Manchester United poate rata Liga Campionilor pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Un expert explică ce ar însemna acest eşec pentru viitorul clubului

14 feb 2014 16765 afişări Campionate Externe
Manchester United poate rata Liga Campionilor pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Un expert explică ce ar însemna acest eşec pentru viitorul clubului
  • Manchester United ar putea avea grave probleme, dacă ar rata calificarea în grupele Ligii mai mult de 3 ani la rând, spune Rob Wilson, expert în finanţe în fotbal la Sheffield Hallam University
  • Gigantul englez este în pericol să rateze prezenţa în Champions League pentru prima dată după 20 de ani

Retragerea lui Sir Alex Ferguson după 26 de ani petrecuţi pe banca lui Manchester United a echivalat cu un declin al campioanei Angliei. Cel puţin la nivel de performanţe. David Moyes, succesorul numir de Ferguson, nu reuşeşte să aducă echipa în ritmul cu care şi-a obişnuit suporterii în ultimii ani.

După 26 de etape, Manchester United ocupă un modest loc 7, la 11 puncte de primul loc care duce în Liga Campionilor. În mod logic, s-a născut întrebarea despre impactul financiar pe care l-ar avea un asemenea eşec. Liga Campionilor asigură în fazele superioare bonusuri foarte consistente, care echilibrează bugetele marilor echipe. La acestea se adaugă încasările din bilete şi contracte de sponsorizare cu firme dornice să-şi vadă numele în cea mai tare competiţie dedicată cluburilor.

La această întrebare a răspuns Rob Wilson, expert în economia fotbalului la Sheffield Hallam University. Acesta spune că, pentru United, ratarea Ligii nu va reprezenta o mare pierdere financiară, cel puţin pe termen scurt.

"Orice criză de formă are impact asupra poziţiei şi performanţei financiare. Ne aşteptăm să vedem pierderi nete de 30-40 de milioane de lire sterline dacă nu merg în Champions League în sezonul următor. Dar dacă tendinţa se va păstra în următorii doi-trei ani, atunci impactul va fi foarte mare", spune Rob Wilson, conform soccerway.

Acesta explică şi mecanismul prin care viitorul lui Manchester United poate fi pus în pericol: "Liga Campionilor nu este neapărat o vacă de la care United mulge bani. Aceştia reprezintă o foarte, foarte mică parte din totalul veniturilor comerciale. Dar va fi foarte important pentru ei să ofere şansa de a evolua în Ligă jucătorilor pe care vor să-i aducă. Cred că dacă ratează doar anul ăsta prezenţa în Liga Campionilor, impactul asupra activităţii clubului nu va fi foarte mare. Dar dacă asta va persista, atunci va fi o problemă acută", mai spune Rob Wilson.

În sprijinul afirmaţiilor făcut de Wilson stau evenimentele petrecute la Manchester City, imediat după ce clubul a fost preluat de şeicul Mansour. Echipa avea fonduri suficiente pentru a atrage cei mai buni jucători din lume, însă mulţi au refuzat, deoarece nu aveau şansa să joace în Liga Campionilor. Este şi cazul lui Robinho, care a semnat cu City crezând de fapt că oferta este de la United.

În momentul de faţă, viitorul financiar al lui United este asigurat. În sezonul următor intră în vigoare contractul de sponsorizare semnat cu Chevrolet, în baza căruia "diavolii" vor primi câte  53 de milioane de lire sterline pe sezon. În plus, se poartă negocieri intense cu Nike pentru prelungirea înţelegerii pe încă 10 ani, pentru nu mai puţin de 700 de milioane de lire sterline. La acestea se adaugă veniturile din drepturile de televizare, cele din contractele cu sponsori mai mici, marketing, bilete, etc.

Veniturile grupării engleze au crescut în perioada octombrie-decembrie 2013, cu 11,6 la sută, până la 122,9 milioane de lire sterline (148,3 milioane de euro), faţă de intervalul similar din 2012, informează BBC.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.