”Mi s-a făcut pielea de găină când am intrat pe Giulești”. Primul stranier transferat de Rapid după căderea lui Ceaușescu povestește experiența fierbinte trăită lângă Podul Grant și rememorează ”dubla” cu Inter din Cupa UEFA: ”Glumeam cu colegii în vestiar că ne putem lăsa de fotbal” | CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU

”Mi s-a făcut pielea de găină când am intrat pe Giulești”. Primul stranier transferat de Rapid după căderea lui Ceaușescu povestește experiența fierbinte trăită lângă Podul Grant și rememorează ”dubla” cu Inter din Cupa UEFA: ”Glumeam cu colegii în vestiar că ne putem lăsa de fotbal” | CORESPONDENȚĂ DIN CHIȘINĂU
  • Publicat:
  • Actualizat:

În pauza de iarnă a sezonului 1992-1993, Rapidul aducea primul stranier din epoca post-revoluționară, fundașul central Alexandru Guzun, internațional moldovean. Erau zorii perioadei când Copos intrase în anturajul clubului, pe care avea să-l preia foarte curând. Cu jucătorul adus de peste Prut în lot, feroviarii terminau campionatul pe locul 4 în vara lui 1993 și nimereau apoi direct peste Inter Milano în primul tur din Cupa UEFA. La trei decenii distanță de aventura ”vișinie”, Guzun trece în revistă escapada carierei de la București, în primul episod al interviului oferit pentru Prosport la Chișinău. ”Mi s-a făcut pielea de găină când am intrat pe Giulești”, recunoaște azi fostul stoper. El povestește experiența fierbinte trăită lângă Podul Grant și rememorează ”dubla” cu Bergkamp și Schilacci: ”Glumeam cu colegii în vestiar că ne putem lăsa de fotbal”.

”Respiram românește, mi-a fost ușor să aleg”

Sandu, te-ai numărat printre primii moldoveni din Liga 1 după Revoluție. Cum ai ajuns în Giulești?

Totul a pornit de la două jocuri amicale pe care le-am disputat contra Rapidului cu naționala Moldovei. Unul la Chișinău, celălalt la un turneu în Indonezia. M-au remarcat Mircea Rădulescu și Marcel Pușcaș, antrenorii de atunci, am purtat o discuție chiar în Asia cu președintele Mircea Pascu, după care a și venit oferta. La întoarcere am mers direct la București și am semnat.

marcel puscas carte
Marcel Pușcaș a fost unul dintre oamenii care au contribuit la aducerea lui Guzun în Giulești

Care au fost argumentele cu care te-au convins să vii în România?

Eram legitimat atunci în Ucraina, la Vinița, o echipă destul de competitivă. Primisem o propunere tentantă și de la Metalist Harkov, dar respiram românește, așa că mi-a fost destul de ușor să aleg. Am cules înainte și câteva informații despre campionat, mi-a plăcut și am făcut pasul firesc.

A fost la mijloc și atracția cupelor europene, pentru că Rapidul lupta la vârf, am terminat finalmente sezonul pe locul 4 și am intrat pe tabloul Cupei UEFA. Așa am ajuns să joc și în celebra dublă cu Inter Milano”, Alexandru Guzun pentru Prosport

”Ce execuții avea Bergkamp! A marcat cu o «foarfecă» din fața mea”

Ai fost integralist în meciurile cu Inter din toamna lui ‘93, 1-3 în Italia, 0-2 la București. Bergkamp a dat toate golurile la Milano, dar s-au desprins abia în ultimele 20 de minute. N-ați realizat un meci rău acolo, nu?

Mi-aduc aminte acea partidă, în care am rezistat foarte bine în fața lui Inter până spre final. Au deschis scorul din penalty, la un henț involuntar comis de Nae Stanciu, dar golul egalizator al lui Andrași ne-a motivat extraordinar. A venit apoi o «foarfecă» a lui Bergkamp chiar din fața mea, s-a dus mingea pe colțul lung, plus un contraatac.


Bergkamp? Îngrozitor, probabil!

Un fotbalist complet: viteză, tehnică, inteligență. Sunt calitățile care l-au propulsat în carieră. Avea și niște execuții rafinate, fantastice. L-am avut în marcaj, mai alternam sarcinile cu Gică Cârstea, dar Interul etala o forță ofensivă copleșitoare uneori. Nu uitați că mai erau Schilacci, Șalimov, urca și Jonk din linia a doua.

Am căzut de pe un cal frumos cu Inter. Am făcut schimb de tricou cu Tramezzani. În vestiar la San Siro discutam cu colegii și glumeam că ne putem și lăsa de fotbal după ce am călcat pe iarba unui stadion așa celebru”, Alexandru Guzun pentru Prosport

”Era uimitor cum se pregătea Iovan pe final de carieră”

Ai avut în defensiva Rapidului un coleg faimos. Știi la cine mă refer?

La Fane Iovan! Nu-mi venea să cred că împart vestiarul cu căpitanul de la Sevilla, chiar dacă era pe final de carieră. Sunt mândru că am evoluat alături de un jucător excepțional. Am învățat multe lucruri de la el. Era uimitor cum se pregătea, cum citea jocul, cum pasa sau cum realiza marcajul adversarului.

Evolua mai mult libero!

Mai exista încă sistemul cu libero, eu eram în fața lui în calitate de stoper, dar jocul ne aducea în destule situații în care făeam schimb de locuri și ne completam sarcinile.

  • 31 de meciuri în toate competițiile a jucat Guzun în tricoul Rapidului, pentru care nu a marcat niciun gol

Mai ieșeai și la câte o bere cu nea Fane?

Ha, ha, ha! Am locuit la hotel ”Lido” în prima parte a șederii la București. Mai venea acolo, stăteam la o vorbă, dar totul discret, fără exagerări.

Instantaneu de pe San Siro, de la Inter – Rapid 3-1: Iovan supervizează din plan secund duelul dintre Guzun și Toto Shilacci

”Mi-am luat o casă la Chișinău și o mașină din prima de instalare”

Ce meciuri din campionat ți-au rămas în memorie?

Un 2-0 acasă cu Dinamo, care avea o trupă serioasă, cu Prunea, Dorinel, Hanganu. Apoi, debutul cu Petrolul: o atmosferă nouă, galerie spectaculoasă. Nu eram obișnuit cu astfel de lucruri. Sincer, mi s-a făcut pielea de găină când am intrat pe teren la primul meci. Am câștigat cu 1-0, fanii m-au aplaudat. A fost un meci bun.

Atât? Doar acestea două?

Și un 0-0 în Ghencea cu Steaua, care era formație de Champions League, cu Ilie Dumitrescu, Prodan, Stângaciu.

Copos abia venise în anturajul echipei, n-am prins vremurile cu contracte de zeci de mii de euro. Am avut însă un salariu bun și am încasat o primă de instalare generoasă, cu care mi-am permis să-mi iau o casă la Chișinău și o mașină. Am trăit o viață foarte decentă la București”, Alexandru Guzun pentru Prosport

Ai plecat, totuși, destul de repede din Giulești. Ce s-a întâmplat?

Chiar vorbeam recent cu Florin Motroc și-i spuneam că m-aș gândi mai bine la momentul despărțirii dacă s-ar întoarce roata vremii. Mi-am rupt maleola și m-am operat înainte de retur după o accidentare suferită la naționala Moldovei. A urmat o perioadă mai lungă de recuperare, Rapidul l-a luat între timp pe Adi Matei și mi-am dat seama că ar putea urma o perioadă neplăcută pe bancă. Hizo mă încuraja foarte mult, dar mentalitatea și personalitatea mea nu-mi permiteau să fiu rezervă. Am plecat la Nistru Otaci, apoi în Ucraina, dar poate m-am grăbit. Ar fi trebuit, totuși, să am puțină răbdare.

”N-aș fi crezut niciodată că Iulian Chiriță va ajunge la închisoare”

Cine era șeful glumelor în vestiar?

Iulian Chiriță, de departe! Când intra el, începea caterinca! Inventa câte un mișto din orice fază remarcată în cabină. Un lider și în vestiar, și pe teren.

Iulian Chiriță a fost motorul Rapidului în anii ’90

Presupun că știi ce necazuri a avut prin Spania, cu un dosar complicat cu carduri clonate, a ajuns în închisoare la un moment dat.

Am tot citit în ultimii ani despre problemele lui. Îmi pare foarte, foarte rău pentru el. Nu merita această soartă. Un băiat extraordinar, la locul lui, un caracter de nota zece. N-aș fi crezut niciodată că va ajunge în astfel de situații. Chiar mi-ar fi făcut plăcere să-l întâlnesc la festivitățile ocazionate de centenarul Rapidului, dar n-a putut veni. Sper să fi trecut peste toate greutățile, s-o ia de la început cu capul sus.

Felicitări Rapidului pentru sărbătoarea centenarului! A fost un eveniment emoționant. Sper să-i văd pe băieți fericiți și la finalul sezonului, cu un nou titlu pus în palmares”, Alexandru Guzun pentru Prosport

Când ai văzut noul stadion al Rapidului e imposibil să nu te fi gândit cum ar fi fost să joci și tu pe bijuteria din Giulești. Corect?

Și vechiul stadion avea farmecul lui aparte, cu acea potcoavă și tribunele gata să cadă peste gazon. Îl revăd cu ochii minții și realizez că simțeai o vibrație fantastică acolo și o motivație pe măsură. Suporterii aveau efectul unui drog prin cântece, aplauze, coregrafie.

Galeria Rapidului ocupă un loc special în inima lui Guzun © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Sau prin fluierături, că probabil ai făcut cunoștință și cu furia tribunei!

Asta chiar nu! Chiar dacă am făcut și meciuri mai proaste, pe mine m-au protejat puțin, fiindcă eram mai nou la echipă. Pe ăștia mai vechi i-au luat pe sus și au avut de suferit uneori.

”A fost o mândrie să-l am adversar pe Hagi”

Ai jucat de două ori cu Moldova împotriva României, în partide amicale, între care un 1-5 la Ploiești chiar înainte de Mondialul din ‘98, când l-ai înfruntat direct pe Hagi.

Și pe Adi Ilie, pe Ilie Dumitrescu. Venise atunci un nou selecționer, Ivan Danilianț, cu o altă strategie și chiar ne-a spus după meci că, în ciuda rezultatului sever, concluzia lui era că nu făcusem chiar un meci rău acolo. A fost o mare mândrie să am față în față adversari de asemenea calibru, care au realizat apoi și un turneu final bun în Franța.

  • 22 selecții a adunat Guzun la reprezentativa Moldovei, în perioada 1991-2000: a înscris un gol într-o partidă cu Germania

Te-a surprins ce-a pățit Hagi cu Farul la Tiraspol?

Nu trebuie să fii specialist ca să-ți dai seama că Farul a făcut în returul cu Sheriff una dintre cele mai proaste partide ale sale. Urmăresc atent ce se întâmplă în România, fusese și semnalul de alarmă de la Supercupa cu Sepsi, dar nu mi-am imaginat niciun moment că Farul poate arăta așa de rău. Fără dorință, dueluri pierdute, incapabili să lege trei pase. Ori asta e valoarea jucătorilor și a echipei, ori a fost un accident. N-am un răspuns, dar sper să fi fost varianta a doua.

Rapidul e familia mea. Mi-a rămas la suflet. Le dores tuturor celor de acolo să fie sănătoși și să contribuie la revitalizarea fotbalului românesc. Aș vrea să se întoarcă timpurile când naționala sau cluburile scoteau mii de oameni în stradă de bucurie”, Alexandru Guzun pentru Prosport

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează bolile de inimă
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele