INTERVIU incendiar cu Alexandru Băluță: „Cum să fiu fericit? Eram frustrat. Intram în echipa etapei și după ieșeam din lot”. Totul despre plecarea de la Slavia și revenirea la Craiova: „Am vorbit cu domnul Rotaru”. Ce oferte mai are + suma de transfer

INTERVIU incendiar cu Alexandru Băluță:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Alexandru Băluță, 25 de ani, a câștigat primul titlu din carieră, cu Slavia Praga. ProSport a stat de vorbă cu mijlocașul despre acest moment important, dar au ieșit la iveală anumite aspecte care au făcut ca evenimentul să treacă în planul secund. Nu a jucat foarte mult, aspect care l-a demoralizat, după cum a declarat chiar Alex. Principalul motiv ar fi fost stilul de joc al antrenorului, bazat pe forță. Aspect la care românul nu excelează.

Pe lângă acest detaliu, nu a primit nici foarte multă încredere deși la antrenamente era cel mai bun. Și nu numai. Au fost meciuri în urma cărora presa din Cehia l-a inclus în echipa etapei, dar în partida imediat următoare a fost trimis în tribună. Acum, mijlocașul se gândește la despărțirea de Slavia, la un împrumut sau, de ce nu, la un transfer definitiv. 

Primul titlu din cariera ta de fotbalist, cum e?
E primul titlu, da. A fost foarte frumos, dar nu a fost acel sentiment ca atunci când am luat Cupa României cu Craiova. Referitor la campionatul cu Slavia, pot spune că e foarte important pentru mine, chiar dacă nu am jucat în toate meciurile. Am contribuit și eu la performanță, sunt fericit pentru ce am realizat. Individual însă, îmi doream mai mult, să joc mai mult.

Când începe sărbătoarea?
După meciul Sparta cred că intră suporterii pe teren (n.r. partida cu Sparta Praga s-a jucat duminică), sărbătoresc alături de noi, iar după o să mergem la un restaurant. E posibil să facem și un tur al orașului cu autocarul prin centru. Deocamdată nu am făcut nimic special. Am petrecut în tren după ultima deplasare care ne-a garantat titlul. Ne-au închiriat cei din conducere un tren, am fost toți fotbaliștii, câțiva suporteri, oameni din club și am cântat. Am cântat și eu, că știu câteva. (n.r. referitor la limbă) – Înțeleg anumite cuvinte, înțeleg când îmi cere antrenorul ceva. Am început să mă obișnuiesc. E mai greu de vorbit, dar de înțeles e mai simplu. În general vorbesc în engleză și cu cehii și cu ceilalți străini.

Cu Ngadeu în ce limbă vorbești?
Vorbim în română. Îi mai zic și în engleză când nu înțelege ceva, dar de cele mai multe ori în română vorbim. De multe ori o facem să nu ne înțeleagă ceilalți, când mai glumim. Oricum, el m-a ajutat foarte mult. Ne-am apropiat, pentru că a jucat în România. E altfel.

  •  Michael Ngadeu (28 de ani) a jucat la FC Botoșani în perioada 2014-2016. Înainte să ajungă la Slavia, Gigi Becali s-a interesat de el și a vrut să-l ia la FCSB, dar cehii au oferit mai mult (500.000 euro).

Vrea să plece de la Slavia

Te pregătești de Liga Campionilor?
Nu mă pregătesc de Ligă. Mă gândesc la ce voi face după vacanță, pentru că nu mai sunt de acord să rămân în situația asta. Vreau să merg să joc, unde îmi sunt apreciate munca și calitățile. Am vorbit cu antrenorul tot timpul, îmi spunea că sunt cel mai bun jucător când am balonul, că nu are ce să îmi reproșeze. Problema e că el are un stil de joc și nu îi plac jucătorii de genul meu. Noi jucăm mult la bătaie, baloane întâmplătoare. Eu de fiecare dată când am jucat mi-am făcut treaba, am avut multe realizări. Îmi căutau mereu argumente, îmi ziceau el și cei din staff că nu am făcut nu știu ce mișcare la o fază, lucruri mărunte. Sunt foarte frustrante aceste lucruri, nu au avut niciodată motive clare.

  • Alexandru Băluță a evoluat în 32 de partide pentru Slavia în acest sezon, a marcat 4 goluri și a oferit două pase decisive

Găseau motive să nu joci?
Nu neapărat. Prefera jucători care se pliau pe stilul lui.

„În România nu mă întorc. Vreau să joc afară. Sunt ceva contacte din Olanda și Elveția”

Ai oferte din România sau din Europa?
În România nu mă întorc. Nu mai dau înapoi, am plecat pe drumul acesta și vreau să joc afară. Eu aș vrea aici, dar dacă nu se poate, merg în altă parte. Nu am primit șanse. Orice făceam la antrenamente nu jucam. Sincer, veneau jucători la antrenamente după o lună – două de accidentări și îi băga titulari. Eu am fost mereu sănătos, m-am pregătit foarte bine. Mental am suferit foarte mult. Dacă îți arăt ce goluri am la antrenamente… le am pe toate filmate.

Vrei că continui în Cehia sau să schimbi campionatul?
Am avut ofertă din Cehia în iarnă, de împrumut, dar nu am vrut să plec și nici antrenorul nu m-a lăsat. A zis că e alegerea mea, dar că el mă vrea în continuare la echipă. Acum nu pot să înțeleg de ce m-a oprit. Preferă jucătorii lor, sunt naționaliști. Eu vreau să rămân în Europa. Sunt ceva contacte din Olanda și Elveția, din primele ligi de acolo. Mi-aș dori și un împrumut. E greu să mă transfere cineva, pentru că trebuie să dea bani pe mine.

Cât e clauza de reziliere?
Nu am clauză în contract, ei vor suma pentru care m-au luat de la Craiova. Dar nu vor să renunțe la mine, asta e ideea. Oamenii de fotbal și cei care mă cunosc, de aici, nu au motive să spună ceva greșit despre mine.

  • Băluță a ajuns la Slavia în iulie 2018, în schimbul a 2.65 milioane de euro

Situația lui Alex la Slavia e complicată: „Cum să fiu fericit? Am fost în echipa etapei, cu pasă de gol, și după ieșeam din lot”

Ai încercat să discuți cu patronul?
Am vorbit și cu directorul sportiv, el voia să merg împrumut în iarnă, la Liberec, dar antrenorul m-a vrut în continuare aici. Au fost meciuri în care am dat pase de gol, eram în echipa etapei și în următorul meci eram în tribună. Ceva inexplicabil, nici măcar în lot. După aceea aud că nu stau bine mental. Cum să fiu fericit? Am fost în echipa etapei, cu pasă de gol, și după ieșeam din lot.

A fost un stres mare pentru tine…
Mare de tot, foarte mare. Nu am crezut că va fi așa. Mental a fost greu, peste măsură. Am rezistat și asta e bine.

Îți pare rău acum că ai ales să mergi la Slavia?
Nu îmi pare rău, nu. A fost un pas înainte și nu mai puteam să aștept. Ei m-au vrut foarte mult, au insistat și mi-a dat de gândit asta. Când te vrea o echipă, e clar că vei avea șanse să joci acolo.

Ai pe cineva cu care te sfătuiești în astfel de momente?
Cu Gică Popescu vorbesc. Am vorbit înainte de oferta de împrumut din iarnă. M-a sfătuit să rămân la echipă și să văd în vară ce fac. Eu l-am contactat.

Patronul Mihai Rotaru a vrut să-l aducă împrumut la Craiova / Slavia l-a dorit și pe Nicușor Bancu

A fost reală oferta de împrumut de la Craiova?
M-a sunat domnul Mihai Rotaru și m-a întrebat dacă vreau să vin. I-am spus că poate să discute cu cei din club, dar nu acceptă nici ei și nici eu. Slavia a zis că mă vrea și nu se pune problema să plec împrumut la Craiova.

A existat interes din partea Slaviei pentru Bancu?
Da, m-a întrebat antrenorul, dar anul trecut când am ajuns eu aici. E greu dacă vine aici. Slavia a cumpărat un fundaș stânga ceh cu 1.5 milioane de euro și nu joacă, pentru că celălalt fotbalist de pe post e foarte bun.   

  • Alexandru Băluță a rămas în relații bune cu foștii coegi de la Craiova: „Mai vorbesc cu Bărbuț, cu Bancu, cu Briceag. Acum sunt puțin supărați că au terminat sub Viitorul, dar asta e. M-am auzit cu ei înainte de meci. Erau tensionați” 

Îți pare rău că nu ai fost convocat la națională pentru preliminariile EURO?
Da, dar știam că nu o să fiu convocat. Nu am jucat și e normal să nu vin la națională.

Ai vorbit cu cei din stafful naționalei?
Nu, nu am vorbit cu nimeni, nu s-a pus problema.

 

 

 

 

  

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii?  VIDEO
Cel mai nou SUV lansat în România vine din China. Își merită banii? VIDEO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…