Pentru Ponta, Cosac ar repeta scena huiduielilor de la BRD Bucharest Open: „Nu mi-aș schimba discursul. Au fost 100 de inși care au o problemă cu politica”

Pentru Ponta, Cosac ar repeta scena huiduielilor de la BRD Bucharest Open:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Scena de duminică, de la festivitatea de premiere a turneului feminin BRD Bucharest Open, în care George Cosac, președintele federației de tenis, a stârnit protestele vehemente ale publicului când a început să-i mulțumească premierului Victor Ponta, a devenit o obișnuință în sportul românesc. Intruziunea politicului în sport a cunoscut în 2014 o serie de episoade menite să lase un gust sălciu. Alegerile de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), în urma carora Gino Iorgulescu i-a luat fotoliul lui Dumitru Dragomir, și lupta de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român la finele căreia Alin Petrache i-a învins clar pe Octavian Bellu și pe Elisabeta Lipă sunt alte episoade care certifică faptul că oamenii politici intră tot mai des cu picioarele pe terenul unor domenii pentru a-și exercita influența în diferite feluri. De partea cealaltă, în goana după închegarea unor prietenii de durată sau care dispar ca un abur fragil, personalități care și-au clădit un nume în sport arată doze de servilism față de persoane care n-au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în arenă.

  • Săptămâna trecută s-a desfășurat la Arenele BNR din București primul turneu WTA din istoria tenisului românesc
  • La festivitatea de premiere, George Cosac, omul cu un aport imens în organizarea competiției, a avut o reacție ciudată, mulțumindu-i premierului Victor Ponta. Inițiativa lui Cosac a provocat un cor de fluierături în tribune
  • Întrebat de reporterul ProSport despre această idee de a face reclamă unui personaj politic care e în campanie electorală pentru prezidențiale, George Cosac a răspuns că ar repeta oricând gestul, iar pe spectatorii nemulțumiți i-a catalogat drept „100 de inși care au o problemă cu politica”.
  • ProSport a încercat să afle și părerea directorului turneului, Dumitru Hărădău, dar acesta a replicat că nu poate discuta prin intermediul telefonului. Sponsorul principal, BRD, care a furnizat și cea mai mare parte a banilor, a preferat să emită un comunicat evaziv.

George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, a răspuns, pentru ProSport, reacțiilor în lanț de după discursul său din timpul ceremoniei de premiere de la BRD Bucharest Open. George Cosac i-a mulțumit duminică lui Victor Ponta, premierul României, la capătul finalei de simplu, câștigate de Simona Halep, scor 6-1, 6-3, în fața italiencei Roberta Vinci, pentru sprijinul acordat aducerii la București a turneului organizat timp de 18 ani la Budapesta. „Ce ați fi preferat? Să aveți această problemă cu fanii sau să nu aveți deloc această competiție? Am avut nevoie de bani de pe o zi pe alta. Fără intervenția lui Ponta, am fi organizat acest turneu poate în anii viitori„, și-a apărat decizia conducătorul sportului alb de la noi. Acesta a aruncat în derizoriu reacția spectatorilor, catalogându-i drept o mână de oameni care au o problemă. Cosac a dat exemplul prezenței Angelei Merkel și a lui Vladimir Putin la festivitatea de premiere de la Mondialul de fotbal, uitând să spună că, totuși, Messi și Lahm nu au urcat la tribună pentru a le mulțumi acestora pentru sprijinul acordat


1,1 milioane de lei a alocat Guvernul român, din fondul de rezervă, în decembrie 2013, pentru plata taxei către Women”s Tennis Association, pentru ca România să poată înscrie în calendar turneul de la Arenele BNR


ProSport: Când i-ați mulțumit premierului Victor Ponta, publicul a reacționat dur… A fost un turneu perfect doar până la premiere?
George Cosac: Nicio o competiție majoră, indiferent că este Campionat European, Mondial sau un turneu precum cel de la București nu se poate realiza fără susținere. Uitați-vă la Cupa Mondială, unde doamna Merkel (n.r. – Angela Merkel, cancelarul Germaniei) a fost în tribune. Vladimir Putin (n.r. – președintele Rusiei, gazda Mondialului de fotbal din 2018) a fost de asemenea prezent pentru a prelua ștafeta organizării. I-am mulțumit premierului Victor Ponta pentru că fără susținerea Guvernului nu am fi avut această competiție!

Reacția publicului nu vă pune pe gânduri?
Au fost 100 de inși care au o problemă cu politica. Aceștia cred că dacă se implică Guvernul și Ministerul Tineretului și Sportului este o greșeală… 100 sau 1.000 de oameni din tribună au o problemă cu un om politic… Din păcate, se pare că toți politicienii sunt percepuți poate greșit și toți sunt tratați în același mod. Să ne amintim că și doamna Udrea a primit același tip de reacție (n.r. la gala de box „Campion pentru România”, cu Lucian Bute). Nici nu pot remedia această situație, dar de fapt, nici nu este problema noastră. Dumneavoastră ce ați fi preferat până la urmă – să aveți o problemă cu acești fani sau să nu avem deloc acest turneu?

De ce ați ales să îi mulțumiți direct domnului Ponta?
Așa cum am încercat să prezint și la festivitatea de premiere, pentru organizarea acestui turneu, a fost nevoie de un răspuns de pe o zi pe alta. Am fost sunat de proprietarul licenței, Jeno Marky, care mi-a propus să preluăm acest turneu. Mi-a cerut un răspuns într-o săptămână. O săptămână este foarte puțin pentru a putea strânge banii. Nu eram siguri că vom putea mobiliza suficient de repede partenerii, sponsorii, pentru a-i putea da răspunsul proprietarului în timpul solicitat și pentru a asigura banii de start ai competiției.

„Am vorbit cu supervizorul WTA și cu directorul BRD și am clarificat lucrurile”

Având în vedere reacțiile de după, v-ați schimba discursul acum?
Eu cred că este un lucru pozitiv faptul că există interes din partea politicului pentru sport. Eu nu fac politică și nici nu doresc să mă implic în politică… dar mi-aș dori, sincer, ca sportul din România să poată fi susținut ca atare și ca Guvernul și Ministerul Tineretului și Sportului să se implice cât mai mult, astfel încât din ce în ce mai multe federații să se poată lăuda că au organizat o astfel de competiție, așa cum am avut noi, la tenis. Nu, nu mi-aș schimba discursul, nu cred că am de ce. Am putut organiza acest turneu doar cu ajutorul primului ministru, aceasta este realitatea.

Credeți că turneul va avea de suferit?
Turneul nu va avea de suferit. Am vorbit la terminarea competiției cu directorul principalului sponsor BRD Groupe Societe General, cu supervizorul WTA, cu Simona Halep, am clarificat lucrurile și nu au existat plângeri, probleme. Nu are nimeni de suferit. Faptul că un politician nu este agreat de public nu afectează organizarea unei competiții sportive! A fost o organizare impecabilă, asta s-a spus tot timpul.

Tocmai pentru că spuneți că a fost o organizare impecabilă, nu este mai mare regretul că se vorbește mai mult despre ce s-a întâmplat la premiere decât despre această reușită a turneului?
Din păcate, în România, se vede mereu partea negativă. În loc să scriem că a fost o competiție reușită, în care s-a jucat foarte bine… ne concentrăm pe alte lucruri. Toți arbitrii, toate jucătoarele, supervizorul WTA – toți au apreciat și au lăudat organizarea.  

Succes și la anul!
Mulțumesc.


„Implicarea BRD în tenis este una pe termen lung și cu siguranță BRD va continua să sprijine și în viitor evenimentele de anvergură”

Probabil instituția a cărei imagine a avut cel mai mult de suferit de pe urma ideii lui Cosac de a aduce fierbinți omagii premierului a fost BRD Societe General, banca franceză contribuind cu grosul sumei pentru ca turneul să aibă loc și, mai ales, având numele chiar în titulatura competiției. Practic, BRD a dat banii pentru ca George Cosac să-i poată face campanie, în direct și la oră de maximă audiență, unui politican. Reprezentanții BRD Group Societe General, principalul sponsor al turneului WTA și partenerul tenisului românesc pentru organizarea turneului similar masculin, BRD Năstase-Țiriac Trophy, din primăvară, au evitat să răspundă însă întrebărilor ProSport pe tema incidentului de la festivitatea de premiere. Întrebat dacă BRD consideră că mulțumirile aduse premierului și reacția promptă a spectatorilor, precum și atenția sporită oferită acestui incident dăunează imaginii turneului și companiei pe care o reprezintă, Traian Traicu, șeful Serviciului de Relații Publice și Evenimente al grupului bancar, s-a limitat să caracterizeze în termeni generali turneul BRD Bucharest Open. „Considerăm că acest prim turneu WTA din România este o reușită din punctul de vedere al organizării și marketingului. Numărul mare al spectatorilor, reflectarea cu totul excepțională în media și în general succesul de care s-a bucurat evenimentul din acest an sunt tot atâtea elemente care au contribuit la construirea unei imagini foarte bune pentru acest turneu. Implicarea BRD în tenis este una pe termen lung și cu siguranță BRD va continua să sprijine și în viitor evenimentele de anvergură legate de acest sport, care vor fi organizate în România„, a transmis, în scris, pentru ProSport,Traian Traicu.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc un radar
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc un radar
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen