Novak Djokovic, rege la US Open! „Nole” a căzut, s-a luptat și a câștigat după o bătălie de 3 ore și 23 de minute cu Federer. 2015 perfect pentru liderul mondial, ajuns la al 10-lea turneu de Mare Șlem al carierei și a doua coroană la Flushing Meadows

Redactor:
Marius Hutu
Novak Djokovic, rege la US Open!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Novak Djokovic a câștigat turneul de la US Open, după o finală senzațională împotriva lui Roger Federer. Sârbul lider mondial s-a impus, scor 6-4, 5-7, 6-4, 6-4, la capătul a trei ore și 23 de minute de joc și și-a trecut astfel în palmares al treilea titlu de Mare Șlem al anului, după succesele de la Australian Open și Wimbledon, al 10-lea al carierei și a doua coroană de campion la Flushing Meadows.

05:58 Seara lui Djokovic! Sârbul mai oferă un meci epic împotriva lui Federer și continuă lupta cu istoria. Nole ajunge prin acest succes la 10 titluri de Mare Șlem și completează astfel un an 2015 de grație, în care a fost în permanență pe primul loc al clasamentului ATP și a cucerit trei trofee majore. Liderul mondial triumfă pentru a doua oară în carieră la US Open, după succesul din 2011.


05:41 GAME, SET, MECI ȘI TROFEU! Novak Djokovic e noul campion de la US Open! Sârbul și-a ținut nervii, în momente în care tensiunea a trecut cu mult peste limitele normalului. A salvat trei mingi de break ale lui Federer în ultimul game, a găsit două prime servicii excelente și, după trei ore și 23 de minute, și-a trecut în palmares al 10-lea titlu de Mare Șlem și a doua coroană la Flushing Meadows. Federer rămâne cu un turneu grozav la 34 de ani, dar și cu o sumedenie de șanse ratate în finală.


05:31 Presiune pe Djokovic. Federer strânge scorul dintr-un foc, face două game-uri la rând și vine de la 2-5 la 4-5. Djokovic va mai servi o dată pentru meci, după ce la prima ocazie a eșuat.


05:24 DUBLU BREAK DJOKOVIC! Sârbul se descătușează după ce obține al doilea break al setului. Imediat va servi pentru a închide meciul și a pune mâna pe trofeu.


05:15 Eva Asderaki e prima femeie care arbitrează o finală de Grand Slam a băieților. Iar până acum prestația sa a fost formidabilă. Djokovic are 3-2 și e la trei hold-uri distanță de trofeu.


05:00 Continuă momentul bun al lui Djokovic. Forehand-ul lui Federer se proptește în banda fileului, iar sârbul conștientizează șansa imensă care i se oferă. Ca un prădător care miroase sânge pune armele pe masă și obține break-ul devreme, în primul game al setului patru.


04:53 SET DJOKOVIC, 6-4! Nole trece din nou în avantaj, nu înainte de a salva două mingi de break ale lui Federer. Djokovic are 2-1 la seturi și, în acest moment al meciului, are prima șansă la câștigarea trofeului. Două ore și 33 de minute au trecut de la prima minge.


04:45 Conștient că a scăpat dintr-o situație limită, Djokovic face ce știe mai bine. Simte ocazia, trece rapid din defensivă în atac, pune presiune pe serviciul adversarului, iar rezultatele nu se lasă așteptate. Break în game-ul al nouălea, ceea ce înseamnă că se află la un singur joc de setul al treilea: 5-4 și serviciul.


04:41 Djokovic eschivează. De la 40-0 pe propriul serviciu, Nole a dat rateu după rateu, până în momentul în care a avut de apărat două șanse de break ale lui Federer. S-a adunat la timp, a apăsat pe forehand în momentul oportun și a salvat un game care se putea dovedi decisiv pentru soarta setului al treilea. 4-4, serva la Federer.


04:23 Rebreak Federer! E rândul lui Djokovic să risipească mingi de game, iar Federer nu ezită. Cum ar spune fostul coleg Adi Costeiu, liderul mondial face față cu greu șarjelor ofensive ale elvețianului. 3-2 pentru Federer, care mai pune pe tabelă un game rapid.


04:15 Moment de rătăcire pentru Federer. Elvețianul scapă din mână un game în care a condus cu 40-15, iar Djokovic e atent și profită imediat. Sârbul reușește primul break al setului al treilea, 2-1.


04:03 SET FEDERER, 7-5. Djokovic e trădat de lovitura sa de bază, reverul, pe care-l scapă de câteva ori în afara terenului în game-ul 12. Federer profită, se furișează până la 15-40 pe serva sârbului și nu mai ratează. E 1-1 la seturi, iar finala capătă deja accente dramatice. Publicul e în proporție covârșitoare de partea campionului elvețian și rare sunt momentele în care loviturile lui Djokovic sunt aplaudate sau apreciate. Mergem în setul al treilea, după un tenis din altă lume pe finalul celui de-al doilea.


03:54 Djokovic scapă de un game infernal! Sârbul salvează două mingi de set al lui Federer, una pe o greșeală impardobabilă a elvețianului, apoi se chinuie într-un nou game fără sfârșit, dar la final iese la suprafață și egalează, 5-5.


03:28 Djokovic e uluitor în defensivă. Jocul de atac al lui Federer îl pune de multe ori în situații critice pe sârb, dar răspunsurile vin parcă cu o lejeritate incredibilă. Loburi din alergare, passing-uri în lung de linie sau în cross, majoritate cu backhand-ul – toate există în arsenalul de lovituri al liderului mondial. 3-3 în setul secund, după o serie de game-uri câștigate lejer pe propriul serviciu.


03:10 SABR! Federer scoate din mânecă tactica pe care a făcut-o celebră în ultimele săptămâni, denumită Sneak Attack By Roger, așteaptă lipit de careul de serviciu și lovește câștigător pe mingea a doua a lui Djokovic. Imediat vin cinci mingi de break pentru Federer, dar Djokovic se adună, luptă într-un game maraton și punctează în premieră pe tabelă în setul al doilea: 1-1.


03:01 SET DJOKOVIC, 6-4! Sârbul face o a doua jumătate a manșei foarte bună și, după ce ratează o minge de set pe serviciul lui Federer, câștigă următorul game fără probleme, la zero. Momentan, liderul mondial insistă foarte mult pe reverul lui Federer, care dă destule rateuri. E, de altfe, tactica de bază a sârbului în meciurile mari contra elvețianului. Imediat începe setul secund, cu Federer servind primul. Mai jos, statistica primei manșe.


0248: Schimbare de ștafetă. Pentru că ploaia a dat planurile peste cap, colegul Marius Huțu se retrage, iar eu voi continua ce a început el. Momentan vin cu noroc pentru Djokovic, care a făcut break-ul în game-ul șapte, revenind de la 30-0 pentru Federer. Sunt Cristian Voicu, stați aproape, căci ne așteaptă o finală epică.


02:37 Sârbul a alunecat și s-a lovit serios în game-ul 4. A reușit să se ridice de la pământ, dar nu a putut să salveze și game-ul. Federer a făcut rebreak, iar echilibrul s-a refăcut rapid.


02:32 Novak Djokovic reușește primul break al meciului, în game-ul 3, fructificând a 5-a șansă de care a beneficiat de la începutul partidei. Finala este deja aprinsă, după un prim game care a durat 7 minute și un al treilea game care s-a încheiat cu un schimb cu peste 20 de raliuri.


02:10 Jucătorii sunt pe coridor și se pregătesc să-și facă intrarea în scenă după 3 ore de așteptare. Finala poate să înceapă! Meciul se joaca în nocturnă. În meciuri disputate în sesiune de seară, Nole are un bilanț de 19-1, iar Federer de 30-1!


01:22 Conform ESPN, finala nu va începe mai devreme de ora 01:45 (ora României). Postul american apelează inclusiv la  divinitate pentru ca ploaia să se retragă și să-i avem pe cei doi jucători în arenă.


01:05 David Beckham, aflat în zona VIP, nu și-a pierdut încă speranța că va urmări curând un meci epic între Roger Federer și Novak Djokovic. Ca și toți ceilalți conectați la acest super-duel, englezul așteaptă să se oprească ploaia și să înceapă show-ul!


00:03 La New York plouă din nou, astfel că startul se amână din nou. Cei prezenți la fața locului ne anunță că aceste „capricii” ale vremeii erau prevăzute.


23:40 Vești bune! Ploaia s-a oprit, iar organizatorii au început să usuce terenul. Partida ar putea începe în jurul orei 0:15.


23:05 Finala masculină va începe mai târziu decât ora programată. Deocamdată, la Flashing Meadows plouă. Se așteaptă o decizie a oficialilor, când va începe partida.


Un meci între Novak Djokovic și Roger Federer reprezintă deja un clasic, având în vedere că finala de la US Open reprezintă al 42-lea episod cu cei doi în rol de actori principali. Doar duelul Djokovic – Nadal numără mai multe parttide în Era Open (44). Dincolo de bătălia pentru puncte și bani și disputa la „general” continuă să fie palpitantă. Elevțianul are un avantaj minim la „directe” (22-21), însă numărul 1 mondial a câștigat mai multe meciuro pe hard (scor 18-16)! În acest an, cei doi s-au întâlnit în 5 finale, numărul 1 mondial conducând cu 3-2, Nole a câștigat la Indian Wells, Roma și Wimbledon, iar Roger la Dubai și Cincinnati.

Novak Djokovic urmărește al treilea titlu de Grand Slam al anului, în timp ce Roger Federer încearcă să-și treacă în cont al 18-lea trofeu de Grand Slam. Ultimul l-a obținut în urmă cu 3 ani, la Wimbledon. 

  • Campionul de la US Open va primi 2.000 de puncte și un premiu în valoare de 3,3 milioane de dolari. Cel care pierde se mulțumește cu 1.200 de puncte și 1,6 milioane de dolari
  • În toată cariera lor, Djokovic a adunat 83 de milioane de dolari din premii, iar Federer – 93 de milioane de dolari

Novak Djokovic dispută a 6-a finală la US Open, bilanțul lui fiind negativ (1-4). În schimb, Federer este la a 7-a finală (scor 5-1). Elvețainul a jucat însă ultima finală în 2009, când a pierdut în fața lui Del Potro, după 5 victorii consecutive în perioada 2004-2008.

Pentru numărul 1 mondial este un sezon istoric, indiferent cum se va termina disputa cu Roger Federer. Djokovic a devenit al treilea jucător din toate timpurile care a jucat în toate finalele de Grand Slam ale anului, după Rod Laver și Roger Federer.

Dacă va câștiga duminică seara, elvețianul va devenit primul sportiv cu șase titluri la US Open

Din 2005, de când Rafael Nadal a câștigat primul titlu de Grand Slam la Roland Garros, așa-numitul „Big 4” din tenisul mondial – Federer, Djokovic, Nadal, Murray – a câștigat 39 din cele 43 de Grand Slam-uri disputate. „Intrușii” se numesc Del Potro (2009, US Open), Stanislas Wawrinka (2014, Australian Open și 2015, Roland Garros) și Marin Cilic (2014, US Open).

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la toată lumea”
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la…
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să am de-a face cu el"
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott în România
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul concert al lui Travis Scott…
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Mașini vândute în România? 99Vehicles: „Undeva e o problemă, o fraudă, o vrăjeală”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…