LIVE BLOG CM 2014, ziua 12 | Olanda a câștigat Grupa B și va juca în optimi cu locul secund din Grupa A. Australia – Spania 0-3. Villa a ieșit plângând de pe teren după ce a fost înlocuit

LIVE BLOG CM 2014, ziua 12 | Olanda a câștigat Grupa B și va juca în optimi cu locul secund din Grupa A. Australia - Spania 0-3. Villa a ieșit plângând de pe teren după ce a fost înlocuit
  • Publicat:
  • Actualizat:

  • PROGRAMUL DE AZI

    GRUPA B

  • OLANDACHILE 2-0 (Fer 77, Depay 90+2)

    Olanda:

    Cillessen – Janmaat, De Vrij, Vlaar, Blind, Kuyt (Kongolo 89) – Wijnaldum, Sneijder (Fer 75), De Jong – Robben, Lens (Depay 69)

    Chile: Bravo – Medel, Silva (Valdivia 70), Jara – Isla, Aranguiz, Diaz, Mena – Gutierrez (Beausejour 46) – Vargas (Pinilla 81), Sanchez
     

  • AUSTRALIASPANIA 0-3 (Villa 35, Torres 69, Mata 81)

    Australia: 

    Ryan – McGowan, Davidson, Wilkinson, Spiranovic – McKay, Jedinak – Taggart (Halloran 46), Bozanic (Bresciano 72), Oar (Troisi 61) – Leckie

    Spania: Reina – Juanfran, Ramos, Raul Albiol, Jordi Alba – Xabi Alonso (Silva 84), Koke, Cazorla (Fabregas 67) – Iniesta, Villa (Mata 56), Torres.

    GRUPA A

  • CAMERUNBRAZILIA (ORA 23:00, TVR 1)
  • CROAȚIA – MEXIC (ORA 23:00, TVR 2)

20:53 Olanda nu a dominat partida, posesia fiind majoritar chiliană, însă a lovit de două ori în ultima parte a partidei. Eficiența batavilor e una excelentă la acest Mondial, în care reacționează excelent pe contraatac, grație vitezei lui Robben. Astfel, cu trei victorii în trei partide și un golaveraj de 9-3, Olanda se califică de pe primul loc al Grupei B și va întâlni echipa de pe locul secund din Grupa A în optimi. Chilienii au dominat, dar nu și-au creat ocazii mari de poartă și termină grupa pe poziția a doua, urmând, cel mai probabil, să joace cu Brazilia în optimi.


20:50 GOOOOOOOOOOOOL OLANDAAAAAAA!!!! (DEPAY 90+2). Olandezii câștigă clar grupa, după un meci în care a stat la cutie și a lovit exact când a trebuit, în minutele 77 și 92. Depay devine primul jucător olandez din istorie care marchează în primele două meciuri la un CM, după ce a reluat în plasă din trei metri o centrare a lui Robben.


20:40 GOOOOOOOOL SPANIA!!!! (MATA 81). Ibericii fac 3-0 prin jucătorul lui Manchester United, care reia superb, printre picioarele lui Ryan, un balon pe care l-a avut în careul mic al australienilor. Pasa a venit de la Cesc Fabregas, care a devenit primul jucător spaniol cu assisturi la trei Cupe Mondiale (2006-2010-2014).


20:35 GOOOOOOOOOOOOL OLANDA!!! (FER 77). În sfârșit, un gol! Într-un meci în care se așteptau multe goluri, Olanda și Chile s-au neutralizat. Până în minutul 77, când o centrare de pe dreapta a lui Janmaat l-a găsit singur în careu pe Fer, care n-a iertat și a înscris cu capul, plasat în stânga lui Bravo. Fer a marcat la doar 91 de secunde după ce a intrat pe teren. Schimbare inspirată din partea lui van Gaal.


20:27 GOOOOOOOOOOL SPANIA!!!! (TORRES 69). La a 100-a selecție în națională, Iniesta dă o pasă superbă pentru Torres, care nu iartă din interiorul careului și înscrie cu un șut plasat pe lângă Ryan. Spania pare să încheie Mondialul cu o victorie, insuficientă însă pentru calificare.


20:21 Guillem Ballague, jurnalist spaniol care a scris biografia lui Leo Messi, confirmă pe Twitter că Villa a jucat ultimul meci din carieră în naționala spaniolă. Nici Xavi, care e accidentat, și nu a mai jucat în ultimele două meciuri de la CM, nu va ma reveni în echipa iberică, după acest turneu final.


20:16 Decizie ciudată a lui Vicente del Bosque, care îl scoate pe David Villa, autorul golului, pentru a-l introduce pe Mata. Villa, 59 de goluri în naționala spaniolă, nu a vrut să iasă de pe teren în primă fază, știind că ar putea fi ultimul său meci din carieră în naționala spaniolă. Pe bancă, atacantul a izbucnit în plâns, fiind de neconsolat după decizia selecționerului spaniol.

 


20:11 V-am atras atenția mai devreme că în Natal, orașul unde are loc mâine meciul dintre Uruguay și Italia, ploaia a căzut puternic. Iată cum arată acum drumul de acces către localitatea braziliană.


20:02 Se reiau cele două meciuri. Contul de Twitter al companiei de statistică Opta informează că Gary Medel, fundașul naționalei chiliene, a reușit 62 de pase, cu două mai multe decât întreaga echipă olandeză. Dovadă că chilienii au dominat prima parte teritorial, însă Olanda a avut ocaziile mai mari.


19:59Olanda nu joacă cel mai frumos fotbal, însă rezultatul contează. Un egal, iar misiunea e îndeplinită, grupa fiind câștigată”, comentează Ruud Gullit pe Twitter, după prima repriză a meciului Olanda – Chile 0-0.


19:50 Olanda continuă să fie pe primul loc în clasamentul Grupei B, având avantajul golaverajului în fața chilienilor. Tot Olanda conduce și în raportul șuturilor pe poartă, 3-0, deși unul dintre atacanții batavi, Jeremain Lens, nu a reușit decât o singură pasă în prima repriză a meciului cu Chile.


19:45 A doua parte a primelor 45 de minute ale meciului Olanda – Chile a crescut în ritm, iar ambele echipe au ratat șanse bune. Rămâne însă 0-0, după ce Robben sau Diaz nu au reușit să înscrie în poarta adversă. De partea cealaltă, Spania o conduce cu 1-0 pe Australia și e pe punctul să îndeplinească dorința ziariștilor de la „Marca”, aceea de a nu termina pe ultimul loc în grupă.


19:40 A fost al nouălea gol marcat de Villa la Cupa Mondială pentru Spania în 12 meciuri, atacantul spaniol fiind golgheterul echipei iberice la turneele finale. Câștigător al titlului în Spania cu Atletico Madrid, vârful de 32 de ani s-a transferat la New York City FC, echipa lui Manchester City din MLS.


19:36 GOOOOOOL SPANIA!!! (VILLA 35). Juanfran centrează superb din banda dreaptă, Villa e în careu și reia superb cu călcâiul, păcălindu-l pe goalkeeperul Ryan. E al 59-lea gol marcat de Villa în naționala „Furiei Roja”, fiind cel mai bun marcator din actualul lot.


19:34 Cu Olanda, Spania a fost obligată de FIFA să evolueze în alb. În partida cu Chile, spaniolii au evoluat în roșu. Iar azi, în disputa cu Australia, ibericii joacă în echipamentul de deplasare, de culoare neagră cu inserții verde-neon.


19:22 Olanda lasă inițiativa jocului adversarilor, iar modulul tactic al echipei europene se schimbă permanent, din 5-3-2 pe fază defensivă în 4-3-3 sau 3-4-3 în funcție de faza ofensivă. Totuși, chilienii par mai bine intrați în joc. Însă Olanda e periculoasă pe contraatac și poate pune oricând probleme, deși nu a avut decât 25,1% posesia balonului.

 


19:14 Echilibrul e cuvântul de ordine în partida dintre Olanda și Chile, ambele echipe având un procentaj de 89% de reușită al paselor. După 15 minute, într-un meci în care se așteptau multe goluri, nu a existat nicio ocazie. Poate și pentru că ambele echipe sunt unele reactive, nu proactive, cărora le place să joace mai mult pe contraatac, decât să construiască.


19:04 Potrivit site-ului oficial al FIFA, Kuyt va evolua la mijloc, într-un sistem 4-3-3, însă nu ne-ar mira deloc ca van Gaal să schimbe în 5-3-2, sistemul care crede că se potrivește cel mai bine actualei naționale a Olandei. Însă primele minute ale partidei arată că jucătorul lui Fenerbahce se retrage destul de mult pe fază defensivă.


19:00 Echipa de start a Spaniei este a doua cea mai bătrână din istoria „Furiei Roja”, cu o medie de vârstă de 29 de ani și 67 de zile. Și cea mai bătrână din ultimii 52 de ani! Cu această statistică începem cele două meciuri de la această oră! Olanda – Chile și Spania – Australia sunt primele două meciuri care se dispută în paralel la acest Mondial.


18:50 O furtună puternică a inundat câteva străzi din orașul Natal. Ploaia continuă să cadă în rafale, cu aproape 24 de ore înainte de startul meciului Italia – Uruguay, cel mai interesant din ultima etapă a fazei grupelor.


18:44 Chile are cea mai mică medie de înălțime de la acest turneu final, 1,76m, cu un singur jucător care măsoară peste 1,80m. Iar asta se vede în duelurile aeriene din careu: chilienii au câștigat doar 50% dintre aceste dueluri în fața adversarilor.


18:37 Fanii brazilieni dau dovadă de umor. Unul dintre ei a venit cu o coală A4 pe care este imprimat mesajul „Vă puteți îmbarca pentru zborul 5-1-2-0 (n.r. – scorurile cu care Spania a pierdut în fața Olandei și a statului Chile) de la Curitiba la Madrid”, aluzie clară la faptul că este ultimul meci al Spaniei la acest turneu final.


18:23 Iniesta este al cincilea jucător care atinge a 100-a selecție în națională la turneul final din Brazilia, după Wesley Sneijder (Olanda), Juan Zuniga (Columbia), Javier Mascherano (Argentina) și Per Mertesacker (Germania).


18:16 O absență importantă din naționala chiliană pentru meciul cu Olanda este Arturo Vidal. Mijlocașul lui Juventus, care a suferit o operație la genunchi înaintea startului Mondialului, va fi menajat azi, în locul său intrând Felipe Gutierrez, un mijlocaș de 23 de ani, care evoluează la Twente Enschede.


18:10 Căpitanul Spaniei la ultimele patru turnee finale, incluzând aici Mondialul din Brazilia, Iker Casillas, e rezervă. Liderul selecțiilor în naționala iberică, cu 157 de selecții, e printre cei 18 jucători care au strâns cel puțin 100 de meciuri în tricoul „Furiei Roja”. Al 19-lea va fi Andres Iniesta, care e titular azi, în partida cu Australia.


18:03 În limba portugheză, Camerun se traduce „Camaroes”, care înseamnă creveți. Un stand de fructe de mare din Fortaleza, oraș care găzduiește Cupa Mondială, vinde creveți numiți „Song” sau „Eto’o, botezați după numele jucătorilor camerunezi. Tactică interesantă de marketing, nu?


17:55 După victoriile cu Australia (3-1) și Spania (2-0), chilienii sunt destul de încrezători. Suporterii sud-americani au venit cu un tricou portocaliu, pe care au inscripționat ca nume „Van a Perder” (n.r. – veți pierde), un joc de cuvinte care mizează pe procentul mare al numelor olandeze care conțin „van”. Totuși, din cauza absenței lui Robin van Persie, niciun „van” nu va juca azi în naționala Olandei.


17:47 Se știu deja șase echipe calificate în optimile de finală ale Mondialului din Brazilia: trei din America de Sud (Argentina, Chile și Columbia), două din Europa (Belgia și Olanda) și una din America Centrală (Costa Rica). În afara stabilirii ordinii din Grupa B, după meciul dintre Olanda și Chile, vom cunoaște alte două echipe calificate, care se vor alege dintre Brazilia, Mexic și Croația.


17:33 Se știu deja echipele la Olanda – Chile! Chilienii nu mizează pe Vidal, care este menajat de antrenorul Jorge Sampaoli, în timp ce olandezii revin în modulul 5-3-2, cu Dirk Kuyt în banda dreaptă ca fundaș. Robin van Persie, suspendat, lipsește din lotul Olandei, în timp ce Martins Indi, accidentat, e înlocuit în centrul defensivei de Blind.


17:25 Ediția braziliană a tabloidului „Metro” a ieșit azi pe prima pagină cu o perucă de hârtie care îl reprezintă pe David Luiz. Nu vă mirați dacă diseară vor exista pe stadion suporteri care poartă această perucă decupată la meciul dintre Brazilia și Camerun.


17:12 Portrivit jurnalistului Javier Amaror, de la Marca, „11”-le de start al Spaniei pentru meciul cu Australia va cuprinde șapte modificări față de partida precedentă, contra statului Chile: e vorba de Ramos, Jordi Alba, Xabi Alonso și Iniesta, ultimul fiind la a 100-a selecție în naționala iberică.


17:06 Meciul dintre Statele Unite și Portugalia a atras un rating de 9,1 în America, unul excelent în condițiile în care este similar cu cel obținut de ESPN la finala Conferinței de Est a NBA din 2012, dintre Miami Heat și Boston Celtics, unul dintre cele mai așteptate meciuri din istoria recentă a campionatului de baschet.


16:54 Pasiunea pentru fotbal a americanilor atinge cote maxime la Cupa Mondială: „Managerul nu va putea vedea meciul dintre SUA și Portugalia, astfel că îl va înregistra. Nu spuneți nimic despre joc, nu spuneți nimic nici măcar despre fotbal sau veți fi loviți cu un pumn în gât”, era scris pe un anunț lipit pe un geam.


16:43 Prințul Harry al Marii Britanii va fi prezent azi la meciul dintre Brazilia și Camerun. Cu siguranță, el ar fi vrut să susțină Anglia în partida cu Costa Rica, dacă partida ar fi avut miză. Așa, englezii sunt deja eliminați din competiție, după eșecuri contra Uruguayului și Italiei, ambele cu același scor, 2-1.


16:30 FIFA anunță că stadioanele de la Cupa Mondială au fost pline în proporție de 98,2% după primele 32 de partide. Concret, 1.669.227 fani au fost prezenți la jocurile turneului final din acest an, doar 30.341 de scaune rămânând libere.


16:20 Ați spune că fotbalul nu polarizează un interes enorm în Statele Unite. Însă ați greși! Zeci de mii de fani au ieșit pe străzile din Chicago pentru a urmări jocul din seara precedentă, contra Portugaliei.


16:11 Neymar este marea speranță a Braziliei în meciul din această seară, fiind și golgheterul Braziliei la acest Mondial, cu două goluri reușite în meciul cu Croația. Însă superstarul Barcelonei este și un fashion-icon în Brazilia, numeroasele sale selfie-uri fiind așteptate de fanii „carioca”. 


15:49 „L’Equipe” informează că meciul dintre Brazilia și Camerun este suspectat de FIFA privind „vulnerabilități” . Ralf Mutschke, directorul de integritate al forului internațional de fotbal, a indicat partida din această seară, întrucât unii dintre jucătorii camerunezi nu au salarii mari și ar putea fi ușor coruptibili (n.r – cotidianul francez susține că în afară de Eto’o, N’Koulou și Song, camerunezii ar avea salarii mici). „Dacă meciul e câștigat de brazilieni cu un scor mare, atunci explicația e că nivelul valoric între cele două echipe este dezechilibrat. Însă pe asta mizează și cei care doresc să aranjeze meciuri”, a spus Mutschke.


15:40 De când a preluat naționala statului Chile, în 2012, Jorge Sampaoli are un bilanț excelent. Din 21 de meciuri, Sampaoli a pierdut doar 3, câștigând 15 partide și remizând alte 3. Golaverajul e unul impresionant: 49-19! Diseară însă, chilienii vor avea o misiune grea în fața batavilor.


15:28 Site-ul oficial al FIFA a realizat un material interesant despre cel mai bătrân ziarist prezent la Cupa Mondială. E vorba despre Hiroshi Kagawa, un japonez în vârstă de 89 de ani, care a participat la nouă din ultimele zece turnee finale, ratându-l pe cel din Africa de Sud, din cauza unor probleme de sănătate. „Încă îmi aduc aminte de finala din 1974, de pe Olympiastadion. O retrăiesc de parcă ar fi azi. Johan Cruyff juca în portocaliu, iar Franz Beckenbauer în alb”. De atunci, Kagawa nu a pierdut niciun turneu final, fiind pe stadioane la cele mai importante momente. „Interviul realizat de FIFA.com cu Hiroshi Kagawa e întrerupt permanent de alți ziariști japonezi, care îi aduc apă și mâncare, înclinându-se în fața sa. Respectul e nețărmurit”, scrie site-ul oficial al competiției.


15:15 Premieră pentru Olanda! În ultimele 221 de meciuri internaționale, echipa batavă a avut de fiecare dată un „van” în echipă. Cum van Persie este suspendat pentru meciul cu Chile, iar în lotul Olandei nu mai e niciun alt „van”, în meciul contra statului Chile, tradiția se va rupe. Ultima echipă fără niciun „van” a jucat în 1996, un 2-0 cu China.


14:41 Suporterii mexicani au fost criticați dur de presa mexicană și sunt anchetați de FIFA pentru remarci rasiste, dar și din cauza faptului că după fiecare degajare a portarului advers, aceștia strigă „Puto” (n.r. – târfă). Însă la meciul cu Brazilia, din etapa a doua a Grupei A, scandarea a fost înlocuită de „Pepsi”, o remarcă ironică la adresa FIFA, al cărei parteneriat de lungă durată cu Coca-Cola este cunoscut.


14:21 Dacă Daniele de Rossi e cel mai precis pasator de la CM, cu 202 pase reușite și un procentaj de 94% al paselor completate, Italia este echipa cu cele mai multe pase reușite la Mondial. Potrivit companiei Opta, italienii au reușit 1074 de pase în meciurile cu Anglia și Costa Rica, mai multe decât orice altă echipă de la turneul final.


14:10 Noua prezentare a jucătorilor de la Mondialul din Brazilia a creat momente bizare. Un suporter american a modificat imaginile de la prezentarea lui Alejandro Bedoya, într-un mod cel puțin ciudat…


13:46 Cristiano Ronaldo a apărut cu o nouă tunsoare la meciul de luni dimineață, contra Statelor Unite, scor 2-2. Iar noul look al lusitanului nu a trecut neobservat. Mulți l-au criticat, însă fanii săi au anunțat că tunsoarea lui CR7 este un omagiu adus unui copil care a suferit o operație pe creier, cicatricea sa fiind asemănătoare cu cea a lui Erik. Același copil pentru care Ronaldo donase 50.000 de euro, pentru a facilita o operație cât mai rapidă. Totuși, o astfel de operație presupune, potrivit Eurosport, o tunsoare zero pentru pacient, astfel că povestea apărută pe Twitter ar putea doar o simplă farsă, menită să crească simpatia fanilor neutri pentru Ronaldo.


13:25 Victoria Algeriei împotriva Coreei de Sud, scor 4-2, de aseară, a produs o explozie de bucurie în Alger, capitala statului african. Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzi, unde au aprins torțe și au încurajat echipa.


13:00 Printre pregătirile pentru filmările noului videoclip „Vocea Ta”, la care a colaborat cu trupa Voltaj, rapperul Cabron a avut timp să vizioneze și câteva meciuri de la Mondialul din Brazilia. Pentru Cabron, principala favorită la câștigarea turneului final este Brazilia, urmată de Olanda și Belgia.


12:51 Cotidianul „El Grafico” a realizat o primă pagină spectaculoasă, care îl înfățișează pe Eduardo Vargas în postură de vampir, cu o lalea (n.r. – simbolul olandezilor) în gură. Chilienii joacă azi cu echipa lui van Gaal pentru primul loc în Grupa B.


12:30 Analiștii FIFA au compilat datele disponibile după primele două etape și au publicat cele mai interesante cifre de la acest Mondial: Potrivit acestor date, Daniele de Rossi este cel mai precis pasator, cu un procent de 94% al paselor reușite, în timp ce Serge Aurier, fundașul dreapta ivorian, are 19,3 kilometri alergați, viteza maximă fiind de 33,5 km/h.


11:30 Cristiano Ronaldo nu a marcat la această Cupă Mondială, iar Portugalia poate să fie eliminată în cazul în care Statele Unite și Germania fac egal. Însă portughezul nu poate fi acuzat că nu a încercat să marcheze: are 14 șuturi pe poartă, cele mai multe fără să înscrie un gol de la acest turneu final.


11:20 Grecia, Camerun și Iran sunt singurele echipe care nu au marcat în această ediție a Cupei Mondiale. În mod bizar, Grecia și Iran pot să meargă în optimi, dacă vor reuși să câștige meciurile cu Coasta de Fildeș, respectiv Bosnia.


11:00 Meciul Braziliei din această seară este al 100-lea jucat de naționala sud-americană la Cupa Mondială. Este un „must-win” pentru brazilieni în fața Camerunului, o echipă care e deja eliminată și nu poate emite mari pretenții. Mai mult, Samuel Eto’o, cel mai bun jucător al africanilor, încă nu și-a revenit după problemele la genunchi și nu va fi titular, având șanse mici chiar să joace azi.

ECHIPE PROBABILE

Brazilia: Julio Cesar – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Luiz Gustavo, Paulinho – Hulk, Oscar, Neymar – Fred.

Camerun: Itandje – Chedjou, N’Koulou, Matip, Assou-Ekotto – Mbia – Moukandjo, Makoun, Enoh, Choupo-Moting – Aboubakar


10:50 Joachim Low este selecționerul Germaniei din 2006, succedându-i lui Jurgen Klinsmann, după ce Germania a pierdut în semifinale, scor 2-0, după prelungiri în fața Italiei. Însă până atunci, Low a fost secundul lui Klinsmann la naționala germană, după ce cei doi se cunoscuseră în 2001, pe când făceau școala de antrenori împreună. Filosofia de joc a celor doi antrenori este una similară, însă presa germană a scris de fiecare dată că Low era geniul tactic din spatele lui Klinsmann. Cei doi se vor duela joi în meci direct, iar un egal ar califica ambele echipe în optimile de finală.


10:40 Presa portugheză ilustrează primele pagini de azi cu imagini cu jucătorii lusitani la pământ, după egalul (2-2) cu SUA de diseară. Repet, dacă în ultima etapă americanii și nemții remizează, Portugalia e out, indiferent dacă reușește să câștige cu Ghana.


10:18 „Nu ultimii, vă rugăm!”, este îndemnul pe care îl are „Marca” pe prima pagină înaintea meciului Spania – Australia, ultimul pentru deținătoarea trofeului la acest Mondial. „Ultima partidă înainte de viitor”, este titlul pe care îl dă și cotidianul „As”, pentru un meci în care Spania va avea o nouă față. În ceea ce privește „11”-le de start al ibericilor, del Bosque va opera modificări serioase, păstrându-i în teren doar pe Ramos, Jordi Alba, Iniesta și Xabi Alonso față de meciurile precedente.

ECHIPE PROBABILE

Spania: Reina – Juanfran, Ramos, Raul Albiol, Jordi Alba – Koke, Xabi Alonso, Cazorla – Mata, Villa, Iniesta

Australia: Ryan – McGowan, Wilkinson, Spiranovic, Davidson – McKay, Jedinak – Halloran, Bresciano, Oar – Leckie

 


10:07 Ronaldo e nemulțumit de naționala Portugaliei. Balonul de Aur din 2013 a declarat, la finalul meciului cu Statele Unite din această dimineață, încheiat la egalitate, 2-2, că nu a simțit niciodată că o Portugalie mediocră poate câștiga Cupa Mondială. „Nu suntem o echipă de top, trebuie să recunoaștem asta. Accidentarea lui Coentrao și suspendarea lui Pepe ne-au limitat serios”, a declarat Ronaldo la finalul partidei.


08:54 În Grupa B, lucrurile sunt clare. Meciul Chile – Olanda va stabili câștigătoarea grupei. Iar calculele sunt simple: Pentru a câștiga grupa și a evita o potențială întâlnire cu Brazilia în optimi, sud-americanii trebuie să câștige cu Olanda. Orice alt rezultat duce naționala statului Chile pe locul secund.

În schimb, Grupa A este mult mai complicată. Să începem, însă, cu Braziia, pentru că e țara gazdă. Sud-americanii se califică inclusiv cu un egal în fața Camerunului, indiferent de rezultatul celuilalt meci. Dacă Brazilia pierde contra africanilor, matematica își intră în rol. Astfel, echipa lui Scolari poate să rateze calificarea dacă Croația câștigă, iar Brazilia pierde la o diferență mai mare cu două goluri decât cea înregistrată în meciul Croația – Mexic. În schimb, dacă Brazilia câștigă, bătălia pentru locul secund se dă între Mexic și Croația, iar mexicanii au nevoie de doar un egal în meciul de diseară.


08:49 În Grupa C, doar Columbia e sigură de calificarea în optimi și are șanse mari să câștige grupa. Poate să piardă primul loc în grupă doar dacă pierde cu Japonia, iar Coasta de Fildeș reușește să recupereze handicapul de patru goluri pe care îl are după primele două etape la golaveraj.Practic, sud-americanii au câștigat grupa, însă lupta pentru locul secund e deschisă. Cu un singur punct după primele două etape, Japonia și Grecia pot emite pretenții serioase la calificare. Japonia merge mai departe doar cu o victorie în fața Columbiei, în timp ce grecii sunt condiționați de o victorie cu ivorienii și măcar o remiză a columbienilor în fața Japoniei.

Costa Rica e marea surpriză a Grupei D, o grupă a cărei e virtual câștigătoare. Pentru a pierde grupa, e nevoie ca fie Italia, fie Uruguay să anuleze diferența de golaveraj față de costaricani, în meciul direct care are loc marți, de la ora 19:00. Cum Anglia e eliminată, meciul dintre italieni și sud-americani e și unul decisiv pentru calificare, iar Italia merge mai departe și cu un egal, grație golaverajului superior.


08:47 Franța e deja virtual calificată din Grupa E și e nevoie de un miracol: o victorie la patru goluri a Ecuadorului în meci direct pentru a merge mai departe. Elveția și Ecuador se duelează pentru locul secund, însă europenii au șanse mai mari: joacă împotriva Hondurasului în ultima etapă, în timp ce elevii lui Reinaldo Rueda se bat cu Franța. La egalitate de puncte, Elveția are un golaveraj inferior față de ambele echipe din fruntea grupei.

În Grupa F, Argentina are șase puncte și e deja calificată, putând pierde locul 1 doar în cazul în care pierde contra Nigeriei în ultimul meci al grupei. În schimb, Nigeria poate pierde și ea cu Argentina, dacă Iranul nu câștigă contra Bosniei, echipă deja eliminată. Există și cazul în care Nigeria pierde la un gol în fața Argentinei, iar Iranul câștigă cu 1-0 în fața Bosniei, atunci s-ar putea ajunge la tragere la sorți pentru a departaja cele două echipe. Este un caz ipotetic, cu șanse destul de mici să aibă loc.


08:44 Portugalia s-a salvat de la eliminare în ultima clipă aseară, după golul lui Varela, însă are șanse mici să se mai califice în optimi. Dacă Germania și SUA „reușesc” să termine la egalitate în ultima etapă, ambele echipe merg în optimi: Germania de pe primul loc, iar Statele Unite de pe poziția a doua. În schimb, dacă nemții câștigă, atunci Portugalia are nevoie de victorie în fața Ghanei la o diferență suficient de mare pentru a remonta handicapul de la golaveraj, portughezii fiind acum la -5 goluri față de SUA. Calculele se mențin și pentru o victorie a Ghanei, însă africanii au un golaveraj mai bun decât portughezii.

În Grupa H, Belgia e deja calificată și poate pierde primul loc doar dacă e învinsă de Coreea de Sud în ultima etapă, iar Algeria câștigă cu Rusia. Însă meciul Algeria – Rusia e unul decisiv pentru locul secund în grupă: rușii trebuie să câștige imperativ, în timp ce africanii se mulțumesc și cu un egal. Coreea de Sud se mai poate califica doar dacă bate clar Belgia, la patru goluri diferență, iar meciul Algeria – Rusia se termină la egalitate sau dacă rușii câștigă, iar Coreea câștigă la două goluri mai mult decât echipa lui Capello.


08:40 Bună dimineața! Am ajuns la jumătatea acestui Mondial, atinsă după meciul SUA – Portugalia 2-2, în care lusitanii au reușit să smulgă remiza în ultimele minute ale partidei, prin golul lui Varela (nu, nu jucătorul Stelei!). De astăzi, urmează patru zile de foc, cu câte patru meciuri pe zi, două de la aceeași oră. Sunt ultimele zile ale grupelor de la turneul final din Brazilia, iar joi vom avea în față programul complet al optimilor de finală. Ziua începe cu meciurile Grupei B, în care Olanda-Chile va stabili câștigătoarea grupei, în timp ce seara e rezervată Grupei A, în care Brazilia, Croația și Mexic se luptă pentru două locuri calificante.

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre

Care e cel mai bun fundaș central al lui Dinamo din ultimii 25 de ani?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani