Încă trei calificate! Situația tuturor grupelor din zona europeană a preliminariilor CM 2014

Încă trei calificate! Situația tuturor grupelor din zona europeană a preliminariilor CM 2014
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dacă înainte de penultima etapă a preliminariilor CM 2014 din zona europeană doar două echipe erau calificate matematic în Brazilia – Olanda și Italia – vineri seară alte trei formații au obținut biletele pentru Mondialul sud-american din vara viitoare. E vorba despre Belgia, Elveția și Germania, care au învins clar în această seară.

Belgia, Germania și Olanda, sunt, alături de Italia și Anglia, echipele neînvinse în aceste preliminarii

După șase meciuri fără înfrângere, Ucraina a revenit în cursa pentru calificare

Până în acest moment, la Mondiale s-au calificat Brazilia, Olanda, Germania, Elveția, Belgia, Italia, Japonia, Iran, Coreea de Sud, Australia, SUA, Costa Rica și Argentina.
 

Belgia, en-fanfare la Mondiale

Cu Fellaini, Courtois, Witsel, Lukaku sau Hazard în teren, Belgia pare o adevărată forță. Probabil că locul șase ocupat în clasamentul FIFA este meritoriu deocamdată. Pentru că „diavolii roșii” au, probabil, cea mai bună echipă din istorie, cotată în acest moment la 355 de milioane de euro. Și a avut un parcurs aproape perfect. Nu a cedat decât două puncte din cele 27 puse în joc, într-un 1-1 cu Croația, și s-a calificat în Brazilia după o victorie cu 2-1 în fața croaților vineri seară, în urma unui meci perfect făcut de Romelu Lukaku. La finalul partidei, selecționerul Marc Wilmots a fost stropit cu șampanie de jucătorii săi, care ar putea să fie chiar echipă cap de serie dacă vor câștiga ultimul meci, marți cu Țara Galilor. Croația merge clar la baraj, deși a pierdut două partide.

Se joacă marți:  Belgia – Țara Galilor (22:00), Scoția – Croația (22:00), Serbia – Macedonia (21:30)

Danemarca, la mâna rezultatelor

În grupa B, Italia era deja calificată, chiar înaintea ultimelor două meciuri. Însă asta nu i-a împiedicat pe jucătorii lui Cesare Prandelli să joace la sută la sută în deplasarea din Danemarca. Revenit la forma care l-a consacrat, cel puțin la națională, Nicklas Bendtner (foto sus) a reușit o dublă pentru danezi. Însă Alberto Aquilani a egalat în minutul 91, iar Danemarca speră în acest moment la baraj doar dacă învinge Malta la cel puțin șapte goluri,  iar Turcia și România nu câștigă cu Olanda, respectiv Estonia. Totodată, danezii trebuie să aștepte rezultatul meciului dintre Bulgaria și Cehia, acolo unde bulgarii nu trebuie să se impună.

Se joacă marți: Danemarca – Malta (21:15), Bulgaria – Cehia (21:15), Italia – Armenia (21:45)


Boateng, Mertesacker și Neuer au sărbătorit împreună calificarea la Mondial

Germania, calificată, Suedia merge la baraj

Aflată în derivă după demiterea lui Giovanni Trapattoni, Irlanda nu a emis nicio pretenție în meciul cu Germania, disputat vineri seară la Koln. Nemții s-au impus clar, scor 3-0, într-un meci pe care l-au dominat fără să forțeze prea mult. A fost victoria care i-a adus naționalei lui Low calificarea matematică în Brazilia, cele cinci puncte pe care le au avans în fața Suediei fiind imposibil de recuperat într-un singur meci. Suedezii sunt însă fericiți. Au câștigat, scor 2-1, meciul cu Austria de pe teren propriu, golurile lui Olsson (56) și Ibrahimovic (86) anulând avantajul luat de austrieci după golul lui Harnik (34). Suedia e sigură de locul de baraj, meciul cu Germania de marți fiind doar o oportunitate pentru selecționerul Erik Hamren de a testa rezervele.

Se joacă marți: Suedia – Germania (21:45), Insulele Feroe – Austria (21:45), Irlanda – Kazahstan (21:45)


Sărbătoarea elvețiană a început imediat după golul lui Shaqiri (al patrulea din stânga)

Elveția merge la mondial, Slovenia încă speră

Și în grupa E lucrurile s-au așezat! Prezentă la ultimele două Mondiale, naționala Elveției și-a confirmat statutul de cap de serie și a obținut biletele pentru Rio, după ce s-a impus în această seară, scor 2-1, pe terenul Albaniei. Cu 21 de puncte după nouă partide, jucătorii lui Ottmar Hitzfeld nu mai pot fi ajunși nici de Islanda, nici de Slovenia, care se bat pentru locul de baraj. Islandezii, care s-au impus cu 2-0 în fața Ciprului, au prima șansă, având un punct peste naționala slovenă, care deși a câștigat cu 3-0 în fața Norvegiei, bifând a patra victorie consecutivă în preliminarii, are o deplasare mai dificilă, în fața Elveției.

Se joacă marți: Elveția – Slovenia (21:00), Cipru – Albania (19:00), Norvegia – Islanda (21:00)


Rusia nu a forțat niciun moment în victoria de vineri cu Luxemburg, scor 4-0

Rusia e calificată cu victorie în Azerbaidjan

Situația pare decisă și în grupa F. Deși nu a obținut matematic calificarea în Brazilia, Rusia, care are un punct peste Portugalia înaintea meciului decisiv de marți, nu ar trebui să se împiedice în Azerbaidjan. Astfel, pentru a treia oară consecutiv la un turneu final, Portugalia ar putea să se califice de pe poziția secundă, după ce naționala lui Paulo Bento a început foarte slab preliminariile și nu a scos decât egaluri pe teren propriu cu Irlanda de Nord și în deplasare cu Israel. Chiar dacă nu au scos decât un egal cu Israel, lusitanii și-au acontat un loc la baraj și speră, ca prin loteria rezultatelor, să revină pe primul loc, printr-un eșec al Rusiei în Azerbaidjan.

Se joacă marți: Portugalia – Luxemburg (20:00), Israel – Irlanda de Nord (20:00), Azerbaijan – Rusia (20:00)


Cu două goluri marcate contra Liechtensteineului vineri seară, Dzeko a ajuns la 10 goluri în preliminarii, unul sub Robin van Persie


Bosnia, obligată să câștige în Lituania

Lucrurile par destul de clare și în grupa G, acolo unde Bosnia e favorită la calificare. Bosniacii și-au revenit după primul eșec din această grupă, încasat în septembrie pe terenul Slovaciei, și au câștigat vineri cu 4-1 în fața modestei formații a Liechtensteinului. Astfel că elevii lui Safet Susic trebuie doar să câștige în fața Lituaniei marți, având un golaveraj mult superior (+23 față de +6) Greciei, echipă aflată la egalitate de puncte în fruntea clasamentului grupei. Cu zece puncte avans față de Slovacia, echipă pe care a învins-o cu 1-0 vineri seară, grecii și-au asigurat cel puțin prezența la baraj.

Se joacă marți: Grecia – Liechtenstein (20:00), Lituania – Bosnia (20:00), Letonia – Slovacia (21:10)


Sturridge se află într-o formă excelentă și la naționala Angliei

Ucraina speră, Anglia defilează

Calculele s-au simplificat serios și în grupa H, acolo unde doar Anglia și Ucraina se mai bat cu șanse reale pentru primele două locuri. Englezii au prima șansă, primind marți vizita Poloniei pe „Wembley”, după ce au câștigat aseară clar în fața Muntenegrului, scor 4-1. A fost un meci în care naționala lui Hodgson s-a trezit greu, dar a explodat după pauză, când Rooney (49), Townsend (79), Sturridge (90+3-pen.) și autogolul lui Boskovic (62) au îngenuncheat o echipă privată de cel mai bun jucător, Vucinic, accidentat. În schimb, parcursul Ucrainei este uimitor. Naționala lui Blohin a început catastrofal: egaluri cu Anglia și Moldova și eșec contra Muntenegrului. Dar au urmat cinci victorii și un egal, care au propulsat naționala vecină pe locul secund. Însă ucrianenii speră ca după meciul cu San Marino de marți să urce pe primul loc, punându-și speranțele într-o evoluție bună a polonezilor, pe care i-au învins vineri cu 1-0, în Anglia.

Se joacă marți: Anglia – Polonia (22:00), Muntenegru – Moldova (22:00), San Marino – Ucraina (22:00)


Spania a controlat jocul de vineri cu Belarus, pe care l-a câștigat cu 2-1

Spania, matematic nu, teoretic da

Prin victoria obținută vineri seară pe teren propriu contra Belarusului, scor 2-1, Spania s-a distanțat la trei puncte în fruntea grupei I, cu un singur meci rămas de disputat. Ibericii vor juca marți, din nou pe teren propriu contra Georgiei, în timp ce Franța se va bate cu Finlanda pentru cele trei puncte. Matematic, Spania mai are nevoie doar de un egal, dar și în cazul unui eșec elevii lui Vicente del Bosque sunt puși la adăpost, golaverajul Spaniei fiind în acest moment de +9, în timp ce Franța are doar +6.

Se joacă marți: Spania – Georgia (22:00), Franța – Finlanda (22:00)

 
Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ!…
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul din aeroport
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul…
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele