10 lucruri de știut despre campioana de la US Open, cea mai nouă membră Top 10 WTA. Este Naomi Osaka viitorul superstar al tenisului mondial feminin?

10 lucruri de știut despre campioana de la US Open, cea mai nouă membră Top 10 WTA. Este Naomi Osaka viitorul superstar al tenisului mondial feminin?
  • Publicat:
  • Actualizat:

La 20 de ani, Naomi Osaka are doar două trofee în palmares. Sunt însă două trofee cu greutate: primul a venit în martie 2018, la Premier Mandatory-ul de la Indian Wells, al doilea la un Grand Slam – US Open 2018, sâmbătă noapte.

Naomi Osaka a fost mai bună decât Serena Williams – este certitudinea cu care au plecat acasă spectatorii de pe Arthur Ashe Stadium, chiar dacă imaginile din setul doi au încărcat retina și au blurat finalul. Este și realitatea văzută de oamenii din toate colțurile lumii. Naomi Osaka a învins-o cu 6-2, 6-4 pe Serena WIlliams. Chiar dacă meciul ar fi putut avea deznodământ mai strâns, poate chiar set decisiv, având în vedere capacitatea americancei de a se mobiliza – (Serena a și condus, de altfel, cu 3-1 în manșa a doua), cu condiția ca arbitrul să fi dat dovadă de tact în gestionarea crizei din setul doi și să fi încercat să o calmeze pe americancă – așa cum a sugerat Mats Wilander că ar fi fost mai potrivit, Naomi Osaka este, fără dubii, o câștigătoare cu merite uriașe, a cărei evoluție a fost pe nedrept umbrită de context.

De luni, 10 septembrie, Naomi Osaka va face parte din Top 10. Succesul de la New York o duce până pe poziția a 7-a, cu 4115 puncte. Ar putea fi Naomi Osaka noul superstar al tenisului mondial? 10 aspecte care construiesc portretul noii regine de la US Open.

1. Mix, mix, mix!

Tatăl aduce aroma Caraibelor – fiind născut în Haiti. Mama aduce stropul de Japonia. Naomi s-a născut la Osaka, dar se ferește să le vorbească jurnaliștilor în japoneză, deși primește întrebări în limba japoneză. Răspunde în engleza sa cu accent american, din Florida.

2. Linia moștenitoare: Ruzici l-a inspirat pe Richard Williams, Richard Williams pe Leonard Francois

Mare parte din admirația lui Naomi Osaka pentru Serena Williams se datorează tatălui său. Leonard Francois l-a luat ca model pe Richard Williams și pe fetele sale, când a decis că își va educa și își va antrena copilele pentru tenis. Apoi, lucrurile au evoluat natural.

Jucam tenis în parc cu sora mea și, din când în când, cineva ne întreba – voi veți fi următoarele Venus și Serena Williams? Eu am fost mereu cu Serena, pentru că, noi, mezinele, trebuie să fim unite. Dar îmi place mult și Venus”, avea să povestească Osaka, peste ani.

3. Joc în forță

Când Patrick Mouratoglou, antrenor al Serenei Williams de șase ani, spune că jocul celor două este similar, atunci acest lucru devine o certitudine.

La 1,80 m, cu o constituție atletică, Naomi Osaka are unul dintre cele mai bune forehanduri din circuit – o lovitură feroce, pe care o poate trimite cu 160 km/h. De asemnea, Osaka poate servi mingi cu peste 190 km/h și poate da lejer ași pe serviciul doi. Nipona are datele fizice ale jucătoarei moderne de tenis, dar și armele tenisului modern.

4. Contrast: serioasă și copilăroasă

Pe teren, Naomi Osaka este serioasă. Nu se exteriorizează la tot pasul. „Pe teren, așa sunt. Nu vreau să spun că sunt leneșă, dar dacă nu trebuie să arăt emoție, parcă nu aș face-o. Sunt fericită, dar, genetic, asta e fața mea. Scuze„, spunea Naomi Osaka la o conferință de presă. Chiar dacă nu va avea exploziile de bucurie ale unei Sabalenka, sau Azarenka, sau Cornet, sau Gavrilova, sau Serena Williams, Naomi Osaka este departe de a fi o jucătoare ștearsă. Este însă rezervată și calculată. În plus, respectuoasă în manifestări. Când a învins-o pe Halep, la Indian Wells, a spus – „mă gândeam întâi să sărbătoresc și cum să o fac, dar eram în meci și mi-am dat seama că aș putea să pierd și atunci m-aș fi enervat. Am câștigat. Până să îmi dau seama, au trecut vreo zece secunde bune. Cum să mă mai manifest? Așa că am mers direct al fileu. Cred că ar fi fost și o lipsă de respect față de ea„. Osaka s-a temperat, conștient, și la New York, după ce lumea a făcut mișto de lacrimile de la finalul partidei cu Sabalenka. De fiecare dată, a reușit să surprindă.

Cu un look ușor recognoscibil, Naomi Osaka stârnește emoție, iar la interviuri, reușește prin răspunsuri scurte să ofere replici memorabile, copilăroase, care devin, natural, citate de prima pagină – cum a fost deja celebrul „Serena, te iubesc„, spus spontan la finalul semifinalei de la US Open.

5. Factorul US

Naomi Osaka a crescut, practic, în Statele Unite, părinții săi mutându-se acolo atunci când ea avea doar trei ani. Dincolo de faptul că a avut numeroase oferte de a juca pentru Statele Unite, USTA investind multă energie, prin diferiți agenți, pentru a o convinge să îi reprezinte, Naomi Osaka beneficiază acum de tipul de educație și mentalitate tipic americane, așa cum s-a întâmplat și cu alte staruri ale tenisului. Dacă Șarapova, Kournikova sau Haas au beneficiat de multe privilegii tocmai datorită factorului american din viața lor, de ce nu ar fi acesta la fel de important, pe plan sportiv, dar nu numai, și pentru Naomi?

6. Factorul X

Site-ul WTA i-a dedicat lui Naomi Osaka, în ziua finalei, un articol inedit, prin care se punea accent pe latura amuzantă a conferințelor sale de presă. Noami povestea cu umor, de exemplu, „fiți pregătiți, mama o să înceapă să vină la turnee. Este nebună. Este japoneză, da? Dar când ne-am mutat la New York a căpătat atitudinea de new-yorkez. Gălăgioasă și agresivă. Eu îi spun să înceteze. Noi toți ceilalți din familie suntem liniștiți și tăcuți, dar nu și ea!

7. „Ciudată” este cuvântul pe care îl folosește cel  mai des pentru a se descrie

„Simt că eu sunt ciudată, iar toate celelalte fete sunt normale, dar cred că ăsta e un semn bun. De ce ciudată? Pentru că văd cum le înfior pe colegele mele. Spun ceva și ele se întreabă – de unde am scos-o pe asta?”, spune Naomi Osaka.

Unul dintre momentele cu care este convinsă că a șocat în vestiar a avut-o protagonistă pe Ana Konjuh, colegă de generație cu ea. „M-am gândit că ar fi un bun subiect pentru a începe conversația – hei, cum de ai sprâncenele astea? Mereu mă intimidează. Mă uit la ea pe teren, apoi când vorbim față în față. M-am dus la salon și m-au întrebat ce vreau să îmi facă la sprâncene – le-am spus că vreau un Konjuh. Ea cu siguranță a spus că sunt ciudată„.

8. Pokemon și Beyonce

Naomi Osaka are două mari iubiri. Pokemon – și de aceea răspunde uneori întrebărilor jurnaliștilor cu citate din serialul favorit. Apoi – Beyonce și spune că fiecare show al cântăreței americane o inspiră și că va continua să spere că, într-o zi, o va întâlni.

9. Câinii sunt la modă în lumea tenisului: și Naomi are unul!

Naomi Osaka se adaugă pe lista lungă de staruri ale tenisului care iubesc câinii și au un prieten patruped. Numele câinelui lui Naomi Osaka este Panda.

10. „Bine pentru tenis”. Va fi un magnet pentru sponsori? Un argument: reprezintă o piață importantă

Mats Wilander spunea, la microfonul Eurosport, că Naomi Osaka și Kei Nishikori fac bine tenisului. Pentru că reprezintă Asia, o piață pe care sportul alb încearcă să își consolideze poziția. Calendarul WTA include 16 turnee în Asia, din totalul de 58 (27,5%), iar eforturile oficialilor de a accesa cât mai mulți spectatori, dar și bani din această zonă a globului, au trimis în Asia Turneul Campioanelor și Elite Trophy (cu alte cuvinte, ambele turnee finale-de-sezon). Așa cum Li Na a fost importantă pentru popularizarea tenisului în China, vestea că Japonia, o țară aflată în primele 3 economii mondiale potrivit Forbes, are acum o câștigătoare de Grand Slam și o posibilă stea a circuitului, va fi savurată în cercurile înalte.

Tenisul colaborează îndeaproape cu industria auto în ceea ce privește sponsorizările (Australian Open a anunțat în acest an prelungirea parteneriatului cu puternicul brand sud-corean KIA, Roland Garros-ul este legat de Peugeot-ul din Franța, iar Mercedes este un partener ceva mai puțin vizibil al US Open-ului), cu tehnologia de ultimă oră și nu numai – sectoare de impact în țara noii campioane. Din acest punct de vedere, Naomi Osaka are un avantaj uriaș, comparativ cu sportive precum Simona Halep (despre care se spune, mereu că vine de pe o piață mică, de interes scăzut pentru branduri globale) sau Caroline Wozniacki (Danemarca). Ea poate fi transformată într-un vector important de imagine, de aceea este de așteptat ca sponsorii să facă, în viitorul apropiat, coadă pentru semnătura sa, iar numărul reclamelor și campaniilor cu Naomi Osaka în prim-plan să fie, de asemenea, unul impresionant.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele