ANALIZĂ | Cum a ajuns Răzvan Marin să fie curtat de AS Roma? Cifrele vorbesc de la sine

22 mar 2018 3484 afişări Comentează şi tu Stranieri
ANALIZĂ | Cum a ajuns Răzvan Marin să fie curtat de AS Roma? Cifrele vorbesc de la sine

În timp ce majoritatea stranierilor se pot mândri doar cu un cont atractiv de instagram, Răzvan Marin a ajuns la un alt nivel. La numai 21 de ani, fiul lui Petre Marin a început să evolueze la turaţie maximă pentru Standard Liege, iar cifrele românului sunt de-a dreptul impresionante în actuala stagiune. O pasă decisivă la fiecare trei meciuri, cele mai multe apariţii în tricoul formaţiei belgiene (33, la egalitate cu Konstantinos Laifis şi Paul-Jose Mpoku) şi al treilea marcator al grupării de pe "Maurice Dufrasne", cu 6 reuşite (Orlando Sa, cu 13 goluri, respectiv Renaud Edmond, cu 10 reuşite, îl devansează pe Răzvan). Acestea sunt bornele atinse de Răzvan Marin în sezonul 2017/2018.

Hagi l-a folosit pe Răzvan Marin în toate poziţiile posibile, de la închizător la mijlocaş lateral sau chiar aripă. Cel mai bun randament l-a arătat în poziţia clasică de mijlocaş central. Belgienii i-au cerut în câteva rânduri să joace mai avansat, în spatele vârfului, dar experimentul n-a dat rezultate. Hagi s-a convins rapid de acest lucru. Răzvan Marin nu e jucătorul care să destabilizeze apărarea adversă prin dribling sau printr-o incursiune în viteză, e acel jucător ce poate pasa exact unde atacantul îi cere. Cu 11 pase decisive în 33 de jocuri oficiale, Marin e cel mai bun pasator de la Standard Liege. În clasamentul celor mai buni pasatori din campionat, ocupă locul patru, cu 7 pase, lider fiind Ruud Vormer de la Brugge, cu 16.

Antrenorul Sá Pinto a ştiut cum să-l ajute pe Marin să ajungă la un alt nivel. Portughezul i-a acordat destul de multă libertate în joc mijlocaşului român, indiferent de sistemul pe care l-a ales. Fie că a fost vorba de 4-2-3-1, 4-4-1-1 sau 4-4-2, lângă Marin, sau în spatele lui, a fost mereu un mijlocaş defensiv. În primul 11 au apărut de-a lungul sezonului, rând pe rând, Uche Agbo, Marveille Bokadi sau Gojko Cimirot, doar Marin a fost de neclintit. Românul e singurul jucător de câmp care a fost în lot la toate meciurile din acest sezon, 36 la număr. Portarii Gillet şi Ochoa se pot lăuda de asemenea cu această performanţă. Marin a rămas pe bancă la numai trei jocuri, toate din campionat. Mai exact, Sá Pinto nu l-a introdus în etapele 1, 5 şi 6.

În 82 de meciuri jucate în tricoul Viitorului Constanţa, Marin a marcat de nouă ori şi a livrat 12 pase decisive. În Belgia a avut nevoie de numai 51 de meciuri pentru a ajunge la aceste cifre. Sezonul impresionant al româmnului a fost încoronat cu calificarea în playoff-ului pentru Liga Campionilor şi mai apoi cu câştigarea Cupei Belgiei. Jurnalişti belgieni consideră că Trebel de la Anderlecht şi Răzvan Marin sunt cei mai buni mijlocaşi central din campionat. Claudiu Keşeru e singurul internaţional care are mai multe meciuri oficiale decâte Răzvan Marin, în acest sezon (34). Nu degeaba au început să circule zvonuri conform cărora Monchi, directorul sportiv al Romei, îl monitorizează pe Marin Jr.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.