Simona Halep, OUT de la Wuhan! Liderul mondial, eliminat de Cibulkova după un meci al contrastelor: 0-6 în primul set, trei intervenţii ale medicului, revenire şi şansă ratată pe finalul manşei a doua. "Filmul" duelului terminat în 85 de minute: "Asta a făcut diferenţa"

25 sep 2018 13029 afişări Comentează şi tu Tenis
Simona Halep, OUT de la Wuhan! Liderul mondial, eliminat de Cibulkova după un meci al contrastelor: 0-6 în primul set, trei intervenţii ale medicului, revenire şi şansă ratată pe finalul manşei a doua. "Filmul" duelului terminat în 85 de minute: "Asta a făcut diferenţa"
  • Simona Halep (26 de ani, 1 WTA) a părăsit turneul de la Wuhan încă din turul al doilea, după 0-6, 5-7 cu Dominica Cibulkova (31 WTA), într-un meci care s-a întins pe durata a o oră şi 25 de minute.
  • "Sunt bucuroasă că am trecut de Simona. A fost un meci dificil, dar mi-am păstrat concentrarea şi asta a făcut diferenţa. Ne cunoaştem foarte bine, dar azi am jucat un tenis foarte bun şi aceasta a fost cheia victoriei", a declarat Cibulkova, la finalul meciului.

O înfruntare cu Dominica Cibulkova, una dintre cele mai ofensive jucătoare din circuitul feminin, nu e niciodată uşoară. Iar când problemele la spate şi la coapsa piciorului stâng te chinuie, misiunea ta are mari şanse să devină infernală spre imposibilă. Fără să fii la 100% din capacitate nu poţi întoarce "rachetele" lansate de la doar 1,60m înălţime, fără să te mişti cum trebuie nu o poţi scoate pe Dominica din zona de confort. Şi, dacă nici nu serveşti la un nivel decent...e foarte greu!

Aşa a început Simona meciul de la Wuhan: crispată, fără energie, fără ritm pe forehand şi fără să se poată mişca. Suficient pentru ca slovaca să intre în teren, să-şi vadă de joc şi să şteargă liniile de pe ambele părţi. Cu forehand-ul, cu backhand-ul sau cu forehand-ul drive, "Domi" nu a băgat în seamă acalmia din jocul Simonei, şi-a văzut de treabă şi, după 26 de minute şi o intervenţie a fizioterapeutului turneului, ne-am văzut în faţa unui 6-0 imposibil de pronosticat. În condiţiile date, însă, bagelul a venit logic, pentru că stadionul a fost, practic, populat doar de Dominica şi cei 50 de spectatori rămaşi până aproape de miezul nopţii pentru a urmări la lucru liderul mondial.

Remontada ratată

Cu încă două game-uri şterse, cu un punct din zece câştigat pe propriul serviciu, la 0-6, 0-2, aşteptările nu mai existau. Dar Simona e lider mondial, intervenţiile medicului îşi spun cuvântul şi, parcă, jocul începe să se lege. Halep aleargă mai mult şi mai eficient, ridică nivelul, Dominica se crispează şi înfige câteva mingi în fileu. Suficient pentru patru game-uri la rând şi şansa unui al cincilea. Însă tenisul feminin e ca un carusel din parcurile de distracţii, Cibulkova redevine maşinăria de winnere, adună două game-uri şi, la 4-4, se joacă un game cât un meci. Liderul mondial apasă pedala de acceleraţie, face break-ul şi, cum-necum, se vede în postura de a servi pentru set. Însă la acest nivel şansele care vin greu trebuie fructificate, iar Simona nu face asta. Break Cibulkova, urmat de un game lung, cu punct de break salvat, şi rolurile se inversează în câteva minute.

Din vânător, Simona devine prada şansei ratate şi tensiunea îşi spune cuvântul. E 5-6 în setul al doilea, trebuie să joci sub presiune şi nu e uşor deloc. Când adversarul simte momentul, îşi cheamă antrenorul şi mai primeşte un boost de încredere, e şi mai greu. Simona cedează, măcinată fizic şi psihic, urcă la fileu pe o minge moale când e pusă să salveze şansa de meci a adversarei, passing-ul în cross, cu forehand-ul, vine natural, iar Wuhanul rămâne fără principalul punct de atracţie.

Simona Halep - Dominica Cibulkova se termină 0-6, 5-7, iar liderul mondial părăseşte competiţia din China la fel ca anul trecut, în turul al doilea. Slovaca, aflată la a doua victorie a săptămânii contra unei românce, după 6-3, 6-4 cu Monica Niculescu, se pregăteşte, acum, de duelul cu Daria Kasatkina, "călăul" Simonei din 2017.

Odată Wuhanul lăsat în spate, pentru Simona urmează aventura de la Beijing (29 septembrie - 7 octombrie).


0-6, 5-7 GAME, SET ŞI MECI CIBULKOVA! Simona nu face faţă presiunii, serveşte slab cu mingea a doua, îi permite adversarei să returneze agresiv şi să preia controlul în schimburi, apoi e pasată cu dreapta, la minge de meci, şi aventura ei la Wuhan se termină după doar o oră şi 25 de minute!


0-6, 5-6 Simona, la un game de eliminare! Liderul mondial a avut o minge de break, dar Cibulkova a răspuns cu un contre-pied remarcabil, apoi a întors soarta game-ului. Dacă acum zece minute servea pentru a închide setul, acum Halep se va ridica de pe scaun şi va încerca să împingă manşa în tiebreak. Domi simte momentul şi cere, din nou, intervenţia antrenorului.


0-6, 5-5 Şansă ratată! Forehand-ul Cibulkovei face ravagii în terenul lui Halep, Simona greşeşte neforţat pe minge de break şi dă cu piciorul oportunităţii de a împinge meciul în decisiv. O luăm de la capăt, cu slovaca la serviciu.


0-6, 5-4 Break şi primul moment în care Simona strânge pumnul! La 15-15, Simona câştigă un schimb foarte aspru, sărbătoreşte cu pumnul în aer, apoi, la 30-40, Cibulkova greşeşte neforţat şi îi oferă şansa de a închide setul.


0-6, 4-4 Avantajul Simonei "piere" odată cu un nou game slab pe serviciu. Cibulkova îşi reface moralul şi intrăm într-o zonă decisivă a meciului. Urmează un game teribil de important!


0-6, 4-3 Se rupe seria! Deşi ajunge într-o poziţie bună, 30-30 pe serviciul adversarei, Simona ratează un rever, apoi e pusă să lovească din alergare, greşeşte ţinta şi pierde primul game după patru câştigate la rând.


0-6, 4-2 Four and counting! Halep prelungeşte schimburile de mingi, greşelile apar în jocul Dominicăi, aşa cum e normal, iar o dreaptă îndesată în fileu duce scorul la 4-2 pentru constănţeancă. Simona pare că se simte mai bine, aleargă mai mult şi depune mai mult efort, iar asta o incomodează vizibil pe o adversară care, timp de 40 de minute, nu a avut în faţă decât umbra liderului mondial.


0-6, 3-2 Încă un break! Simona se trezeşte, ajunge mai repede la mingi, dar adevărata mână de ajutor vine de la Cibulkova. Slovaca se crispează, ratează mingi uşoare, face dublă greşeală la minge de break şi Halep adună al treilea game consecutiv. 3-2, de la 0-2, iar momentumul e de partea campioanei noastre, care cere, din nou, intervenţia medicului.


0-6, 2-2 Aşa da! Simona intră în teren, trimite o "rachetă" cu backhand-ul, Cibulkova nu mai are reacţie şi liderul mondial adună al doilea game consecutiv. Semnalul unei reveniri?


0-6, 1-2 BREAK HALEP! Cibulkova scade puţin ritmul, nu mai găseşte tuşele, iar Halep profită şi obţine primul ei game. Cere din nou intervenţia fizioterapeutului, de data aceasta pentru o problemă la coapsa stângă, iar adevăratul test vine acum, pentru că Simona nu şi-a câştigat niciodată serviciul şi are cifre dezastruoase pe propria lansare.


 


0-6, 0-2 Simona încearcă să o convingă pe Cibulkova să intre în jocul ei, de anduranţă, dar slovaca nu se lasă pcălită. Domi ştie doar în faţă, apasă cât poate pe absolut fiecare lovitură, profită din nou de greşelile româncei şi aşa ajungem să vă anunţăm că scorul e 6-0, 2-0. Ca să ne dăm seama de cât de ciudat e meciul, Simona a câştigat UN PUNCT din zece jucate cu primul serviciu.


0-6, 0-1 Nimic de făcut! Chiar dacă e clar că Simona nu joacă nici măcar aproape de potenţialul maxim, trebuie să-i acordăm credit adversarei sale. Dominika e cea care intră mult în teren, izbeşte mingea de pe ambele părţi şi, în acest scenariu, liderului mondial îi rămân puţine de făcut. Nu e meciul Simonei, dar, dacă fizicul îi permite, trebuie să stea şi să lupte.


0-6 Set alb pentru Cibulkova, după doar 26 de minute! Chiar dacă a primit o pastilă şi îngrijiri medicale din partea medicului, Simona nu a putut-o opri pe slovacă nici în ultimul game al setului. 6-0 pentru Cibulkova, care încheie manşa cu o scurtă de efect după care Halep nici nu a mai alergat.


*** E timpul pentru medic! Vizibil incomodată, Simona cere intervenţia terapeutului turneului pentru a primi îngrijiri medicale la spate. Acum avem şi explicaţia pentru jocul slab al lui Halep, în timp ce Cibulkova îşi cheamă antrenorul, pe Matej Liptak, pentru o scurtă discuţie. Să vedem dacă Halep va ma putea continua.
0-5 Continuă problemele! Liderul mondial nu se regăseşte, iar Cibulkova păstrează reţeta: profită, profită şi iar profită de mingile scurte ale Simonei. Au trecut 20 de minute, Simona a câştigat doar şapte puncte, iar adversara ei se laudă, deja, cu 22. Ceva nu e în regulă şi tot ce ne rămâne e să sperăm că problemele Simonei nu pleacă de la accidentarea la spate.


0-4 Lucrurile nu sunt OK! Simona încearcă să stea cât mai aproape de linia de fund, dar e clar că nu se deplasează la nivelul optim, iar problemele din jocul ei sunt exploatate la maximum de Cibulkova. Slovaca, şi aşa o jucătoare eminamente ofensivă, atacă fiecare minge, şterge liniile şi cu forehand-ul, şi cu backhand-ul, profită de o dublă greşeală şi fuge la 4-0 în primul set.ate.


0-3 Slovaca de pe locul 31 WTA profită din plin de acalmia din jocul Simonei, iar greşelile de pe forehand continuă să o tragă în jos pe constănţeancă. Sunt deja cinci, ceea ce se traduce prin trei game-uri la rând câştigate de Cibulkova, al cărui plan tactic e simplu: lovituri din puternice şi pas în faţă la prima oportunit


0-2 Serviciul Simonei scârţâie, Dominica face pasul în faţă, returnează agresiv, profită de o greşeală pe forehand a liderului mondial şi se alege, astfel, cu primul break al meciului. Lui Halep îi lipseşte ritmul, dar, dacă problemele de la spate nu sunt serioase, îl va găsi cât mai curând.


0-1 Domi începe bine. Slovaca serveşte prima, reuşeşte un prim game şi mută presiunea în terenul lui Halep. Liderul mondial, înbrăcat de Nike într-un echipament alb-portocaliu.


17:41 Game, set şi meci Siniakova! După o luptă de trei ore şi cinci minute, cehoaica de pe locul 47 WTA a ieşit triumfătoare, scor 3-6, 7-6(5), 7-6(4), la prima minge de meci pe care a avut-o. Le mulţumim celor două jucătoare pentru spectacolul oferit şi ne îndreptăm atenţia spre meciul care ne interesează mai mult, Simona urmând să-şi facă apariţia pe teren în următoarele minute.


17:25 Şi mai mult dramatism! Siniakova a reuşit break-ul la 4-4 în decisiv, a avut 30-15 în game-ul în care a servit pentru meci, dar a trecut prin scenariul în care Garcia a fost protagonistă la finalul setului doi şi nu a reuşit să termine partida. 5-5!


17:00 Încă o amânare pentru meciul Simonei! Halep joacă împotriva Cibulkovei, în jurul orei 17:30.


16:34 Mai avem de aşteptat! Siniakova şi-a ridicat nivelul jocului în tiebreak, s-a impus cu 7-5 şi a împins meciul în decisiv, ceea ce înseamnă că debutul Simonei se mai amână puţin.


16:25 Caroline Garcia a servit pentru a închide meciul cu Katerina Siniakova, dar a dat rateu şi partida de dinaintea duelului Halep - Cibulkova se prelungeşte. S-a intrat în tiebreak-ul setului al doilea şi, dacă Garcia se va impune, o vom vedea pe Simona pe teren undeva în jurul orei 17:00.


Pauza de fix o lună a liderului mondial a ajuns la final, iar Simona va debuta în sezonul de ciment asiatic contra jucătoarei care nu i-a dat nicio şansă Monicăi Niculescu, scor 6-4, 6-3, în runda de debut a competiţiei pe care Halep a părăsit-o încă din turul al doilea în 2017, învinsă categoric de rusoaica Daria Kasatkina.

Ajunsă la Wuhan după o perioadă în care s-a relaxat în vacanţă, în Croaţia, Simona a avut dureri la spate la antrenamentul de duminică, la care s-a pregătit alături de cehoaica Petra Kvitova, una dintre cele mai bune prietene din circuitul WTA. A oprit şedinţa de pregătire timp de câteva minute pentru a primi îngrijiri din partea medicilor, apoi a anunţat că speră să se recupereze la timp pentru a fi la 100% în meciul cu Cibulkkova: "Nu ştiu ce s-a întâmplat, au fost 24 de ore dificile, dar sper să fiu pregătită mâine", a fost mesajul transmis de constănţeancă.

Începută în 2011, cu o victorie a slovacei de 1.60m pe iarba de la Hertogenbosch, rivalitatea Halep - Cibulkova îşi va consuma marţi al şaptelea episod. Cibulkova conduce cu 4-2 şi punctează cu victorii în cele mai importante meciuri (sferturi la Australian Open 2014, runda a doua de la Indian Wells 2013 şi faza grupelor de la Turneul Campioanelor 2016). În schimb, succesele lui Halep au venit la Bruxelles, în 2012, şi la Madrid, pe zgură, în 2016.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.