Nu e minune, e strategie! Cinci motive pentru care PAOK domină Grecia cu Răzvan Lucescu pe bancă

  • Publicat:
  • Actualizat:

Cel mai în vogă antrenor român al momentului este, fără îndoială, Răzvan Lucescu. Tehnicianul în vârstă de 50 de ani a reușit, în cel de-al doilea său sezon pe banca lui PAOK Salonic, să câștige titlul în Grecia, al treilea din istoria clubului și primul după 34 de ani. Mai mult decât atât, PAOK a devenit și o specialistă a Cupei și este în cărți pentru a cuceri al treilea trofeu consecutiv, urmând să joace o nouă finală cu AEK Atena.

Fără să fie unul dintre granzii Greciei, PAOK a reușit să domine în ultima perioadă fotbalul elen dintr-un cumul de factori favorabili, factori peste care s-a adăugat abilitatea celor din conducere și din staff. Reprezentanta „nordului”, PAOK a scos pentru prima dată după 30 de ani titlul din zona Atenei, acolo unde a fost împărțit între Olympiakos, Panathinaikos și AEK, iar semnele venite dinspre Salonic indică formarea unui nou pol de putere.

ProSport a urmărit atent de-a lungul ultimului sezon situația de la Salonic și vă prezintă cinci motive pentru care PAOK a ajuns să domine Grecia cu Răzvan Lucescu pe banca tehnică.

Lucescu, profesor, părinte și polițist

Fără să impresioneze cu CV-ul în clipa în care a fost instalat la PAOK, Răzvan Lucescu și-a câștigat rapid respectul fanilor dintr-un motiv pe cât de simplu, pe atât de complicat de materializat. Într-un vestiar zbuciumat de lipsa performanțelor și de frustrarea venită din „hegemonia” Atenei, Lucescu a reușit să liniștească apele. În jurul antrenorului român s-a format rapid un grup unit, cu lideri clari recomandați de valoare. Astfel, cu un lot numeros și echilibrat din punct de vedere valoric, Lucescu a reușit să ducă la bun sfrâșit o campanie internă fără să apară nemulțumiri majore între titulari și rezerve. Singura abatere, cea a egipteanului Amr Warda, mijlocaș ofensiv nemulțumit de minutele jucate, a fost rapid rezolvată prin împrumutul la Atromitos. Lucescu a câștigat definitiv respectul vestiarului chiar la partida în care PAOK a cucerit matematic titlul.

La 5-0 contra lui Levadiakos, pe un „Toumba” plin peste numărul maxim admis, Lucescu l-a trimis pe teren pentru ultimele trei minute pe Vieirinha. Cel mai bun jucător din acest sezon, lider de vestiar și căpitan de echipă, portughezul se accidentase grav cu o etapă înainte, iar medicii au transmis faptul că va lipsi de pe gazon cel puțin șase luni. Cu victoria asigurată, antrenorul român și-a permis să îi ofere lui Vieirinha niște momente de neuitat, momente în care stadionul a erupt și a cinstit, în stilul clasic, cu torțe și petarde, prezența pe teren a portughezului.

Nu doar în Atena se câștigă milioane

Incă de la venirea la Salonic, rusul Ivan Savvidis a constatat că o luptă cu forțele din Atena nu putea fi dusă doar cu entuziasm și seriozitate. Extrem de potent financiar, rusul a oferit la PAOK salarii de top pentru nivelul fotbalului grec, iar mai mulți fotbaliști au ajuns să câștige sume impresionante. Prijovic, Vieirinha, Mauricio au fost printre cei care au avut salarii de 1,5 milioane de euro pe sezon la PAOK, cu restul titularilor între 500.000 de euro și un milion de euro pe sezon. Fondul mărit i-a permis lui PAOK să își motiveze suplimentar fotbaliștii, dar să și atragă jucători pentru a întări lotul, așa cum a fost cazul lui Sergio Oliveira, împrumutat de la Porto, fotbalist care s-a declarat atât de mulțumit de condițiile de la Salonic încât le-a transmis conducătorilor că și-ar da acceptul pentru un transfer definitiv.

Bine că bate BATE!

PAOK a debutat spectaculos în campania europeană la începutul sezonului 18/19. Clubul din Salonic a eliminat în preliminariile Ligii Campionilor nume importante precum FC Basel și Spartak Moscova și a fost trimisă în grupele Europa League după dubla cu Benfica, 1-1 la Lisabona și 1-4 la Salonic. În grupele Europa League parcursul a fost dezamăgitor, cu cinci înfrângeri și o singură victorie într-o grupă cu Chelsea, BATE Borisov și MOL Vidi. Totuși, mulți dintre specialiștii fotbalului din Grecia au pus prestația europeană pe seama conservării forțelor pentru campania internă, una care avea o importanță mult mai mare pentru PAOK. Fără să se întrebuințeze în Europa League, PAOK a câștigat toate meciurile importante din toamnă și și-a asigurat o primăvară cu un calendar lejer în care, până la urmă, a tranșat definitiv lupta pentru titlu.

Ba patronul lor e mai tare!

Olympiakos Pireu a dominat autoritat istoria recentă a fotbalului grec. Cu un total de 29 de titluri în palmares, Olympiakos a câștigat zece din ultimele 13 ediții de campionat, de la înființarea Superligii. Dincolo de aspectul strict fotbalistic, puterea lui Oly a fost pusă pe seama influenței uriașe pe care Evangelos Marinakis, armatorul grec care deține clubul, o avea atât în lumea politică, cât și în lumea fotbalului. Lucrurile s-au echilibrat în ultimii ani din două motive. Marinakis a intrat într-o uriașă și gravă serie de probleme cu legea, iar în nord, la Salonic, Ivan Savvidis și-a consolidat influența. Relațiile strânse cu clasa politică, dar și presiunile făcute pentru eliminarea avantajelor acordate Atenei în fotbal au făcut din PAOK o candidată cu șanse egale măcar în fața arbitrajelor, veșnic motiv de nemulțumire pentru fotbaliștii și pentru fanii din Salonic. După meciul cu Levadiakos, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a postat un mesaj de susținere pentru PAOK: „Felicitări pentru cucerirea titlului! După 34 de ani au fost mai buni și au câștigat corect campionatul”. Totul spre mulțumirea „pistolarului” de la conducerea lui PAOK.

Primul jucător, nu al 12-lea!

PAOK a ajuns să domine fotbalul grec și datorită fanilor, cei care de-a lungul anilor s-au adunat în cel mai unit și mai activ grup de suporteri din Grecia. După ce au salvat clubul de la faliment contribunind financiar la plata datoriilor în urmă cu mai mulți ani, suporterii lui PAOK au generat constant venituri impresionante pentru club, sporindu-i puterea. Media de spectatori la meciurile de pe teren propriu a fost una suficient de mare astfel încât clubul să încaseze o medie de un milion de euro la partidele din campionat. Mai mult, după cum și jucătorii au declarat la petrecerea prilejuită de câștigarea titlului, forța le-a fost considerabil sporită de entuziasmul cu care cei din Salonic au încurajat echipa, în special la meciurile cu caracter decisiv. 

PAOK a câștigat, astfel, cel de-al treilea titlu de campioană din istorie și este aproape de un nou trofeu în acest sezon. Pe 11 mai, PAOK va juca finala Cupei Greciei contra celor de la AEK Atena și, în cazul în care o va câștiga, va sărbători eventul pentru prima dată în istoria de 93 de ani. Cu Răzvan Lucescu pe bancă și, desigur, în istoria lui PAOK!

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen