Situaţie ciudată în Premier League: statul care blochează transferul unui jucător

19 iul 2018 4221 afişări Comentează şi tu Fotbal Extern
Situaţie ciudată în Premier League: statul care blochează transferul unui jucător

Premieră pentru un club englez. Nou-promovata Fulham a transferat primul jucător din Singapore care va juca în Premier League. Benjamin Davis, în vârstă de 17 ani, mai are o singură problemă, înainte să se alăture noii sale echipe: tânărul are de efectuat stagiul militar, obligatoriu în ţara sa.

Fotbalistului i-a fost refuzată cererea de amânare a serviciului militar, pe motiv că nu îndeplineşte niciunul dintre criteriile pertinente. Legea din Singapore prevede ca toţi băieţii sub 18 ani trebuie să efectueze un stagiu de doi ani în domeniul apărării, fie că e vorba de armată, poliţie sau serviciul civil. Sportivul va împlini vârsta majoratului în luna noiembrie şi încă nu a desfăşurat nicio parte din stagiu.

O reacţie oficială din partea Ministerului Apărării a statului asiatic a apărut la scurt timp după ce cazul său a fost mediatizat: ”Deoarece fiecare bărbat răspunzător de Serviciul Naţional cu normă întreagă şi-a lăsat deoparte interesele personale pentru a se înscrie, nu ar fi corect să aprobăm cererile de amânare pentru indivizii care doresc să-şi urmeze propria carieră şi dezvoltare. În sport, amânările se acordă celor care reprezintă Singapore în competiţii internaţionale, precum Jocurile Olimpice, şi au şansa de a câştiga medalii pentru ţara noastră.

Tatăl adolescentului, Harvey Davis, a făcut public cazul, prin intermediul jurnaliştilor de la BBC. Părintele acestuia le-a declarat jurnaliştilor că au de gând să facă recurs la decizia Ministerului Apărării: ”Cred că nu e cu putinţă să te aştepţi la cineva să facă o pauză de doi ani de la cariera de fotbalist profesionist, iar apoi să se întoarcă, pur şi simplu. În acest punct critic, nu are sens. Înţelegem importanţa deservirii Serviciului Naţional. Fiul meu mai mare deja l-a terminat, iar Benjamin o va face, dar e doar o chestiune de timp.

Mai există o posibilitate ca Davis să joace pentru clubul englez: să renunţe la cetăţenie. Tatăl său este originar din Regatul Unit, iar mama sa din Thailanda. Părintele său le-a declarat jurnaliştilor că ar lua în considerare această opţiune: ”Nu ştiu ce vom face dacă vom fi forţaţi de situaţie. Ben vrea să joace pentru Singapore simte că poate să facă ţara mândră. Dar dacă nu i se acordă şansa, atunci cum o va face?

Situaţia fotbalistului a creat un val de reacţii pe reţelele sociale din ţara sa. Mai mulţi utilizatori de Facebook atrag atenţia autorităţilor asupra declaraţiei prim-ministrului statului, Lee Hsien Loong, care a felictat-o pe campioana mondială Franţa, pentru faptul că produce atâtea talente. Mulţi dintre utilizatori cer redefinirea serviciului obligatoriu, astfel încât să fie mai flexibil.

Articol scris de Cristinel Roşu

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.