INTERVIU | A plecat de acasă la 14 ani, vorbeşte patru limbi străine, s-a şcolit la Arsenal şi Ajax, iar acum bate la porţile Serie A: "Important e să nu renunţi niciodată la visul tău"

2 feb 2019 16648 afişări Stranieri
INTERVIU | A plecat de acasă la 14 ani, vorbeşte patru limbi străine, s-a şcolit la Arsenal şi Ajax, iar acum bate la porţile Serie A: "Important e să nu renunţi niciodată la visul tău"
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

La vârsta la care majoritatea adolescenţilor se luptă cu Pitagora şi Bacovia, Ricardo Farcaş (18 ani / fundaş central şi mijlocaş defensiv) aşteaptă să intre prin alunecare la Dzeko sau Piątek. A plecat la 14 ani de acasă, a fost şcolit de Arsenal şi Ajax, iar acum pare pregătit să facă pasul spre meciurile de seniori. A ajuns în Italia înainte de startul actualului sezon, fiind transferat de SPAL. A fost bancă la "thrillerul" cu Parma, însă n-a apucat să debuteze în Serie A. E răbdător, ştie că va veni şi momentul lui.

Îşi vede familia extrem de rar, de maxim şase ori pe an. A profitat de timpul petrecut în străinătate şi a învăţat patru limbi: engleză, greacă, olandeză şi italiană. A avut şansa de a cunoaşte fotbalişti precum Frenkie de Jong, pe care Barcelona a plătit 75 de milioane de euro. N-ar spune nu unui transfer în România, dar pentru moment vrea să se impună în străinătate. E conştient că are o şansă bună de a confirma la cel mai înalt nivel şi vrea să profite de ea. Mai multe detalii puteţi afla direct de la el:

ProSport: Ricardo, te-ai format în două academii de renume, la Arsenal Elite Academy şi la Ajax Amsterdam. Cum ai resimţit trecerea în Italia?

Ricardo Farcaş: M-am acomodat relativ repede, asta şi datorită faptului că am gasit un colectiv deosebit de jucători şi staff. M-a ajutat mult şi experienţa acumulată în perioadele petrecute la Arsenal şi Ajax.

Ce diferenţe ai sesizat între fotbalul din Olanda şi cel din Italia?

Fotbalul italian pune un mai mare accent pe factorul tactic. De asemenea, cred că Serie A este un campionat bazat mai mult pe fizic. Comparativ cu cel din Olanda.

Crezi că vei primi şansa de a debuta în Serie A în acest sezon?

Rămâne de văzut. Îmi doresc foarte mult acest lucru şi voi face tot ce depinde de mine să se întâmple.

Cât de greu a fost să pleci de la 14 ani de acasă şi să te adaptezi la rigorile din străinătate?

A fost destul de greu în primele luni, eram totuşi la o vârstă destul de fragedă. Însă am conştientizat rapid că mi s-a oferit o şansă de a-mi îndeplini visul, de a ajunge fotbalist, şi nu o puteam rata.

De câte ori te vezi cu familia ta într-un an?

Cam de cinci-şase ori pe an. O fac cu mare plăcere, familia îmi dă mereu puterea de a continua.

Dacă ai primi o ofertă din ţară ai alege să te întorci aici?

Nu m-am gândit la acest lucru, dar orice este posibil. Deocamdată sunt motivat să mă impun aici, unde fotbalul este de o calitate superioară.

Cum te-ai simţit să stai pe bancă la meciul cu Parma?

A fost un sentiment deosebit, am trăit meciul cu intensitate. M-am bucurat şi de un joc spectaculos, cu un rezultat senzaţional.

Ai crezut că SPAL mai poate reveni de la 2-0?

Am fost educat mereu să cred în victorie, fiind crescut în două academii în care iţi este dezvoltată mentalitatea de învingător. Aşa că nu am încetat să sper când scorul era  2-0. Chiar dacă pentru unii părea un scor de nerăsturnat.

Există vreun fundaş central pe care îl ai drept model?

Model e mult spus, dar îmi place foarte mult Sergio Ramos. 

Am citit într-un interviu pe care l-ai acordat pentru Jurnalul Bihorean că vorbeşti patru limbi străine. Le-ai învăţat singur sau ai avut profesori care ţi-au predat?

Da, vorbesc patru limbi străine: engleza, greaca, olandeza şi mai nou italiana. Am profitat de faptul că am avut mereu un profesor pus la dispoziţie de cluburile la care am activat.

Ce şanse crezi că au juniorii din România să ajungă la un nivel important? Având în vedere că infrastructura din ţara noastră nu se compară cu cea din străinătate

Fiecare junior are şansa lui. Important este să creadă in ea, să muncească mult şi să nu renunţe niciodată la visul lui. Nu e uşor să o faci din ţară, diferenţa de cultură şi mentalitate este una foarte mare. Dar avantajul ţi-l poţi crea prin propria munca.

Până să debuteze în Serie A, Ricardo Farcaş a devenit un om de bază în echipa din Primavera a celor de la SPAL.

Poţi face o comparaţie între condiţiile din străinătate şi cele din ţara noastră? Cel puţin la nivel de copii şi juniori.

Condiţiile sunt cu totul altele în ceea ce priveşte infrastructura şi modul de lucru cu juniorii. Spun asta cu părere de rău. Şi noi ar trebui să putem pune la dispoziţie metode moderne de instruire şi facilităţi necesare pentru performanţă. E păcat că factorii de decizie din Romania neglijează acest aspect.

Ce sfat i-ai da unui tânăr jucător aflat la început de drum?

Să se dedice în totalitate meseriei pe care şi-a ales-o, pentru că atat cat îi dai fotbalului, atat îţi va da şi el înapoi.

În perioada petrecută la Ajax, ai apucat să faci cunoştinţă cu Frenkie de Jong? Dacă da, crezi că va deveni un jucător important pentru Barcelona?

Cu Frenkie nu am avut ocazia să joc, dar l-am urmărit de multe ori şi vă pot spune că este un jucător cu o inteligenţă rară în joc. Nu este uşor să te impui la Barcelona, dar sunt sigur că va merge acolo hotărât să-şi joace şansa până la capăt.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.