Rafa eternul | Nadal l-a învins pe Novak Djokovic în finala de la Roma şi a câştigat pentru a 9-a oară trofeul la Foro Italico. Nou record pentru iberic

19 mai 2019 3527 afişări Tenis
Rafa eternul | Nadal l-a învins pe Novak Djokovic în finala de la Roma şi a câştigat pentru a 9-a oară trofeul la Foro Italico. Nou record pentru iberic

Rafael Nadal a câştigat, duminică, pentru a noua oară în carieră, titlul la Roma. Ibericul a dominat finala cu un Djokovic fluctuant, impunându-se în faţa liderului mondial după două ore şi 25 de minute, scor 6-0, 4-6, 6-1. Este al 34-lea titlu în seria Masters 1000 pentru iberic - un nou record absolut. La startul celei de-a 54-a confruntări directe, Djokovic şi Nadal erau la egalitate, cu câte 33 de trofee Masters.

Ibericul a transmis un mesaj puternic înainte de startul Roland Garros-ului, obţinând, totodată, primul trofeu pe 2019.

Cu un joc total, agresiv şi extrem de eficient de pe linia de fund a terenului în primul set, Rafa Nadal a trecut un prim "bagel" în istoria rivalităţii cu Novak Djokovic. De partea cealaltă, jocul sârbului a fost presărat cu greşeli, în special de pe rever (24), per total numărul de winners fiind însă superior celui de la rubrica unforced errors (64 în total, faţă de 56).

31 de lovituri câştigătoare a trimis Nadal în finală, greşind neforţat de doar 17 ori. Djokovic a lovit câştigător de 33 de ori (7 aşi)

61% a fost procentajul punctelor câştigate de Nadal în spatele serviciului doi în finală. Djokovic a avut procentaj de reuşită de doar 29%

Nadal a ucis primul set

Djokovic şi-a etalat armele încă din primul game: a închis cu scurtă punctul inaugural, a egalat la 30 cu as, însă jocul de pe fundul terenului a fost dominat de Nadal. Căutând să deschidă unghiuri şi mai alert, Nadal a menţinut o lungime bună a loviturilor şi, după o primă minge de break irosită cu un forehand prea larg, spanionul a concretizat pe a doua, când răspunsul lui Djokovic s-a oprit în burta fileului.

Fără punct pierdut în game-ul inaugural pe serviciu, ibericul şi-a majorat imediat avantajul, cu un al doilea break, alimentat de acelaşi joc agresiv. Un forehand câştigător l-a dus la 3-0, în 15 minute.

Djokovic a trimis un prim semnal de luptă, poziţionându-se bine într-un raliu de 0-30 pe lansarea iberciului, însă Nadal s-a salvat cu un lob de rever excelent, la care Nole nu a mai avut ce face. Pierderea acelui punct a mai dereglat puţin tirul sârbului, din racheta sa pornind alte câteva erori. Iar de partea cealaltă, ibericul nu a slăbit ritmul.

Sub ameninţarea unui posibil "bagel", la 0-4, Djokovic s-a văzut dominat de un rever muşcător al jucătorului care, din 10 prezenţe anteioare în finală la Roma câştigase opt trofee, oferind o primă minge de break - la o tentativă eşuată de scurtă. În spatele unui serviciu bun, sârbul a făcut pasul în faţă şi a salvat, cu smash în forţă, însă Nadal şi-a oferit o nouă şansă de 5-0, cu o defensivă ermetică, liftând mingile la extrem. Reverul-cross l-a salvat pentru moment pe Djokovic, apoi, după un nou forehand fulgerător al ibericului, a găsit soluţia cu un serviciu pe care Rafa l-a returnat scurt. Abia la a cincea minge de break, ibericul a reuşit să fructifice, executându-l în lung de linie pe liderul mondial, după un game de 11 minute.

Nadal a pus glazură pe "covrig", biciuind cu forehandul, luând calea fileului şi ducând la linia de finiş a primului act un profil al serviciului aproape perfect - doar trei puncte cedate. Cronometrul s-a oprit la 39 de minute - o durată neobişnuită pentru un scor atât de categoric.

12 lovituri câştigătoare a expediat Nadal în primul set (8 cu forehandul, 4 cu reverul), faţă de 8 ale lui Djokovic

4 greşeli neforţate a comis Nadal în primul set. Djokovic - 12

9 mingi de break a avut Nadal în primul set, fructificând 3

Luptă a gladiatorilor: Djokovic a scăpat cu faţa curată după ce a înfruntat triplu breakpoint şi s-a impus la fotofiniş

Djokovic a schimbat registrul pe lansare, expediind trei aşi pentru un hold la zero în debutul manşei a doua. Publicul a erupt, strigându-i în cor numele, însă replica lui Nadal a fost un game alb în oglindă. Game-ul trei, primul echilibrat al manşei, a fost rezolvat cu scurtă de sârb, pentru 2-1.

Avertizat de arbitru pentru depăşirea timpului pentru reluarea jocului chiar în start de game, Nadal a trecut un prim test greu pe lansare. O greşeală majoră l-a privat pe sârb de un punct important la 30-30, însă replici aspre de pe ambele părţi l-au dus la minge de 3-1 pe liderul mondial. Mutându-se din tuşă laterală în tuşă laterală pentru a lovi cu forehandul, ibericul a salvat prima minge de break avută de sârb. Cu un serviciu nereturnat, apoi cu un schimb scurt, ibericul a tranşat game-ul, pentru 2-2.

Serviciul a continuat să îi ofere oxigenul necesar lui Djokovic, însă greşelile şi presiunea pusă de stânga aţâţată a ibericului au lăsat din nou un gol în game-ul de retur.

La 3-3, în setul doi, Nadal a găsit o nouă breşă, însă pentru prima dată în meci nu a concretizat pe tabelă. Djokovic a declanşat atacul prea devreme în primul punct şi a ratat, apoi Nadal, jucat insistent spre dreapta, a muşcat veninos în punctul secund. O defensivă tipic nadaliană a smuls o greşeală uriaşă la smash din racheta lui Djokovic. Cu un triplu breakpoint în faţă, Nadal a ratat însă de două ori returul, a scăpat apoi forehandul în out, lăsând nesancţionat un serviciu doi al sârbului. Djokovic a expediat un al şaselea as pentru a trece în avantaj şi, cu un nou serviciu nereturnat, a închis game-ul cu un al cincilea punct consecutiv.

Game-ul opt a stat sub semnul aceloraşi repere generale: Nadal - puternic şi decisiv cu forehandul, Djokovic - cu tolba plină de erori, irosind cu un nou smash ratat un lob de toată frumuseţea, returnat în stil "hit and hope" de iberic. Un punct din registrul Djoko-minator i-a adus minge de 5-4 elevului lui Marian Vajda, însă Nadal, mai întâi cu contrascurta, apoi cu un passing-cross de rever a trecut în avantaj, la minge de break. Soluţia a fost, din nou, simplă pentru Djokovic: serviciu nereturnabil în exterior. După multe minute de joc ermetic, Nadal l-a trimis la avantaj pe Djokovic cu un forehand în fileu, fiind apoi executat cu un un-doi prompt, Djokovic schimbând terenurile la 5-4, scăpat nevătămat pentru a doua oară consecutiv pe lansare după ce a înfruntat minge de break.

Ultimul cuvânt în setul secund l-a avut Novak Djokovic. Două forehanduri ratate de iberic l-au apropiat la două mingi de decisiv pe liderul mondial, însă Nadal a ajuns, cu o doză de şansă, la 40-30. Djokovic a şutat cu putere în minge, după o scurtă ratată. O parte din frustrare a mers însă şi în următorul retur - unul câştigător. Djokovic l-a prins în capcană pe iberic, pe rever, Nadal forţând la prima execuţie cu forehandul şi ratând ţinta. O ramă a ibericului i-a adus primul break în partidă lui Djokovic şi a împins, automat, meciul în set decisiv.

16 - 11 raportul loviturilor câştigătoare în setul secund, în favoarea lui Novak Djokovic

13 - 9 raportul greşelilor neforţate în setul secund al duelului Djokovic - Nadal

Reîntoarcerea la punctul zero. Nadal s-a repoziţionat

Nadal a fost jucătorul mai lucid în startul decisivului. A deschis cu break, menţinându-se eficient în raliu, Djokovic făcând cadouri consecutive după ce a avut două mingi de game. Ibericul a consolidat apoi cu hold la 30, sârbul ratând din nou scurta, însă a ratat şansa de a se desprinde la 3-0 şi de a pune două break-uri diferenţă pe tabelă.

Regăsind turaţia pe forehand din primul set, Nadal a obţinut până la urmă dublul break în game-ul al cincilea, oferindu-şi breakpoint cu lung de linie câştigător şi primind apoi un cadou de la reverul sârbului, pentru 4-1.

Djokovic i-a testat vigilenţa lui Nadal cu retur câştigător în lung de linie, fanii Matadorului au îngheţat în tribunele de la Foro Italico în momentul în care spaniolul s-a dezechilibrat şi a căzut în plin raliu, însă au respirat uşuraţi câteva fracţiuni de secundă mai târziu, când Nadal s-a redresat atât de rapid încât a putut chiar să şi continuie schimbul de mingi. Trei puncte mai târziu, tabela indica 5-1 în decisiv pentru sportivul cu 11 titluri la Roland Garros.

Nadal a închis partida cu un nou break: winner pentru a ajunge minge de meci, apoi o nouă greşeală în nota zilei pentru Djokovic au pecetluit soarta finalei.

  • la Roland Garros, lista capilor de serie va fi deschisă, în ordine, de Djokovic şi Nadal.
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.