INTERVIU | Un puşti, la porţile Premier League. Cum a ajuns Marco Dulca, la doar 18 ani, în prima echipă a lui Swansea. De la "eram foarte leneş", la "îmi place să lupt cu cei mai puternici"

22 ian 2018 6123 afişări Stranieri
INTERVIU | Un puşti, la porţile Premier League. Cum a ajuns Marco Dulca, la doar 18 ani, în prima echipă a lui Swansea. De la "eram foarte leneş", la "îmi place să lupt cu cei mai puternici"
  • Marco Dulca şi lecţia depre cum îşi cresc britanicii viitorii campioni. Mijlocaşul crescut la Swansea vorbeşte despre importanţa psihologiei pentru un fotbalist, despre antrenamentele grele făcute fără “a fi împins de la spate” şi despre instruirea practică şi teoretică a tinerilor fotbalişti.
  • Fiul fostului internaţional ar putea debuta în Premier League, în acest sezon.

Puştii români, crescuţi în academiile din străinătate, încep să-şi forţeze intrarea în Premier League. După Vlad Dragomir, de la Arsenal, un alt tânăr mijlocaş, care n-a apucat să debuteze în fotbalul mare din România, cochetează cu prima echipă al unui club din Premier League. Este Marco Dulca, mijlocaş central de 18 ani, care este considerat unul dintre cei mai buni ai academiei de la Swansea. Drept dovadă, acesta a fost chemat în această săptămână la antrenamentele primei echipe şi ar putea debuta în actualul sezon de Premier League. Fiul lui Cristi Dulca încearcă să-şi construiască singur o carieră, departe de un campionat “mediocru”, unde numele tatălui său nu-l poate ajuta. Marco povesteşte cum este viaţa unui tânăr fotbalist la o academie din cel mai important campionat al lumii. Anglia a ajuns campioană mondială la juniori, cu academii care îşi pregătesc viitoarele talente cu două antrenamente pe zi, plus sesiunile la sala de forţă şi cu o bază teoretică solidă, din care nu lipsesc instruirea în anatomie, psihologie, nutriţie, stilul de viaţă al unui sportiv sau fundamentele antrenoratului. Marco Dulca spune că arată altfel şi gândeşte altfel, după aproape trei ani petrecuţi în Anglia.

Marco e deja un obişnuit al naţionalelor de tineret

Marco, cum au fost antrenamentele cu prima echipă? Te aşteptai să fii chemat?

Sincer, nu mă aşteptam să fiu chemat, deoarece eu aveam program de salã cu cei de la U23, la ora 13:00. La ora 9 dimineaţa mă sunã un coleg “disperat” că la ora 11 trebuie să ne prezentăm la antrenament, la echipa mare. Nu mi-a venit să cred! Au fost antrenamente fizice, dar cu mingea.

Sunt fotbalişti de zeci de milioane de euro acolo. Cum te-au primit şi cum se comportă la antrenamente?

Chiar dacă aceşti jucători valoreaza enorm, sunt şi ei nişte persoane normale, cu bun simţ şi care m-au primit foarte bine la antrenament. Este o concurenţă foarte mare pe orice post la echipa mare, aşa că fiecare dă 100% la fiecare antrenament.

Marco Dulca alături de Gifly Sigurdsson, unul dinte cei mai importanţi jucători din istoria lui Swansea. Între timp, islandezul s-a transferat la Everton.

Remarcat de managerul Carvalhal

Ce ai învăţat de la jucătorii importanţi ai lui Swansea, de când eşti acolo?

Sincer, nu am stat cu niciun jucător ore întregi, ca să îmi dea sfaturi sau să îmi spună cum să ajung un jucator mai bun, dar de când am ajuns la Swansea îi vad pe fiecare cât de mult suflet pun la fiecare antrenament sau meci, iar acest lucru mă face şi pe mine să îmi doresc mai mult să reuşesc la acest nivel.

Cum sunteţi monitorizaţi la juniori? Vine managerul echipei mari să vă vadă?

La meciurile noastre mai mult au venit secunzii acestuia să ne vadã, dar şi Carvalhal este foarte deschis cu noi, tinerii. A fost mulţumit de aportul meu la echipa mare şi acest lucru mi l-a comunicat şi mie. În rest, întreg staff-ul primei echipe îţi dă sfaturi şi te incurajeaza, în fiecare zi.

