„Burleanu are susținere politică? Dacă a promis doar două mandate, să se țină de cuvânt! Rezultatele îl aduc pe Mircea Sandu în fața lui”. Selecționerul Moldovei U20 îl ia la țintă pe șeful FRF. Amintiri de fotbalist la Tiraspol: „Ne-am refugiat în subsolul hotelului, trăgeau cu tunurile înspre noi” | CORESPONDENȚĂ DE LA CHIȘINĂU

„Burleanu are susținere politică? Dacă a promis doar două mandate, să se țină de cuvânt! Rezultatele îl aduc pe Mircea Sandu în fața lui”. Selecționerul Moldovei U20 îl ia la țintă pe șeful FRF. Amintiri de fotbalist la Tiraspol: „Ne-am refugiat în subsolul hotelului, trăgeau cu tunurile înspre noi” | CORESPONDENȚĂ DE LA CHIȘINĂU
  • Publicat:
  • Actualizat:

Fostul stoper al Rapidului din perioada 1992-1994, Alexandru Guzun, 22 selecții în naționala Moldovei, povestește cum a deprins tainele fotbalului pe câmp, când mergea cu vacile la păscut, explică ce l-a îndemnat să urmeze o facultate de Drept, demers neobișnuit printre sportivi, și relatează de ce s-a retras oripilat din impresariat. A candidat în 2009 la șefia federației de la Chișinău și, în episodul 2 al interviului pentru Prosport, lansează semne de întrebare vizavi de actuala administrație FRF: ”Burleanu are susținere politică? Dacă a promis doar două mandate, să se țină de cuvânt! Rezultatele îl aduc pe Mircea Sandu în fața lui”. Actual selecționer al Moldovei U20, Guzun îl ia la țintă pe șeful FRF. Și completează cu amintiri de fotbalist la Tiraspol: ”Ne-am refugiat în subsolul hotelului, trăgeau cu tunurile înspre noi”.

„Munca de la țară m-a călit foarte tare”

ProSport: Sandu, provii dintr-o familie numeroasă, cu 9 copii, dintr-un sat din apropiere de Chișinău. Ce amintiri ai din perioada tinereții?

Alexandru Guzun: A fost o copilărie grea, dar plăcută. Munca de la țară m-a călit foarte tare. Mergeam la înșirat tutun, la păscut cu vacile, dar acolo am deprins practic tainele fotbalului, pentru că băteam mingea aproape de dimineața până seara pe câmp. Dacă știai să stăpânești balonul acolo, să pasezi, să driblezi pe tăpșane, lucrurile deveneau mai simple pe gazon. Erau alte timpuri. Acum copiii petrec insuficient timp pe teren.

Guzun (nr. 5) a jucat timp de 9 ani pentru naționala Moldovei, 1991-2000, inclusiv în două amicale contra României / Foto: Arhiva personală

Părinții te-au susținut?

Mai strigau după noi să ajutăm la treburile de prin jurul casei, dar fugeam deseori cu frații mei la fotbal. Tata, Dumnezeu să-l odihnească!, era însă primul meu suporter. Venea la toate meciurile când m-am apucat serios de sport. Mergeam împreună și la partidele Nistrului Chișinău, cum se numea pe vremuri Zimbru de azi. Mi-aduc aminte un episod când stătea la povești cu niște vecini, care-mi ziceau: ”Măi, Sandule, n-am crezut că din mahala vei ajunge să faci performanță”. I-au dat lacrimile de bucurie. Era o mândrie pentru el.

Primul meu antrenor a fost Vasile Dabija, la Izvoraș Drăsliceni. Să-i dea Dumnezeu sănătate! Am avut apoi norocul să-l întâlnesc pe marele tehnician Anatol Borș, care m-a promovat la Tighina Bender, unde m-am format ca jucător, în liga secundă din fosta URSS, un campionat foarte puternic. Am răzbit în carieră și pentru că am lucrat cu oameni de calitate”, Alexandru Guzun pentru Prosport

„Impresariatul înseamnă lașitate, cinism și să calci pe cadavre”

Ești și absolvent de Drept, o preocupare pentru studii mai puțin întâlnită printre sportivi. De ce ai simțit nevoia să urmezi această facultate?

