„Țăranul” a crescut mare

  • Publicat:
  • Actualizat:

Cupa UEFA este pentru Răzvan Raț cel mai important trofeu din carieră. Fotbalistul, care va împlini 28 de ani peste câteva zile, are o poveste interesantă, începută la o preselecție prin anii ’90, la Universitatea Craiova. Născut la Piatra-Olt, în 1994, mai precis în vară, tatăl său, Ion Raț, află că Universitatea Craiova organizează o preselecție pentru copiii născuți în 1980-1981. Tot în acea perioadă, și Rapid București, slăbiciunea lui Ion Raț, organiza preselecție pentru copiii din aceeași categorie de vârstă. Deoarece tatăl său a avut unele probleme cu serviciul, mama lui Răzvan l-a dus la Craiova.

La preselecția din Bănie, Raț le-a înnodat picioarele tuturor, iar viteza l-a dat pe spate pe profesorul Anghel Mităchescu. Tatăl lui Răzvan își amintește și acum de după-amiaza acelei zile, cu lacrimi în ochi: “Maică-sa a venit acasă cu zâmbetul pe buze, nevenindu-i să creadă că în curând copilul ei va juca la cel mai puternic centru de copii și juniori din țară, cel al Universității Craiova. Mităchescu era foarte încântat de «țăran», pentru că din porecla asta nu-l scotea. Răzvan a fost mutat la Școala nr. 2 din Craiova. Mai mult, începuse să țină la el, tratându-l de parcă ar fi fost copilul său. Dormea la el în casă. «Nea Gigi» avea niște vorbe extraordinare, una dintre acestea zguduindu-mă pur și simplu când l-am văzut pe Răzvan îmbrăcat, pentru prima dată, în tricoul echipei naționale. «Măi țărane, dacă tu o să asculți de mine, nu vei juca pe stadionul ăsta, ci pe unul mai mare, în Europa. Iar dacă te vei ține de treabă, într-o bună zi îți va cânta imnul țării»”.

La Craiova au apărut și problemele. Conform lui Ion Raț, Rodion Cămătaru, pe atunci președinte la Universitatea, ar fi încercat să-l pună pe liber pe Mităchescu, pentru a-l aduce pe Aurică Beldeanu. Auzind asta, Gigi Mităchescu și-a transferat întreaga echipă de juniori la Constructorul Craiova, formație patronată de Francisc Abraham. Aflându-se în Divizia B, Constructorul avea nevoie de echipă de juniori republicani. Vechiul carnet al lui Răzvan avea să fie anulat, fiind legitimat la Constructorul Craiova. La juniorii Constructorului l-a avut coleg pe regretatul Cristi Neamțu.

Transfer ratat la Steaua

Perioada lui Răzvan Raț la Craiova avea să se încheie în 1995, la Constructorul apărând și problemele financiare. În iarna acelui an, la un turneu de sală desfășurat în Balș, au venit Tudorel Stoica, împreună cu fiul său, Alin Stoica. Văzându-i evoluțiile, Stoica l-a îndrumat pe tatăl său să-l ducă la Steaua și să discute cu președintele Centrului de Copii și Juniori al grupării militare, Bujor Hălmăgean. “Am stat cu băiatul două săptămâni prin București, însă în ciuda faptului că steliștii erau foarte încântați de Răzvan, eu nu l-am putut lăsa din motive financiare. Din păcate, cei de la Steaua nu-i plăteau absolut nimic lui Răzvan, fiind nevoit să se descurce de unul singur prin București”, declară tatăl acestuia.

6 goluri în 15 minute sub bagheta lui Dobrin

După ce l-a muștruluit pe Ion Raț deoarece plecase la Steaua fără acordul său, în cele din urmă, Gigi Mităchescu avea să-l ducă pe Răzvan la Pitești, la Sporting, acolo unde antrenor era Nicolae Dobrin. “Dobrin l-a introdus în teren în ultimele zece – cincisprezece minute, iar Răzvan a dat tot ce era mai bun în el, înscriind cinci sau șase goluri. La câtva timp, fostul fotbalist Silviu Stănescu l-a văzut pe Răzvan, sfătuindu-mă să-l duc la Cetatea Tg. Neamț, care evolua în eșalonul secund. Pe 2 septembrie 1996 am ajuns în Moldova. Stănescu i-a dat echipament și l-a păstrat la echipă, oferindu-i și cameră la hotel. Fiul meu se antrena cu echipa mare și avea doar 15 ani. Din păcate, pe 19 noiembrie, Valentin Gîrbea, sponsorul echipei, a fost arestat pentru tranzacția cu Cristian Ciocoiu și Narcis Răducan, Cetatea Tg. Neamț destrămându-se. Răzvan nu a apucat decât două jocuri la juniori I. Bineînțeles, băiatul a rămas repetent, fiind dat afară și din hotel”, își amintește tatăl său.

Ofertă de la Ajax

În 1998, Ajax Amsterdam căuta un mijlocaș de bandă stânga, iar cel pe care doreau să-l testeze avea să fie chiar Răzvan Raț. Din păcate, în acel an, naționala Olandei, aflată în România pentru disputarea Campionatului European Under 21, a pierdut un meci chiar în ziua în care Răzvan trebuia să plece la Amsterdam. Componenții “portocalei mecanice” au plecat cu avionul în care trebuia să urce Raț. Acesta nu a mai ajuns la Ajax, în schimb cel care avea să îmbrace tricoul multiplei campioane a Olandei fiind tot un oltean, Cristian Chivu.

Modelat de „Il Luce”

Cu 56 de selecții la echipa națională, destinul lui Răzvan Raț se leagă practic de un singur antrenor, Mircea Lucescu. Din 1998 și până în prezent, la Rapid și Șahtior, a lucrat cu Mircea Lucescu. Tatăl lui Răzvan și-a amintit și cum a pus ochii pe el „Il Luce”. “Într-o zi de mai sau iunie din 1998, antrenorul Georgescu, de la Pitești, îmi spune că fiul meu a fost văzut de Mircea Lucescu, întors la Rapid, și că acesta îl dorește cu orice preț sub culorile «alb-vișinii». A fost transferat pe 26 iunie la Rapid București, la două zile venindu-i chemarea pentru Ajax. Nu a avut șansă și a rămas la Rapid, a jucat patru meciuri oficiale, debutând la vârsta de 17 ani, iar la 18 ani avea să fie și campion cu gruparea din Giulești”, a mai spus tatăl său.

În 2003, când a ajuns la Șahtior l-a avut antrenor pe Bernd Schuster, iar tatăl său a parcurs 3.300 de kilometri cu mașina pentru meciul cu Vorskla Poltava. „Cum am ajuns la Donețk am vizionat partida dintre Șahtior și Vorskla. Echipa lui Raț a câștigat fără probleme, iar băiatul meu a fost la înălțime. Am discutat cu Bernd Schuster și mi-a spus că este foarte mulțumit de modul cum se mișcă băiatul meu”, a declarat Ion Raț.
Cetățean de onoare al orășelului Piatra Olt, Răzvan Raț nu-și uită prietenii și locurile în care a copilărit. La Slatina deține un adevărat complex sportiv, cu hotel, terenuri de fotbal, piscină și o școală de fotbal, afacere de care se ocupă tatăl său.

Emoții la debutul în națională

Pe 13 februarie 2002, România a întâlnit, în primul meci amical al acelui an, pe Saint Dennis, campioana mondială și europeană, echipa Franței. Evoluțiile excelente ale lui Răzvan Raț l-au convins pe Anghel Iordănescu, care l-a convocat în premieră pe fundaș pentru jocul cu Franța. Tatăl lui Raț a ținut să precizeze, în legătură cu acel meci: “În ziua meciului, în jurul orelor prânzului, Răzvan m-a sunat și mi-a spus că nu va juca titular și că este posibil să nu joace aproape deloc. Nu au trecut decât două ore și fiul meu mi-a dat o veste incredibilă, aceea că va juca din primul minut. Meciul cu Franța l-am văzut printre lacrimi, iar evoluția sa m-a surprins. Băiatul meu nu s-a temut de Zidane, Pires, Petit sau Vieira, jucând chiar foarte bine”.

Ar fi vrut să joace la Universitatea Craiova

Ion Raț crede că unul dintre regretele fiului său este că nu a eoluat pentru Universitatea Craiova, echipă la care a fost lansat de Gigi Mităchescu, cel pe care tatăl său îl consideră principalul personaj al devenirii ulterioare a lui Răzvan Raț. “Sunt sigur că dacă nu ar fi fost acest Gigi Mităchescu, copilul meu nu ar fi ajuns atât de sus. Acest antrenor a făcut tot posibilul pentru ca Răzvan să ajungă un fotbalist celebru. Când era mic, visa să joace în tricoul alb-albastru. Iată că acum, băiatul meu joacă la una dintre cele mai puternice echipe din țară, evoluând, la nici 21 de ani, în națională”.

Răzvan: "E și o mare performanță a lui Raț"

Răzvan Lucescu era fericit pentru victoria tatălui, dar a ținut să atragă atenția și asupra lui Răzvan Raț. "Se vorbește prea mult de tata, dar să nu-l uităm pe Răzvan Raț. Și el a cucerit Cupa UEFA, așa cum o făcuseră Hagi și Gică Popescu. Bun, ei mai au și Supercupa, Gică are și Cupa Cupelor cu Barcelona, dar de azi înainte ar trebui să nu se uite că Raț are și el în cv-ul său o cupă europeană", a spus noul selecționer al României. Întrebat dacă nu i se pare prea reținută bucuria lui Mircea Lucescu, Răzvan a explicat că "la vârsta lui, ce ați fi vrut, să se urce pe mese? Are o întreagă carieră în spate, i s-au mai și întâmplat atâtea, și, la urma-urmei, poate ăsta e felul nostru de a fi. Preferăm să ne consumăm atât tristețea, cât și bucuria, în liniște, fără să deranjăm pe cei din jur".

"Sunt foarte fericit. Am spus cândva că vom juca finala Cupei UEFA, dar nu aș fi crezut că o vom câștiga. Vreau să îi felicit pe toți cei care ne-au susținut, clubul, fanii. Mă simt minunat. Aș putea juca și mâine"
Răzvan Raț, fundaș Șahtior

"Dedic această victorie familiei mele, soției mele. Tuturor celor care m-au ajutat. Le sunt recunoscător"
Răzvan Raț, fundaș Șahtior

CARTE DE VIZITÂ

Nume: Răzvan Dincă Raț

Data nașterii: 26.05.1981

Locul nașterii: Slatina (jud. Olt)

Înălțime: 178 cm

Poziție în teren: fundaș stânga

Cluburi la care a evoluat:

Rapid București (1998-2000) 56 meciuri / 4 goluri

FCM Bacău (2000-2001, împrumutat)  21 de meciuri / 2 goluri

Rapid București (2001-2003) 58 meciuri / 3 goluri

Naționala României: 56 de partide / 1 gol

Debut internațional: 13.02.2002, Franța – România 2-1

Trofee câștigate: 5 campionate (2 cu Rapid, 3 cu Șahtior Donețk), 3 Cupe (1 cu Rapid, 2 cu Șahtior Donețk), 3 Supercupe (1 cu Rapid, 2 cu Șahtior Donețk), 1 Cupa UEFA cu Șahtior Donețk

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci Ion Creangă
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde își doarme somnul de veci…
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen