Un britanic, din nou rege la Wimbledon după 77 de ani! Djokovic - Murray 0-3 (4-6, 5-7, 4-6)

7 iul 2013 8172 afişări Tenis
Un britanic, din nou rege la Wimbledon după 77 de ani! Djokovic - Murray 0-3 (4-6, 5-7, 4-6)

Scoţianul a câştigat duminică turneul de la Wimbledon, după o finală de vis cu Novak Djokovic, scor 6-4, 7-5, 6-4. Andy a devenit primul britanic învingător pe iarba londoneză, la simplu, după o pauză de 77 de ani

Superbă lipsă de logică a acestei ediţii de la Wimbledon care a început cu acel ilogissim 0-3 suferit de Nadal în faţa unui jucător venit din cenuşa clasamentului ATP, Steve Darcis. Murray a fost condus cu 2-0 la seturi în sferturi de o amintire a excelentului Verdasco de acum câţiva ani, a fost condus cu 1-0 la seturi de cel mai necunoscut semifinalist la Wimbledon din ultimii ani, Janowitz, şi totuşi l-a desfiinţat cu 3-0 în finală pe liderul mondial, Novak Djokovic. Care, în aceeaşi superbă lipsă de logică a acestui turneu, a suferit o înfrângere crâncenă în finală după ce câştigase în semifinală cea mai frumoasă partidă pe care o jucase vreodată, după cum chiar Djokovic a mărturisit despre victoria cu Del Potro.

O superbă lipsă de logică are practic întreaga istorie a Wimbledonului. Turneul care practic înseamnă leagănul lumii tenisului nu mai fusese câştigat de părinţii săi britanici timp de 77 de ani. O britanică, Virginia Wade, obţinuse acest trofeu pentru ultima oară pentru ţara sa în ’77. Dar la bărbaţi, generaţii întregi de fani britanici ai acestui sport atât de „british” nu văzuseră unul de-al lor ridicând deasupra capului istoricul trofeu. A venit un scoţian pentru a pune capăt obsedantei aşteptări. Ce ironie, într-un moment în care separatismul scoţian se manifestă tot mai puternic, Murray păstrează totuşi trofeul în Regat după 77 de ani de pribegie. Noroc pentru orgoliul britanic că victoria lui Andy a venit chiar înainte de organizarea în Scoţia a referendumului pentru separarea de restul Regatului încă Unit.

Ce transformare uriaşă a suferit Andy Murray de la prima sa finală de Grand Slam, pierdută cu 3-0 în faţa lui Federer acum 5 ani la US Open, la cea pe care o câştigă acum cu 3-0 în faţa liderului mondial Novak Djokovic. „Zidul” de pe vremuri, care nu făcea altceva decât să întoarcă exasperant în terenul advers mingile cu care era alergat de cel din faţa sa, a căpătat între timp curaj, spirit ofensiv, polivalenţă şi chiar o doză respectabilă de rafinament. Andy Murray de pe vremuri era o ploaie mohorâtă şi insistentă pe terenurile de tenis. Şi totuşi soarele a fost readus la Wimbledon de acest scoţian reinventat ca joc, adus la eficienţă maximă de un Andy Murray al anilor ’80 ca stil, enigmaticul Ivan Lendl.

După ce eternul semifinalist Tim Henman a dat numele unei coline din complexul londonez, Andy Murray, primul britanic care după 77 de ani cucereşte aici trofeul de simplu la masculin, are o şansă chiar la brandul arenei centrale de la Wimbledon. Doar vorbim de un History Man, aşa cum l-a gratulat The Sun.

Andy Murray este al patrulea jucător din „Big 4“ care se impune la Wimbledon în ultimii patru ani. Seria a fost deschisă de Nadal (2010), urmat apoi de Djokovic (2011) şi Federer (2012)

Novak Djokovic şi Andy Murray s-au întâlnit în a treia finală de Grand Slam din ultimele patru. Murray are 2-1, după ce s-a impus la US Open şi Wimbledon, iar Nole a luat titlul la Australian Open

Andy Murray a fost susţinut din tribune, printre alţii, de prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, de Victoria Beckham, Gerard Butler sau Wayne Ronney


"A fost un meci greu, nu ştiu cum am reuşit să câştig acel ultim game, în care am ratat trei mingi de meci. Am jucat împotriva lui Novak de multe ori. Cine pierde îşi pune în gând să câştige următoare întâlnire şi să-şi ia revanşa", a spus Andy Murray la finalul partidei cu Djokovic.


În ciuda eliminărilor premature ale lui Nadal şi Federer, competiţia masculină de la Wimbledon va avea parte de o finală demnă de "firma" celui mai galonat turneu de Grand Slam. Novak Djokovic şi Andy Murray se vor întâlni duminică, într-un meci cu trofeul pe masă.

AICI AI CRONICA PRIMEI SEMIFINALE MASCULINE DE LA WIMBLEDON, CEA MAI LUNGĂ DIN ISTORIA TURNEULUI LONDONEZ. DJOKOVIC L-A ÎNVINS PE DEL POTRO, DUPĂ UN MECI DE INFARCT

Andy Murray a trecut, aşadar, nu fără emoţii, de marea surpriză a turneului, Jerzy Janowicz, scor 6-7(2), 6-4, 6-4, 6-3  Cap de serie numărul 24, polonezul a plătit tribut lipsei de experienţă şi emoţiilor, deşi adversarul nu s-a aflat în dispoziţia de joc obişnuită. Posesor al unui serviciu letal (are 202 cm înălţime), Janowicz - care de luni va urca între primii 15 jucători în clasamentul ATP - a fost trădat de principala sa "armă":  a servit doar 9 aşi, faţă de cei 20 ai scoţianului, şi a bifat nu mai puţin de 11 duble greşeli! (una singură Murray, la finalul primului act, la minge de set pentru adversar).

De partea cealaltă, scoţianul a arătat destul de multă inconstanţă în joc, îmbinând momentele excelente cu cele de "blackout", exact ca în sfertul cu Verdasco. Totuşi, în momentele cheie, Murray a reuşit să se adune şi a dat senzaţia că forţează atât cât este nevoie să se califice în marea finală.

După ce britanicii au visat în zadar timp de aproape un deceniu că Tim Henmann poate rupe blestemul şi se poate impune la Wimbledon, acum speranţele lor stau de câţiva ani în Murray. Scoţianul a făcut finală anul trecut, iar acum speră să fie primul britanic din 1936 până în prezent care să se impună la All England Lawn Tennis and Croquet Club. Frederick John Perry este ultimul britanic care a reuşit să câştige titlul pe "teren propriu", în urmă cu 77 de ani.

Altfel, meciul a fost preţ de aproximativ 20 de minute întrerupt din cauza întunericului. Organizatorii au decis, la finalul setului trei, că este momentul ca acoperişul să fie tras, astfel încât cei doi să evolueze la lumina reflectoarelor.  Murray s-a arătat nemulţumit de decizie, considerând că încă era suficientă lumină pentru ca partida să continue. Scoţianul avea un ascendent enorm asupra adversarului, după ce a revenit de la 1-4 în setul anterior şi spera să îşi fructifice, astfel, avantajul.

1-1 era, înaintea disputei din această seară, scorul întâlnirilor directe dintre Murray şi Janowicz

11-7 este raportul confruntărilor directe dintre Djokovic şi Murray, favorabil sârbului. Pe iarbă, cei doi s-au mai întâlnit o singură dată. Se întâmpla anul trecut, la Olimpiada de la Londra, când scoţianul se califica în finală, după ce a dispus cu un dublu 7-5 de actualul lider mondial

De notat că ultima întâlnire dintre cei doi sportivi s-a consemnat tot într-un turneu de Grand Slam. În iarnă, în finala de la Australian Open, Nole se impunea în patru seturi, scor 6-7(2), 7-6(3), 6-3, 6-2. În total, primii doi jucători din clasamentul ATP s-au întâlnit de patru ori în turneele de Grand Slam - de trei ori în finală, o dată în semifinală -. Şi la acest capitol sârbul conduce (3-1). Totuşi, Murray i-a administrat lui Djokovic una dintre cele mai usturătoare înfrângeri din carieră, nu din prisma scorului, ci a dramatismului întâlnirii. Anul trecut, la US Open, britanicul îşi trecea în palmares singurul trofeu de Grand Slam, după un ultim act teribil, încheiat în 5 seturi: 7-6(10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.