Ştii cine a fost Ştefan Covaci? Intră aici!

21 mai 2010 2792 afişări International
Ştii cine a fost Ştefan Covaci? Intră aici! Strania poveste a misteriosului domn Ştefan Kovacs

Revista Champions revine cu un amplu material despre mareleantrenor român de etnie maghiară, un fel de Loţi Boloni avant lalettre, dar întrebarea din titlu, retorică, în aparenţă, este puţinexagerată. Mai degrabă, foarte puţini au auzit în Europa de ŞtefanKovacs, al cărui nume original este, desigur, Kovacs. Acestmaterial a mai fost publicat pe site-nostru anul trecut, atuncicând publicaţia Four Four Two avusese, prima, ideea de a lansa oîntrebare oarecum dureroasă pentru noi, românii: "Cine estemisteriosul domn Kovacs, care a câştigat două CCE, exact cât are şiSir Alex?" Evident, sperăm că discuţiile de pe forum nu se vorreduce doar la spelling-ul numelui marelui antrenor. Kovacs pentruromâni, Kovacs pentru maghiari, persoana a fost aceeaşi. Chiar elspunea că sunt "român după mamă, ungur după tată, evreu dupa bunicişi puţin sârb după străbunici". Ei bine, întrebarea este chiar maidirectă, prin prisma finalei Ligii Campionilor. "Cine este cel carea câştigat două Cupe ale Campionilor, adică exact cât Van Gaal şiMourinho la un loc?"

Covacipentru români, Kovacs pentru unguri, Kovax pentrufrancezi

Exact aşa, Kovax, îi pronunţa numele Betrand Lacombe, un cunoscătoral fotbalului românesc, chiar jucătorul care i-a eliminat pe Dinamodin Cupa UEFA, pe vremea când evolua la Bordeaux. Domnul Lacombeauzise de Covaci, îl întâlnise personal, dar nu ştia nici că era delimbă maghiară, nici că era de religie mozaică. Nepracticant,desigur, dar multe dintre rudele sale au fost deportate deocupanţii unguri ai Ardealului de nord-vest la Auschwitz, însuşimarele regizor american Steven Spielberg venind personal la Clujpentru a realiza un interviu cu misteriosul domn Kovacs. Mulţi spuncă a fost mason, ceea ce este cert este că mult mai cunoscut a fostfratele său, Nicolae Kovacs, fotbalistul celebrei Ripensia, acestaparticipând, în calitate de internaţional român, la Mondialeleinterbelice, dar evoluând şi pentru Ungaria, iar presa sportivăinterbelică îl denumise Kovacs I. Şi totuşi, Stefan Kovacs II acâştigat două Cupe ale Campionilor, adica exact cât CelebrulMourinho si carismaticul Van Gaal la un loc. Deci, cine este celcare a creat marele Ajax şi fotbalul total dar, în acelasi timp, apus bazele distrugerii acelei minunate maşini de fotbal?

Câtivaani mai devreme

Atunci când Stefan Kovacs a decedat în urmă cu 15 ani, eroulacestor rânduri locuia într-o casă modestă din oraşul Cluj, undevaîn centrul Transilvaniei. Fotbalul nu l-a îmbogăţit si cu atât maipuţin l-a făcut celebru. A condus Ajaxul lui Cruyff în anii '70,peste o mie de persoane au ţinut să-l conducă pe ultimul său drum,dar un exit poll recent comandat de un institut românesc de sondarea opiniei publice îl plasa abia pe locul al patrulea înpreferinţele românilor în ceea ce privea clasamentul celor mai buniantrenori din istoria fotbalului românesc. Pe primele trei locuriale podiumului erau, mai mult sau mai puţin logic, Mircea Lucescu,Anghel Iordanescu şi Laszlo Boloni. Loţi, adică.

Lucescuîl aprecia foarte mult

Mircea Lucescu, antrenorul lui Şahtior Doneţk, grupare cu care acâstigat ultima ediţie a Cupei UEFA, nu are niciun fel de îndoieliîn ceea ce priveste calităţile de manager ale lui Ştefan Kovacs."Nea Pişti a fost un tehnician şi un om deosebit, unul dintre ceimai mari antrenori care au existat vreodată. Asta, din câte stiueu, nu i-am întâlnit chiar pe toţi, zâmbeşte Il Luce. "Îmi aducaminte de extraordinara echipă a Ajax-ului, generaţia de aur cuJohann Cruyff starul de netăgăduit. Pişti era şi un om jovial şiboem, mereu pus pe glume, care ştia să te facă să înveţi în fiecarezi câte ceva nou. Aveai ce învăţa de la el, iar generaţia deantrenori care s-a ridicat în acei ani îi datorează multe. Dinpăcate, puştii de astăzi nici nu au auzit de el", mai spune neaMircea.

CFR CLUJşi Charleroi

După ce a evoluat la CFR Ferar Cluj, a plecat în Belgia, laCharleroi, după care a revenit în România. La fel ca şi fratelesău, deşi unguri de naţionalitate, au iubit mai mult România.Totuşi, ca antrenor, doar Ştefan (Pişti) a avut succes, mai întâicu Steaua Bucuresti şi, abia apoi, ca antrenor al lui Ajax sau alnaţionalei Franţei lui Michel Platini. Numirea sa ca antrenor laAjax, în 1971, atunci când i-a succedat celebrului Rinus Michels, afost considerată o mare surpriză, presa batavă tratându-l chiar cuostilitate pe acest "ilustru necunoscut venit dintr-o ţară din caredoar numele de Dracula spune câte ceva". Gurile rele spun că, defapt,lăncierii traversau o perioada de criză financiară, singurulmotiv pentru care el a fost cel ales dintr-o listă care cuprindea15 nume fiind acela că era cel mai ieftin!

Antrenor,nu frizer!

După cum se ştie, acei ani erau anii hippie, iar Olanda, o ţarălibertină prin excelenţă, nu putea face excepţie. Evident, aproapetoţi membrii lotului purtau părul lung. În fine atât cât putea fide lung, deoarece durul Michels, un gentleman de modă veche îiavertizase că oamenii care nu se tund, vor sta în tribună. Dreptpentru care, noul antrenor, care, culmea!, venea dintr-o ţarăcomunistă, a fost privit cu mare circumspecţie.

"Mister, ce părere aveţi despre coama mea?", l-ar fi întrebat unuldintre jucători."Eu am fost angajat aici ca antrenor, nu ca frizer.Dacă soţia ta te place aşa, mie mi se pare ok. Poţi să te tunzizero sau să ţi-l pui pe bigudiuri. Eu te judec după numărulgolurilor înscrise", a venit răspunsul lui Kovacs. După începereaprimului antrenament, Cruyff i-a aruncat un balon la înălţimeagenunchiului. Românul a pus stop pe coapsă, pe urmă a pus balonuljos şi l-a pasat înapoi la firul ierbii. Membrii lotului au rămasînmărmuriţi, pe urmă au zâmbit. Nea Pişti trecuse testul.

Personalitate greu deghicit

Ca om nu era simplu de definit. "Kovacs a fost un bun atrenor",spune mijlocasul Gerrie Muhren, într-un interviu acordat lui DavidWinner pentru Brilliant Orange, "dar era prea îngăduitor. Michelsera mai profesionist. În primul an al mandatului Kovacs am jucatmult mai bine deoarece eram un grup de jucători de valoare căroraantrenorul român le-a acordat mult mai multă libertate pe teren.Dar, odată dispărută disciplina strictă impusă de Michels, s-a dustotul pe apa sâmbetei. Consider că acea echipă ar fi putut continuamulţi ani după aceea, dacă noi, membrii lotului, rămâneam uniţi. Pescurt, unii au înţeles greşit libertatea pe care ne-a dăruit-oMister Kovacs".

Nu era"too nice"

Atacantul Johnny Rep nu este deloc de acord cu fostul săucoechipier. "Prea de treabă? Nu-i adevărat! În primul rând,crescuserăm cu disciplina de fier impusă de Rinus Michels. Pe urmă,totul este ca în orice teorie economică de bun simţ, materie lacare noi, olandezii, suntem superbuni. Duritatea este bună laînceput, atunci când trebuie să construieşti ceva, dar numai cu unanumit grad de libertate vei face ca grupul să se exprime natural,să crească până la nivelul următor şi chiar să înflorească. Aşa seîntâmplă cu orice S.R.L. Exact aşa a fost la Liverpool, atunci cânddurul Bill Shankly a fost înlocuit de jovialul şi bonomul BobPaisley", Rep dixit.

Piştiface primele schimbari

Cu siguranţă, sezonul 1971-1972 este considerat anul de vârf alAjaxului, Kovacs îl titularizeaza pe Hors Blankenburg în loculgreoiului iugoslav Velibor Vasovic, le cere lui Wim Suurbier şi luiRuud Krol să joace mult mai avansat, în spatele lor o linie formatădin Johan Neeskens, Arie Haan şi Muhren în stare să acopere şi sădubleze. Vasovic în persoană admite că românul a făcut schimbari,dar acestea au fost minimale şi, la urma urmei, perfectnormale.

"Cei care spun că fotbalul total a început cu Kovacs se înşealăamarnic", a declarat sârbul în 2002, la câţiva ani după decesulfostului său antrenor din perioada Ajax. "Omul s-a aşezat la masapusă de alţii, a mâncat ceea ce era acolo şi a comandat aceleaşichestii".

Ideea de"total football"

Fostul antrenor al lui Ajax, Rinus Michels, a respins întotdeaunaformularea aceasta pe care el, unul, o considera nefericită."Fotbalul este sport, nu război", spunea el adesea. Dar, ŞtefanKovacs a agreat termenul şi chiar aşa şi-a şi intitulat carteaaubiografică. Per ansamblu, prezenţa lui Pişti Covaci pe bancaAjaxului a însemnat două Cupe ale Campionilor, două Supercupe aleEuropei, o Cupă Intercontinentală, două campionate batave şi douăcupe naţionale. Totuşi, el s-a aflat la un pas de demitere în 1972,după ce "lăncierii" obţinuseră un 0-0 extrem de preţios laLisabona, rezultat care însemna şi calificarea în finala CupeiCampionilor! La revenirea din Portugalia, şefii lui Ajax l-auconvocat pe antrenor cu intenţia clară de a-l demite sau de aobţine o despărţire pe cale amiabilă. Motivele sunt neclare chiarşi acum, după ce au trecut mai bine de 35 de ani de la aceleevenimente.

Inexplicabil esteceva ce nu poate explicat

Privind retrospectiv, intenţiile conducătorilor clubului suntabsurde de-a binelea. În acel moment, Ajax era în finala de laBelgrad, avea cinci puncte avans în campionat, îi uciseseră perivalii de la Feyenoord cu un 5-1 sec administrat chiar laRotterdam şi erau calificaţi în finala Cupei Olandei. Presa, înschimb, criticase dur jocul lipsit de strălucire din partida tur culusitanii, un 1-0 smuls cu forcepsul şi un joc lipsit deimaginaţie. "Acesta nu este Ajax! Trimiteţi-l acasă pe aventurierulacela din Transilvania". În afară de asta, secundul Han Grijzenhoutşi medicul lotului, John Rolink, se reclamaseră conducerii lipsa dedisciplină, accesele bahice şi aventurile amoroase ale mai multorjucători, mulţi dintre ei însuraţi. "Domnul Kovacs este prea moale,nu se poate impune în faţa unor personalităţi cum sunt acelea alelui Cruyff sau Neeskens", susţineau cei doi.

Susţinutde echipă

Deşi anunţaseră demiterea managerului, bossii au fost nevoiţi sădea înapoi în faţa rebeliunii membrilor de vază ai echipei, înfrunte cu marele Cruyff, deşa considerat succesorul lui Pele."Rezultatele arată că domnul Kovacs este un bun antrenor. Cu el latimonă putem câştiga totul. De ce ne-am băga singuri beţe în roateacum când suntem atât de aproape?", le-a aruncat viitorul antrenoral lui Hagi la Barcelona. Şi, având în vedere victoria din finală,un 2-0 sec contra celor de la Inter, ambele goluri marcate,desigur, de Cruyff, este clar că maniera sa blândă şi împăciuitoareera agreată de echipă. Dar, felul în care olandezii au câştigatacea Cupă a Campionilor i-a entuziasmat pe cei de la The Times."Iată că apărarea beton inventată de magul Herrera poate fidepăşită, iar prin manevrele inteligente ale aripilor echipei putemspune că seara aceasta i se datorează inspiraţiei antrenoruluiromân. Şi datorită lui, nu neapărat în primul rând datorită lui,Ajax este astăzi cea mai bună echipă de club din lume".

În ciudalui Vasovic

Deşi iugoslavul Vasovic a rămas un critic ferm al lui Kovacs,Ajaxul câştigă a treia Cupă a Campionilor consecutiv, faptnemaintâlnit de la cele cinci consecutive ale marelui Real Madrid!Şi încă de ce manieră! În sferturi, îi calcă în picioare pe Bayern,un 4-0 care înmărmureşte Europa, după care îi elimină pe cei de laReal, dar culmea este că întregul stadion Santiago Bernabeu seridică în picioare şi aplaudă maşina de fotbal care este Ajax. Numai existase o asemnea echipă de la Realul lui Puskas şi DiStefano! Pe urmă, un 1-0 "italienesc" chiar împotriva unei formaţiipeninsulare, Bătrâna Doamnă din il calcio, Juventus Torino. Scorular putea face să se creadă că meciul a fost echilibrat dar, defapt, italienii nici nu au mişcat pe Maracana belgrădeană,într-atât de sufocant a fost pressingul lui Ajax. Era apogeul luiAjax, al lui Cruyff dar şi al lui Pişti Kovacs.

Prieteniacu Cruyff

Mulţi spun că între cei doi ar fi existat o relaţie specială, darlucrurile nu au fost chiar aşa. După ce l-a numit căpitan în aldoilea sezon al său la Ajax, vedeta olandeză i-a fost mereurecunoscător antrenorului său, ţinându-i partea în faţacoechipierilor, dar nemaibăgându-se în deciziile conduceriiclubului, aşa cum făcuse în primul an al mandatului său laAmsterdam. Johnny Rep spune că "românul nu a avut tupeul să mătitularizeze în locul lui Sjaak Swart; asta, până în momentul încare Cruyff i-a cerut acest lucru". Pe de altă parte, să convenimcă întotdeauna un antrenor se consultă cu liderii influenţi aigrupului. Nu este nimic rău în asta, nu noi am inventat expresia de"antrenorul din teren" sau "patronul", cum îl numesc francezii pecel care decide în teren.

Relaţieasimetrică

După ce Ajax a câştigat absolut tot ceea ce se putea câştiga era,probabil, normal ca echipa să cunoască o perioadă de regres.Marelui Cruyff îi susura sirena Barcelonei la urechi şi nu prea maiavea chef să joace. De altfel, se spune că la un antrenament i s-arfi plâns lui Kovacs că îl doare genunchiul. Românul a luat o monedăde 100 de guldeni şi l-a frecat pe olandez în jurul zoneidureroase. "Deja mă simt mai bine, maestre", a zâmbit cel pe caremulţi îl consideră cel mai bun jucător european al secoluluitrecut. Oricum, după al doilea succes al său ca antrenor, domnulKovacs părăseşte Amsterdamul cu aceeaşi discreţie cu care venise şipreia naţionala Franţei, acolo unde îl promovează pe un anume...Michel Platini. După plecarea sa, marele Ajax se dezintegrează.Noul antrenor, George Knobel, îi pune pe jucători să-şi aleagă noulcăpitan, iar cel ales este Piet Keizer. Enervat, Cruyff dezerteazăşi pleacă să joace acolo unde va găsi o a doua casă. La Barcelona,adică. Rezultatele nu mai vin, Knobel este demis, iar acesta îiacuză pe membrii lotului că sunt alcoolici şi afemeiaţi. Probabil,libertatea dată de Kovacs a mers prea departe. "Eu le-am dat liberpe teren, e o maşinărie care merge unsă şi da, sunt adeptul uneivieţi fără constrângeri. Dar, să mă acuzaţi pe mine pentru că s-auapucat să bea în neştire sau să frecventeze bordeluri e, deja, camprea mult", s-a apărat fostul lor antrenor.

Covaci seîntoarce acasă

Din păcate, nu are succes cu Franţa şi este înlocuit cu unantrenor, s-o spunem sincer, remarcabil: Michel Hidalgo. Chemat deţara de origine, Kovacs revine şi preia naţionala României. A fostprobabil, una dintre cele mai ghinioniste generaţii, jucători caPuiu Iordănescu, Marcel Răducanu sau Ilie Balaci, ca să dăm câtevanume, vor rata în mod inexplicabil o calificare pe care o aveau laîndemână. Analele fotbalului românesc spun că pe bancă era ValentinStănescu, "Zimbrul" din Giuleşti, revista Champions susţine căbossul era Kovacs. Oricum, dacă citeşte aceste rânduri şi nea Puiu,îi adresăm şi noi marea întrebare: "Mai ţii minte, nea Puiu,ratarea cu Ungaria?" Sameş a trimis o ghiulea, portarul Katzirsscapă mingea în faţă, iar Puiu, cu toată poarta goală în faţă,trimite peste! După ani, Nylasi, unul dintre cei mai valoroşifotbalişti unguri ai vremii, rememora, cu ocazia partidei dintrenaţionala pregătită de Boloni şi Ungaria, în 2000. "Nu vreau săsupăr pe nimeni, Puiu Iordănescu sau Marcel Răducanu erau maivaloroşi decât Hagi sau Adrian Ilie. Nici acum nu-mi explic cum aratat România o calificare care îi era la îndemână!" Oricum, acearatare îi este fatală lui Kovacs, mulţi îl acuză (nişteneica-nimeni, desigur) că este ungur şi că a dat meciul Ungariei!După ce aceiaşi trepăduşi, văzând grupa de calificare, îlpensionaseră forţat pe marele Boloni, suspectându-l că nu-şi vaapăra corect şansele în faţa Ungariei! Bătrânul pleacă supărat şise retrage din fotbal. Oricum, după el vine Mircea Lucescu, iarprima măsură pe care o ia a fost rechemarea lui Loţi Boloni lalot.

Finalprevizibil

Se întoarce în fotbal câţiva ani mai târziu, la AS Monaco, dar aveaprobleme cu inima, astfel încât se retrage doar un an mai târziu şieste înlocuit cu... Arsene Wenger. Se întoarce acasă, la Cluj, undeva muri doar câţiva ani mai târziu. În ultimele zile de viaţă,internat fiind la clinica de cardiologie, stătea afară, înconjuratde sute de oameni: pacienţi, medici, asistente, gură-cască etc."Sssttt!!! D-l Kovacs ne delectează cu amintirile salefotbalistice", spuneau cei care erau deranjaţi de întrebărilecurioşilor care întrebau ce se petrece. Şi totuşi, la moartea sas-a născut întrebarea: "Cine a fost, de fapt, misteriosul domnKovacs? Cum se face că nimeni nu-şi aduce aminte de el? A stat lamasă cu şefi de stat, a fost decorat de Regina Beatrix a Olandei şitotuşi... chiar nimeni nu îl ţine minte?" Abia după meciul Inter -Bayern fie Mourinho, fie Van Gaal îl va egala pe acest ilustrunecunoscut pentru aproape întreaga Europă Occidentală.

Ultimulsău interviu

Pişti Kovacs: "Am jucat acasă, la Timişoara , apoi m-am dus înBelgia să joc şi să urmez facultatea. Voiam să devin inginertextilist. Era o meserie frumoasă, curată, bănoasă. Inginerii de laI.L.S.A.Timisoara erau...cineva! În Belgia am învăţat franceza şiam făcut un an de pregătire. Dar au venit nemţii, a începutrazboiul. Jucam la Charleroi. Din 1942 până în 47 nu am jucatorganizat, intens, în campionat. Am pierdut cei mai frumoşi şi maihotăritori ani: de la 22 la 27 de ani. Poate tocmai de asta la 28de ani am dat examen de antrenor , deşi lucram la Primarie, laCluj. De la Timişoara am venit la Cluj unde am trăit nişte ani deneuitat şi am lucrat la Primărie alţi 20! De ce? Toată lumeapriveşte amintirea acelor ani şi dinainte ca pe o obsedantădragoste. Eram ca fraţii. Echipa avea o tradiţie, o istorie, era ostare de spirit a acelor vremi. Entuziasmul, dăruirea, sinceritateaerau mai presus de orice. Voinescu, auzindu-ne cât suflet punemcând cântăm , după meciuri zicea că de asta îi şi învingeam mereula CLuj. Ei nu cântau. Muzica ne unea, ne făcea mai puternici, maitineri. Noi n-am avut atunci obiective mari, ci suflete mari. Maitârziu i-am învăţat să cânte şi pe cei de la Ajax"


Florin Halagian: "Da, este adevărat. Ştefan Kovacs a creatAjaxul cel mare, dar tot el, prin jovialitatea şi bonomia sa a pusbazele distrugerii sale. Fotbaliştii şi-au luat-o în cap şi asta afost".

Carte devizită:

Data naşterii: 2.10.1920

Locul naşterii: Timişoara, România

Cariera jucătorului Stefan Kovacs: atacant la CFR Ferar Cluj,Charleroi (Belgia) şi "U" Cluj

A antrenat: "U" Cluj, Steaua, Ajax, naţionalele Franţei şiRomâniei, Panathinaikos şi AS Monaco

Nr. de trofee câştigate: 13

- un campionat cu Steaua în 1968

- trei Cupe ale României cu Steaua în 1967, 1969 şi 1970

- două Cupe ale Campionilor Europeni cu Ajax în 1971 şi 1972

- o Cupa Intercontinentală cu Ajax în 1972

- două Supercupe ale Europei (1972, 1973)

- două campionate în Olanda cu Ajax (1972 şi 1973)

- o Cupă a Greciei cu Panathinaikos în 1982

Decedat şi înmormântat la Cluj pe data de 12 mai 1995

În ziua care a urmat decesului său, UEFA şi FIFA au trimistelegrame de condoleanţe FRF în care îl salutau pentru ultima oarăpe "un om deosebit care a făcut multe pentru fotbalul românesc şiinternaţional".

articol de OctavianMETONI

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.