Am fost mereu preocupat de școală, m-au interesat toate materiile, nu am lăsat nimic de izbeliște. Am urmat mai întâi Educație Fizică și Sport, apoi, după ce am încheiat activitatea de jucător, mi-am dat seama că m-ar ajuta să-mi completez latura educațională. Și am ales Dreptul la îndemnul unuia dintre frații mei, care e jurist. Iar asta m-a ajutat mai târziu în impresariat.

  • 9 formații se află pe CV-ul de jucător al lui Guzun în perioada 1989-2000, cele mai importante experiențe fiind la Tighina Bender (1989-1992), Rapid (1992-1994), Nistru Otaci (1995-1998), Torpedo Zaporoje (1999) și Dnepr (1999)

Ai fost într-adevăr agent de jucători câțiva ani. De ce ai renunțat?

Am intrat în domeniu pentru că am vrut să încerc și alte experiențe. Cunoșteam foarte bine campionatele din România și Ucraina, aveam relații extinse printre jucătorii din Moldova, așa încât mi-am luat licența și am pornit la treabă. Dar mi-am dat seama în timp că e o lume în care nu mă regăseam.

Ca impresar, nu era foarte important să propui jucători de calitate, cât să ai relații sus puse și să poți vinde chiar dincolo de calitățile reale ale unui fotbalist – Alexandru Guzun pentru Prosport

Alexandru Guzun dă mâna cu fostul președinte FIFA Joseph Blatter cu ocazia unei vizite efectuate la Chișinău de elvețian / Foto: Arhiva personală

Ce te-a deranjat cel mai mult?

E o lume în care trebuie să calci uneori pe cadavre, nu neapărat să cunoști fenomenul. Multă lașitate, cinism, oameni care se ocupă doar să bage ”strâmbe”, trebuie să intri în niște relații toxice în jurul unor circuite în care se rulează bani mulți. N-am păcălit însă niciodată fotbalul. Asta nu mă reprezintă, așa că am preferat să stopez tot.

”Am candidat la federație fiindcă voiam să las ceva în urma mea”

Cu ce jucători ai lucrat?

Ionuț Pârvu, Daniel Baston, Augustin Chiriță, am avut o tentativă și cu Robert Niță. Pe Buta l-am dus la Volyn Luțk, pe Covalciuc la Spartak Moscova. Au fost și câțiva fotbaliști din naționala Moldovei. Dar, la un moment dat, inima și mentalul meu mi-au dictat să revin în antrenorat.

Ai absolvit în 2003 Școala de Antrenori la București, unde poveștile de culise despre cursurile de acolo sunt uneori spectaculoase, cu suspiciuni de bani pe sub mână și trecut ca prin brânză. Care a fost experiența ta profesională?

Am fost a doua generație din Moldova care a obținut la București licența B, pe când Mircea Rădulescu era șeful Școlii. Pentru mine a fost totul în regulă, am mers constant la cursuri, am avut lectori importanți, gen Dinu sau Lucescu, și nu am treut peste nicio etapă cu ocolișuri.

  • 3 reprezentative i s-au dat pe mână la Chișinău lui Guzun: U17 (secund, calificare la turneu final), U21 și, în prezent, U20
Guzun e un personaj obișnuit pe băncile tehnice ale naționalelor juvenile sau de tineret ale Moldovei

În 2009 ai candidat și la șefia federației de fotbal, scrutin câștigat de Pavel Cebanu. Ți-ai dorit mult acel proiect?

Cebanu e o legendă în Moldova și știam ce înseamnă să candidez. Nu-mi pare însă rău. N-am concurat atunci împotriva cuiva, ci pentru a prezenta anumite valori și concepții pe care mi-ar fi plăcut să le introduc în fotbalul din Moldova. Gândeam atunci să las ceva în urma mea, la fel cum am făcut ca jucător sau antrenor. Era un program structurat pe două mandate a câte cinci ani, după care firesc e să vină altcineva, fiindcă apar interese, uzura, plafonarea.

”Aș merita să fiu antrenorul naționalei mari a Moldovei”

La fel a spus și Burleanu la București în 2014, când a obținut primul mandat, iar acum e deja la al treilea și-și prepară prelungirea fără termen în fruntea FRF!

E greu să mă exprim, fiindcă nu cunosc lucrurile din interiorul fotbalului românesc, dar, de la distanță, chiar mă gândeam ce s-a întâmplat. Cum a fost posibil ca un monument precum Popescu să fie scos din cursă prin arestare cu o zi înainte de alegeri? De ce nu l-au arestat mai înainte? Cum a fost posibil ca Lupescu, venit din structurile UEFA, să nu fie votat, deși majoritatea oamenilor credeau că va învinge?

Întrebarea mea retorică este: Burleanu are susținere din partea conducătorilor, a sistemului, din zona politică? Dacă ai vorbit despre doar două mandate, trebuie să-ți îndeplinești promisiunea, altfel îți pierzi din credibilitate! Și rezultatele îl aduc în față pe Mircea Sandu, fiindcă la ele te raportezi”, Alexandru Guzun pentru Prosport

Conduci în prezent naționala U20 a Moldovei, visezi să antrenezi cândva în România, poate chiar la Rapid, fosta ta echipă?

Mi-aș dori, fie și ca secund la Rapid, împreună cu un antrenor de la care să învăț lucruri noi. Asta e o meserie în care trebuie să ”furi” câte ceva și să aplici propria viziune. Orice rapidist ar vrea să ajungă pe banca echipei. Cu mare plăcere m-aș întoarce. De asemenea, aș merita să fiu antrenorul naționalei mari a Moldovei. M-ar propulsa acolo rezultatele. Să fie însă cum o vrea Dumnezeu!

”Roata istoriei se va întoarce spre Unirea Moldovei cu România”

Ai luat vreodată în calcul să te muți în România? Crezi că va veni cândva momentul Unirii cu Moldova?

Părinții mei s-au născut în perioada interbelică pe vremea când teritoriul făcea parte din România. Eu am dobândit și cetățenia română. M-a încurajat în acest sens și avocatul Puiu Ionescu, fostul mare jucător al Rapidului. Se vorbea la un moment dat chiar și de posibilitatea de a juca pentru naționala României. Am simțit mereu acest atașament și l-am evocat în multe discuții cu familia. Vorbeam și cu soția că poate ar fi trebuit să rămânem la București. Ăsta e simțul meu de a gândi românește. Roata istoriei se va întoarce cu siguranță spre Unire.

Fostul fundaș al Rapidului a trăit pe viu zilele de groază ale bătăliei de la Tighina, 1992, purtată între forțele secesioniste ale Transnistriei și armata națională a Moldovei

Cum vezi toată povestea asta complicată din Transnistria, teritoriul autodeclarat independent din 1992, după confruntări militare sângeroase? Vrând, nevrând, fotbalul e implicat prin Sheriff în acest subiect sensibil!

Jucam la Tighina chiar în zilele când a pornit acel război. Am rămas ascuns patru zile în subsolul hotelului, cu întregul lot. Eram expuși la un mare pericol. În fața hotelului stăteau două tancuri, care se aflau în schimb de focuri cu inamicii din partea opusă. Puteam să fim oricând aruncați în aer. Unii mai tineri glumeau, dar nu era nimic de râs. Auzeam peste tot bombardamente, împușcături. Când am ieșit, am dat numai peste cadavre pe stradă. Parcă ieri s-a întâmplat! Mi-au rămas întipărite acele imagini. Mă rog la Dumnezeu doar să fie pace!

Sper să existe dorință pentru rezolvarea acestui conflict. Prin Sheriff, fotbalul ne unește. Așa ar trebui să avem rațiune pe domeniul fiecăruia pentru a nu exista astfel de situații”, Alexandru Guzun pentru Prosport

Ți-e teamă că Moldova va fi atrasă în războiul declanșat de Moscova în Ucraina?

Nimeni nu s-a gândit vreodată că Rusia va invada Ucraina. Suntem foarte aproape și există pericolul ca Moldova să fie cumva atrasă în conflict. Fiecare își face probleme pentru familie. Din păcate, situația escaladează în loc să se liniștească. Sunt îngrijorat.

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1 IULIE
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1 IULIE
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare