Pentru Ponta, Cosac ar repeta scena huiduielilor de la BRD Bucharest Open: „Nu mi-aș schimba discursul. Au fost 100 de inși care au o problemă cu politica”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Pentru Ponta, Cosac ar repeta scena huiduielilor de la BRD Bucharest Open:

Scena de duminică, de la festivitatea de premiere a turneului feminin BRD Bucharest Open, în care George Cosac, președintele federației de tenis, a stârnit protestele vehemente ale publicului când a început să-i mulțumească premierului Victor Ponta, a devenit o obișnuință în sportul românesc. Intruziunea politicului în sport a cunoscut în 2014 o serie de episoade menite să lase un gust sălciu. Alegerile de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), în urma carora Gino Iorgulescu i-a luat fotoliul lui Dumitru Dragomir, și lupta de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român la finele căreia Alin Petrache i-a învins clar pe Octavian Bellu și pe Elisabeta Lipă sunt alte episoade care certifică faptul că oamenii politici intră tot mai des cu picioarele pe terenul unor domenii pentru a-și exercita influența în diferite feluri. De partea cealaltă, în goana după închegarea unor prietenii de durată sau care dispar ca un abur fragil, personalități care și-au clădit un nume în sport arată doze de servilism față de persoane care n-au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în arenă.

  • Săptămâna trecută s-a desfășurat la Arenele BNR din București primul turneu WTA din istoria tenisului românesc
  • La festivitatea de premiere, George Cosac, omul cu un aport imens în organizarea competiției, a avut o reacție ciudată, mulțumindu-i premierului Victor Ponta. Inițiativa lui Cosac a provocat un cor de fluierături în tribune
  • Întrebat de reporterul ProSport despre această idee de a face reclamă unui personaj politic care e în campanie electorală pentru prezidențiale, George Cosac a răspuns că ar repeta oricând gestul, iar pe spectatorii nemulțumiți i-a catalogat drept „100 de inși care au o problemă cu politica”.
  • ProSport a încercat să afle și părerea directorului turneului, Dumitru Hărădău, dar acesta a replicat că nu poate discuta prin intermediul telefonului. Sponsorul principal, BRD, care a furnizat și cea mai mare parte a banilor, a preferat să emită un comunicat evaziv.

George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, a răspuns, pentru ProSport, reacțiilor în lanț de după discursul său din timpul ceremoniei de premiere de la BRD Bucharest Open. George Cosac i-a mulțumit duminică lui Victor Ponta, premierul României, la capătul finalei de simplu, câștigate de Simona Halep, scor 6-1, 6-3, în fața italiencei Roberta Vinci, pentru sprijinul acordat aducerii la București a turneului organizat timp de 18 ani la Budapesta. „Ce ați fi preferat? Să aveți această problemă cu fanii sau să nu aveți deloc această competiție? Am avut nevoie de bani de pe o zi pe alta. Fără intervenția lui Ponta, am fi organizat acest turneu poate în anii viitori„, și-a apărat decizia conducătorul sportului alb de la noi. Acesta a aruncat în derizoriu reacția spectatorilor, catalogându-i drept o mână de oameni care au o problemă. Cosac a dat exemplul prezenței Angelei Merkel și a lui Vladimir Putin la festivitatea de premiere de la Mondialul de fotbal, uitând să spună că, totuși, Messi și Lahm nu au urcat la tribună pentru a le mulțumi acestora pentru sprijinul acordat


1,1 milioane de lei a alocat Guvernul român, din fondul de rezervă, în decembrie 2013, pentru plata taxei către Women”s Tennis Association, pentru ca România să poată înscrie în calendar turneul de la Arenele BNR


ProSport: Când i-ați mulțumit premierului Victor Ponta, publicul a reacționat dur… A fost un turneu perfect doar până la premiere?
George Cosac: Nicio o competiție majoră, indiferent că este Campionat European, Mondial sau un turneu precum cel de la București nu se poate realiza fără susținere. Uitați-vă la Cupa Mondială, unde doamna Merkel (n.r. – Angela Merkel, cancelarul Germaniei) a fost în tribune. Vladimir Putin (n.r. – președintele Rusiei, gazda Mondialului de fotbal din 2018) a fost de asemenea prezent pentru a prelua ștafeta organizării. I-am mulțumit premierului Victor Ponta pentru că fără susținerea Guvernului nu am fi avut această competiție!

Reacția publicului nu vă pune pe gânduri?
Au fost 100 de inși care au o problemă cu politica. Aceștia cred că dacă se implică Guvernul și Ministerul Tineretului și Sportului este o greșeală… 100 sau 1.000 de oameni din tribună au o problemă cu un om politic… Din păcate, se pare că toți politicienii sunt percepuți poate greșit și toți sunt tratați în același mod. Să ne amintim că și doamna Udrea a primit același tip de reacție (n.r. la gala de box „Campion pentru România”, cu Lucian Bute). Nici nu pot remedia această situație, dar de fapt, nici nu este problema noastră. Dumneavoastră ce ați fi preferat până la urmă – să aveți o problemă cu acești fani sau să nu avem deloc acest turneu?

De ce ați ales să îi mulțumiți direct domnului Ponta?
Așa cum am încercat să prezint și la festivitatea de premiere, pentru organizarea acestui turneu, a fost nevoie de un răspuns de pe o zi pe alta. Am fost sunat de proprietarul licenței, Jeno Marky, care mi-a propus să preluăm acest turneu. Mi-a cerut un răspuns într-o săptămână. O săptămână este foarte puțin pentru a putea strânge banii. Nu eram siguri că vom putea mobiliza suficient de repede partenerii, sponsorii, pentru a-i putea da răspunsul proprietarului în timpul solicitat și pentru a asigura banii de start ai competiției.

„Am vorbit cu supervizorul WTA și cu directorul BRD și am clarificat lucrurile”

Având în vedere reacțiile de după, v-ați schimba discursul acum?
Eu cred că este un lucru pozitiv faptul că există interes din partea politicului pentru sport. Eu nu fac politică și nici nu doresc să mă implic în politică… dar mi-aș dori, sincer, ca sportul din România să poată fi susținut ca atare și ca Guvernul și Ministerul Tineretului și Sportului să se implice cât mai mult, astfel încât din ce în ce mai multe federații să se poată lăuda că au organizat o astfel de competiție, așa cum am avut noi, la tenis. Nu, nu mi-aș schimba discursul, nu cred că am de ce. Am putut organiza acest turneu doar cu ajutorul primului ministru, aceasta este realitatea.

Credeți că turneul va avea de suferit?
Turneul nu va avea de suferit. Am vorbit la terminarea competiției cu directorul principalului sponsor BRD Groupe Societe General, cu supervizorul WTA, cu Simona Halep, am clarificat lucrurile și nu au existat plângeri, probleme. Nu are nimeni de suferit. Faptul că un politician nu este agreat de public nu afectează organizarea unei competiții sportive! A fost o organizare impecabilă, asta s-a spus tot timpul.

Tocmai pentru că spuneți că a fost o organizare impecabilă, nu este mai mare regretul că se vorbește mai mult despre ce s-a întâmplat la premiere decât despre această reușită a turneului?
Din păcate, în România, se vede mereu partea negativă. În loc să scriem că a fost o competiție reușită, în care s-a jucat foarte bine… ne concentrăm pe alte lucruri. Toți arbitrii, toate jucătoarele, supervizorul WTA – toți au apreciat și au lăudat organizarea.  

Succes și la anul!
Mulțumesc.


„Implicarea BRD în tenis este una pe termen lung și cu siguranță BRD va continua să sprijine și în viitor evenimentele de anvergură”

Probabil instituția a cărei imagine a avut cel mai mult de suferit de pe urma ideii lui Cosac de a aduce fierbinți omagii premierului a fost BRD Societe General, banca franceză contribuind cu grosul sumei pentru ca turneul să aibă loc și, mai ales, având numele chiar în titulatura competiției. Practic, BRD a dat banii pentru ca George Cosac să-i poată face campanie, în direct și la oră de maximă audiență, unui politican. Reprezentanții BRD Group Societe General, principalul sponsor al turneului WTA și partenerul tenisului românesc pentru organizarea turneului similar masculin, BRD Năstase-Țiriac Trophy, din primăvară, au evitat să răspundă însă întrebărilor ProSport pe tema incidentului de la festivitatea de premiere. Întrebat dacă BRD consideră că mulțumirile aduse premierului și reacția promptă a spectatorilor, precum și atenția sporită oferită acestui incident dăunează imaginii turneului și companiei pe care o reprezintă, Traian Traicu, șeful Serviciului de Relații Publice și Evenimente al grupului bancar, s-a limitat să caracterizeze în termeni generali turneul BRD Bucharest Open. „Considerăm că acest prim turneu WTA din România este o reușită din punctul de vedere al organizării și marketingului. Numărul mare al spectatorilor, reflectarea cu totul excepțională în media și în general succesul de care s-a bucurat evenimentul din acest an sunt tot atâtea elemente care au contribuit la construirea unei imagini foarte bune pentru acest turneu. Implicarea BRD în tenis este una pe termen lung și cu siguranță BRD va continua să sprijine și în viitor evenimentele de anvergură legate de acest sport, care vor fi organizate în România„, a transmis, în scris, pentru ProSport,Traian Traicu.

Pe aceeași temă
TOP 20 - Vedete din România care au rămas cu sânii pe afară
TOP 20 - Vedete din România care au rămas cu sânii pe afară
Soluţia „miraculoasă” prin care au reuşit elveţienii să scape de cerşetorii români. „Era teroare, parcă eram sub asediu”
Soluţia „miraculoasă” prin care au reuşit elveţienii să scape de cerşetorii români. „Era teroare, parcă eram sub asediu”
Viitorul sună bine: în 5 ani, toate casele din România ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice hibride
Viitorul sună bine: în 5 ani, toate casele din România ar putea fi dotate cu panouri fotovoltaice hibride
Asta este anuntul momentului: Messi, dispus sa semneze cu City! Salariul care l-ar duce direct in istoria Premier League
Asta este anuntul momentului: Messi, dispus sa semneze cu City! Salariul care l-ar duce direct in istoria Premier League
Planta care îmbunătățește viața intimă a bărbaților. E accesibilă oricui
Planta care îmbunătățește viața intimă a bărbaților. E accesibilă oricui
Doamne ferește. Așa ceva nu se poate… Cum arată Daniela Crudu după ultima operație estetică
Doamne ferește. Așa ceva nu se poate… Cum arată Daniela Crudu după ultima operație estetică
Oana Roman suferă de o afecţiune gravă. Poate fi fatală: "Nu poți trece peste fără terapie!"
Oana Roman suferă de o afecţiune gravă. Poate fi fatală: "Nu poți trece peste fără terapie!"
Cine au fost cei trei prieteni morţi în Maserati, la Poiana Stampei. Parcă având o presimţire, un alt prieten a mers după ei
Cine au fost cei trei prieteni morţi în Maserati, la Poiana Stampei. Parcă având o presimţire, un alt prieten a mers după ei
BĂTAIE între români pe aeroport: Și-au dat cu trolerele în cap și și-au împărțit pumni. Totul a fost FILMAT
BĂTAIE între români pe aeroport: Și-au dat cu trolerele în cap și și-au împărțit pumni. Totul a fost FILMAT
Cine a fost AMANTA pe care Adolf Hitler a ținut-o ASCUNSĂ mult timp? Foarte puțini AU ȘTIUT de existența ei
Cine a fost AMANTA pe care Adolf Hitler a ținut-o ASCUNSĂ mult timp? Foarte puțini AU ȘTIUT de existența ei
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat pe gât o sticlă de șampanie și
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat pe gât o sticlă de șampanie și
EXCLUSIV: Prima veste bună pentru Simona Halep după accidentarea de la Roma. Cum a fost surprinsă tenismena în București
EXCLUSIV: Prima veste bună pentru Simona Halep după accidentarea de la Roma. Cum a fost surprinsă tenismena în București
Total INTERZIS pentru cei care s-au vaccinat cu PFIZER! Informația momentului pe care toată lumea trebuie să o știe
Total INTERZIS pentru cei care s-au vaccinat cu PFIZER! Informația momentului pe care toată lumea trebuie să o știe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi câştiga un salariu mai mare
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi câştiga un salariu mai mare
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Cele mai bune oferte SH pentru mașini Skoda. O bancă din România vinde mașini recuperate
Cele mai bune oferte SH pentru mașini Skoda. O bancă din România vinde mașini recuperate
Două unelte foarte utile, în oferta Lidl de săptămâna viitoare
Două unelte foarte utile, în oferta Lidl de săptămâna viitoare
Un DJ din Hong Kong s-a retras la 96 de ani, după 72 de ani de carieră
Un DJ din Hong Kong s-a retras la 96 de ani, după 72 de ani de carieră
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cum s-a produs accidentul cumplit de la Poiana Stampei. Cine sunt
cei trei tineri care au murit într-un Maserati
Cum s-a produs accidentul cumplit de la Poiana Stampei. Cine sunt cei trei tineri care au murit într-un Maserati
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Cel mai căutat model HYUNDAI anul acesta are un preț bun prin Programul RABLA
Cel mai căutat model HYUNDAI anul acesta are un preț bun prin Programul RABLA
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie