Novak Djokovic, campion la Wimbledon 2018: sârbul a câştigat al 13-lea titlu de Mare Şlem al carierei, după o finală dominată net, cu doar un dram de suspans. Declaraţia finalei: "Am avut porţie dublă anul acesta!"

15 iul 2018 10722 afişări Tenis
Novak Djokovic, campion la Wimbledon 2018: sârbul a câştigat al 13-lea titlu de Mare Şlem al carierei, după o finală dominată net, cu doar un   dram de suspans. Declaraţia finalei: "Am avut porţie dublă anul acesta!" Novak Djokovic şi Kevin Anderson, supravieţuitorii şi călăii Wimbledon 2018. Foto: wimbledon.com / AELTC
  • Djokovic - Anderson 6-2, 6-2, 7-6(3). Sârbul a câştigat titlul cu numărul 4 la Wimbledon şi al 13-lea trofeu de Grand Slam al carierei, apropiindu-se la o lungime de locul trei în topul celor mai titraţi tenismeni, deţinut de Pete Sampras (14 titluri de Mare Şlem).

Novak Djokovic a avut nevoie de două ore şi 18 minute pentru a se încorona campion la Wimbledon 2018. S-a lăsat pe genunchi, a mestecat câteva fire de iarbă, la fel ca în 2015. Apoi s-a îndreptat spre lojă. "Am avut porţie dublă anul acesta, iarba a avut gust bun. Am savurat-o", a glumit Djokovic la interviul de pe teren.

 

În cea mai mare parte a meciului, a părut că Djokovic a avut de îndeplinit o simplă formalitate în finala Wimbledon 2018. Sârbul s-a recuperat fizic excelent după semifinala de cinci ore şi 15 minute cu Rafael Nadal, în doar 24 de ore, spre deosebire de Kevin Anderson, marcat şi de importanţa momentului, dar mai ales de efortul celor zece seturi disputate de miercuri încoace, împotriva lui Federer şi Isner.
Novak Djokovic a jucat pentru a-şi învinge acest adversar suferind, curăţând practic tot top-spin-ul care încinsese şi crease un superb spectacol în semifinale.

Cerebral, calculat, în primele două seturi lui Djokovic i-a fost suficient un joc extrem de economicos: a tăiat minge după minge, mizând pe slice şi execuţii joase, care să îl facă pe Anderson să se bălăngăne (doar 7% mingi lovite cu top spin în finală, faţă de plus 90% în semifinală). A fost agresiv în special pe retur, incomodându-l pe sud-africanul care, oricum, scăzuse frecvenţa primului serviciu.

Fără să lovească winner de mai mult de două ori în primul set, Djokovic a dominat de la primul game al finalei - un break prevestitor pentru tot ce avea să urmeze într-o notă a "inevitabilului titlu cu numărul 13 al lui Novak Djokovic".

Setul doi a curs după un scenariu similar, Djokovic luând, din nou, break în start de manşă şi evoluând fără greşeală, păstrând aceeaşi dominaţie autoritară, potenţată şi de evidentul discomfort al sud-africanului, la cot.

Setul trei a adus un dram de suspans în final. Djokovic a fost nevoit să lovească de mai multe ori, să creeeze şi a oferit spectacol. Anderson a răzbit pe serviciu, iar dublele greşeli ale lui Djokovic i-au oferit sud-africanului primele mingi de set, la 4-5. Au venit mingi de set pentru Anderson şi la 5-6, însă de fiecare dată, Djokovic a ridicat excepţional nivelul de joc, demonstrând că ar fi putut oricând să joace mai bine decât a fost nevoit să o facă. Forehandul în lung de linie i-a adus lui Djokovic primul punct contra serviciului în tiebreak. Aici, a fost o nouă execuţie în direct a sârbului.

"Băieţelul meu nu are încă cinci ani, aşa că, potrivit regulilor, nu a putut să vadă meciurile. Speram însă că dacă asta se va întâmpla, dacă voi lua trofeul, va fi lăsat să intre. Iată-l, mă vede şi nu aş putea fi mai fericit. El a fost cel mai bun sparring partener al meu, de departe. Kevin, fiind la prima finală de Wimbledon, nu a jucat cel mai bun tenis al său în primele două seturi, dar în al treilea - a fost jucătorul mai bun. Am avut şansă pentru că am terminat astfel. Felicitări!

A trebuit să am încredere în proces, în mine. Datorez un mare mulţumesc! echipei mele. Am avut o operaţie, nu ştiam dacă pot să revin, a fost prima mea astfel de accidentare. Au fost dubii, a fost prima mea finală de Grand Slam după câţiva ani şi chiar nu există un loc mai potrivit pentru o revenire. Este un loc sacru, este cu adevărat special",
Novak Djokovic, campion Wimbledon

99 de puncte a câştigat Djokovic în finala Wimbledon 2018. Anderson - 74

32 de greşeli neforţate a comis Kevin Anderson - faţă de doar 26 de lovituri câştigătoare

20 de lovituri câştigătoare a expediat Novak Djokovic în finala Wimbledon 2018 (doar 2 în primul set, cele mai multe în al treilea)

"În primele două seturi, Djokovic m-a bătut destul de rău. Am forţat pentru a rămâne cât de cât aproape de el, am fost foarte aproape, câteva puncte, de a-l împinge într-un al patrulea set şi a juca mai mult şi aici. Dar, nu este uşor împotriva lui Djokovic. Este un adevărat campion al sportului nostru. Îl felicit. Evident, au fost zile grele, nu mai sunt la fel de proaspăt acum, ca atunci când am început turneul. Dar, aici visăm să fim toţi, pe acest teren, la acest incredibil turneu. Sunt atât de puţini jucători care au avut şansa de a ajunge aici, în ultimii ani, încât, sincer - dacă de asta a fost nevoie pentru a fi aici - aş fi dat încă 21 de ore pentru şansa asta. A însemnat enorm pentru mine. Vă mulţumesc.

Africa de Sud a avut mulţi jucători buni - nu în ultima vreme, dar... ştiu că sunt mulţi copii talentaţi şi sper că, în 20 de ani, vor putea sta aici, cu trofeul în mână, şi vor spune că m-au văzut jucând şi le-am fost inspiraţie şi i-am ajutat să ajungă aici",
Kevin Anderson, finalist Wimbledon 2018


FILMUL FINALEI MASCULINE WIMBLEDON 2018, NOVAK DJOKOVIC - KEVIN ANDERSON

GAME, SET, MECI şi TROFEU NOVAK DJOKOVIC 6-2, 6-2, 7-6(3).

Djokovic - Anderson 6-2, 6-2, 6-6. Nole este extrem de atent şi de precis în momentele decisive. Un forehand câştigător şi două excelente servicii anulează alte trei mingi de set ale lui Kevin Anderson. Per total, au fost 5 mingi de set pentru sud-african în acest final de set 3.

Djokovic - Anderson 6-2, 6-2, 5-5. Novak Djokovic scapă fără set pierdut după un game în care a comis trei duble greşeli. Sârbul inventează super-execuţii pentru a anula şansele lui Anderson.

Djokovic - Anderson 6-2, 6-2, 4-4. Numărul 21 mondial are un prim game strâns pe serviciu, salvează însă cu lejeritate mingea break, avansează apoi la fileu şi rezolvă situaţia.

Djokovic - Anderson 6-2, 6-2, 3-4. Sârbul defilează în game-urile pe serviciu - două ture consecutive adjudecate la zero. Anderson rezistă însă şi el, fiind mai precis cu primul serviciu.

Djokovic - Anderson 6-2, 6-2, 0-1. Este primul set în care Anderson îşi apără prima tură pe serviciu.

Djokovic - Anderson 6-2, 6-2. O oră şi 12 minute de joc îl duce pe Djokovic la un set distanţă de trofeu.

Djokovic - Anderson 6-2, 2-1. Sud-africanul are deja 19 greşeli neforţate în 11 game-uri.

Djokovic - Anderson 6-2, 2-0. Anderson cedează de la prima tură pe serviciu în setul secund. Sârbul pune mingi consecutive pe tuşă, însă rămâne fără lovituri câştigătoare. Se pare că le-a consumat pe toate în semifinală.

Djokovic - Anderson 6-2. Djokovic închide primul set în 29 de minute, cu un joc zgârcit - două lovituri câştigătoare, o singură eroare. Kevin Anderson a cerut intervenţia medicului, pentru probleme la cotul drept.

Djokovic - Anderson 4-1. Dublu break pentru sârb, în 18 minute. Anderson joacă doar 4 din 10 puncte cu primul serviciu şi nu poate termina rapid punctele. Schimbul lung de mingi este dominat net de Djokovic. Finala este un mis-match în acest moment.

Djokovic - Anderson 1-0. Sârbul deschide cu break, returnând foarte bine serviciul lui Anderson. Sud-africanul cedează manşa, pe o dublă greşeală care trădează emoţiile.

16:10 START ÎN FINALA MASCULINĂ WIMBLEDON 2018. Kevin Anderson deschide cu serviciul.

Novak Djokovic şi Kevin Anderson dispută, duminică, finala ediţiei 2018 a turneului de la Wimbledon, începând cu ora 16:00, partidă ce va decide campionul, dar şi numele celui care îi va fi partener lui Angelique Kerber la tradiţionalul dans al câştigătorilor de la dineul oficial. Meciul Djokovic - Anderson este LIVE TEXT pe www.prosport.ro şi în transmisiune directă pe canalele Eurosport.

Sârbul Novak Djokovic (31 ani) joacă pentru revenirea în Top 10 ATP şi titlul de Mare Şlem cu numărul 13 - care l-ar apropia la o singură lungime de cele 14 titluri de Grand Slam ale lui Pete Sampras, cândva recordul absolut în tenis. În cazul unui succes, elevul lui Marian Vajda ar deveni doar al patrulea sportiv cu cel puţin patru trofee la Wimbledon, de la startul Erei Open (Federer - 8, Sampras - 7, Borg - 5). Ultimul titlu al sârbului în circuit a venit la Eastbourne, în 2017.

Sud-africanul Kevin Anderson (32 ani), cel mai înalt finalist în turneele de Mare Şlem din istoria tenisului (2,03 m), speră ca a doua prezenţă în ultimul act al unui Grand Slam să fie cu noroc, după ce a fost învins de Rafael Nadal în finala US Open 2017.

  • Novak Djokovic - Kevin Anderson este prima finală de Wimbledon disputată de jucători de peste 30 de ani, în Era Open.

Djokovic şi Anderson vin după meciuri extrem de intense în semifinale: în total, cei doi au stat pe teren 11 ore şi 51 de minute pentru biletele cele mai râvnite de cei 128 de jucători aflaţi la start pe tabloul principal. În plus, tot ei sunt cei care i-au scos din turneu pe Rafael Nadal şi Roger Federer, primii doi jucători ai lumii şi oamenii care şi-au împărţit, totodată, ultimele şase titluri de Mare Şlem. Mai multe detalii despre ceea ce ProSport a numit Finala Eroilor şi evoluţiile lui Djokovic şi Anderson la Wimbledon 2018 citiţi în materialul-concluzie despre semifinalele masculine.

35 de break-uri a reuşit Novak Djokovic la Wimbledon 2018 - cele mai multe dintre toţi jucătorii de la simplu masculin. Anderson a reuşit 22 break-uri (locul 3, după Nadal)

3 raliuri de peste 24 de lovituri a disputat Djokovic la Wimbledon 2018 - cel mai lung, de 27 lovituri, câştigându-l în semifinala cu Nadal. Anderson preferă punctele scurte şi nu apare în topul celor mai lungi raliuri (deşi în finalul decisivului cu Roger Federer a impresionat, câştigând un raliu cu 21 de lovituri)

82% procentajul punctelor câştigate de Anderson pe serviciu, 81% pentru Djokovic. Raportul frecvenţei primului serviciu îi este favorabil lui Djokovic (71% faţă de 68%)

236 aşi au servit, împreună, cei doi finalişti la Wimbledon 2018: 172 - Anderson, 64 Djokovic

Citeşte şi: EXCLUSIV Ei sunt "finaliştii" cu care România se mândreşte la Wimbledon. "Te ajută creta!". Cum arată o zi înainte de meciuri, rolul bicicletei şi "feeling-ul" pe care ţi-l dă uniforma de arbitru

26-24 scorul setului decisiv câştigat de Kevin Anderson în semifinala cu John Isner

10-8scorul setului decisiv câştigat de Novak Djokovic în semifinala cu Rafael Nadal, în condiţii de sală. Deşi porneşte ca mare favorit în finală, adversarul său a jucat mai mult şi vine după două maratoane consecutive, iar organizatorii l-au favorizat în precedentele două tururi, programându-l în dauna lui Federer pe Central în sferturi şi menţinând acoperişul tras şi la reluarea semifinalei cu Nadal, sâmbătă la prânz, sârbul tot a găsit motive să se plângă: lipsa zilei libere. "Kevin a jucat mult în ultimele zile, dar are o zi liberă foarte necesară în acest moment. Mi-aş fi dorit să o am acum", a spus Djokovic la conferinţa de presă.

Citeşte şi: Cea mai controversată zi de sâmbătă din istoria Wimbledonului, în 3 declaraţii tari: "a fost răul necesar", "am încercat, ca Michael Jordan în 'Space Jam'" şi o reacţie extrem de sinceră a campioanei când a fost întrebată despre trofeul Simonei Halep de la Paris - "mda..."

5-1 este palmaresul meciurilor directe Novak Djokovic - Kevin Anderson. Singura victorie a sud-africanului a venit în 2008, la Miami.

2 meciuri au mai disputat cei doi la Wimbledon. Dacă în 2011, Djokovic s-a impus în minimum de seturi, fără ca Anderson să vadă măcar un tiebreak, meciul din optimile ediţiei 2015 a fost un adevărat test, sârbul supravieţuind la limită după ce Kevin Anderson a câştigat la tiebreak primele două seturi. Djokovic a revenit de la 0-2 şi s-a impus cu 7-5 în decisiv.

Citeşte şi: SPECIAL Iarba de la Wimbledon şi secretele ei: dinastia celor 8, aspiratoarele, rola şi cum ţii sub control săritura mingii

Citeşte şi: Angelique Kerber este campioană la Wimbledon 2018! Victorie clară în faţa americancei Serena Williams. Învinsă şi învingătoare, în lacrimi: "Este încă un vis împlinit. Nu îmi vine să cred"

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.