INTERVIU | Un puști, la porțile Premier League. Cum a ajuns Marco Dulca, la doar 18 ani, în prima echipă a lui Swansea. De la „eram foarte leneș”, la „îmi place să lupt cu cei mai puternici”

INTERVIU | Un puști, la porțile Premier League. Cum a ajuns Marco Dulca, la doar 18 ani, în prima echipă a lui Swansea. De la
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Marco Dulca și lecția depre cum își cresc britanicii viitorii campioni. Mijlocașul crescut la Swansea vorbește despre importanța psihologiei pentru un fotbalist, despre antrenamentele grele făcute fără „a fi împins de la spate” și despre instruirea practică și teoretică a tinerilor fotbaliști.
  • Fiul fostului internațional ar putea debuta în Premier League, în acest sezon.

Puștii români, crescuți în academiile din străinătate, încep să-și forțeze intrarea în Premier League. După Vlad Dragomir, de la Arsenal, un alt tânăr mijlocaș, care n-a apucat să debuteze în fotbalul mare din România, cochetează cu prima echipă al unui club din Premier League. Este Marco Dulca, mijlocaș central de 18 ani, care este considerat unul dintre cei mai buni ai academiei de la Swansea. Drept dovadă, acesta a fost chemat în această săptămână la antrenamentele primei echipe și ar putea debuta în actualul sezon de Premier League. Fiul lui Cristi Dulca încearcă să-și construiască singur o carieră, departe de un campionat „mediocru”, unde numele tatălui său nu-l poate ajuta. Marco povestește cum este viața unui tânăr fotbalist la o academie din cel mai important campionat al lumii. Anglia a ajuns campioană mondială la juniori, cu academii care își pregătesc viitoarele talente cu două antrenamente pe zi, plus sesiunile la sala de forță și cu o bază teoretică solidă, din care nu lipsesc instruirea în anatomie, psihologie, nutriție, stilul de viață al unui sportiv sau fundamentele antrenoratului. Marco Dulca spune că arată altfel și gândește altfel, după aproape trei ani petrecuți în Anglia.


Marco e deja un obișnuit al naționalelor de tineret

Marco, cum au fost antrenamentele cu prima echipă? Te așteptai să fii chemat?
Sincer, nu mă așteptam să fiu chemat, deoarece eu aveam program de salã cu cei de la U23, la ora 13:00. La ora 9 dimineața mă sunã un coleg „disperat” că la ora 11 trebuie să ne prezentăm la antrenament, la echipa mare. Nu mi-a venit să cred! Au fost antrenamente fizice, dar cu mingea.

Sunt fotbaliști de zeci de milioane de euro acolo. Cum te-au primit și cum se comportă la antrenamente?
Chiar dacă acești jucători valoreaza enorm, sunt și ei niște persoane normale, cu bun simț și care m-au primit foarte bine la antrenament. Este o concurență foarte mare pe orice post la echipa mare, așa că fiecare dă 100% la fiecare antrenament.


Marco Dulca alături de Gifly Sigurdsson, unul dinte cei mai importanți jucători din istoria lui Swansea. Între timp, islandezul s-a transferat la Everton.
 

Remarcat de managerul Carvalhal

Ce ai învățat de la jucătorii importanți ai lui Swansea, de când ești acolo?
Sincer, nu am stat cu niciun jucător ore întregi, ca să îmi dea sfaturi sau să îmi spună cum să ajung un jucator mai bun, dar de când am ajuns la Swansea îi vad pe fiecare cât de mult suflet pun la fiecare antrenament sau meci, iar acest lucru mă face și pe mine să îmi doresc mai mult să reușesc la acest nivel.

Cum sunteți monitorizați la juniori? Vine managerul echipei mari să vă vadă?
La meciurile noastre mai mult au venit secunzii acestuia să ne vadã, dar și Carvalhal este foarte deschis cu noi, tinerii. A fost mulțumit de aportul meu la echipa mare și acest lucru mi l-a comunicat și mie. În rest, întreg staff-ul primei echipe îți dă sfaturi și te incurajeaza, în fiecare zi.

Câți antrenori sunt la prima echipă a lui Swansea?
Antrenorul principal este Carlos Carvalhal, care mai este ajutat de încă patru „secunzi”.

Primul impact: „dorul de familie și sala de forță”

Cum e impactul pentru un jucător tânăr din România, când merge la un club din Premier League? De ce probleme se lovește acolo?
Având 16 ani când am ajuns prima datp în Swansea, prima problemă a fost dorul de familie, dar vorbind zi de zi cu ei mi-am mai revenit. A doua problemă, să spun așa, a fost antrenamentul în sala de forță, eu nefãcând niciodată antrenament la salã, la Cluj. Am muncit mai mult decât alții și acest lucru m-a ajutat să fiu la acest nivel. Mă impresionează educația și profesionalismul fiecărui jucător din aceasta academie. Aici nu trebuie sa fi împins de la spate sã alergi sau sã îți faci programul în sala de forțã.

Sunt șanse să debutezi în Premier League anul acesta?
Dupã ce a venit noul manager la echipa s-au facut multe schimbari și tot mai mulți jucători tineri se antrenează sau chiar joacă la echipa mare, ceea ce s-a întâmplat și cu mine. Eu, dacă voi continua să muncesc și să mă antrenez, la fel ca și până acum, sunt sigur ca voi avea șanse mari să debutez.

În ce privințe te-a schimbat perioada de acolo, față de momentul când ai plecat din România?
Eu cred că m-am maturizat mai mult și m-am schimbat și foarte mult, din punct de vedere fizic. Am pus multã masã muscularã. Nu în ultimul rând, în urma maturizării mele, de când am plecat, am reusit să îmi dau seama tot mai mult cât de importantă este familia. Doar familia a fost lângă mine în momentele grele și m-a susținut și mă susține în fiecare zi. Pentru ei „îmi dau viața” în fiecare zi.


Marco Dulca, pe vremea când tatăl său doar spera că va ajunge fotbalist.

Care este cel mai important sfat primit de la tatăl tău?
Când aveam 14-15 ani, jucam încă la Universitatea Cluj și aveam mari probleme cu creșterea. Ma dureau genunchii, spatele și cea mai mare problemă era că nu mă mai antrenam la potențialul meu maxim și eram foarte leneș. Așa că într-o zi tatăl meu a decis să îmi spună doar două cuvinte: „începutul sfârșitului”. Aceste două cuvinte au avut un impact incredibil asupra mea, astfel încat și în ziua de astăzi le mai țin minte. Dar pe lângă acest lucru, tatăl meu, la fel și mama mea, îmi dau sfaturi bune în fiecare zi.

Două antrenamente pe zi și mult studiu: „Psihologia este foarte important pentru un jucător de fotbal”

Cum este o zi din viața unui jucător de la Swansea, în plin campionat?
Programul începe dimineața, la ora 8:30. Ajungem la academie, avem micul-dejun, iar după intrăm în salã pentru mobilitate și „activare”, înainte de antrenament. Antrenamentul în sine nu durează mai mult de 80 minute. Este mai mult fizic, cu mingea și totul este făcut la intensitate maximă. Dupã antrenament avem prânzul la academie și după asta intrăm direct în sala de forțã, pentru un antrenament de aproximativ 60 de minute.

În afară de fotbal, în ce mai constă pregătirea la academie?
În primii doi ani, când am ajuns în Swansea, am fost înscris la un colegiu sportiv, unde am primit 4 diplome. Acum, că am terminat cu colegiul, mai facem doar psihologie, ceea ce este foarte important pentru un jucător de fotbal, din ziua de azi.


Una dintre diplomele primite de Marco Dulca

Ai ales varianta grea, cel mai greu campionat din lume. Nu ți-ar fi fost mai ușor să joci în România?
Da, am ales varianta cea mai grea, deoarece mie îmi place să lupt cu cei mai puternici și să demonstrez că și eu sunt de aceelași calibru. Nu vreau să mă complac într-un campionat mediocru.

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen