Dovezi în scandalul de la Zalău! Cum li s-au tăiat jucătorilor 20% din contracte în 2019 + A verificat sau nu Primăria clubul pe care l-a finanțat cu 6,5 milioane de lei în 20 de luni? | EXCLUSIV

Redactor:
Marius Hutu
Dovezi în scandalul de la Zalău! Cum li s-au tăiat jucătorilor 20% din contracte în 2019 + A verificat sau nu Primăria clubul pe care l-a finanțat cu 6,5 milioane de lei în 20 de luni? | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

ProSport vine cu noi dezvăluiri în scandalul de la echipa de volei masculin ACS VM Zalău, care a încasat sume însemnate de bani de la bugetul local, dar și-a lăsat sportivii și staff-ul fără salarii atât în 2019, cât și în 2020. După ce s-au simțit umiliți, batjocoriți, jucătorii vor să meargă până la capăt pentru a scoate la lumină adevărul, chiar dacă vor ieși în pagubă financiară.

Primăria Zalău a finanțat acest club privat, într-un interval de aproximativ 20 de luni (12 iulie 2018 – 18 martie 2020), cu aproape 6,5 milioane de lei! Dar sume aprobate cu titlul de drepturi bănești nu au ajuns la sportivi. Astfel, azi sunt voleibaliști care au de primit între 1 și 4 salarii. În sezonul 2018-2019, au fost păcăliți cu aproximativ 20% din contracte, iar în acest sezon procentul a urcat între 30 și 50%.

„Primăria virează 700.000 de euro în fiecare an unui club privat și nu cere niciun control, nici măcar puțină transparență. Eu nu fac acuzații, nu am pus ochii pe facturi, dar nu mi se pare în regulă. Nu pare ceva suspect, când în sezonul 2018-2019 nu s-au plătit jucătorilor în medie peste 20% din contracte, iar în acest sezon, care a fost și mai scurt, între 30 și 50% din contracte?”, Andrei Spînu, jucător ACS VM Zalău

Sportivii și staff-ul tehnic vor să se facă dreptate, vor să știe unde s-au dus banii lor de salarii. Conform execuțiilor bugetare, Primăria Zalău a virat către club sumele amintite mai sus. Câțiva voleibaliști au demarat deja acțiuni în justiție, iar litigiile sunt deja pe rolul instanțelor de judecată, alții au întreprins acțiuni pe cale amiabilă. O parte dintre cei legitimați la ACS VM Zalău sunt reprezentanți de avocatul Miruna Stănescu, care a acceptat să stea de vorbă cu ProSport pe larg pe marginea scandalului.

Primăria a susținut clubul cu sume importante în perioada amintită, dar nu a urmărit îndeaproape și modul cum Volei Municipal a cheltuit banii. Avocatul a taxat declarațiile primarului Ionel Ciunt, publicate ieri în ProSport:

Domnul primar a spus că a urmărit mereu cum s-au cheltuit banii alocați, așa cum s-au angajat prin proiectul de finanțare. De asemenea, Consiliul Local a solicitat mereu situații financiare pe acest aspect. Dumnealui susține, în calitate de reprezentant al autorităților locale, că totul a fost OK din punct de vedere al cheltuirii banilor. Îmi permit să contrazic acest punct de vedere și cred că în realitate nu au controlat nimic, deși totul s-a făcut cu girul Direcției Economice din cadrul Primăriei Zalău. Dacă ar fi vrut să verifice în realitate ceva, se știa, cel puțin la nivel local, că există probleme încă din sezonul 2018-2019. Familia Coța, care conduce acest club, a lăsat staff-ul și jucătorii cu restanțe între 1 și 4 salarii, inclusiv antrenorul. Nu știu cum poate să spună domnul primar că totul a fost urmărit și verificat, în condițiile în care majoritatea jucătorilor a fost lăsată fără aproximativ 20% din valoarea contractelor pentru sezonul 2018-2019”.

Apoi, Miruna Stănescu a oferit un alt argument, care atestă faptul că Primăria a urmărit artificial cum ACS VM Zalău îi cheltuie sumele: „La fel, nu pot să înțeleg când se susține că au cheltuit banii OK, în condițiile în care în anii precedenți există situații în care nu au fost achitate toate contribuțiile către bugetul statului, aferente acestor contracte de activitate sportivă. Acest fapt a generat inclusiv poprirea conturilor unor jucători și a unor membri din staff-ul tehnic. Faptul că nu doresc sau nu au auzit încă de acest subiect, nu înseamnă că nu s-a întâmplat. Acest lucru poate fi verificat foarte ușor la Agenția Finanțelor Publice Sălaj, de unde reiese că nu s-au plătit acele contribuții”.

Mi se pare absurd și incredibil să spui că nu poți să controlezi acest club pentru că este privat și provine dintr-o zonă privată, în condițiile care echipa a fost finanțată de Primărie în sezonul precedent în proporție de 90% din bani publici, iar în sezonul acesta în proporție de 98%. Adică, inclusiv din banii cetățenilor. Dacă o finanțare în asemenea cuantum nu impune verificări din partea finanțatorului principal, acest argument depășește logica mea sub toate formele”, Miruna Stănescu, avocat jucători ACS VM Zalău

Cum li s-a tăiat jucătorilor 20% din contracte în sezonul 2018-2019. De la Primărie s-au cerut bani pentru un obiectiv, în ROI s-a trecut alt obiectiv

Avocatul sportivilor a explicat apoi pe-ndelete cum a tăiat clubul 20% din contractele jucătorilor în sezonul 2018-2019:

„Explicația s-a schimbat periodic. În general, jucătorii încheie contracte pe sezon competițional. Inițial erau încheiate contracte pe o perioadă de 10 luni, apoi pe o perioadă de 9 luni. După încheierea sezonului precedent, sportivii au încercat să rezolve amiabil situația, inclusiv prin transmiterea unor notificări oficiale către club. Majoritatea discuțiilor referitoare la bani s-au purtat cu doamna Daniela Coșa, soția președintelui Vasile Coța (n.r. fost consilier al primului ministru Viorica Dăncilă și propusă anul trecut pentru postul de secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului). Înțeleg că în acest sezon a discutat cu jucătorii într-o calitate oficială, de acționar al echipei. Inițial au fost promisiuni că își vor primi banii, că sunt banii munciți de ei. Să mai aibă răbdare că o să-i încaseze. Ulterior, au spus că acest procent de 20% a fost tăiat din următoarele motive:

  1. Pentru că jucătorii nu și-ar fi îndeplinit obiectivele de performanță
  2. Pentru că au întârziat la convocarea echipei, respectiv că au plecat mai devreme de la echipă”.

În sezonul 2018-2019, ACS VM Zalău a obținut o finanțare de 3,1 milioane de lei. Conform contractului încheiat cu Primăria, suma a fost alocată pentru o clasare pe o clasare pe locurile 1-6 în Divizia A1 și o calificare în turneul Final Four al Cupei României. Obiective îndeplinite la final: locul 2 în campionat și calificare în faza finală a Cupei României.

„Referitor la presupusa penalizare pentru neîndeplinirea obiectivului, în Regulamentul de Ordine Interioară al clubului (ROI), conducerea a trasat alte obiective decât cele din contractul de finanțare, respectiv locurile 1-4 în Divizia A1 și participarea în finala Cupei României. În forma inițială a ROI semnat de jucători, se menționa cu titlu de penalizare, într-adevăr, că neîndeplinirea obioectivului POATE fi sancționată cu un procent de 1% din valoarea contractului, nicidecum cu 10%. Procentul a fost schimbat de la 1% la 10%”, a afirmat Miruna Stănescu.

FOTO:Mihai Neacșu/Sport Pictures

Cum s-a schimbat acel procent? Răspunsul a fost oferit tot de avocat: „Foarte simplu s-a schimbat. Jucătorii au semnat pentru luarea la cunoștință al ROI într-un tabel. Acel tabel putea fi anexat la orice alt document. Sportivii din sezonul precedent nu au primit o copie cu ROI, însă în contractele de activitate sportivă a fost specificat că acestea se completează cu ROI. Când jucătorii au cerut o copie de regulament, conducerea le-a spus că nu pot să primească, pentru că este un document intern și poate fi consultat doar la club”.

Explicația pentru celelate 10 procente care au fost tăiate din contractele jucătorilor, clubul a justificat că jucătorii au venit după data începerii contractelor de activitate sportivă și au plecat mai devreme. Și în acest caz, interlocutorul a venit cu detalii:

„În sezonul 2018-2019, se poate verifica, pregătirea a început oficial în data de 6 august și s-au semnat inițial contractele începând cu această dată. După ce au început pregătirea, conducerea le-a cerut jucătorilor să semneze alte contracte, care aveau o dată de început 20 iulie. Justificarea a fost că le-a făcut asigurări medicale sportivilor încă din iulie, motiv pentru care trebuie să semneze din nou acele contracte. Acum vin și susțin că jucătorii nu merită banii proporționali acelei perioade timp, pentru că nu s-au prezentat în 20 iulie la echipă, deși pregătirea a început în 6 august.

Apoi, li s-a reproșat sportivilor că au plecat mai devreme de la echipă, în 11 mai. În realitate, în data respectivă a avut loc semifinala Cupei României, pe care Zalăul a pierdut-o. Finala s-a jucat o zi mai târziu, dar familia Coța le-a spus jucătorilor în seara zilei de 11 mai că pot să plece acasă, pentru că nu se va mai desfășura niciun fel de antrenament, competiții nu mai există. Acum, jucătorii sunt taxați pentru că au plecat mai devreme de la echipă. În 12 mai a fost și ultimul joc din acel sezon, între Arcada Galați și Dinamo București”.

Câteva detalii dintr-un Raport de Audit efectuat la începutul anului

Consiliul Local și domnul primar au știut de toate aceste lucruri, inclusiv din gura sportivilor, a spus apoi Miruna Stănescu. La începutul anului 2020, s-a cerut și un audit financiar.

Din Raportul de Audit am aflat că în lunile martie – aprilie 2019, salariile jucătorilor nu s-au mai achitat deoarece președintele clubului a emis decizia Nr. 1/15.05.2019, prin care contractele de activitate sportivă se diminuează cu 10%, ca sancțiune disciplinară pentru nerespectarea clauzelor contractuale, respectiv neîndeplinirea obiectivelor echipei în anul competițional 2018-2019, conform ROI. Nu doar că această decizie emisă de președinte nu a fost văzută de nimeni, nu a fost depusă în instanță, nu a fost comunicată jucătorilor până la urmă, dar aceste constatări ale Auditorului sunt în contradicție cu realitatea. Nu pot să nu mă întreb, cum știa conducerea clubului încă din martie și aprilie că nu este nevoie să plătească acele sume bani, pentru că va veni momentul ulterior, respectiv luna mai, când sportivii vor fi penalizați pentru ceva.

Pe de altă parte, jucătorii își negociază drepturile bănești pe o sumă totală, nu pe lună. Că se practică faptul ca un club să împartă suma negociată în tranșe lunare este un alt aspect, de aici vine cumva și ideea de salarii. Dacă ne raportăm la salarii pe lună, cronologic vorbind și în contradicție cu ce scrie în Raportul de Audit, salariul aferent lunii martie, adică antepenultima tranșă de bani, a fost încasată de jucători în iulie 2019. În contract se prevedea că toate sumele de bani vor fi achitate până la data terminării acestuia, care era 20 mai 2019.

Tot în Raportul de Audit se specifică: În Statutul Asociației și în ROI nu se precizează cine ia decizia în cazul sancționării jucătorilor, AGA, Comitetul Director sau președintele. Astfel, auditorii nu s-au putut pronunțat în privința conformității, legalității și veridicității asupra acestei sancțiuni decisă de președintele clubului. Acest raport a fost prezentat Consiliului Local la începutul lunii martie și se presupune că au citit conținutul. Acum vin și spun că totul este în regulă?”, sunt dezvăluirile făcute de avocat.

„Mie mi se pare că este foarte ușor de dovedit, se pot compara documente, aici mă refer la drepturile bănești ale jucătorilor și ale staff-ului. Dacă echipa a avut și scrie în contractul de finanțare suma de bani care este alocată cu titlul de drepturi bănești. Dacă echipa a avut alocată cu titlul de drepturi bănești suma X, înseamnă că ACS VM Zalău ar fi trebuit să efectueze prin OP-uri către jucători și staff drepturile salariale, care adunate dau suma X. Mie mi se pare că este logic”, Miruna Stănescu, avocat jucători ACS VM Zalău

Câteva dosare ale unor jucători de la gruparea ardeleană sunt pe rolul Judecătoriei Zalău, dar în acest moment sunt supendate din cauza Stării de Urgență în România. Nu este exclus ca toate aceste acțiuni în instanță să fie totuși tardive, în condițiile în care Primăria a anunțat înființarea unei alte echipe, SCM Zalău. Actualul club se îndreaptă către faliment și nu deține patrimoniu, astfel că jucătorii și staff-ul tehnic nu vor mai avea, teoretic, de unde să-și recupereze banii.

„Unde sunt toți acei bani alocați de Primărie?

Dar un astfel de pas al Primăriei, de a face o altă echipă de volei a fost anticipat încă de la finalul anului trecutm când clubul a fost reclamat la Federația Internațională de fostul antrenor și de jucătorii străini care au activat în sezonul 2018-2019 la Zalău.

Se preconica încă de atunci faptul că vor fi blocate transferurile clubului. Dar nimănui nu i-a păsat acest lucru, iar înființarea altui club a fost oarecum modalitatea autorităților locale de a ieși basma curată din toată această situație. Lucrurile erau știute, nu s-au plătit contribuții către bugetul statului pentru sezonele precedente, jucătorii nu au fost plătiți integral nici în anul acesta, nici anul trecut, clubul nu și-a plătit taxele la federație, au fost blocate transferurile internaționale, cu siguranță ar fi urmat și alte litigii din sezonul acesta. Iar echipa din Zalău nu este la prima experiență de acest gen. Dacă vă uitați pe portalul instanțelor de judecată, au avut constant litigii. Nu este o chestiune de noutate, să fim serioși, această situație se cunoaște de mult timp la nivelul orașului Zalău”, a evidențiat avocatul.

Jucătorii nu au de gând să cedeze. „Și dacă va vor câștiga în instanță și nu vor mai avea de unde să-și recupereze banii, sportivii vor apela la toate căile legale, la instituții și organele abilitate pentru ca adevărul să iasă la iveală. Unde sunt toți acei bani alocați de Primărie? Nu ne referim la sume mici de bani. Dacă ar fi unul-doi jucători în situația asta, ai putea spune că ar vrea să facă rău conducerii. Dar este vorba despre toți sportivii! Nu sunt toți nebuni”, a tras concluziat avocatul.

Foto: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen