Organizatorii americani au dat verdictul în cazul arbitrului care a întors soarta unui meci la US Open 2018. Precedentele care răspund la întrebarea 'de ce?' + reacţia lui Roger Federer

31 aug 2018 10057 afişări Tenis
Organizatorii americani au dat verdictul în cazul arbitrului care a întors soarta unui meci la US Open 2018. Precedentele care răspund la întrebarea 'de ce?' + reacţia lui Roger Federer

Organizatorii turneului de la US Open au nevoiţi să vină cu un comunicat oficial şi precizări pentru a doua oară în trei zile, pentru a clarifica un scandal în plină ascensiune. Dacă prima dată reprezentanţii USTA au fost nevoiţi să clarifice regulile privitoare la schimbatul echipamentului pe teren, ca răspuns la acuzaţiile de sexism şi discriminare venite după ce Alize Cornet a primit avertisment din partea unui arbitru pentru că şi-a schimbat pe teren tricoul îmbrăcat greşit, joi, americanii au venit cu precizări în ceea ce priveşte intervenţia arbitrului suedez Mohamed Lahyani în timpul meciului dintre Nick Kyrgios şi Pierre-Hugues Herbert.

"După o analiză detaliată efectuată de oficiali ai US Open, printre care directorul turneului - David Breewer, arbitrul turneului - Brian Eraly şi mulţi alţii, s-a stabilit că acţiunile arbitrului de scaun Mohamed Lahyani în timpul partidei dintre Nick Kyrgios şi Pierre-Hugues Herbert au ieşit din sfera atribuţiilor. Lahyani a fost sfătuit să respecte cu stricteţe codul de conduită pe viitor", au transmis oficialii, printr-un comunicat.

O altă precizare din comunicat arată că arbitrul se bucură în continuare de susţinerea organizatorilor. "Lahyani va continua să arbitreze la US Open 2018, iar prestaţia sa va fi în continuare monitorizată, la fel ca activitatea tuturor celorlalţi arbitri", au mai transmis reprezentanţii de la US Open.

Ce s-a întâmplat joi, în partida din turul doi? Mohamed Lahyani a coborât din scaun, într-un moment în care Kyrgios, favorit 30 al turneului, nu nimerea, la propriu, terenul. Australianul trimisese la întâmplare 12 duble greşeli şi pierduse cinci game-uri la rând, era condus cu set şi 3-0 de francez, specialist al probei de dublu cu câte un trofeu la Roland Garros, Wimbledon şi US Open în ultimele patru sezoane. Suedezul a avut un discurs mobilizator de antrenor de tenis, spunându-i de mai multe ori talentatului, dar capriciosului sportiv - eu vreau să te ajut, ăsta nu eşti tu. 

Precedentele: de ce lumea îl apără pe Lahyani?

Chiar dacă revenirea lui Kyrgios, cu 19 game-uri câştigate din următoarele 25 disputate, a pus, evident, lumea pe jar, iscând o polemică, pe alocuri, cu accente virulente, Mohamed Lahyani are totuşi aliaţi. Dani Vallverdu, fostul antrenor şi confident al lui Andy Murray, a ţinut să spună că suedezul este unul dintre cei mai buni arbitri de tenis, iar lumea ar trebui, pur şi simplu, să meargă mai departe, iar forurile mondiale să protejeze valorile pe care le are.

În plus, contextul şi precedentele fac aproape imposibilă o sentinţă de tip alb sau negru.

Mohamed Lahyani nu este la prima astfel de intervenţie, însă niciodată nu s-a produs o astfel de răsturnare de scor şi niciodată la un turneu atât de important. În trecut, Lahyani a încercat să îi convingă şi pe Bernard Tomic, dar şi pe Gael Monfils să se implice în partidele lor. Atât Kyrgios, cât şi Tomic sau Monfils, la fel ca şi Fabio Fognini, sunt jucători cu probleme de atitudine cunoscute de întreaga lume a tenisului. Carismatici, efervescenţi în joc, capabili de execuţii fabuloase, toţi aceşti jucători depind enorm de chef. Nu de puţine, s-a spus despre ei că nu sunt profesionişti în adevăratul sens al cuvântului, pentru că, de multe ori, îşi permit, pur şi simplu, să hotărască pe moment că refuză să lupte, refuză să joace. Nu abandonează, ci oferă o replică palidă, pe care spectatorii dar şi oamenii implicaţi în tenis o identifică cu multă uşurinţă.

Roger Federer a declarat, joi seară, că înţelege, la nivel uman, intervenţia lui Mohamed Lahyani, în sensul în care acesta a văzut cum spectatorii nu primesc ceea ce ar fi trebuit să primească, în baza implicitului contract presupus prin cumpărarea biletului. Elveţianul a vorbit la conferinţa de presă despre acest lucru, punctând totodată, din postura jucătorului care îl va înfrunta în meciul următor pe Kyrgios, 'nu mă aştept ca aşa ceva să se mai întâmple. Toţi îl ştim pe Kyrgios, îi ştim problemele. Este normal poate, ca arbitrul să meargă să verifice dacă totul este ok, dar a stat, totuşi, cam mult'.

Brad Gilbert, antrrenor cu ştate vechi şi reputat comentator de tenis, şi-a transmis mesajul prin intermediul Twitter-ului, anunţând că îl susţine pe legendarul Mo.

În trecut, Nick Kyrgios a fost amendat cu 15.000 de euro după ce, în octombrie 2016, la Mastersul de la Shanghai, a şocat lumea tenisului cu felul în care mai degrabă a refuzat să îşi apere şansele în partida contra lui Micha Zverev. Australianul, capabil să lovească mingea cu peste 210 km/h, a ales să servească încet, din mână, apoi s-a îndreptat direct spre scaunul său, înainte ca germanul să apuce să lovească returul.

Într-un sport în care organizatorii au inventat o regulă pentru a proteja interesele spectatorilor, în egală măsură cu cele ale jucătorilor, prin scăderea riscului de a avea partide încheiate prin abandon în turul întâi, ori partide în care, din cauza problemelor fizice, adversarii nu pot opune rezistenţă la nivel maxim, oferindu-se jumătate din premiul în bani celor care se retrag înainte de începutul meciului, pentru a da şansa unui alt sportiv să lupte, este accentuat interesul pentru a oferi spectacol de cea mai înaltă calitate.

Mai mult, în urmă cu mai bine de o decadă, arbitrul francez Cedric Mourier avea o intervenţie similară cu cea a lui Mohamed Lahyani. La Masters-ul de la Paris Bercy, din 2007, francezul îl averiza în timpul unui meci pe Nikolay Davydenko. Rusul, campion în exerciţiu la momentul respectiv şi membru cu vechime în Top 5, a oferit un spectacol penibil, împrăştiind duble greşeli şi mingi aberante. La scurt timp, rusul avea să fie amendat în turneul de la St. Petersburg pentru că 'nu a dat tot ce avea mai bun', ulterior fiind chiar cercetat pentru implicare în mafia pariurilor şi meciuri trucate pentru pariuri.

Cu alte cuvinte, tenisul a tras semnale clare, în ultimii ani, că luptă împotriva celor care, într-un fel sau altul, păcălesc sportul şi spectacolul sportiv şi oferă motive de frustrare spectatorilor.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.