Câţi antrenori sunt la prima echipă a lui Swansea?

Antrenorul principal este Carlos Carvalhal, care mai este ajutat de încă patru “secunzi”.

Primul impact: “dorul de familie şi sala de forţă”

Cum e impactul pentru un jucător tânăr din România, când merge la un club din Premier League? De ce probleme se loveşte acolo?

Având 16 ani când am ajuns prima datp în Swansea, prima problemă a fost dorul de familie, dar vorbind zi de zi cu ei mi-am mai revenit. A doua problemă, să spun aşa, a fost antrenamentul în sala de forţă, eu nefãcând niciodată antrenament la salã, la Cluj. Am muncit mai mult decât alţii şi acest lucru m-a ajutat să fiu la acest nivel. Mă impresionează educaţia şi profesionalismul fiecărui jucător din aceasta academie. Aici nu trebuie sa fi împins de la spate sã alergi sau sã îţi faci programul în sala de forţã.

Sunt şanse să debutezi în Premier League anul acesta?

Dupã ce a venit noul manager la echipa s-au facut multe schimbari şi tot mai mulţi jucători tineri se antrenează sau chiar joacă la echipa mare, ceea ce s-a întâmplat şi cu mine. Eu, dacă voi continua să muncesc şi să mă antrenez, la fel ca şi până acum, sunt sigur ca voi avea şanse mari să debutez.

În ce privinţe te-a schimbat perioada de acolo, faţă de momentul când ai plecat din România?

Eu cred că m-am maturizat mai mult şi m-am schimbat şi foarte mult, din punct de vedere fizic. Am pus multã masã muscularã. Nu în ultimul rând, în urma maturizării mele, de când am plecat, am reusit să îmi dau seama tot mai mult cât de importantă este familia. Doar familia a fost lângă mine în momentele grele şi m-a susţinut şi mă susţine în fiecare zi. Pentru ei “îmi dau viaţa” în fiecare zi.

Marco Dulca, pe vremea când tatăl său doar spera că va ajunge fotbalist.

Care este cel mai important sfat primit de la tatăl tău?

Când aveam 14-15 ani, jucam încă la Universitatea Cluj şi aveam mari probleme cu creşterea. Ma dureau genunchii, spatele şi cea mai mare problemă era că nu mă mai antrenam la potenţialul meu maxim şi eram foarte leneş. Aşa că într-o zi tatăl meu a decis să îmi spună doar două cuvinte: “începutul sfârşitului”. Aceste două cuvinte au avut un impact incredibil asupra mea, astfel încat şi în ziua de astăzi le mai ţin minte. Dar pe lângă acest lucru, tatăl meu, la fel şi mama mea, îmi dau sfaturi bune în fiecare zi.

Două antrenamente pe zi şi mult studiu: “Psihologia este foarte important pentru un jucător de fotbal”

Cum este o zi din viaţa unui jucător de la Swansea, în plin campionat?

Programul începe dimineaţa, la ora 8:30. Ajungem la academie, avem micul-dejun, iar după intrăm în salã pentru mobilitate şi “activare”, înainte de antrenament. Antrenamentul în sine nu durează mai mult de 80 minute. Este mai mult fizic, cu mingea şi totul este făcut la intensitate maximă. Dupã antrenament avem prânzul la academie şi după asta intrăm direct în sala de forţã, pentru un antrenament de aproximativ 60 de minute.

În afară de fotbal, în ce mai constă pregătirea la academie?

În primii doi ani, când am ajuns în Swansea, am fost înscris la un colegiu sportiv, unde am primit 4 diplome. Acum, că am terminat cu colegiul, mai facem doar psihologie, ceea ce este foarte important pentru un jucător de fotbal, din ziua de azi.

Una dintre diplomele primite de Marco Dulca

Ai ales varianta grea, cel mai greu campionat din lume. Nu ţi-ar fi fost mai uşor să joci în România?

Da, am ales varianta cea mai grea, deoarece mie îmi place să lupt cu cei mai puternici şi să demonstrez că şi eu sunt de aceelaşi calibru. Nu vreau să mă complac într-un campionat mediocru.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.