Rafa eternul | Nadal l-a învins pe Novak Djokovic în finala de la Roma și a câștigat pentru a 9-a oară trofeul la Foro Italico. Nou record pentru iberic

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 19 May. 2019, 19:42 Actualizat: 19 May. 2019, 23:17 Tenis
Rafa eternul | Nadal l-a învins pe Novak Djokovic în finala de la Roma și a câștigat pentru a 9-a oară trofeul la Foro Italico. Nou record pentru iberic

Rafael Nadal a câștigat, duminică, pentru a noua oară în carieră, titlul la Roma. Ibericul a dominat finala cu un Djokovic fluctuant, impunându-se în fața liderului mondial după două ore și 25 de minute, scor 6-0, 4-6, 6-1. Este al 34-lea titlu în seria Masters 1000 pentru iberic – un nou record absolut. La startul celei de-a 54-a confruntări directe, Djokovic și Nadal erau la egalitate, cu câte 33 de trofee Masters.

Ibericul a transmis un mesaj puternic înainte de startul Roland Garros-ului, obținând, totodată, primul trofeu pe 2019.

Cu un joc total, agresiv și extrem de eficient de pe linia de fund a terenului în primul set, Rafa Nadal a trecut un prim „bagel” în istoria rivalității cu Novak Djokovic. De partea cealaltă, jocul sârbului a fost presărat cu greșeli, în special de pe rever (24), per total numărul de winners fiind însă superior celui de la rubrica unforced errors (64 în total, față de 56).

31 de lovituri câștigătoare a trimis Nadal în finală, greșind neforțat de doar 17 ori. Djokovic a lovit câștigător de 33 de ori (7 ași)

61% a fost procentajul punctelor câștigate de Nadal în spatele serviciului doi în finală. Djokovic a avut procentaj de reușită de doar 29%

Nadal a ucis primul set

Djokovic și-a etalat armele încă din primul game: a închis cu scurtă punctul inaugural, a egalat la 30 cu as, însă jocul de pe fundul terenului a fost dominat de Nadal. Căutând să deschidă unghiuri și mai alert, Nadal a menținut o lungime bună a loviturilor și, după o primă minge de break irosită cu un forehand prea larg, spanionul a concretizat pe a doua, când răspunsul lui Djokovic s-a oprit în burta fileului.

Fără punct pierdut în game-ul inaugural pe serviciu, ibericul și-a majorat imediat avantajul, cu un al doilea break, alimentat de același joc agresiv. Un forehand câștigător l-a dus la 3-0, în 15 minute.

Djokovic a trimis un prim semnal de luptă, poziționându-se bine într-un raliu de 0-30 pe lansarea iberciului, însă Nadal s-a salvat cu un lob de rever excelent, la care Nole nu a mai avut ce face. Pierderea acelui punct a mai dereglat puțin tirul sârbului, din racheta sa pornind alte câteva erori. Iar de partea cealaltă, ibericul nu a slăbit ritmul.

Sub amenințarea unui posibil „bagel”, la 0-4, Djokovic s-a văzut dominat de un rever mușcător al jucătorului care, din 10 prezențe anteioare în finală la Roma câștigase opt trofee, oferind o primă minge de break – la o tentativă eșuată de scurtă. În spatele unui serviciu bun, sârbul a făcut pasul în față și a salvat, cu smash în forță, însă Nadal și-a oferit o nouă șansă de 5-0, cu o defensivă ermetică, liftând mingile la extrem. Reverul-cross l-a salvat pentru moment pe Djokovic, apoi, după un nou forehand fulgerător al ibericului, a găsit soluția cu un serviciu pe care Rafa l-a returnat scurt. Abia la a cincea minge de break, ibericul a reușit să fructifice, executându-l în lung de linie pe liderul mondial, după un game de 11 minute.

Nadal a pus glazură pe „covrig”, biciuind cu forehandul, luând calea fileului și ducând la linia de finiș a primului act un profil al serviciului aproape perfect – doar trei puncte cedate. Cronometrul s-a oprit la 39 de minute – o durată neobișnuită pentru un scor atât de categoric.

12 lovituri câștigătoare a expediat Nadal în primul set (8 cu forehandul, 4 cu reverul), față de 8 ale lui Djokovic

4 greșeli neforțate a comis Nadal în primul set. Djokovic – 12

9 mingi de break a avut Nadal în primul set, fructificând 3

Luptă a gladiatorilor: Djokovic a scăpat cu fața curată după ce a înfruntat triplu breakpoint și s-a impus la fotofiniș

Djokovic a schimbat registrul pe lansare, expediind trei ași pentru un hold la zero în debutul manșei a doua. Publicul a erupt, strigându-i în cor numele, însă replica lui Nadal a fost un game alb în oglindă. Game-ul trei, primul echilibrat al manșei, a fost rezolvat cu scurtă de sârb, pentru 2-1.

Avertizat de arbitru pentru depășirea timpului pentru reluarea jocului chiar în start de game, Nadal a trecut un prim test greu pe lansare. O greșeală majoră l-a privat pe sârb de un punct important la 30-30, însă replici aspre de pe ambele părți l-au dus la minge de 3-1 pe liderul mondial. Mutându-se din tușă laterală în tușă laterală pentru a lovi cu forehandul, ibericul a salvat prima minge de break avută de sârb. Cu un serviciu nereturnat, apoi cu un schimb scurt, ibericul a tranșat game-ul, pentru 2-2.

Serviciul a continuat să îi ofere oxigenul necesar lui Djokovic, însă greșelile și presiunea pusă de stânga ațâțată a ibericului au lăsat din nou un gol în game-ul de retur.

La 3-3, în setul doi, Nadal a găsit o nouă breșă, însă pentru prima dată în meci nu a concretizat pe tabelă. Djokovic a declanșat atacul prea devreme în primul punct și a ratat, apoi Nadal, jucat insistent spre dreapta, a mușcat veninos în punctul secund. O defensivă tipic nadaliană a smuls o greșeală uriașă la smash din racheta lui Djokovic. Cu un triplu breakpoint în față, Nadal a ratat însă de două ori returul, a scăpat apoi forehandul în out, lăsând nesancționat un serviciu doi al sârbului. Djokovic a expediat un al șaselea as pentru a trece în avantaj și, cu un nou serviciu nereturnat, a închis game-ul cu un al cincilea punct consecutiv.

Game-ul opt a stat sub semnul acelorași repere generale: Nadal – puternic și decisiv cu forehandul, Djokovic – cu tolba plină de erori, irosind cu un nou smash ratat un lob de toată frumusețea, returnat în stil „hit and hope” de iberic. Un punct din registrul Djoko-minator i-a adus minge de 5-4 elevului lui Marian Vajda, însă Nadal, mai întâi cu contrascurta, apoi cu un passing-cross de rever a trecut în avantaj, la minge de break. Soluția a fost, din nou, simplă pentru Djokovic: serviciu nereturnabil în exterior. După multe minute de joc ermetic, Nadal l-a trimis la avantaj pe Djokovic cu un forehand în fileu, fiind apoi executat cu un un-doi prompt, Djokovic schimbând terenurile la 5-4, scăpat nevătămat pentru a doua oară consecutiv pe lansare după ce a înfruntat minge de break.

Ultimul cuvânt în setul secund l-a avut Novak Djokovic. Două forehanduri ratate de iberic l-au apropiat la două mingi de decisiv pe liderul mondial, însă Nadal a ajuns, cu o doză de șansă, la 40-30. Djokovic a șutat cu putere în minge, după o scurtă ratată. O parte din frustrare a mers însă și în următorul retur – unul câștigător. Djokovic l-a prins în capcană pe iberic, pe rever, Nadal forțând la prima execuție cu forehandul și ratând ținta. O ramă a ibericului i-a adus primul break în partidă lui Djokovic și a împins, automat, meciul în set decisiv.

16 – 11 raportul loviturilor câștigătoare în setul secund, în favoarea lui Novak Djokovic

13 – 9 raportul greșelilor neforțate în setul secund al duelului Djokovic – Nadal

Reîntoarcerea la punctul zero. Nadal s-a repoziționat

Nadal a fost jucătorul mai lucid în startul decisivului. A deschis cu break, menținându-se eficient în raliu, Djokovic făcând cadouri consecutive după ce a avut două mingi de game. Ibericul a consolidat apoi cu hold la 30, sârbul ratând din nou scurta, însă a ratat șansa de a se desprinde la 3-0 și de a pune două break-uri diferență pe tabelă.

Regăsind turația pe forehand din primul set, Nadal a obținut până la urmă dublul break în game-ul al cincilea, oferindu-și breakpoint cu lung de linie câștigător și primind apoi un cadou de la reverul sârbului, pentru 4-1.

Djokovic i-a testat vigilența lui Nadal cu retur câștigător în lung de linie, fanii Matadorului au înghețat în tribunele de la Foro Italico în momentul în care spaniolul s-a dezechilibrat și a căzut în plin raliu, însă au respirat ușurați câteva fracțiuni de secundă mai târziu, când Nadal s-a redresat atât de rapid încât a putut chiar să și continuie schimbul de mingi. Trei puncte mai târziu, tabela indica 5-1 în decisiv pentru sportivul cu 11 titluri la Roland Garros.

Nadal a închis partida cu un nou break: winner pentru a ajunge minge de meci, apoi o nouă greșeală în nota zilei pentru Djokovic au pecetluit soarta finalei.

  • la Roland Garros, lista capilor de serie va fi deschisă, în ordine, de Djokovic și Nadal.
Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 19 May. 2019, 19:42 Actualizat: 19 May. 2019, 23:17 Tenis
Pe aceeași temă
Cine este, de fapt, amanta din Gorj filmată dezbracată! Gestul halucinant făcut de soțul femeii. VIDEO
Cine este, de fapt, amanta din Gorj filmată dezbracată! Gestul halucinant făcut de soțul femeii. VIDEO
VIDEO Momentul în care nevasta îşi prinde soţul în maşină cu amanta chiar în timpul unei partide de amor. „Eşti înfocată de... Nu îţi dau nicio haină“
VIDEO Momentul în care nevasta îşi prinde soţul în maşină cu amanta chiar în timpul unei partide de amor. „Eşti ...
Taxe uriaşe pentru a traversa Capitala, pentru orice şofer. Care sunt maşinile iertate
Taxe uriaşe pentru a traversa Capitala, pentru orice şofer. Care sunt maşinile iertate
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică ...
Diana Belbita, infrangere VIOLENTA la debutul in UFC! Adversara n-a avut mila si a lovit-o pana la sange! VIDEO
Diana Belbita, infrangere VIOLENTA la debutul in UFC! Adversara n-a avut mila si a lovit-o pana la sange! VIDEO
O soţie din Gorj îşi surprinde soţul cu amanta, goi, în maşină, şi i-a filmat. Ce i-a făcut femeii(VIDEO)
O soţie din Gorj îşi surprinde soţul cu amanta, goi, în maşină, şi i-a filmat. Ce i-a făcut femeii(VIDEO)
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri
Lovitură de teatru. Vom avea un nou super brand în Liga 1? ”Va ocupa locul Stelei”
Lovitură de teatru. Vom avea un nou super brand în Liga 1? ”Va ocupa locul Stelei”
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai MULTE ZILE LIBERE în România!!!
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai MULTE ZILE LIBERE în România!!!
BREAKING NEWS: Fiscul vă dă BANI. Finanţele schimbă TOTAL REGULILE. Vedeţi aici care sunt condiţiile
BREAKING NEWS: Fiscul vă dă BANI. Finanţele schimbă TOTAL REGULILE. Vedeţi aici care sunt condiţiile
Blonda sexy se relaxa pe plajă, când CEVA i-a atras atenţia, lângă ea. A avut un ŞOC când a şi-a dat seama ce e - VIDEO
Blonda sexy se relaxa pe plajă, când CEVA i-a atras atenţia, lângă ea. A avut un ŞOC când a şi-a dat seama ce e - VIDEO
FURIOS și IUTE la MÂNIE după ce i-a fost lovită mașina de lux. Adrian Enache a răbufnit la o CUCOANĂ în centrul Bucureștiului!
FURIOS și IUTE la MÂNIE după ce i-a fost lovită mașina de lux. Adrian Enache a răbufnit la o CUCOANĂ în centrul Bucureștiului!
Șocul anului în politică! Liberalii se pregătesc de fuziune cu un partid parlamentar
Șocul anului în politică! Liberalii se pregătesc de fuziune cu un partid parlamentar
De ce ura Nicolae Ceaușescu întreaga Casă Regală a României. Le-a făcut asta 43 de ani
De ce ura Nicolae Ceaușescu întreaga Casă Regală a României. Le-a făcut asta 43 de ani
Cum arată noul GOLF 8. Poze reale cu mașina de pe linia de producție. FOTO
Cum arată noul GOLF 8. Poze reale cu mașina de pe linia de producție. FOTO
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | VIDEO
Prezidenţiabilul ADN: Interesul lui Iohannis, un guvern şi un comisar agreat de Germania. Mureşan va ajunge premier | ...
Diana Belbiţă, bătută măr la debutul în UFC. Vedeta de la Exatlon s-a pozat după loviturile puternice încasate și a spus ce face după meci
Diana Belbiţă, bătută măr la debutul în UFC. Vedeta de la Exatlon s-a pozat după loviturile puternice încasate și ...
Prima zi din weekend aduce certuri serioase în cuplu! Atenție mare daca esti Berbec, Gemeni, Rac dar și…
Prima zi din weekend aduce certuri serioase în cuplu! Atenție mare daca esti Berbec, Gemeni, Rac dar și…
Gestul deplasat al lui Mihai Mitoseru dupa ce a divortat oficial de Noemi! Ce a dezvaluit din casnicia lor
Gestul deplasat al lui Mihai Mitoseru dupa ce a divortat oficial de Noemi! Ce a dezvaluit din casnicia lor
Kate Middleton, însărcinată cu gemeni? Cum s-a dat de gol Ducesa de Cambridge
Kate Middleton, însărcinată cu gemeni? Cum s-a dat de gol Ducesa de Cambridge
Un Duster pe care nu-l vei găsi niciodată în reprezentanţă. Costă 35.000 de euro şi sigur îl vei remarca pe stradă - GALERIE FOTO
Un Duster pe care nu-l vei găsi niciodată în reprezentanţă. Costă 35.000 de euro şi sigur îl vei remarca pe stradă ...
Anamaria Prodan şi-a pierdut casa la casino! A dat în patima jocurilor de noroc
Anamaria Prodan şi-a pierdut casa la casino! A dat în patima jocurilor de noroc
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele pentru bărbaţi. FOTO
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai apare la TV! Cum a ajuns să arate fosta vedetă, care făcea ravagii în revistele ...
Scandal uriaș la Vocea României! Chirilă și Brenciu s-au certat infernal. Ce i-a putut spune Tudor
Scandal uriaș la Vocea României! Chirilă și Brenciu s-au certat infernal. Ce i-a putut spune Tudor
Confruntări între liderii independenți catalani și agenții de poliție
Confruntări între liderii independenți catalani și agenții de poliție