„Primăria virează 700.000 de euro în fiecare an unui club privat și nu cere niciun control, măcar puțină transparență. Nu pare ceva suspect?”. Mărturii ale jucătorilor umiliți în scandalul de la Zalău| EXCLUSIV

Autor: Marius Hutu Publicat: 30 Apr. 2020, 14:38 Actualizat: 30 Apr. 2020, 14:39 Alte Sporturi
„Primăria virează 700.000 de euro în fiecare an unui club privat și nu cere niciun control, măcar puțină transparență. Nu pare ceva suspect?”. Mărturii ale jucătorilor umiliți în scandalul de la Zalău|  EXCLUSIV

Cristi Bartha, Andrei Spînu și Gabriel Cherbeleață au stat de vorbă cu ProSport pe marginea scandalului de la echipa de volei masculin ACS VM Zalău, prezentat și de publicația noastră pe larg în ultimele zile. Gruparea ardeleană a concediat toți jucătorii și antrenorii imediat după ce federația a închis sezonul. Nu le-a plătit restanțele financiare, iar pe deasupra nici nu a încercat să-i trimită pe sportivi în șomaj tehnic, pentru a beneficia măcar de un venit minim pe perioada Stării de Urgență în România.

Toți cei trei jucători sunt componenți ai echipei naționale de volei și evident, pentru Zalău, a însemnat un plus legitimarea lor, într-o competiție națională dominată de străini. Doar că experiența lor la gruparea ardeleană s-a dovedit a fi în cele din urmă una cu gust amar. Azi se simt dezorientați, umiliți, chiar scârbiți. „M-am despărțit de Zalău cu o dezamăgire imensă, pentru că ne-au lăsat de izbeliște, mai ales în perioada asta cu Situație de Urgență și carantină. Altfel spus, fără bani. Iar pe lângă faptul că nu ne-au plătit salariile care ni se cuveneau, ne-au lăsat și fără șomaj tehnic. Sunt alte cluburi care și-au băgat sportivii în șomaj tehnic. Sunt dezamăgit și pentru faptul că, de când s-a închis activitatea, nu am mai reușit să dăm de ei. Aproape o lună de zile am sunat aproape zilnic și nu ne-au răspuns. În ultimele zile, am renunțat să mai sunăm. Domnul președinte (n.r. Vasile Coța) v-a spus că răspunde la telefon, dar nu este așa”, a dezvăluit Gabreil Cherbeleață.

Cristian Bartha: „Nu mi s-a întâmplat niciodată să fiu înșelat și am jucat în multe țări”

Bartha și Spînu au fost la al doilea sezon cu ACS VM Zalău, în timp ce Cherbeleață a revenit la echipa din localitate după o pauză de 4 ani, în vara trecută. Primii doi au încheiat și sezonul 2018-2019 cu restanțe financiare, dar au luat de bune promisiunile conducerii la vremea respectivă, că problemele se vor rezolva, astfel că și-au prelungit contractele.

„Când mi s-a propus prelungirea, m-au asigurat că voi primi banii, iar eu mi-am dat atunci cuvântul că voi rămâne. În toată activitatea mea, dacă am spus ceva, atunci am respectat cuvântul. Dar de data asta m-am înșelat amarnic. Nu mi s-a întâmplat niciodată să fiu înșelat și am jucat în multe țări, în Iran, Israel, Franța, Belgia. Eu nu vreau nimic în plus, ci drepturile care mi-au fost promise la început de sezon”, ne-a relatat ridicătorul Cristian Bartha, căpitanul echipei ACS VM Zalău.

Component al naționalei la Euro 2019, Andrei Spînu a mărturisit că problemele de la echipă au apărut de la începutul anului trecut (n.r. sezon încheiat de club cu medalia de argint): „Până în februarie 2019 a fost chiar o atmosferă bună, totul părea că este în regulă. Dar de atunci au început problemele cu banii și am ținut-o tot așa. Foarte mulți dintre jucătorii de anul trecut au plecat, între ani am rămas foarte puțini, eu, căpitanul Cristi Bartha și Leo. Am rămas, deși mai aveam un salariu restant din sezonul 2018-2019, pentru că mi s-a promis că totul se va rezolva. Evident că i-am crezut la acel moment. În naivitatea mea nu mi-am închipuit niciodată că un club care este sponsorizat cu peste 90% din banii Primăriei să nu-și plătească jucătorii. Mă gândeam că trebuie să fie un control, că nu se poate altfel. Dar se pare că nu este așa. Iar probleme în acest sezon au fost încă de la început”.

„Sper să recuperez măcar banii din sezonul trecut și din acest sezon. Șomajul tehnic este o altă poveste, după părerea mea cred că este prea târziu să se mai rezolve ceva din acest punct de vedere”, Cristian Bartha

Căpitanul echipei a avut o tentativă de a pleca de la echipă chiar în decembrie, după ce jucătorii au fost lăsați fără bani și de Crăciun, dar în cele din urmă a cedat, privind spre viitor: „În decembrie am avut o tentativă să plecăm (n.r. cu referire la familie), chiar dacă nu aveam alt club unde să merg. Am rămas totuși, gândindu-mă că sezonul următor depinde de ce fac în acest sezon. Nu-mi permiteam să joc mai puțin sau să mă cer afară. Chiar dacă ai evoluat și afară sau la echipa națională, pentru un viitor contract contează mult ce ai făcut în sezonul precedent”.

Andrei Spînu: Nu pare ceva suspect, când în sezonul 2018-2019 nu s-au plătit jucătorilor în medie peste 20% din contracte, iar în acest sezon, care a fost și mai scurt, între 30 și 50% din contracte?”

Mihai Gheorghita,Andrei Spinu si Gabriel Cherbeleata | FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Andrei Spînu nu are explicații pentru schimbarea bruscă intervenită la Zalău în 2019, în condițițiile în care avea o istorie bună în volei. „Zalăul nu a avut probleme cu banii ani de zile, știam că finanțarea vine de la Primărie. Asta mă șochează pe mine foarte mult și în acest moment. Primăria virează 700.000 de euro în fiecare an unui club privat și nu cere niciun control, nici măcar puțină transparență. Eu nu fac acuzații, nu am pus ochii pe facturi, dar nu mi se pare în regulă. Nu pare ceva suspect, când în sezonul 2018-2019 nu s-au plătit jucătorilor în medie peste 20% din contracte, iar în acest sezon, care a fost și mai scurt, între 30 și 50% din contracte?”, a povestit Andrei Spînu.

„Mi se pare foarte urât faptul că Primăria încearcă pe undeva să se spele pe mâini de faptul că noi nu ne-am primit banii. Nu știu prin ce metodă ei sunt acoperiți, dar e foarte urât”, Gabriel Cherbeleață

Fără a merge în urmă, numai în 2020, Primăria din Zalău a alocat clubului VM Zalău o sumă totală de 1,65 milioane de lei, aproximativ 350.000 de euro. Pentru două luni și jumătate activitate. „Banii trebuiau să ajungă pentru această perioadă. Îmi imaginez acum ce s-ar fi întâmplat dacă sezonul nu se oprea. Cum am fi făcut noi deplasările, cum am fi jucat noi meciurile până în 6 mai? Asta este cea mai mare nedumerire a mea”, a continuat Andrei Spînu

„Mai presus de toate, Primăria anunță că va lăsa această echipă de izbeliște și va crea una nouă. Atunci, de ce i-ai mai dat în urmă cu o lună aproape 100.000 de euro, în condițiile în care noi nu am fost plătiți deloc? Mi se pare ceva suspect. Dacă acele cheltuieli s-au făcut corect, de ce nu se prezintă public facturile. Cine are interesul să iasă scandalul acesta, dacă s-au făcut plățile corect?”, Andrei Spînu

Acuzații de fals în acte

Apropo de restanțele din sezonul trecut, Cristian Bartha a dezvăluit că gruparea ardeleană ar fi motivat neplata prin sacționarea cu 10% pentru faptul că echipa nu s-a calificat în turneul Final Four al Cupei României. Jucătorul vorbește chiar de un fals în acte! „Anul trecut a apărut o foaie pe care nu a semnat-o nimeni, o anexă la contract, un regulament de ordine interioară pe care nu l-a primit nimeni acasă. Și nici acum nu avem copii. După spusele conducătorilor, noi știam că este vorba despre o penalizare de 1% dacă nu intrăm în Final Four. Dar din 1% s-a făcut 10% penalizare. Asta o pot conforma toți jucătorii din sezonul trecut. Numai că nu au vrut să dea acel act nimănui. Au făcut acel ROI și l-au avut doar ei. Noi nu am semnat, dar toate semnăturile noastre sunt acolo. Nu știu cum s-a întâmplat toată treaba asta, dar din punctul meu de vedere este grav”, a mărturisit căpitanul echipei din Zalău.

„Unii jucători au de luat chiar câte două salarii din sezonul trecut, iar asta nu înseamnă 10%. Nu are nicio legătură una cu alta”, Cristian Bartha

Lăsați pe drumuri și fără bani, jucătorii echipei din Zalău sunt azi dezorientați. „Nu știu ce voi face în continuare. Să vedem cum va evolua criza asta cu Covid-19, eu nu sunt așa optimist că va începe campionatul la timp. Să nu mai zic de faptul că multe echipe sunt în pericol de desființare ori vor avea probleme mari cu banii. Cred că trebuie să ne gândim mult ce să facem din toamnă. Ieri s-a anunțat că Buzăul s-a desființat. Aceeași soartă o va avea probabil și Zalău, având în vedere că acest club este suspendat și propus pentru dezafiliere. În plus, nu știu ce credibilitate mai are să aducă jucători. Sper să nu fie și altele”, a concluzionat Andrei Spînu.

Autor: Marius Hutu Publicat: 30 Apr. 2020, 14:38 Actualizat: 30 Apr. 2020, 14:39 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Ce știe să facă Bianca Drăgușanu în pat! Irinel Columbeanu a dat-o de gol
Ce știe să facă Bianca Drăgușanu în pat! Irinel Columbeanu a dat-o de gol
Hagi dă lovitura finalului de an: A adus un antrenor care a câştigat de două ori titlul în România!
Hagi dă lovitura finalului de an: A adus un antrenor care a câştigat de două ori titlul în România!
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul deceselor
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în ...
Aroganta lui Balanescu dupa ce a fost INJURAT in fata casei: „Erau mai multi ultrasi la mine decat avea FCSB la meciuri!”
Aroganta lui Balanescu dupa ce a fost INJURAT in fata casei: „Erau mai multi ultrasi la mine decat avea FCSB la meciuri!”
Două simptome atipice apar tot mai des în debutul COVID-19. Acestea nu sunt respiratorii
Două simptome atipice apar tot mai des în debutul COVID-19. Acestea nu sunt respiratorii
BOMBA finalului de an! S-au despărțit și ei
BOMBA finalului de an! S-au despărțit și ei
Decizie majoră pentru toată România. Orban a luat decizia. E anunțul nopții
Decizie majoră pentru toată România. Orban a luat decizia. E anunțul nopții
A fost prins bărbatul care i-a tăiat limba bătrânei din Buftea - Criminalul a mărturisit tot
A fost prins bărbatul care i-a tăiat limba bătrânei din Buftea - Criminalul a mărturisit tot
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
O femeie a vândut o consolă video, dar nu a fost atentă la „accesoriile” din colet. Când a deschis cutia, cumpărătorul a încremenit
O femeie a vândut o consolă video, dar nu a fost atentă la „accesoriile” din colet. Când a deschis cutia, cumpărătorul ...
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
ȘOC! Detalii înfiorătoare descoperite la autopsia lui Maradona. Medicilor nu le-a venit să creadă
ȘOC! Detalii înfiorătoare descoperite la autopsia lui Maradona. Medicilor nu le-a venit să creadă
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
O companie vrea să revoluţioneze piaţa muncii din România
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți o cred
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți o cred
Cine este tânărul care își bate joc de Poliția Română? Beizadeaua a lovit cu mașina un polițist iar acum încearcă să mușamalizeze totul
Cine este tânărul care își bate joc de Poliția Română? Beizadeaua a lovit cu mașina un polițist iar acum încearcă ...
Veste uriașă de la Revolut. Asta schimbă totul! / Băncile tradiționale nu mai au nici acest avantaj
Veste uriașă de la Revolut. Asta schimbă totul! / Băncile tradiționale nu mai au nici acest avantaj
VIDEO Misterul monolitului metalic, în România. Un obiect asemănător celui care i-a nedumerit pe americani a dispărut din Piatra Neamţ
VIDEO Misterul monolitului metalic, în România. Un obiect asemănător celui care i-a nedumerit pe americani a dispărut ...
Și-au arătat ”rușinica” în mijlocul străzii! Topul celor mai mari gafe vestimentare
Și-au arătat ”rușinica” în mijlocul străzii! Topul celor mai mari gafe vestimentare
Orgie cu peste 20 de participanţi, printre care diplomaţi şi un eurodeputat, oprită de poliţia belgiană
Orgie cu peste 20 de participanţi, printre care diplomaţi şi un eurodeputat, oprită de poliţia belgiană
Schimbări fulger de la Finanţe. Noi reguli pentru milioane de români. Anunţul făcut de Cîţu
Schimbări fulger de la Finanţe. Noi reguli pentru milioane de români. Anunţul făcut de Cîţu
Avocatul lui Alex Bodi, declarații despre averea afaceristului! Suma colosală pe care a strâns-o fostul soț al Biancăi Drăgușanu anul trecut / VIDEO EXCLUSIV 
Avocatul lui Alex Bodi, declarații despre averea afaceristului! Suma colosală pe care a strâns-o fostul soț al Biancăi ...
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Veste bună de 1 decembrie: Ford dă lovitura la Craiova. Este o premieră pentru România
Veste bună de 1 decembrie: Ford dă lovitura la Craiova. Este o premieră pentru România
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp ce era filmată
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp ce era filmată
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu zici că e aceeași femeie
Laura Cosoi încă nu își poate reveni din șoc după moartea tatălui ei! Fotografiile emoționante postate de artistă: ”Dor” / FOTO
Laura Cosoi încă nu își poate reveni din șoc după moartea tatălui ei! Fotografiile emoționante postate de artistă: ...