„Primăria virează 700.000 de euro în fiecare an unui club privat și nu cere niciun control, măcar puțină transparență. Nu pare ceva suspect?”. Mărturii ale jucătorilor umiliți în scandalul de la Zalău| EXCLUSIV

Redactor:
Marius Hutu
„Primăria virează 700.000 de euro în fiecare an unui club privat și nu cere niciun control, măcar puțină transparență. Nu pare ceva suspect?”. Mărturii ale jucătorilor umiliți în scandalul de la Zalău|  EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cristi Bartha, Andrei Spînu și Gabriel Cherbeleață au stat de vorbă cu ProSport pe marginea scandalului de la echipa de volei masculin ACS VM Zalău, prezentat și de publicația noastră pe larg în ultimele zile. Gruparea ardeleană a concediat toți jucătorii și antrenorii imediat după ce federația a închis sezonul. Nu le-a plătit restanțele financiare, iar pe deasupra nici nu a încercat să-i trimită pe sportivi în șomaj tehnic, pentru a beneficia măcar de un venit minim pe perioada Stării de Urgență în România.

Toți cei trei jucători sunt componenți ai echipei naționale de volei și evident, pentru Zalău, a însemnat un plus legitimarea lor, într-o competiție națională dominată de străini. Doar că experiența lor la gruparea ardeleană s-a dovedit a fi în cele din urmă una cu gust amar. Azi se simt dezorientați, umiliți, chiar scârbiți. „M-am despărțit de Zalău cu o dezamăgire imensă, pentru că ne-au lăsat de izbeliște, mai ales în perioada asta cu Situație de Urgență și carantină. Altfel spus, fără bani. Iar pe lângă faptul că nu ne-au plătit salariile care ni se cuveneau, ne-au lăsat și fără șomaj tehnic. Sunt alte cluburi care și-au băgat sportivii în șomaj tehnic. Sunt dezamăgit și pentru faptul că, de când s-a închis activitatea, nu am mai reușit să dăm de ei. Aproape o lună de zile am sunat aproape zilnic și nu ne-au răspuns. În ultimele zile, am renunțat să mai sunăm. Domnul președinte (n.r. Vasile Coța) v-a spus că răspunde la telefon, dar nu este așa”, a dezvăluit Gabreil Cherbeleață.

Cristian Bartha: „Nu mi s-a întâmplat niciodată să fiu înșelat și am jucat în multe țări”

Bartha și Spînu au fost la al doilea sezon cu ACS VM Zalău, în timp ce Cherbeleață a revenit la echipa din localitate după o pauză de 4 ani, în vara trecută. Primii doi au încheiat și sezonul 2018-2019 cu restanțe financiare, dar au luat de bune promisiunile conducerii la vremea respectivă, că problemele se vor rezolva, astfel că și-au prelungit contractele.

„Când mi s-a propus prelungirea, m-au asigurat că voi primi banii, iar eu mi-am dat atunci cuvântul că voi rămâne. În toată activitatea mea, dacă am spus ceva, atunci am respectat cuvântul. Dar de data asta m-am înșelat amarnic. Nu mi s-a întâmplat niciodată să fiu înșelat și am jucat în multe țări, în Iran, Israel, Franța, Belgia. Eu nu vreau nimic în plus, ci drepturile care mi-au fost promise la început de sezon”, ne-a relatat ridicătorul Cristian Bartha, căpitanul echipei ACS VM Zalău.

Component al naționalei la Euro 2019, Andrei Spînu a mărturisit că problemele de la echipă au apărut de la începutul anului trecut (n.r. sezon încheiat de club cu medalia de argint): „Până în februarie 2019 a fost chiar o atmosferă bună, totul părea că este în regulă. Dar de atunci au început problemele cu banii și am ținut-o tot așa. Foarte mulți dintre jucătorii de anul trecut au plecat, între ani am rămas foarte puțini, eu, căpitanul Cristi Bartha și Leo. Am rămas, deși mai aveam un salariu restant din sezonul 2018-2019, pentru că mi s-a promis că totul se va rezolva. Evident că i-am crezut la acel moment. În naivitatea mea nu mi-am închipuit niciodată că un club care este sponsorizat cu peste 90% din banii Primăriei să nu-și plătească jucătorii. Mă gândeam că trebuie să fie un control, că nu se poate altfel. Dar se pare că nu este așa. Iar probleme în acest sezon au fost încă de la început”.

„Sper să recuperez măcar banii din sezonul trecut și din acest sezon. Șomajul tehnic este o altă poveste, după părerea mea cred că este prea târziu să se mai rezolve ceva din acest punct de vedere”, Cristian Bartha

Căpitanul echipei a avut o tentativă de a pleca de la echipă chiar în decembrie, după ce jucătorii au fost lăsați fără bani și de Crăciun, dar în cele din urmă a cedat, privind spre viitor: „În decembrie am avut o tentativă să plecăm (n.r. cu referire la familie), chiar dacă nu aveam alt club unde să merg. Am rămas totuși, gândindu-mă că sezonul următor depinde de ce fac în acest sezon. Nu-mi permiteam să joc mai puțin sau să mă cer afară. Chiar dacă ai evoluat și afară sau la echipa națională, pentru un viitor contract contează mult ce ai făcut în sezonul precedent”.

Andrei Spînu: Nu pare ceva suspect, când în sezonul 2018-2019 nu s-au plătit jucătorilor în medie peste 20% din contracte, iar în acest sezon, care a fost și mai scurt, între 30 și 50% din contracte?”

Mihai Gheorghita,Andrei Spinu si Gabriel Cherbeleata | FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Andrei Spînu nu are explicații pentru schimbarea bruscă intervenită la Zalău în 2019, în condițițiile în care avea o istorie bună în volei. „Zalăul nu a avut probleme cu banii ani de zile, știam că finanțarea vine de la Primărie. Asta mă șochează pe mine foarte mult și în acest moment. Primăria virează 700.000 de euro în fiecare an unui club privat și nu cere niciun control, nici măcar puțină transparență. Eu nu fac acuzații, nu am pus ochii pe facturi, dar nu mi se pare în regulă. Nu pare ceva suspect, când în sezonul 2018-2019 nu s-au plătit jucătorilor în medie peste 20% din contracte, iar în acest sezon, care a fost și mai scurt, între 30 și 50% din contracte?”, a povestit Andrei Spînu.

„Mi se pare foarte urât faptul că Primăria încearcă pe undeva să se spele pe mâini de faptul că noi nu ne-am primit banii. Nu știu prin ce metodă ei sunt acoperiți, dar e foarte urât”, Gabriel Cherbeleață

Fără a merge în urmă, numai în 2020, Primăria din Zalău a alocat clubului VM Zalău o sumă totală de 1,65 milioane de lei, aproximativ 350.000 de euro. Pentru două luni și jumătate activitate. „Banii trebuiau să ajungă pentru această perioadă. Îmi imaginez acum ce s-ar fi întâmplat dacă sezonul nu se oprea. Cum am fi făcut noi deplasările, cum am fi jucat noi meciurile până în 6 mai? Asta este cea mai mare nedumerire a mea”, a continuat Andrei Spînu

„Mai presus de toate, Primăria anunță că va lăsa această echipă de izbeliște și va crea una nouă. Atunci, de ce i-ai mai dat în urmă cu o lună aproape 100.000 de euro, în condițiile în care noi nu am fost plătiți deloc? Mi se pare ceva suspect. Dacă acele cheltuieli s-au făcut corect, de ce nu se prezintă public facturile. Cine are interesul să iasă scandalul acesta, dacă s-au făcut plățile corect?”, Andrei Spînu

Acuzații de fals în acte

Apropo de restanțele din sezonul trecut, Cristian Bartha a dezvăluit că gruparea ardeleană ar fi motivat neplata prin sacționarea cu 10% pentru faptul că echipa nu s-a calificat în turneul Final Four al Cupei României. Jucătorul vorbește chiar de un fals în acte! „Anul trecut a apărut o foaie pe care nu a semnat-o nimeni, o anexă la contract, un regulament de ordine interioară pe care nu l-a primit nimeni acasă. Și nici acum nu avem copii. După spusele conducătorilor, noi știam că este vorba despre o penalizare de 1% dacă nu intrăm în Final Four. Dar din 1% s-a făcut 10% penalizare. Asta o pot conforma toți jucătorii din sezonul trecut. Numai că nu au vrut să dea acel act nimănui. Au făcut acel ROI și l-au avut doar ei. Noi nu am semnat, dar toate semnăturile noastre sunt acolo. Nu știu cum s-a întâmplat toată treaba asta, dar din punctul meu de vedere este grav”, a mărturisit căpitanul echipei din Zalău.

„Unii jucători au de luat chiar câte două salarii din sezonul trecut, iar asta nu înseamnă 10%. Nu are nicio legătură una cu alta”, Cristian Bartha

Lăsați pe drumuri și fără bani, jucătorii echipei din Zalău sunt azi dezorientați. „Nu știu ce voi face în continuare. Să vedem cum va evolua criza asta cu Covid-19, eu nu sunt așa optimist că va începe campionatul la timp. Să nu mai zic de faptul că multe echipe sunt în pericol de desființare ori vor avea probleme mari cu banii. Cred că trebuie să ne gândim mult ce să facem din toamnă. Ieri s-a anunțat că Buzăul s-a desființat. Aceeași soartă o va avea probabil și Zalău, având în vedere că acest club este suspendat și propus pentru dezafiliere. În plus, nu știu ce credibilitate mai are să aducă jucători. Sper să nu fie și altele”, a concluzionat Andrei Spînu.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de ani. Cine (și CE) era Simona, de fapt
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de…
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×