"Ţăranul" a crescut mare

22 mai 2009 378 afişări Cupa UEFA
"Ţăranul" a crescut mare „Ţăranul” a crescut mare
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Cupa UEFA este pentru Răzvan Raţ cel mai important trofeu din carieră. Fotbalistul, care va împlini 28 de ani peste câteva zile, are o poveste interesantă, începută la o preselecţie prin anii ’90, la Universitatea Craiova. Născut la Piatra-Olt, în 1994, mai precis în vară, tatăl său, Ion Raţ, află că Universitatea Craiova organizează o preselecţie pentru copiii născuţi în 1980-1981. Tot în acea perioadă, şi Rapid Bucureşti, slăbiciunea lui Ion Raţ, organiza preselecţie pentru copiii din aceeaşi categorie de vârstă. Deoarece tatăl său a avut unele probleme cu serviciul, mama lui Răzvan l-a dus la Craiova.

La preselecţia din Bănie, Raţ le-a înnodat picioarele tuturor, iar viteza l-a dat pe spate pe profesorul Anghel Mităchescu. Tatăl lui Răzvan îşi aminteşte şi acum de după-amiaza acelei zile, cu lacrimi în ochi: “Maică-sa a venit acasă cu zâmbetul pe buze, nevenindu-i să creadă că în curând copilul ei va juca la cel mai puternic centru de copii şi juniori din ţară, cel al Universităţii Craiova. Mităchescu era foarte încântat de «ţăran», pentru că din porecla asta nu-l scotea. Răzvan a fost mutat la Şcoala nr. 2 din Craiova. Mai mult, începuse să ţină la el, tratându-l de parcă ar fi fost copilul său. Dormea la el în casă. «Nea Gigi» avea nişte vorbe extraordinare, una dintre acestea zguduindu-mă pur şi simplu când l-am văzut pe Răzvan îmbrăcat, pentru prima dată, în tricoul echipei naţionale. «Măi ţărane, dacă tu o să asculţi de mine, nu vei juca pe stadionul ăsta, ci pe unul mai mare, în Europa. Iar dacă te vei ţine de treabă, într-o bună zi îţi va cânta imnul ţării»”.

La Craiova au apărut şi problemele. Conform lui Ion Raţ, Rodion Cămătaru, pe atunci preşedinte la Universitatea, ar fi încercat să-l pună pe liber pe Mităchescu, pentru a-l aduce pe Aurică Beldeanu. Auzind asta, Gigi Mităchescu şi-a transferat întreaga echipă de juniori la Constructorul Craiova, formaţie patronată de Francisc Abraham. Aflându-se în Divizia B, Constructorul avea nevoie de echipă de juniori republicani. Vechiul carnet al lui Răzvan avea să fie anulat, fiind legitimat la Constructorul Craiova. La juniorii Constructorului l-a avut coleg pe regretatul Cristi Neamţu.

Transfer ratat la Steaua

Perioada lui Răzvan Raţ la Craiova avea să se încheie în 1995, la Constructorul apărând şi problemele financiare. În iarna acelui an, la un turneu de sală desfăşurat în Balş, au venit Tudorel Stoica, împreună cu fiul său, Alin Stoica. Văzându-i evoluţiile, Stoica l-a îndrumat pe tatăl său să-l ducă la Steaua şi să discute cu preşedintele Centrului de Copii şi Juniori al grupării militare, Bujor Hălmăgean. “Am stat cu băiatul două săptămâni prin Bucureşti, însă în ciuda faptului că steliştii erau foarte încântaţi de Răzvan, eu nu l-am putut lăsa din motive financiare. Din păcate, cei de la Steaua nu-i plăteau absolut nimic lui Răzvan, fiind nevoit să se descurce de unul singur prin Bucureşti”, declară tatăl acestuia.

6 goluri în 15 minute sub bagheta lui Dobrin

După ce l-a muştruluit pe Ion Raţ deoarece plecase la Steaua fără acordul său, în cele din urmă, Gigi Mităchescu avea să-l ducă pe Răzvan la Piteşti, la Sporting, acolo unde antrenor era Nicolae Dobrin. “Dobrin l-a introdus în teren în ultimele zece - cincisprezece minute, iar Răzvan a dat tot ce era mai bun în el, înscriind cinci sau şase goluri. La câtva timp, fostul fotbalist Silviu Stănescu l-a văzut pe Răzvan, sfătuindu-mă să-l duc la Cetatea Tg. Neamţ, care evolua în eşalonul secund. Pe 2 septembrie 1996 am ajuns în Moldova. Stănescu i-a dat echipament şi l-a păstrat la echipă, oferindu-i şi cameră la hotel. Fiul meu se antrena cu echipa mare şi avea doar 15 ani. Din păcate, pe 19 noiembrie, Valentin Gîrbea, sponsorul echipei, a fost arestat pentru tranzacţia cu Cristian Ciocoiu şi Narcis Răducan, Cetatea Tg. Neamţ destrămându-se. Răzvan nu a apucat decât două jocuri la juniori I. Bineînţeles, băiatul a rămas repetent, fiind dat afară şi din hotel”, îşi aminteşte tatăl său.

Ofertă de la Ajax

În 1998, Ajax Amsterdam căuta un mijlocaş de bandă stânga, iar cel pe care doreau să-l testeze avea să fie chiar Răzvan Raţ. Din păcate, în acel an, naţionala Olandei, aflată în România pentru disputarea Campionatului European Under 21, a pierdut un meci chiar în ziua în care Răzvan trebuia să plece la Amsterdam. Componenţii “portocalei mecanice” au plecat cu avionul în care trebuia să urce Raţ. Acesta nu a mai ajuns la Ajax, în schimb cel care avea să îmbrace tricoul multiplei campioane a Olandei fiind tot un oltean, Cristian Chivu.

Modelat de „Il Luce”

Cu 56 de selecţii la echipa naţională, destinul lui Răzvan Raţ se leagă practic de un singur antrenor, Mircea Lucescu. Din 1998 şi până în prezent, la Rapid şi Şahtior, a lucrat cu Mircea Lucescu. Tatăl lui Răzvan şi-a amintit şi cum a pus ochii pe el „Il Luce”. “Într-o zi de mai sau iunie din 1998, antrenorul Georgescu, de la Piteşti, îmi spune că fiul meu a fost văzut de Mircea Lucescu, întors la Rapid, şi că acesta îl doreşte cu orice preţ sub culorile «alb-vişinii». A fost transferat pe 26 iunie la Rapid Bucureşti, la două zile venindu-i chemarea pentru Ajax. Nu a avut şansă şi a rămas la Rapid, a jucat patru meciuri oficiale, debutând la vârsta de 17 ani, iar la 18 ani avea să fie şi campion cu gruparea din Giuleşti”, a mai spus tatăl său.

În 2003, când a ajuns la Şahtior l-a avut antrenor pe Bernd Schuster, iar tatăl său a parcurs 3.300 de kilometri cu maşina pentru meciul cu Vorskla Poltava. „Cum am ajuns la Doneţk am vizionat partida dintre Şahtior şi Vorskla. Echipa lui Raţ a câştigat fără probleme, iar băiatul meu a fost la înălţime. Am discutat cu Bernd Schuster şi mi-a spus că este foarte mulţumit de modul cum se mişcă băiatul meu”, a declarat Ion Raţ.
Cetăţean de onoare al orăşelului Piatra Olt, Răzvan Raţ nu-şi uită prietenii şi locurile în care a copilărit. La Slatina deţine un adevărat complex sportiv, cu hotel, terenuri de fotbal, piscină şi o şcoală de fotbal, afacere de care se ocupă tatăl său.

Emoţii la debutul în naţională

Pe 13 februarie 2002, România a întâlnit, în primul meci amical al acelui an, pe Saint Dennis, campioana mondială şi europeană, echipa Franţei. Evoluţiile excelente ale lui Răzvan Raţ l-au convins pe Anghel Iordănescu, care l-a convocat în premieră pe fundaş pentru jocul cu Franţa. Tatăl lui Raţ a ţinut să precizeze, în legătură cu acel meci: “În ziua meciului, în jurul orelor prânzului, Răzvan m-a sunat şi mi-a spus că nu va juca titular şi că este posibil să nu joace aproape deloc. Nu au trecut decât două ore şi fiul meu mi-a dat o veste incredibilă, aceea că va juca din primul minut. Meciul cu Franţa l-am văzut printre lacrimi, iar evoluţia sa m-a surprins. Băiatul meu nu s-a temut de Zidane, Pires, Petit sau Vieira, jucând chiar foarte bine”.

Ar fi vrut să joace la Universitatea Craiova

Ion Raţ crede că unul dintre regretele fiului său este că nu a eoluat pentru Universitatea Craiova, echipă la care a fost lansat de Gigi Mităchescu, cel pe care tatăl său îl consideră principalul personaj al devenirii ulterioare a lui Răzvan Raţ. “Sunt sigur că dacă nu ar fi fost acest Gigi Mităchescu, copilul meu nu ar fi ajuns atât de sus. Acest antrenor a făcut tot posibilul pentru ca Răzvan să ajungă un fotbalist celebru. Când era mic, visa să joace în tricoul alb-albastru. Iată că acum, băiatul meu joacă la una dintre cele mai puternice echipe din ţară, evoluând, la nici 21 de ani, în naţională”.

Răzvan: "E şi o mare performanţă a lui Raţ"

Răzvan Lucescu era fericit pentru victoria tatălui, dar a ţinut să atragă atenţia şi asupra lui Răzvan Raţ. "Se vorbeşte prea mult de tata, dar să nu-l uităm pe Răzvan Raţ. Şi el a cucerit Cupa UEFA, aşa cum o făcuseră Hagi şi Gică Popescu. Bun, ei mai au şi Supercupa, Gică are şi Cupa Cupelor cu Barcelona, dar de azi înainte ar trebui să nu se uite că Raţ are şi el în cv-ul său o cupă europeană", a spus noul selecţioner al României. Întrebat dacă nu i se pare prea reţinută bucuria lui Mircea Lucescu, Răzvan a explicat că "la vârsta lui, ce aţi fi vrut, să se urce pe mese? Are o întreagă carieră în spate, i s-au mai şi întâmplat atâtea, şi, la urma-urmei, poate ăsta e felul nostru de a fi. Preferăm să ne consumăm atât tristeţea, cât şi bucuria, în linişte, fără să deranjăm pe cei din jur".


"Sunt foarte fericit. Am spus cândva că vom juca finala Cupei UEFA, dar nu aş fi crezut că o vom câştiga. Vreau să îi felicit pe toţi cei care ne-au susţinut, clubul, fanii. Mă simt minunat. Aş putea juca şi mâine"
Răzvan Raţ, fundaş Şahtior

"Dedic această victorie familiei mele, soţiei mele. Tuturor celor care m-au ajutat. Le sunt recunoscător"
Răzvan Raţ, fundaş Şahtior

CARTE DE VIZITĂ

Nume: Răzvan Dincă Raţ

Data naşterii: 26.05.1981

Locul naşterii: Slatina (jud. Olt)

Înălţime: 178 cm

Poziţie în teren: fundaş stânga

Cluburi la care a evoluat:

Rapid Bucureşti (1998-2000) 56 meciuri / 4 goluri

FCM Bacău (2000-2001, împrumutat)  21 de meciuri / 2 goluri

Rapid Bucureşti (2001-2003) 58 meciuri / 3 goluri

Naţionala României: 56 de partide / 1 gol

Debut internaţional: 13.02.2002, Franţa - România 2-1

Trofee câştigate: 5 campionate (2 cu Rapid, 3 cu Şahtior Doneţk), 3 Cupe (1 cu Rapid, 2 cu Şahtior Doneţk), 3 Supercupe (1 cu Rapid, 2 cu Şahtior Doneţk), 1 Cupa UEFA cu Şahtior Doneţk

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.