 fundași centrali. Dacă va păstra această așezare, Gardoș are șanse mari să prindă mai des tricoul de titular.  O altă veste bună pentru fostul fundaș al Stelei este că Yoshida, prima rezervă pentru postul de fundaș central, va pleca la Cupa Asiei alături de naționala Japoniei.

Până acum, Gardoș a intrat în 8 meciuri (5 în campionat, 3 în Cupa Ligii).

Alexandru Maxim – VfB Stuttgart

Și pentru Maxim, prima parte a sezonul n-a fost foarte bună. Cel mai bun pasator al echipei din sezonul trecut s-a transformat în rezervă constantă. Armin Veh, antrenorul cu care „șvabii” au început sezonul, nu i-a acordat suficientă încredere, astfel că Maxim a fost departe de forma din prima parte a sezonului trecut. După demiterea lui Veh din cauza rezultatelor slabe, pe bancă a fost readus Huub Stevens, cel care l-a trecut pe Maxim pe bancă pe finalul sezonului trecut.  Totuși, Huub Stevens i-a acordat câteva șanse lui Maxim pe acest final de an, dar mijlocașul român s-a accidentat.

Situația de la echipa de club l-a făcut pe Maxim să-și exprime public nemulțumirea, iar jurnaliștii din Germania au scris că acesta ar putea pleca în această iarnă.

Maxim a încheiat prima parte a sezonului cu 11 apariții (10 în Bundesliga, una în Cupă), un gol și 4 assist-uri.

Ciprian Tătărușanu – Fiorentina

Fostul portar al Stelei a ales în vară să-și continue cariera la Fiorentina, o decizie care până acum nu s-a dovedit foarte inspirată. Neto, titularul de drept, a făcut jocuri foarte bune, iar internaționalul român apărat până acum doar în cele 6 meciuri pe care toscanii le-au disputat în Europa League, timp în care a primit 4 goluri.

Ar putea ajunge totuși titular în retur, dacă evenimentele din această iarnă îi vor fi favorabile. Neto mai are contract până în vară și a refuzat până acum propunerea de prelungire, iar conducerea clubului din Firenze l-a avertizat pe brazilian că sta pe banca de rezerve până la finalul sezonului dacă nu oferă un răspuns pozitiv.

Răzvan Raț – PAOK Salonic

Ajuns la 33 de ani, căpitanul echipei naționale reușește să mențină un nivel de joc înalt. Este un jucător important la liderul campionatului Greciei, iar cifrele îi confirmă evoluțiile bune: 20 de meciuri (12 în campionat, 7 în Europa League – preliminarii și grue și unul în Cupă), 3 goluri și 6 assist-uri.  

Bogdan Stancu – Genclerbirligi

Fostul atacant al Stelei nu se află în cele mai bune relații cu coducerea clubului, deoarece este tentat să plece. Stancu intră în această iarnă în ultimele 6 luni de contract și ar dori să înceapă o altă aventură. Cu toate acestea, a prins 17 meciuri în acest sezon (14 în campionat, 3 în Cupă), timp în care a marcat de 6 ori și a dat o pasă de gol.

Ciprian Marica – Konyaspor

Ca și Torje, cel mai important atacant de la naționala României a ales în vară să evolueze în campionatul Turciei, pentru Konyaspor. A început bine sezonul, dar s-a accidentat foarte grav și a avut nevoie de o operație la genunchi. Este motivul pentru care a jucat doar 3 meciuri pentru Konyaspor, toate în campionat, timp în care a marcat un gol.

Sergiu Buș – ȚSKA Sofia

Atacantul în vârstă de 22 de ani a trecut Dunărea în vară, după ce s-a despărțit de Corona Brașov și s-a făcut repede remarcat în fosta echipă a Armatei Bulgariei. N-a avut probleme de adaptare, iar încrederea pe care antrenorul i-a oferit-o a fost răsplătită cu 10 goluri și 5 assist-uri în cele 21 de meciuri pe care le-a bifat în total pentru ȚSKA (19 în campionat, unul în preliminariile Europa League și unul în Cupă).

Este golgheterul campionatului Bulgariei, cu 10 goluri marcate.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate, fără păcănele
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură…