Dacă vrea să fie starul zilei, OK!" Arbitrul care a declanşat nebunia în finala dintre Williams şi Osaka e 'recidivist'. Murray, Djokovic şi Nadal nu au fost nici ei iertaţi şi au atacat la rândul lor. "Dublu standard, prietene, dublu standard!"

10 sep 2018 7842 afişări Tenis
Dacă vrea să fie starul zilei, OK!" Arbitrul care a declanşat nebunia în finala dintre Williams şi Osaka e 'recidivist'. Murray, Djokovic şi Nadal nu au fost nici ei iertaţi şi au atacat la rândul lor. "Dublu standard, prietene, dublu standard!"

"Tenisul e marele perdant", a dat verdictul Boris Becker după finala feminină de la US Open 2018, care a încoronat-o pe Naomi Osaka, dar a oferit şi mult circ în setul doi, stricând marele moment al japonezei. 

Germanul a explicat. "Am văzut mulţi jucători, de-a lungul anilor, abuzând verbal arbitrii, dar nu s-a întâmplat nimic. Publicul a fost privat de ceea ce ar fi putut fi un set trei".

Carlos Ramos, arbitrul-actor principal în finala feminină de la US Open, are "gold-badge"-ul în arbitraj, acordat oficialilor de top. Portughezul are un CV impresionant, cu cel puţin o finală încredinţată în toate cele patru turnee de Mare Şlem plus finala olimpică din 2012, dar şi mai multe reclamaţii venite de la cel mai înalt nivel, aşa cum remarcă jurnaliştii de la Guardian. La fel cum s-a întâmplat şi cu Mohamed Lahyani, după ce suedezul a intrat în rolul antrenorului pentru Nick Kyrgios, schimbând soarta partidei acestuia din turul doi de la US Open, Carlos Ramos a fost apărat de oameni din fenomen. Mike Morrissey, un fost arbitru de talie internaţională ajuns ulterior în poziţie de conducere în ITF cu atribuţii legate de arbitraj, a fost citat de New York Times, cu declaraţia "Ramos este unul dintre arbitrii de top începând cu jumătatea anilor 1990 şi are o excelentă reputaţie a unui arbitru ferm, strict dar corect cu jucătorii".

  • Ce s-a întâmplat în finala US Open 2018: În game-ul doi al setului secund, Carlos Ramos a sancţionat-o pe Serena Williams cu un avertisment pentru coaching, americanca susţinând apăsat că nu a fost vorba de aşa ceva. Apoi, Ramos i-a dat Serenei un al doilea avertisment în momentul în care americanca a dat cu racheta de pământ. Serena l-a acuzat pe Ramos că este hoţ şi a primit un al treilea avertisment - la finele game-ului şapte al setului doi, ceea ce automat i-a adus un game de penalizare.

Lumea tenisului s-a împărţit în două tabere, pentru moment. Pe de o parte, curg acuzaţii de sexism - activiştii considerând că Serena Williams a fost sancţionată, în timp ce un star din ATP nu ar fi fost penalizat. Pe de altă parte, o altă tabără aplaudă curajul arbitrului de a lua măsuri împotriva unei legende, respectând la literă regulamentul. În acest al doilea caz, se pledează pentru ca exemplul lui Carlos Ramos să fie urmat şi de alţi arbitrii, în partidele următoare.

O certitudine există: nu este prima dată când înspre Carlos Ramos zboară acuzaţii din partea unui nume greu din tenisul mondial. Istoricul portughezului a făcut-o pe Chris Evert să o contrazică pe Serena Williams, spunând că atât timp cât Ramos i-a sancţionat de manieră similară pe Murray şi Nadal, nu poate fi vorba despre sexism.

Cel mai recent incident al lui Ramos, la Wimbledon 2018

În sfertul de finală de la Wimbledon 2018 dintre Novak Djokovic şi Kei Nishikori, ambii jucători au dat cu racheta de pământ, însă doar sârbul a fost penalizat. "Dublu standard, prietene, dublu standard", i-a spus Djokovic lui Ramos, care s-a scuzat: "pe el nu l-am văzut". Djokovic şi-a continuat tirada în faţa jurnaliştilor: "cred că nu am stricat iarba! Ştiu cum am dat". În acest caz, rigurozitatea l-a trădat clar pe Carlos Ramos.

Murray: "Nu ţi-am spus ţie că eşti arbitru tâmpit, ci că arbirajul e tâmpit"

Şi în trecut. Carlos Ramos a reacţionat imediat când i s-a părut că este înjurat de un jucător. La Jocurile Olimpice de la Rio, Andy Murray - care oricum se lamentează că, întrucât vorbeşte mereu în engleză, este sancţionat mult mai des decât colegii de circuit care înjură în spaniolă sau germană - a primit avertisment de la Ramos după ce acesta a considerat că britanicul i-a adresat cuvântul "stupid" (n.r. - tâmpit). Murray s-a apărat fără succes: "Nu ţi-am spus ţie că eşti arbitru tâmpit, ci că arbirajul e tâmpit". Apoi, la conferinţa de presă a completat: "Dacă vrea să fie starul zilei, OK!"

Nadal: "Este arbitrul care pune cel mai mult presiune pe mine"

La Roland Garros 2017, după un meci din optimi, Rafael Nadal s-a plâns şi el de conduita lui Carlos Ramos şi de stricteţea acestuia, după ce a primit două avertismente pentru joc lent. "O spun cu tristeţe, dar este arbitrul care pune cel mai mult presiune pe mine, mă vânează. A pus presiune şi pentru coaching. Eu îl respect, îi cer şi lui să mă respecte. Sunt arbitrii care pun mai multă presiune, alţii care lasă jocul mai liber. Dar, dacă vrei tenis de bună calitate, este mai bine să laşi jucătorii să respire", a pledat Nadal.

Ramos, acelaşi dialog cu Serena şi Venus Williams

La Roland Garros 2016, Venus Williams a primit şi ea atenţionări pentru coaching din partea arbitrului Carlos Ramos. Iar apărarea lui Venus a fost similară cu cea invocată de Serena, care a spus sâmbătă - eu nu trişez, prefer să pierd: "Am 36 de ani, nu trişez!"

 

Apare aici o problemă de incoerenţă: dacă în finala de sâmbătă, de la New York, Carlos Ramos a dat direct Code Violation, cu Venus Williams dialogul a pornit cu o atenţionare. Arbitrul i-a cerut celei mai mari dintre surorile Williams să îşi roage antrenorul să înceteze, negociind practic situaţia cu sportiva.

Problema cea mai mare a tenisului este tocmai această lipsă a coerenţei deciziilor arbitrilor. Una dintre cele mai frecvente întrebări ale jucătorilor lenţi este de ce arbitrii decid să iasă în faţă pentru a da un avertisment într-un moment decisiv, la minge de break sau egalitate, dacă motivaţia deciziei este aceea a unei abateri repetate? În acest context, întreabă ei adesea, de ce avertismentul nu vine la un scor mai mai puţin important, un 0-0 sau 40-0? Dacă antrenorii încalcă tot timpul regula coaching-ului, de ce doar uneori se pedepseşte?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.