„Țăranul” a crescut mare

Autori: George Paunescu, Narcis Drejan Publicat: 22 May. 2009, 10:45 Actualizat: 22 May. 2009, 11:07 Cupa UEFA

Cupa UEFA este pentru Răzvan Raț cel mai important trofeu din carieră. Fotbalistul, care va împlini 28 de ani peste câteva zile, are o poveste interesantă, începută la o preselecție prin anii ’90, la Universitatea Craiova. Născut la Piatra-Olt, în 1994, mai precis în vară, tatăl său, Ion Raț, află că Universitatea Craiova organizează o preselecție pentru copiii născuți în 1980-1981. Tot în acea perioadă, și Rapid București, slăbiciunea lui Ion Raț, organiza preselecție pentru copiii din aceeași categorie de vârstă. Deoarece tatăl său a avut unele probleme cu serviciul, mama lui Răzvan l-a dus la Craiova.

La preselecția din Bănie, Raț le-a înnodat picioarele tuturor, iar viteza l-a dat pe spate pe profesorul Anghel Mităchescu. Tatăl lui Răzvan își amintește și acum de după-amiaza acelei zile, cu lacrimi în ochi: “Maică-sa a venit acasă cu zâmbetul pe buze, nevenindu-i să creadă că în curând copilul ei va juca la cel mai puternic centru de copii și juniori din țară, cel al Universității Craiova. Mităchescu era foarte încântat de «țăran», pentru că din porecla asta nu-l scotea. Răzvan a fost mutat la Școala nr. 2 din Craiova. Mai mult, începuse să țină la el, tratându-l de parcă ar fi fost copilul său. Dormea la el în casă. «Nea Gigi» avea niște vorbe extraordinare, una dintre acestea zguduindu-mă pur și simplu când l-am văzut pe Răzvan îmbrăcat, pentru prima dată, în tricoul echipei naționale. «Măi țărane, dacă tu o să asculți de mine, nu vei juca pe stadionul ăsta, ci pe unul mai mare, în Europa. Iar dacă te vei ține de treabă, într-o bună zi îți va cânta imnul țării»”.

La Craiova au apărut și problemele. Conform lui Ion Raț, Rodion Cămătaru, pe atunci președinte la Universitatea, ar fi încercat să-l pună pe liber pe Mităchescu, pentru a-l aduce pe Aurică Beldeanu. Auzind asta, Gigi Mităchescu și-a transferat întreaga echipă de juniori la Constructorul Craiova, formație patronată de Francisc Abraham. Aflându-se în Divizia B, Constructorul avea nevoie de echipă de juniori republicani. Vechiul carnet al lui Răzvan avea să fie anulat, fiind legitimat la Constructorul Craiova. La juniorii Constructorului l-a avut coleg pe regretatul Cristi Neamțu.

Transfer ratat la Steaua

Perioada lui Răzvan Raț la Craiova avea să se încheie în 1995, la Constructorul apărând și problemele financiare. În iarna acelui an, la un turneu de sală desfășurat în Balș, au venit Tudorel Stoica, împreună cu fiul său, Alin Stoica. Văzându-i evoluțiile, Stoica l-a îndrumat pe tatăl său să-l ducă la Steaua și să discute cu președintele Centrului de Copii și Juniori al grupării militare, Bujor Hălmăgean. “Am stat cu băiatul două săptămâni prin București, însă în ciuda faptului că steliștii erau foarte încântați de Răzvan, eu nu l-am putut lăsa din motive financiare. Din păcate, cei de la Steaua nu-i plăteau absolut nimic lui Răzvan, fiind nevoit să se descurce de unul singur prin București”, declară tatăl acestuia.

6 goluri în 15 minute sub bagheta lui Dobrin

După ce l-a muștruluit pe Ion Raț deoarece plecase la Steaua fără acordul său, în cele din urmă, Gigi Mităchescu avea să-l ducă pe Răzvan la Pitești, la Sporting, acolo unde antrenor era Nicolae Dobrin. “Dobrin l-a introdus în teren în ultimele zece – cincisprezece minute, iar Răzvan a dat tot ce era mai bun în el, înscriind cinci sau șase goluri. La câtva timp, fostul fotbalist Silviu Stănescu l-a văzut pe Răzvan, sfătuindu-mă să-l duc la Cetatea Tg. Neamț, care evolua în eșalonul secund. Pe 2 septembrie 1996 am ajuns în Moldova. Stănescu i-a dat echipament și l-a păstrat la echipă, oferindu-i și cameră la hotel. Fiul meu se antrena cu echipa mare și avea doar 15 ani. Din păcate, pe 19 noiembrie, Valentin Gîrbea, sponsorul echipei, a fost arestat pentru tranzacția cu Cristian Ciocoiu și Narcis Răducan, Cetatea Tg. Neamț destrămându-se. Răzvan nu a apucat decât două jocuri la juniori I. Bineînțeles, băiatul a rămas repetent, fiind dat afară și din hotel”, își amintește tatăl său.

Ofertă de la Ajax

În 1998, Ajax Amsterdam căuta un mijlocaș de bandă stânga, iar cel pe care doreau să-l testeze avea să fie chiar Răzvan Raț. Din păcate, în acel an, naționala Olandei, aflată în România pentru disputarea Campionatului European Under 21, a pierdut un meci chiar în ziua în care Răzvan trebuia să plece la Amsterdam. Componenții “portocalei mecanice” au plecat cu avionul în care trebuia să urce Raț. Acesta nu a mai ajuns la Ajax, în schimb cel care avea să îmbrace tricoul multiplei campioane a Olandei fiind tot un oltean, Cristian Chivu.

Modelat de „Il Luce”

Cu 56 de selecții la echipa națională, destinul lui Răzvan Raț se leagă practic de un singur antrenor, Mircea Lucescu. Din 1998 și până în prezent, la Rapid și Șahtior, a lucrat cu Mircea Lucescu. Tatăl lui Răzvan și-a amintit și cum a pus ochii pe el „Il Luce”. “Într-o zi de mai sau iunie din 1998, antrenorul Georgescu, de la Pitești, îmi spune că fiul meu a fost văzut de Mircea Lucescu, întors la Rapid, și că acesta îl dorește cu orice preț sub culorile «alb-vișinii». A fost transferat pe 26 iunie la Rapid București, la două zile venindu-i chemarea pentru Ajax. Nu a avut șansă și a rămas la Rapid, a jucat patru meciuri oficiale, debutând la vârsta de 17 ani, iar la 18 ani avea să fie și campion cu gruparea din Giulești”, a mai spus tatăl său.

În 2003, când a ajuns la Șahtior l-a avut antrenor pe Bernd Schuster, iar tatăl său a parcurs 3.300 de kilometri cu mașina pentru meciul cu Vorskla Poltava. „Cum am ajuns la Donețk am vizionat partida dintre Șahtior și Vorskla. Echipa lui Raț a câștigat fără probleme, iar băiatul meu a fost la înălțime. Am discutat cu Bernd Schuster și mi-a spus că este foarte mulțumit de modul cum se mișcă băiatul meu”, a declarat Ion Raț.
Cetățean de onoare al orășelului Piatra Olt, Răzvan Raț nu-și uită prietenii și locurile în care a copilărit. La Slatina deține un adevărat complex sportiv, cu hotel, terenuri de fotbal, piscină și o școală de fotbal, afacere de care se ocupă tatăl său.

Emoții la debutul în națională

Pe 13 februarie 2002, România a întâlnit, în primul meci amical al acelui an, pe Saint Dennis, campioana mondială și europeană, echipa Franței. Evoluțiile excelente ale lui Răzvan Raț l-au convins pe Anghel Iordănescu, care l-a convocat în premieră pe fundaș pentru jocul cu Franța. Tatăl lui Raț a ținut să precizeze, în legătură cu acel meci: “În ziua meciului, în jurul orelor prânzului, Răzvan m-a sunat și mi-a spus că nu va juca titular și că este posibil să nu joace aproape deloc. Nu au trecut decât două ore și fiul meu mi-a dat o veste incredibilă, aceea că va juca din primul minut. Meciul cu Franța l-am văzut printre lacrimi, iar evoluția sa m-a surprins. Băiatul meu nu s-a temut de Zidane, Pires, Petit sau Vieira, jucând chiar foarte bine”.

Ar fi vrut să joace la Universitatea Craiova

Ion Raț crede că unul dintre regretele fiului său este că nu a eoluat pentru Universitatea Craiova, echipă la care a fost lansat de Gigi Mităchescu, cel pe care tatăl său îl consideră principalul personaj al devenirii ulterioare a lui Răzvan Raț. “Sunt sigur că dacă nu ar fi fost acest Gigi Mităchescu, copilul meu nu ar fi ajuns atât de sus. Acest antrenor a făcut tot posibilul pentru ca Răzvan să ajungă un fotbalist celebru. Când era mic, visa să joace în tricoul alb-albastru. Iată că acum, băiatul meu joacă la una dintre cele mai puternice echipe din țară, evoluând, la nici 21 de ani, în națională”.

Răzvan: "E și o mare performanță a lui Raț"

Răzvan Lucescu era fericit pentru victoria tatălui, dar a ținut să atragă atenția și asupra lui Răzvan Raț. "Se vorbește prea mult de tata, dar să nu-l uităm pe Răzvan Raț. Și el a cucerit Cupa UEFA, așa cum o făcuseră Hagi și Gică Popescu. Bun, ei mai au și Supercupa, Gică are și Cupa Cupelor cu Barcelona, dar de azi înainte ar trebui să nu se uite că Raț are și el în cv-ul său o cupă europeană", a spus noul selecționer al României. Întrebat dacă nu i se pare prea reținută bucuria lui Mircea Lucescu, Răzvan a explicat că "la vârsta lui, ce ați fi vrut, să se urce pe mese? Are o întreagă carieră în spate, i s-au mai și întâmplat atâtea, și, la urma-urmei, poate ăsta e felul nostru de a fi. Preferăm să ne consumăm atât tristețea, cât și bucuria, în liniște, fără să deranjăm pe cei din jur".

"Sunt foarte fericit. Am spus cândva că vom juca finala Cupei UEFA, dar nu aș fi crezut că o vom câștiga. Vreau să îi felicit pe toți cei care ne-au susținut, clubul, fanii. Mă simt minunat. Aș putea juca și mâine"
Răzvan Raț, fundaș Șahtior

"Dedic această victorie familiei mele, soției mele. Tuturor celor care m-au ajutat. Le sunt recunoscător"
Răzvan Raț, fundaș Șahtior

CARTE DE VIZITÂ

Nume: Răzvan Dincă Raț

Data nașterii: 26.05.1981

Locul nașterii: Slatina (jud. Olt)

Înălțime: 178 cm

Poziție în teren: fundaș stânga

Cluburi la care a evoluat:

Rapid București (1998-2000) 56 meciuri / 4 goluri

FCM Bacău (2000-2001, împrumutat)  21 de meciuri / 2 goluri

Rapid București (2001-2003) 58 meciuri / 3 goluri

Naționala României: 56 de partide / 1 gol

Debut internațional: 13.02.2002, Franța – România 2-1

Trofee câștigate: 5 campionate (2 cu Rapid, 3 cu Șahtior Donețk), 3 Cupe (1 cu Rapid, 2 cu Șahtior Donețk), 3 Supercupe (1 cu Rapid, 2 cu Șahtior Donețk), 1 Cupa UEFA cu Șahtior Donețk

 

Autori: George Paunescu, Narcis Drejan Publicat: 22 May. 2009, 10:45 Actualizat: 22 May. 2009, 11:07 Cupa UEFA
Pe aceeași temă
În ce HAL a ajuns Cătălin Botezatu! Nu se mai îngrijeşte şi s-a îngrăşat! Cum a fost surprins pe stradă! Imagini fabuloase de paparazzi
În ce HAL a ajuns Cătălin Botezatu! Nu se mai îngrijeşte şi s-a îngrăşat! Cum a fost surprins pe stradă! Imagini ...
Povestea celor cinci ingineri care au fugit din lagărul comunist cu o barcă de pescari. Securiştii au aflat de evadare de la Radio Europa Liberă
Povestea celor cinci ingineri care au fugit din lagărul comunist cu o barcă de pescari. Securiştii au aflat de evadare ...
Îţi vei putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate. Ce date vor mai fi trecute pe cip
Îţi vei putea înlocui buletinul actual cu o carte electronică de identitate. Ce date vor mai fi trecute pe cip
Reactia lui Negoita dupa ce a aflat de RETROGRADAREA lui Dinamo! Ce crede ca urmeaza sa se intample
Reactia lui Negoita dupa ce a aflat de RETROGRADAREA lui Dinamo! Ce crede ca urmeaza sa se intample
Slăbeşte mâncând! TOP 9 alimente care ţin de foame mult timp şi nu îngraşă
Slăbeşte mâncând! TOP 9 alimente care ţin de foame mult timp şi nu îngraşă
TOP 30 vedete ”murdare” la plajă. Ce locuri ocupă Lidia Buble, INNA, Gina Pistol sau Ruby
TOP 30 vedete ”murdare” la plajă. Ce locuri ocupă Lidia Buble, INNA, Gina Pistol sau Ruby
Saci de cadavre şi liste ale inamicilor politici: planul pentru sfârşitul lumii al unor ofiţeri de poliţie şi rezervişti de extremă dreaptă din Germania
Saci de cadavre şi liste ale inamicilor politici: planul pentru sfârşitul lumii al unor ofiţeri de poliţie şi rezervişti ...
BREAKING NEWS! Ce a pățit asasinul lui Emi Pian, la doar câteva ore după ce l-a înjunghiat mortal
BREAKING NEWS! Ce a pățit asasinul lui Emi Pian, la doar câteva ore după ce l-a înjunghiat mortal
ALERTĂ de proporții! PACHEȚELE misterioase au ajuns inclusiv în România. „Dacă cumva ați primit recent NU le deschideți sub nicio formă”. Ce se ASCUNDE în ele
ALERTĂ de proporții! PACHEȚELE misterioase au ajuns inclusiv în România. „Dacă cumva ați primit recent NU le deschideți ...
Se teme de coronavirus, dar nu și de Codul Rutier! Simona Halep, surprinsă în timp ce încalcă legea! Ce a făcut tenismena la volan! / PAPARAZZI
Se teme de coronavirus, dar nu și de Codul Rutier! Simona Halep, surprinsă în timp ce încalcă legea! Ce a făcut tenismena ...
Vestea uriașă pentru toți românii. Florin Cîțu vine cu o surpriză majoră: Încă o dovadă
Vestea uriașă pentru toți românii. Florin Cîțu vine cu o surpriză majoră: Încă o dovadă
Cine este, de fapt, Cristina, soția lui Emi Pian. Au avut o nuntă ca-n filme
Cine este, de fapt, Cristina, soția lui Emi Pian. Au avut o nuntă ca-n filme
SURPRIZĂ: Cu cât cresc pensiile. Veşti bune pentru milioane de români
SURPRIZĂ: Cu cât cresc pensiile. Veşti bune pentru milioane de români
Ce se întâmplă dacă arunci ulei, păr sau clor în chiuvetă. 14 obiecte care nu trebuie aruncate în toaletă
Ce se întâmplă dacă arunci ulei, păr sau clor în chiuvetă. 14 obiecte care nu trebuie aruncate în toaletă
Cum păcălesc românii barierele din parcările cu plată. Metoda este primitivă, dar funcționează
Cum păcălesc românii barierele din parcările cu plată. Metoda este primitivă, dar funcționează
Și-a pus pozele provocatoare pe un site pentru a face bani. Acum nu mai iese din casă de rușine...
Și-a pus pozele provocatoare pe un site pentru a face bani. Acum nu mai iese din casă de rușine...
Masca de protecţie, obligatorie şi în aer liber, în peste 20 de judeţe
Masca de protecţie, obligatorie şi în aer liber, în peste 20 de judeţe
Cum arată văduva lui Emi Pian. Imagine rară cu frumoasa lui nevastă
Cum arată văduva lui Emi Pian. Imagine rară cu frumoasa lui nevastă
Călărește aproape goală! Sofia este visul interzis al oricărui bărbat însurat
Călărește aproape goală! Sofia este visul interzis al oricărui bărbat însurat
După 4 luni de relație, vedeta a fost cerută în căsătorie! Deși nimeni nu credea că este posibil, iată cum s-au îndrăgostit cele două staruri pe timp de pandemie
După 4 luni de relație, vedeta a fost cerută în căsătorie! Deși nimeni nu credea că este posibil, iată cum s-au ...
BREAKING. Au început SCĂDERILE pe piaţa imobiliară. Ce se întâmplă cu preţurile apartamentelor din România
BREAKING. Au început SCĂDERILE pe piaţa imobiliară. Ce se întâmplă cu preţurile apartamentelor din România
Lovitură de teatru în dosarul afaceristului care a ucis o mamă şi doi copii, în timpul dezinsecţiei / Anchetatorii au rămas mască
Lovitură de teatru în dosarul afaceristului care a ucis o mamă şi doi copii, în timpul dezinsecţiei / Anchetatorii ...
Carmen Harra distrusă de durere! Tocmai a dat vestea teribilă
Carmen Harra distrusă de durere! Tocmai a dat vestea teribilă
Netflix anunţă ultima parte a serialului La Casa de Papel
Netflix anunţă ultima parte a serialului La Casa de Papel
ILUZIE OPTICĂ. Găsește femeia dezbrăcată! Mii de oameni au trecut pe lângă ea și nu și-au dat seama!
ILUZIE OPTICĂ. Găsește femeia dezbrăcată! Mii de oameni au trecut pe lângă ea și nu și-au dat seama!
FOTO. Imagini fierbinți cu prima soție a lui Marian Drăgulescu! Cum s-a lăsat pozată Larisa în ipostaze incendiare
FOTO. Imagini fierbinți cu prima soție a lui Marian Drăgulescu! Cum s-a lăsat pozată Larisa în ipostaze incendiare
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție controversată! Cum s-a putut fotografia vedeta pentru fani
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție controversată! Cum s-a putut fotografia vedeta pentru fani