Un fost stelist îşi anunţă viitoarea mutare şi retragerea de la naţională: "O mai duc un an!" Veste excelentă pentru Reghe: "Steaua trece SIGUR de Ajax"

30 dec 2012 9962 afişări Comentează şi tu Campionate Externe
Un fost stelist îşi anunţă viitoarea mutare şi retragerea de la naţională: "O mai duc un an!" Veste excelentă pentru Reghe: "Steaua trece SIGUR de Ajax" EXCLUSIV Un fost stelist îşi anunţă viitoarea mutare şi retragerea de la naţională: "O mai duc un an!" Veste excelentă pentru Reghe: "Steaua trece sigur de Ajax! Sigur, sigur"

Dorin Goian a vorbit cu reporterii ProSport despre finalul carierei sale de jucător: "O mai duc încă un an şi cred că mă retrag"

- Fostul fundaş al Stelei se declară încântat de perspectiva unei cariere în antrenorat: "Cred că m-aş descurca pe banca tehnică".

Ziarele din Italia, Scoţia şi România o ţin una şi buna: Goian nu mai are loc la Spezia, acolo unde a fost împrumutat după ce Glasgow Rangers a fost retrogradată în liga a IV-a. Pe atunci, Goian răsufla uşurat. La Spezia putea să fie în continuare convocat la echipa naţională şi nu se mai simţea o povară pentru clubul scoţian, căci nu mai depuneau efort pentru a-i plăti contractul destul de mare pentru un jucător dintr-o ligă inferioară. Pe hârtie, campionatul italian i se potrivea lui Goian ca o mănuşă. Dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, iar la sfârşit de an, pe lângă dorinţe şi regrete, fostul fundaş stelist îşi trece pe listă şi un bilet din Italia în Scoţia. Doar dus.

Dorin, cum ai descrie anul 2012? Cum a fost el pentru tine?
A fost ca un rollercoaster. Eram în primul eşalon cu Glasgow, începusem să mă acomodez cu ţara, colegii, sistemul de joc de acolo şi apoi... Bum! Liga a IV-a, împrumut la Spezia, eşecul de a mă impune o perioadă mai lungă, mutarea familiei, eşecul acomodării. A început bine şi s-a terminat ciudat. Intru în noul an neştiind ce, cum, când şi dacă.

Dacă? Iei în calcul o retragere din sport?
Am o vârstă. Nu mai sunt tânără speranţă, ziarele nu mă mai transferă în fiecare zi în Turcia, Spania sau Anglia. S-au dus vremurile alea amuzante când nu aveam nicio ofertă, dar eram plimbat prin toată lumea de presă. Pe lângă asta, simt că e uneori mai bine să părăseşti terenul cu capul sus, când încă nu-ţi dai cu stângul în dreptul.

O revenire în Scoţia este o ieşire sigură din circuitul naţionalei. E acesta un motiv pentru care cochetezi cu ideea de a te retrage?
Sincer? Cântăreşte puţin. Am tot respectul pentru Rangers. Fanii sunt... pffff. Mi-aş dori să am cuvinte care să le facă dreptate. Dar nu am. Eu aş juca pentru echipa aia chiar şi neplătit. Dar am ajuns tot mai des la concluzia că nu le-aş fi de ajutor. Le-am fost. Nu mai sunt. Mi-e ciudă, dar am atins o limită. Poate că asta vine odată cu vârsta. Sau e doar o perioadă mai proastă şi esecul de la Spezia m-a făcut să mă îndoiesc de mine şi de capacitatea mea. Iar naţionala... ea se descurcă şi fără mine. Sunt mulţi jucători buni, care vin tare din spate şi care cred că vor face neobservată lipsa mea din primul "11".

"Steaua a fost. Nu mai e!"

Sunt destul de multe voci care te vor înapoi la Steaua. Te-ar tenta o revenire în ţară?
Nu, deloc. Steaua a fost. Nu mai e. Am petrecut nişte momente fantastice acolo şi nu pot decât să mă bucur că nu am fost uitat. Dar mă uit la echipa actuală şi cred că nu are nevoie de nimic altceva în afară de timp. Vor câştiga campionatul şi vor trece de Ajax.

Parcursul lor în Europa League se termină cu Chelsea?
Chelsea a fost finalistă anul trecut în Liga Campionilor. Mi-e teama că, de data asta, norocul nu a mai fost de partea Stelei la tragerile la sorţi. Sunt multe nume mari, cu experienţă colosală. Dar cine ştie... Poate că vor produce surpriza. De Ajax trec sigur. Sigur, sigur.

Semifinala din Anglia te mai bântuie?
(oftează) Mă crezi că da? Mă tot întreb ce am fi făcut în finală, ce ar fi însemnat pentru România să bifeze o participare acolo. Meciurile de coşmar rămân într-un sertar şi, uneori, îl mai deschizi. Că aşa suntem noi, oamenii. Zici că ne face plăcere să ne adâncim într-o stare proastă atunci când o avem.

"Antrenor? Cred că da"

Te retragi. Peste un an, peste doi. Ce urmează atunci?
Nu părăsesc lumea sportului, asta e sigur. Nu de alta, dar nu mă pricep la altceva. Sunt ca un om care toată viaţa n-a făcut altceva decât să zidească. Respectivul o să facă asta mereum. E tot ce ştie. Aşa şi eu.

De regulă, jucătorii care se retrag îşi iau licenţa de antrenor. O să te vedem în viitorul apropiat pe vreo bancă tehnică?
Antrenor? Cred că da. Poate că vorbeşte naivitatea din mine, dar cred că m-aş descurca. Aş începe de jos, de prin ligile inferioare, pentru a căpăta o anumită experienţă. Aş vrea să fiu un fel de Petre Grigoraş. Are personalitate şi, pe oriunde a fost, a făcut treabă bună. Pandurii nu ar fi ajuns niciodată pe locul patru cu un altul pe bancă.

Se vorbeşte de plecarea acestuia...
(întrerupe reporterul) Da? Nu pot să cred... România... Când lucrurile merg bine, hai să le stricăm. În loc să fie ţinut în puf, e pasibil de demitere. Iată de ce exclud o revenire, alta decât de vacanţă, în România. Că e totul cu susul în jos. E ca şi când l-am demite pe Victor Piţurcă pentru că am pierdut meciul cu Olanda.

"Să fiu sănătos, atât vreau"

Apropo de naţională... spune-mi sincer, care crezi că sunt şansele de calificare la Campionatul Mondial?
Mă crezi că mi s-a luat până peste cap de întrebarea asta? O primim încă de dinainte să avem primul meci în preliminarii. Sunt şanse. Ţine de noi să le fructificăm. Aş fi penibil să spun că nu avem aşa ceva. La fel ar fi şi dacă m-aş bate cu pumnul în piept şi aş zice că sigur ne calificăm. Să câştigam şi va fi bine.

Ce aşteptari ai de la 2013?
Să fiu sănătos. Atât vreau. Vorbesc ca un bătrân, ştiu, dar până la urmă asta contează în viaţă. Banii trec pe locul doi. Ba nu, pe patru. De la 1 la 3 e sănătate, sănătate, sănătate.

Ai vreun regret din acest an?
Nu cred ca aş fi acceptat să vin ca împrumut în Italia. E posibil să vorbesc la cald acum, că mi-am petrecut Crăciunul în cantonament, departe de familie, dar cred că mai bine rămâneam în Scoţia. Măcar ştiam o treabă acolo.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.