Thriller pe cea mai mare arenă de tenis a lumii: Berrettini s-a calificat în semifinale la US Open, după un duel cu spectaculosul Monfils în care a țiuit alerta de duble greșeli. „Acum nu-mi amintesc niciun punct!”

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 05 Sep. 2019, 01:29 Actualizat: 05 Sep. 2019, 03:30 Tenis

Matteo Berrettini s-a calificat în premieră în semifinalele unui turneu de Mare Șlem, reușind să valorifice a cincea minge de meci avută în fața lui Gael Monfils, în sferturi, pentru a se impune cu 3-6, 6-3, 6-2, 3-6, 7-6(5), după trei ore și 56 de minute de luptă. Italianul a servit la 5-3 în decisiv, însă a comis dublă greșeală la minge de meci, văzându-se egalat, a ratat apoi alte două mingi de meci la retur, la 5-6, francezul ajutându-l în cele din urmă să treacă linia de finiș cu trei dublre greșeli propii.

„Acum nu-mi amintesc niciun punct din meci! Sau, poate că de fapt îmi amintesc totuși dublele greșeli. Chiar dacă a fost meciul meu… cred că a fost cel mai bun meci pe care am avut șansa să-l privesc. Am avut mingi de meci, atâtea… Am fost norocos că eu am avut mingile de meci, nu adversarul meu. Este o mare realizare pentru mine și nu aș fi putut fi aici fără ajutorul echipei mele. Mulțumesc”, a transmis Berrettini la final de meci.

Într-o zi de miercuri în care umiditatea le-a dat mari bătăi de cap celor doi jucători, Berrettini ajungând să ofere imaginea zilei când și-a schimbat branțurile pantofilor îmbibate cu apă, în timp ce Gael Monfils și-a turnat apă în cap, al treilea sfert de finală de pe tabloul masculin a fost un veritabil thriller, încheiat de italian cu o explozie de bucurie și o prăbușire pe teren în stil Rafa Nadal. Berrettini s-ar putea duela chiar cu ibericul în careul de ași, dacă Nadal va trece în ultimul sfert de finală de argentinianul Diego Schwartzman.

Monfils, sigur pe el în startul sfertului de finală cu Matteo Berrettini

Berrettini nu și-a putut stăpâni emoțiile în start de meci, iar un Monfils temperat, atent cu distribuția loviturilor sale, a reușit să speculeze o ușoară scădere în eficiența serviciului italianului de 1,96 m, reușind unicul break al manșei inaugurale în game-ul patru. Cu numărul de winnere la jumătate față de greșelile neforțate (7 la 14), elevului lui Vincenzo Santopadre a lăsat impresia că este copleșit de importanța momentului.

Monfils a prelungit momentele de dominatie în start de set doi, urcând rapid scorul la 2-0 și minge de dublu break. Francezul s-a deconectat însă brusc, a început să fie preocupat de situația unei glezne, poftindu-l pe Berrettini în partidă, prin invitații clare de a prelua inițiativa cu dreapta sa explozivă. Matteo nu a așteptat: a salvat game-ul, a egalat la doi, reușind să își adjudece cinci dintre următoarele șase game-uri disputate, toate intense, cu egalități multiple și mingi de break strecurate în desfășurător.

Un hold la zero a închis conturile în manșa a doua pentru Berrettini, ducând scorul la seturi la 1-1.

Berrettini, în zonă. Pauza de la mijlocul meciului și fluctuațiile lui Monfils

Decalajul în raportul de forțe s-a accentuat într-un set trei în care Gael Monfils a arătat ca un om care ar vrea să părăsească terenul. Matteo Berrettini, ajungând iute cu numărul de lovituri câștigătoare de pe forehand în double digits, dar cu o unică realizare de pe rever, a câștigat contra serviciului în game-ul trei, propulsându-se spre victorie în manșă.

Pauza de la jumătatea setului trei, determinată de închiderea acoperișului retractabil din cauza iminentei începeri a ploii, la scorul de 4-2 în favoarea italianului, nu l-a încurcat pe Berrettini. În primul game de la reluare, italianul în vârstă de 23 de ani a profitat de dublele greșeli comise grupat de francez și a pus pe tabelă al doilea break, lămurind astfel defitinitiv lucrurile într-un set pe care l-a dominat și în care nu a pierdut punct în spatele primului său serviciu.

O nouă turnură s-a consemnat odată cu începerea setului patru. Monfils a zbârnâit pe lansare, adjudecându-și primele două ture pe serviciu la zero, iar la 2-1 pentru francez s-a produs declicul. Totul a pornit de la un raliu extrem de intens, în care Monfils a alergat mult în spatele liniei de fund a terenului, iubitul Elinei Svitolina sfârșind într-un semi-șpagat pe suprafața de joc. Ceea ce ar fi fost o sursă de accidentare sigură pentru 99 din 100 de jucători din circuit s-a dovedit a fi imboldul necesar pentru Le Monf. Monfils a transformat game-ul într-o bătălie cu puternic caracter fizic, dar și cu un puternic element psihologic, valorificând a cincea minge de break avută, după patru treceri pe la egalitate, impresionând cu deja celebra sa finalizare din săritură, de la doi metri de fileu. Berrettini a ratat, în game-ul imediat următor, minge de rebreak, francezul fiind brusc energizat și răsturnând cifrele din statistică, ajungând pe plus cu rația de winners / unforced errors, în timp ce eficiența italianului cu zece ani mai mic se diminua.

Decisiv nebun între Berrettini și Monfils: după patru break-uri și trei mingi de meci ratate de italian s-a ajuns în tiebreak

Soarta partidei ajungea să se decidă într-un set cinci, după două ore și 45 de minute de joc scorul fiind egal, 2-2, iar diferența dintre cei doi jucători – de un singur punct, 121 la 120 puncte câștigate în favoarea lui Monfils.

O pauză prelungită de vestiare a adus un plus de tensiune. Monfils, eficient cu lungul de linie spre reverul advers în setul doi, a uitat să evite forehandul italianului, iar Berrettini a pus pe tabelă un 2-0 important, dar nu decisiv.

Monfils a smuls imediat rebreak-ul, a egalat la 2, doar pentru a se vedea din nou condus cu diferență de două game-uri de Berrettini (ajuns la 4-2). Game-ul șapte a primit topping aparte: arbitrul de scaun a contribuit, avertizându-l pe Matteo Berrettini pentru coaching, italianul s-a lamentat, iar Monfils a ajuns din nou la pământ, împins mult în afara limitelor terenului de o diagonală fantastică a italianului care și-a reinventat jocul în 2019. Berrettini a închis totuși game-ul, apropiindu-se la o singură lungime de victorie și biletul pentru semifinale, la 5-2.

Monfils a prelungit partida cu hold la zero. La 5-3 în decisiv, Berrettini a încadrat un raliu-maraton, cedat cu execuție în fileu, de două prime servicii uriașe, care l-au propulsat la 30-15. Berrettini a avut voleul pentru 40-15 în rachetă, însă reverul său a ratat tușa. Italianul și-a procurat minge de meci, păstrând agresivitatea, servind la teu și avansând apoi la fileu, acolo unde a executat voleuri succesive, cu dreapta, până la finalizarea decisivă cu smash-ul. Dramatismul a atins cote maxime în momentul în care, la minge de meci, Matteo a comis prima sa dublă greșeală din set.

Un punct important, ținut în zona loviturilor neutre, până când Monfils a găsit de cuvință să rupă ritmul, să accelereze, obținând avantaj și minge de break, a rupt, practic, mental, rezistența italianului, care a cedat pe breakpoint cu reverul în fileu prima lovitură. A fost însă doar o cădere de moment.

Berrettini, cu o mină de om debusolat, nu și-a mai găsit reperele, ușurându-i misiunea lui Monfils în game-ul în care acesta a servit pentru 5-5, italianul ajungând la 15 greșeli neforțate, față de șase ale francezului.

O cursă de recuperare derulată de Monfils la viteza luminii i-a creat o șansă importantă, ducându-l la 0-30 pe retur, francezul profitând de super-reușita sa pentru a mobiliza tribuna și a cere energie de la fiecare om aflat pe cea mai mare arenă de tenis a lumii. Berrettini a găsit însă resurse la fel de nebănuite precum cele ale lui Monfils pentru a salva game-ul, cu patru puncte consecutive, și a-și asigura, totodată, prezența în tiebreak-ul final, la 6-5, în condițiile în care US Open-ul a fost primul dintre turneele de Mare Șlem care a validat terminarea setului decisiv al partidelor sale în tiebreak clasic.

 

La 5-6, Monfils părea în siguranță cu startul său de game, la 30-0. Berrettini a egalat însă, cu un lob de excepție executat cu reverul, iar Monfils i-a făcut cadou o a doua minge de meci, cu dublă greșeală. Berrettini a ratat însă returul, iar Monfils a avansat spre minge de game și tiebreak, doar pentru a comite două duble greșeli consecutive (#14 și #15 în meci), pentru a-i oferi a treia minge de meci italianului. La punctul decisiv, Monfils i-a prins reverul lui Berrettini, a pistonat acolo, jucând nici foarte tare, nici foarte lent, cu o doză de siguranță, plat, publicul suspinând la fiecare lovitură. Berrettini a greșit în cele din urmă, irosind astfel a treia minge de meci avută, iar Monfils a depășit momentul, împingând decizia la tiebreak.

Un tiebreak de 460.000 de dolari pentru Berrettini

Berrettini a început tiebreak-ul cu serviciul, anulând cu două drepte violente returul bun al francezului. Matteo s-a desprins la 2-0, după o dublă greșeală comisă de Monfils, însă francezul și-a luat revanșa, reducând diferența cu servă nereturnabilă.

Berrettini a răspuns cu aceeași monedă – un serviciu imparabil pentru 3-1, apoi a căutat finalizarea rapidă, un un-doi serviciu-forehand, la care italianul a fost extrem de inspirat să ceară Challenge, după ce de la linie dreapta sa fusese anunțată out. Hawk Eye a făcut dreptate și a dus punctul în contul lui Berrettini pentru 4-1, însă francezul a strâns din nou scorul, schimbând terenul la 2-4. O nouă dublă greșeală comisă de Monfils – a doua în tiebreak-ul setului decisiv, a 17-a per total în partidă, l-a dus din nou la două puncte de victorie pe italian, la 5-2. Berrettini a atacat, însă Monfils a găsit passing-ul perfect, italianul pierzându-și până la urmă ambele servicii. Monfils nu a reușit însă să ajungă la 5-5, Berrettini fiind incisiv la retur și reușind să treacă în avantaj în schimb. cu un forehand accelerat în lung de linie, urmat de dreaptă pe tușa opusă și o amortizare decisivă pe centru, care, la 6-4, i-a adus mingile de meci cu numerele 4 și 5.

Monfils s-a salvat din nou, cu un serviciu imparabil care a avut însă nevoie de reluare video pentru a fi validat. Francezul a zăbovit câteva secunde așezat pe mantinela laterală atribunei, însă a rămas fără vieți, la a cincea minge de meci avută de Berrettini: italianul a trimis un serviciu apăsat la teu, la care Monfils a împins returul mult în out.

460.000 dolari este diferența în bani primită de semifinalist față de sfertfinalist

34 de victorii are acum matteo Berrettini în sezonul 2019

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 05 Sep. 2019, 01:29 Actualizat: 05 Sep. 2019, 03:30 Tenis
Pe aceeași temă
TOP 30 - Cele mai CRĂCĂNATE vedete din România. S-a văzut TOT
TOP 30 - Cele mai CRĂCĂNATE vedete din România. S-a văzut TOT
El este bărbatul din Dolj care şi-a ars de vie vecina pentru că ar fi vrăjitoare. Ce le-a spus anchetatorilor VIDEO
El este bărbatul din Dolj care şi-a ars de vie vecina pentru că ar fi vrăjitoare. Ce le-a spus anchetatorilor VIDEO
Cantaret CELEBRU, MORT in aeroport! Ce i s-a putut intampla...
Cantaret CELEBRU, MORT in aeroport! Ce i s-a putut intampla...
VIDEO. Momentul emoţionant în care un bebeluş surd de doar 4 luni aude pentru prima oară vocea mamei
VIDEO. Momentul emoţionant în care un bebeluş surd de doar 4 luni aude pentru prima oară vocea mamei
Seicii MILIARDARI de la PSG mai iau o echipa ISTORICA din Europa! Planul prin care vor sa SPARGA topurile in Premier League
Seicii MILIARDARI de la PSG mai iau o echipa ISTORICA din Europa! Planul prin care vor sa SPARGA topurile in Premier League
Cum fac amor sârboaicele. Orice bărbat înnebunește! Practica sexuală care șochează!
Cum fac amor sârboaicele. Orice bărbat înnebunește! Practica sexuală care șochează!
Aceasta este IUBITA lui Elon Musk. Cu câți ani este mai tânără decât fondatorul Tesla?
Aceasta este IUBITA lui Elon Musk. Cu câți ani este mai tânără decât fondatorul Tesla?
Ai o zi proastă? Uită-te la acest video! Cum poţi să te faci de râs într-o secundă
Ai o zi proastă? Uită-te la acest video! Cum poţi să te faci de râs într-o secundă
Veste TRISTĂ: Încă un mare actor a MURIT. DOLIU în lumea artistică. Era unul dintre cei mai îndrăgiţi
Veste TRISTĂ: Încă un mare actor a MURIT. DOLIU în lumea artistică. Era unul dintre cei mai îndrăgiţi
''Păpuşa'' care revoluţionează industria sexului. E CAPABILĂ DE ORICE - video
''Păpuşa'' care revoluţionează industria sexului. E CAPABILĂ DE ORICE - video
Guvernul PNL vrea ca tinerii şi femeile să muncească pe salariul minim
Guvernul PNL vrea ca tinerii şi femeile să muncească pe salariul minim
Antrenorul lui Genk a RUPT TĂCEREA! Ianis
Antrenorul lui Genk a RUPT TĂCEREA! Ianis "s-a compromis" în Belgia. De ce nu mai joacă: "Uitaţi-vă la el!"
România stă pe o mină de aur! Ne-am apucat deja să o vindem olandezilor
România stă pe o mină de aur! Ne-am apucat deja să o vindem olandezilor
Scene șocante în București! Ce a făcut șoferul unui BMW după ce l-a urmărit Poliția
Scene șocante în București! Ce a făcut șoferul unui BMW după ce l-a urmărit Poliția
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Maine, zi de MARE sarbatoare cu o semnificatie IMPORTANTA pentru toti crestinii...
Maine, zi de MARE sarbatoare cu o semnificatie IMPORTANTA pentru toti crestinii...
TOP 50 - Gafe vestimentare ale vedetelor din România. Și-au arătat intimitățile din greșeală
TOP 50 - Gafe vestimentare ale vedetelor din România. Și-au arătat intimitățile din greșeală
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui şofer s-a viralizat [VIDEO]
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui ...
Ludovic Orban a eliberat din funcţia de consilier de stat o fină a lui Liviu Dragnea
Ludovic Orban a eliberat din funcţia de consilier de stat o fină a lui Liviu Dragnea
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Carmen Harra, anunţ-şoc după ce „a dat” preşedintele României: „E mai aproape decât credeam! Va fi măcel!”
Veste uriașă pentru pensionari! Pot primi 650 de lei pe lună, pe lângă pensie
Veste uriașă pentru pensionari! Pot primi 650 de lei pe lună, pe lângă pensie
Vrea să devină din nou mămică la 50 de ani! Are o carieră frumoasă, patru copii și un iubit grijuliu, dar ceva încă îi lipsește!
Vrea să devină din nou mămică la 50 de ani! Are o carieră frumoasă, patru copii și un iubit grijuliu, dar ceva încă ...
A fost considerată cea mai sexy femeie din lume, dar astăzi a ajuns de nerecunoscut. Și-a distrus fața cu operațiile estetice
A fost considerată cea mai sexy femeie din lume, dar astăzi a ajuns de nerecunoscut. Și-a distrus fața cu operațiile ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
A luat LA TEST un Audi de peste 70.000 de euro și l-a făcut DAUNĂ TOTALĂ. Cine se afla la volan?
A luat LA TEST un Audi de peste 70.000 de euro și l-a făcut DAUNĂ TOTALĂ. Cine se afla la volan?
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. Transformarea e DRAMATICĂ
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. ...
Mercur în Săgetător! Vin ZILE GRELE pentru 3 zodii
Mercur în Săgetător! Vin ZILE GRELE pentru 3 zodii
Horoscop Zodia Balanță 10 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Balanță 10 Decembrie 2019
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie