S-a înfuriat Ilie Năstase pe bună dreptate? Federația Internațională a delegat un arbitru controversat și un supervizor britanic la România – Marea Britanie! Deciziile bizare care au transformat meciul într-un circ

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 23 Apr. 2017, 09:07 Actualizat: 23 Apr. 2017, 10:12 Tenis

Ilie Năstase a avut mai multe reacții scandaloase în timpul meciului Cîrstea – Konta din Fed Cup, pentru care nu are niciun fel de scuză, însă trebuie evidențiate și motivele care l-au scos din minți pe fostul lider mondial. „Nasty” a fost eliminat din cauza limbajului, iar înainte de a părăsi arena le-a jignit și pe Anne Keothavong și Johanna Konta, căpitanul, respectiv prima rachetă a Marii Britanii. Oficialii partidei au gestionat fără profesionalism incidentul, luând mai multe decizii ciudate, atât înaintea, cât și după ieșirea nervoasă a căpitanului nejucător al României.

Ce l-a iritat pe Ilie Năstase încă de la vestiare

În primul rând, trebuie spus că tensiunea plutea în aer încă de la vestiare, primul lider ATP din istorie fiind desființat de toată presa britanică în dimineața de sâmbătă! Jurnaliștii din Insulă, mai exact cei de la „Daily Mail”, scormoneau după un subiect de scandal încă de vineri, trimițându-i mai multe întrebări chiar și reporterului ProSport, care au rămas însă fără răspuns. Totuși, aceștia și-au atins scopul, iar două glume neinspirate făcute de poznașul Năstase au fost preluate drept remarci rasiste și sexiste. Despre întreaga poveste puteți citit pe larg mai jos.

Presa vuia cu câteva ore înainte de startul barajului de menținere în grupa Mondială II, iar Năstase le răspundea în termeni duri ziariștilor britanici, pe care îi descria ca fiind „niște cretini aflați în goana după senzațional”. Printre derapajele marcă înregistrată, „Nasty” a ridicat însă o problemă cât se poate de serioasă: „Știți cine este supervizor la România cu Marea Britanie? O englezoaică. De ce n-au scris nimic despre asta? Este normală treaba asta? Este ca și cum ar juca România cu Anglia la fotbal și arbitrul ar fi român”, a spus Năstase la Digi24.

Delegare dubioasă făcută de ITF: supervizor britanic la un meci jucat în deplasare de Marea Britanie

Ei bine, șefii Federației Inernaționale a Tenisului (ITF), care, ca o coincidență, sunt tot britanici, ar trebui să clarifice situația! De ce a fost numită o conațională a jucătoarelor din echipa oaspete, pe numele ei Victoria Clutterbuck, să vegheze la respectarea regulilor într-un meci de o asemenea importanță? Pentru oamenii mai puțin familiarizați cu regulile sportului alb, supervizorul are o putere foarte mare în timpul unei partide de tenis, putând întoarce, de exemplu, orice decizie a arbitrului care nu vizează jocul propriu-zis. În cazul nostru, un arbitru care de-a lungul timpului a fost criticat de mai mulți jucători renumiți.

Arbitrul principal de la România – Marea Britanie a avut mai multe conflicte cu jucători celebri

Andreas Egli din Elveția, arbitrul principal al meciului dintre Cîrstea și Konta, încheiat cu scorul de 2-6, 3-6, nu mai oficiază în circuitele WTA și ATP, arbitrând doar partide organizate sub egida ITF. În restul timpului, acesta supervizează meciuri în turneele de Grand Slam, fiind practic coleg de breaslă cu Victoria Clutterbuck, supervizorul de la România – Marea Britanie. Egli a fost agresat verbal de Năstase, însă românul nu este primul personaj cu care elvețianul intră în conflict. De exemplu, acesta a fost insultat și mai tare de fostul lider mondial Lleyton Hewitt, care i s-a adresat în trecut cu apelativul „handicapat”.

Stilul de arbitraj al lui Egli a generat scandal și în alte meciuri oficiale. Într-o partidă disputată la Wimbledon, în anii ’90, italianul Andrea Gaudenzi a strigat către acesta: „Nu ești bun de nimic! Du-te dracului”. Un alt eveniment intens mediatizat a avut loc la Roland Garros, când David Nalbandian din Argentina a făcut un scandal monstru după ce elvețianul, în calitate de supervizor, nu a intervenit peste o decizie total greșită a arbitrului de scaun. Bineînțeles că toate ieșirile de mai sus sunt de condamnat, dar ele ar putea reflecta și o oarecare incapacitate a elvețianului de a gestiona meciurile tensionate, așa cum sunt cele din competiții precum Fed Cup.

Trei decizii luate greșit împotriva României de ofiicialii ITF

În meciul Cîrstea – Konta, arbitrul Egli și supervizorul Clutterbuck au defavorizat echipa României în trei momente, generând un haos total în arena din Mamaia:

  • Eliminarea lui Ilie Năstase – recunoscut drept un tip care se inflamează ușor, „Nasty” a fost eliminat după ce l-a întrebat pe arbitrul de scaun Jaume Campistol (Spania): „Care dracu’ e problema ta? Nu suntem la operă!”. Scena a avut loc imediat după ce arbitrul de scaun îi avertiza pe spectatorii gălăgioși că echipa va avea de suferit dacă nu vor face liniște. De notat că Năstase le-a jignit pe britanice și pe un director al ITF abia după ce Egli a decis să-l trimită, atenție, în afara arenei! Niciodată un jucător sau un antrenor nu primește o astfel de pedeapsă în timpul meciului, nici măcar pentru expresii mult mai dure. Avem exemplele sportivilor enumerați mai sus, care au fost sancționați abia după încheierea partidelor. Monica Niculescu a sărit și ea în apărarea căpitanului, spunându-le britanicelor: „Așa e în Fed Cup, nu înțeleg de ce vă plângeți”.

  • Oficialii partidei au folosit-o pe Simona Halep pe post de announcer: după modelul meciurilor de fotbal, constănțeanca i-a îndemnat la calm pe spectatorii care le-au deranjat pe britanice. Este o situație fără precedent în tenis, ținând cont că arbitrii sunt cei însărcinați să-i avertizeze pe suporterii problemă, care trebuie identificați și, dacă este cazul, evacuați. Situația este cu atât mai ciudată cu cât presupusele reacții ale spectatorilor au fost reclamate de Konta, și nu de arbitru.

  • Cea mai revoltătoare decizie a tandemului Egli – Clutterbuck a fost luată un game mai târziu, când Johanna Konta și-a pierdut serviciul (scor 6-2, 1-3)! Sorana era pe val, iar Johanna a izbucnit în lacrimi, afectată se pare de evenimentele relatate mai sus. Decizia arbitrului și a supervizorului a fost, din nou, una incredibilă, aceștia permițându-i britanicei să meargă la vestiare. În niciun caz cei doi nu sunt acoperiți de regulament, pentru că partidele de tenis pot fi întrerupte numai în cazul unor incidente grave sau atunci când una dintre jucătoare are probleme fizice, nu și atunci când sportivele clachează psihic. A urmat o pauză de 20 de minute, iar Cîrstea a fost scoasă din ritm, nemaicâștigând niciun game la revenirea pe teren.

Toate aceste evenimente au fost tratate subiectiv de publicațiile din afară, care au pus tunurile pe Ilie Năstase – așa cum era și normal, însă nimeni nu a scos un cuvânt despre deciziile greșite ale oficialilor ITF. Mai mult, Sorana Cîrstea a fost ironizată de jurnaliștii britanici după ce a criticat-o pe Johanna Konta, acuzând faptul că Federația Internațională protejează echipa Marii Britanii. Dar singurul vinovat de haosul creat la Mamaia a fost găsit Ilie Năstase, căruia ITF i-a retras acreditarea, ponegrindu-l printr-un comunicat redactat la Londra. Evident că această sancțiune nu-l afectează prea tare pe fostul lider mondial, însă naționala României va fi nevoită să joace duminică trei meciuri grele fără căpitan nejucător…

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 23 Apr. 2017, 09:07 Actualizat: 23 Apr. 2017, 10:12 Tenis
Pe aceeași temă
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor cu Daniela Crudu. Ce i-a făcut în dormitor
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor cu Daniela Crudu. Ce i-a făcut în dormitor
Directorul tehnic al lui Genk a dat cărţile pe faţă! Motivul pentru care Ianis Hagi a ales să plece la Glasgow Rangers
Directorul tehnic al lui Genk a dat cărţile pe faţă! Motivul pentru care Ianis Hagi a ales să plece la Glasgow Rangers
Imaginile groazei după cutremur, în Izmir, Turcia: Un ministru turc vorbeşte cu o persoană prinsă sub dărâmături/ Medicii aşteaptă victimele, aliniaţi în faţa spitalului
Imaginile groazei după cutremur, în Izmir, Turcia: Un ministru turc vorbeşte cu o persoană prinsă sub dărâmături/ ...
CIAO, TATARUSANU! Romanul poate fi out din poarta Milanului dupa numai doua meciuri! Anuntul facut de club
CIAO, TATARUSANU! Romanul poate fi out din poarta Milanului dupa numai doua meciuri! Anuntul facut de club
Dieta anti-COVID. Alimentele pentru imunitate care pot lupta cu infecția coronavirus
Dieta anti-COVID. Alimentele pentru imunitate care pot lupta cu infecția coronavirus
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
CTP, atacat de preoţi pentru criticarea Patriarhului Daniel: „Iadul şi-a trimis mesagerii pe pământ“
CTP, atacat de preoţi pentru criticarea Patriarhului Daniel: „Iadul şi-a trimis mesagerii pe pământ“
A apărut noul simptom Covid-19! Medicii, tot mai îngrijorați. Ce se întâmplă cu pacienții
A apărut noul simptom Covid-19! Medicii, tot mai îngrijorați. Ce se întâmplă cu pacienții
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur, anumite condiţii care ilustrează CRUZIMEA ofiţerilor SS
Sexul din spatele porţilor lagărului de la AUSCHWITZ era ”răsplata” naziştilor pentru deţinuţi. Existau, desigur, ...
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția la ușă
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția ...
Haos la granița României! Poliția a intervenit imediat. Ce au descoperit oamenii legii
Haos la granița României! Poliția a intervenit imediat. Ce au descoperit oamenii legii
BOMBĂ! Ce a făcut fiul lui Ilie Dumitrescu în fața Poliției după ce a fost prins drogat! Este uluitor ce s-a întâmplat acum
BOMBĂ! Ce a făcut fiul lui Ilie Dumitrescu în fața Poliției după ce a fost prins drogat! Este uluitor ce s-a întâmplat ...
"Ploaie cu bani" de la Guvern. Se anunţă creşteri pentru veniturile acestor categorii de persoane
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți o cred
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți o cred
VIDEO - Doi hoți nu au reușit să fure o Tesla. Proprietara mașinii i-a umilit de la distanță cu o aplicație instalată pe telefon
VIDEO - Doi hoți nu au reușit să fure o Tesla. Proprietara mașinii i-a umilit de la distanță cu o aplicație instalată ...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o urgent la spital, iar bănuiala s-a confirmat...
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o urgent la spital, iar bănuiala s-a confirmat...
Emmanuel Macron condamnă dur
Emmanuel Macron condamnă dur "atacul terorist" din Nisa: "A fost atacată întreaga Franţă/ "Nu vom ceda"
A rupt audiența cu sânii ei uriași! Dar s-o vezi când se întoarce cu spatele...
A rupt audiența cu sânii ei uriași! Dar s-o vezi când se întoarce cu spatele...
De ce nu și-a declarat iubirea George Burcea pentru Viviana Sposub la ‘Ferma’
De ce nu și-a declarat iubirea George Burcea pentru Viviana Sposub la ‘Ferma’
ATENŢIE. Cum puteţi lua bani să vă faceţi o afacere
ATENŢIE. Cum puteţi lua bani să vă faceţi o afacere
Viața luxoasă pe care o ducea prințul Azim, fiul sultanului din Brunei! A murit la 38 de ani, iar motivele nu se cunosc
Viața luxoasă pe care o ducea prințul Azim, fiul sultanului din Brunei! A murit la 38 de ani, iar motivele nu se cunosc
Fanii Familiei Addams îl vor pe Johnny Depp în rolul lui Gomez în noua adaptare a filmului care se anunţă
Fanii Familiei Addams îl vor pe Johnny Depp în rolul lui Gomez în noua adaptare a filmului care se anunţă
Proiectul SF de la Sectorul 3 cu care se laudă primarul Negoiță. Cum va arăta Bulevardul Unirii?
Proiectul SF de la Sectorul 3 cu care se laudă primarul Negoiță. Cum va arăta Bulevardul Unirii?
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea scurtă, la spălătorie! Toți bărbații se uitau la formele ei
IMAGINI EXCLUSIVE. Celebra asistentă TV, cu o rochiță prea scurtă, la spălătorie! Toți bărbații se uitau la formele ei
FOTO. Carmen Grebenișan, topless. A pozat provocator în camera de hotel
FOTO. Carmen Grebenișan, topless. A pozat provocator în camera de hotel
Mirela Vaida, transformare de senzație. Vedeta arată precum Madonna: „În urmă cu 20 de ani…”
Mirela Vaida, transformare de senzație. Vedeta arată precum Madonna: „În urmă cu 20 de ani…”