S-a înfuriat Ilie Năstase pe bună dreptate? Federația Internațională a delegat un arbitru controversat și un supervizor britanic la România – Marea Britanie! Deciziile bizare care au transformat meciul într-un circ

S-a înfuriat Ilie Năstase pe bună dreptate? Federația Internațională a delegat un arbitru controversat și un supervizor britanic la România - Marea Britanie! Deciziile bizare care au transformat meciul într-un circ
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ilie Năstase a avut mai multe reacții scandaloase în timpul meciului Cîrstea – Konta din Fed Cup, pentru care nu are niciun fel de scuză, însă trebuie evidențiate și motivele care l-au scos din minți pe fostul lider mondial. „Nasty” a fost eliminat din cauza limbajului, iar înainte de a părăsi arena le-a jignit și pe Anne Keothavong și Johanna Konta, căpitanul, respectiv prima rachetă a Marii Britanii. Oficialii partidei au gestionat fără profesionalism incidentul, luând mai multe decizii ciudate, atât înaintea, cât și după ieșirea nervoasă a căpitanului nejucător al României.

Ce l-a iritat pe Ilie Năstase încă de la vestiare

În primul rând, trebuie spus că tensiunea plutea în aer încă de la vestiare, primul lider ATP din istorie fiind desființat de toată presa britanică în dimineața de sâmbătă! Jurnaliștii din Insulă, mai exact cei de la „Daily Mail”, scormoneau după un subiect de scandal încă de vineri, trimițându-i mai multe întrebări chiar și reporterului ProSport, care au rămas însă fără răspuns. Totuși, aceștia și-au atins scopul, iar două glume neinspirate făcute de poznașul Năstase au fost preluate drept remarci rasiste și sexiste. Despre întreaga poveste puteți citit pe larg mai jos.

Presa vuia cu câteva ore înainte de startul barajului de menținere în grupa Mondială II, iar Năstase le răspundea în termeni duri ziariștilor britanici, pe care îi descria ca fiind „niște cretini aflați în goana după senzațional”. Printre derapajele marcă înregistrată, „Nasty” a ridicat însă o problemă cât se poate de serioasă: „Știți cine este supervizor la România cu Marea Britanie? O englezoaică. De ce n-au scris nimic despre asta? Este normală treaba asta? Este ca și cum ar juca România cu Anglia la fotbal și arbitrul ar fi român”, a spus Năstase la Digi24.

Delegare dubioasă făcută de ITF: supervizor britanic la un meci jucat în deplasare de Marea Britanie

Ei bine, șefii Federației Inernaționale a Tenisului (ITF), care, ca o coincidență, sunt tot britanici, ar trebui să clarifice situația! De ce a fost numită o conațională a jucătoarelor din echipa oaspete, pe numele ei Victoria Clutterbuck, să vegheze la respectarea regulilor într-un meci de o asemenea importanță? Pentru oamenii mai puțin familiarizați cu regulile sportului alb, supervizorul are o putere foarte mare în timpul unei partide de tenis, putând întoarce, de exemplu, orice decizie a arbitrului care nu vizează jocul propriu-zis. În cazul nostru, un arbitru care de-a lungul timpului a fost criticat de mai mulți jucători renumiți.

Arbitrul principal de la România – Marea Britanie a avut mai multe conflicte cu jucători celebri

Andreas Egli din Elveția, arbitrul principal al meciului dintre Cîrstea și Konta, încheiat cu scorul de 2-6, 3-6, nu mai oficiază în circuitele WTA și ATP, arbitrând doar partide organizate sub egida ITF. În restul timpului, acesta supervizează meciuri în turneele de Grand Slam, fiind practic coleg de breaslă cu Victoria Clutterbuck, supervizorul de la România – Marea Britanie. Egli a fost agresat verbal de Năstase, însă românul nu este primul personaj cu care elvețianul intră în conflict. De exemplu, acesta a fost insultat și mai tare de fostul lider mondial Lleyton Hewitt, care i s-a adresat în trecut cu apelativul „handicapat”.

Stilul de arbitraj al lui Egli a generat scandal și în alte meciuri oficiale. Într-o partidă disputată la Wimbledon, în anii ’90, italianul Andrea Gaudenzi a strigat către acesta: „Nu ești bun de nimic! Du-te dracului”. Un alt eveniment intens mediatizat a avut loc la Roland Garros, când David Nalbandian din Argentina a făcut un scandal monstru după ce elvețianul, în calitate de supervizor, nu a intervenit peste o decizie total greșită a arbitrului de scaun. Bineînțeles că toate ieșirile de mai sus sunt de condamnat, dar ele ar putea reflecta și o oarecare incapacitate a elvețianului de a gestiona meciurile tensionate, așa cum sunt cele din competiții precum Fed Cup.

Trei decizii luate greșit împotriva României de ofiicialii ITF

În meciul Cîrstea – Konta, arbitrul Egli și supervizorul Clutterbuck au defavorizat echipa României în trei momente, generând un haos total în arena din Mamaia:

  • Eliminarea lui Ilie Năstase – recunoscut drept un tip care se inflamează ușor, „Nasty” a fost eliminat după ce l-a întrebat pe arbitrul de scaun Jaume Campistol (Spania): „Care dracu’ e problema ta? Nu suntem la operă!”. Scena a avut loc imediat după ce arbitrul de scaun îi avertiza pe spectatorii gălăgioși că echipa va avea de suferit dacă nu vor face liniște. De notat că Năstase le-a jignit pe britanice și pe un director al ITF abia după ce Egli a decis să-l trimită, atenție, în afara arenei! Niciodată un jucător sau un antrenor nu primește o astfel de pedeapsă în timpul meciului, nici măcar pentru expresii mult mai dure. Avem exemplele sportivilor enumerați mai sus, care au fost sancționați abia după încheierea partidelor. Monica Niculescu a sărit și ea în apărarea căpitanului, spunându-le britanicelor: „Așa e în Fed Cup, nu înțeleg de ce vă plângeți”.

  • Oficialii partidei au folosit-o pe Simona Halep pe post de announcer: după modelul meciurilor de fotbal, constănțeanca i-a îndemnat la calm pe spectatorii care le-au deranjat pe britanice. Este o situație fără precedent în tenis, ținând cont că arbitrii sunt cei însărcinați să-i avertizeze pe suporterii problemă, care trebuie identificați și, dacă este cazul, evacuați. Situația este cu atât mai ciudată cu cât presupusele reacții ale spectatorilor au fost reclamate de Konta, și nu de arbitru.

  • Cea mai revoltătoare decizie a tandemului Egli – Clutterbuck a fost luată un game mai târziu, când Johanna Konta și-a pierdut serviciul (scor 6-2, 1-3)! Sorana era pe val, iar Johanna a izbucnit în lacrimi, afectată se pare de evenimentele relatate mai sus. Decizia arbitrului și a supervizorului a fost, din nou, una incredibilă, aceștia permițându-i britanicei să meargă la vestiare. În niciun caz cei doi nu sunt acoperiți de regulament, pentru că partidele de tenis pot fi întrerupte numai în cazul unor incidente grave sau atunci când una dintre jucătoare are probleme fizice, nu și atunci când sportivele clachează psihic. A urmat o pauză de 20 de minute, iar Cîrstea a fost scoasă din ritm, nemaicâștigând niciun game la revenirea pe teren.

Toate aceste evenimente au fost tratate subiectiv de publicațiile din afară, care au pus tunurile pe Ilie Năstase – așa cum era și normal, însă nimeni nu a scos un cuvânt despre deciziile greșite ale oficialilor ITF. Mai mult, Sorana Cîrstea a fost ironizată de jurnaliștii britanici după ce a criticat-o pe Johanna Konta, acuzând faptul că Federația Internațională protejează echipa Marii Britanii. Dar singurul vinovat de haosul creat la Mamaia a fost găsit Ilie Năstase, căruia ITF i-a retras acreditarea, ponegrindu-l printr-un comunicat redactat la Londra. Evident că această sancțiune nu-l afectează prea tare pe fostul lider mondial, însă naționala României va fi nevoită să joace duminică trei meciuri grele fără căpitan nejucător…

A făcut primii pași în redacția ProSport în anul 2013, iar „universul" presei l-a fascinat din prima! Culege știri de ultimă oră, realizează live bloguri, analize, interviuri cu sportivi de top, în special din lumea tenisului, căutând părțile nevăzute ale sportului alb. După cinci ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31 MAI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31 MAI
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup