Novak Djokovic a câștigat al treilea titlu la US Open, egalându-l pe Sampras la numărul de trofee în turneele de Mare Șlem, după o evoluție ‘Djokominatoare’ în finala cu Del Potro. FOTO: „Armata celor 12” a făcut super-galerie pentru Juan Martin

Novak Djokovic a câștigat al treilea titlu la US Open, egalându-l pe Sampras la numărul de trofee în turneele de Mare Șlem, după o evoluție 'Djokominatoare' în finala cu Del Potro. FOTO:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Novak Djokovic a câștigat, duminică, al treilea titlu la US Open, după o finală de trei ore și 15 minute cu Juan Martin del Potro, scor 6-3, 7-6(4), 6-3. Sârbul încheie sezonul Slam-urilor pe 2018 cu două trofee consecutive, la Wimbledon și Flushing Meadows, egalându-l astfel la numărul total de titluri de Mare Șlem pe americanul Pete Sampras (14 trofee).

Elevul lui Marian Vajda a încheiat partida având doar o lovitură câștigătoare în plus față de Juan Martin del Potro (32-31), însă nivelul de joc atins în finalul primului set și apoi reaccesat în al treilea, a fost cu adevărat impresionant.

După un start intens de meci, dar lipsit de amenințări reale la retur, Djokovic a lansat, la 3-3, un atac apăsat, concretizat cu serie de trei game-uri câștigătoare.

Setul doi a depășit 90 de minute – durata unui meci de fotbal – și a arătat partea umană a sârbului într-o luptă crâncenă, la baionetă, în care Djokovic a reușit totuși să iasă învingător, cu dârzenia caracteristică. O primă desprindere în set la 3-1 a lui „Nole” a fost parată de Juan Martin del Potro, cu un prim break, în game-ul 15 al finalei, pe fondul iritării crescute a sârbului, cauzate de reacțiile unei tribune ce înclina clar balanța preferințelor spre adversar și care s-a manifestat de-a lungul întregului meci ca la o confruntare de Cupa Davis sau de Cupă Mondială de fotbal. Del Potro a profitat, însă nu până la capăt. Trecut în premieră la conducere pe tabelă, 4-3 în setul doi, argentinianul a trecut pe lângă un break crucial, irosind trei mingi de break într-un game maraton de 20 de minute pe lansarea sârbului. Scăpat dintr-o situație-limită, Djokovic a reușit să gestioneze tiebreak-ul mai bine decât Del Potro, revenind de la 1-3 pentru a se impune cu 7-4.

Setul trei a adus o nouă mostră de tenis galactic marca Novak Djokovic, Del Potro fiind pur și simplu exasperat de super-defensiva sârbului și de execuțiile inventate de acesta. Chiar dacă, din nou, un break nu i-a fost de ajuns lui Djokovic pentru a se impune, sârbul a deținut controlul. Break-ul decisiv a venit în game-ul opt al setului trei, declanșat de o dublă greșeală a numărului 3 mondial.

Pentru Novak Djokovic, victoria a venit cum nu se putea mai dulce, cu un smash decisiv – a 31-a sa lovitură câștigătoare, care l-a făcut imediat să se prăbușească pe spate, la câțiva centimetri de fileu.

111 puncte a câștigat Djokovic în finala de la US Open 2018, cu 5 mai multe decât Del Potro

47 greșeli neforțate a comis Del Potro

14 titluri de Mare Șlem are acum Novak Djokovic în palmares, urcând pe locul 3 în clasamentul all-time, la egalitate cu Pete Sampras. Roger Federer domină topul cu 20 de trofee, urmat de Rafael Nadal – cu 17 trofee.

6 titluri la Australian Open, 1 la Roland Garros, 4 la Wimbledon, 3 la US Open formează palmaresul lui Novak Djokovic în turneele de Mare Șlem.

2:40 Novak Djokovic este CAMPIONUL US Open 2018, la simplu masculin.


2:33 BREAK. Juan Martin del Potro comite prima sa dublă greșeală a meciului servind la 3-4, 15-30 în setul 3. Un punct mai târziu, pistonat pe rever, argentinianul comite greșeala neforțată cu numărul 45 a meciului, iar Djokovic are break și serviciul pentru trofeul cu numărul 14 în turneele de Mare Șlem.


02:18 Replica improbabilă a lui Del Potro vine. Argentinianul atacă fără menajamente cu forehandul și pune presiune cu returul. Două winnere îl duc la 15-30, însă Djokovic pare a avea din nou soluții, cu o combinație de forță și finețe, ajungând la minge de game grație unei scurte excelente. Djokovic este însă tras înapoi de o eroare, apoi, atins cu un prim avertisment pentru trageri de timp la serviciu chiar la minge de break, este surclasat cu un atac feroce de campionul din 2009, care își ia înapoi break-ul cu voleu apăsat.


02:10 BREAK. Djokovic a turat din nou motoarele, iar defensiva sa este fantastică. Sârbul produce execuții cu forehandul excelente, pe care Del Potro nu le poate combate. Sârbul este la 3 game-uri de victorie, dar înainte de a se fi bucurat de super-reușita care îi aduce mingea de break, are de continuat răfuiala cu spectatorii.


2 ore 17 minute și abia s-a încheiat TIEBREAK-ul setului doi. Del Potro a avut șansa de 1-1, dar a greșit în momente-cheie, iar sârbul a profitat fără ezitare.

Juan Martin del Potro deschide tiebreak-ul cu serviciul, construiește bine punctul, dar ratează neforțat, la schimbarea de direcție în lung de linie. Cu un prețios punct pe retur în buzunar, Djokovic pierde însă ambele servicii: este atacat bine de Del Potro și nu se descurcă de această dată la fileu, fiind pasat cu forehandul pe culoarul lăsat liber. La 1-2, Djokovic se agață cu speranțele de serviciul doi al lui Del Potro, cerând proba video pentru a-i lua primul serviciu argentinianului. Jocul pe serviciul doi însă nu îl ajută prea mult, pentru că forehandul argentinianului este prea bun. La 3-1, vine un scurt-circuit total în jocul lui Del Potro, ajuns la fileu parcă prea devreme pentru a mai rămâne concentrat: forehandul este out, spectatorii sunt uimiți, Djokovic își extrage de aici încrederea pentru un atac prompt la plasă, prin care trimite scorul la 3-3 la schimbul de terenuri. Un passing de rever în lung de linie ratat de Juan Martin îl duce în avantaj pe Djokovic, 4-3, cu al treilea punct consecutiv.

Două nețuri consecutive prelungesc suspansul, însă Del Potro este feroce cu forehandul, smulgând eroarea sârbului, pentru 4-4.

Finișul este al lui Djokovic. Del Potro este cu capul în pământ, și mâinile pe coapsă, după ce irosește un bun serviciu cu o ratare totală pe dreapta, ce îngroapă mingea în fileu. Djokovic confirmă cu autoritate pe serviciu și își dublează avantajul la seturi, 2-0.

21 de greșeli neforțate în contul lui Del Potro în setul doi, 1 lovitură câștigătoare în plus față de Djokovic, 3 mingi de break ratate pentru 5-3 în aceste set. La 2-0 la seturi însă, Djokovic pare că a pus 8 degete pe trofeu.


01:28 Ture confortabile de serviciu duc decizia setului doi în tiebreak.


01:10 Djokovic Grand Escape! 20 de minute s-a jucat game-ul opt al setului doi. Trei mingi de break ratate de Del Potro, care în momente-cheie a tras prea mult de forehand, scăpând printre degete un game în care Djokovic a părut că și-a atins minimul în concentrare și controlul nervilor. Încrâncenarea jucătorului cu 13 Grand Slam-uri s-a văzut și ea. Ce reținem dintr-un game ce poate fi pus direct în highlights-urile meciului? Djokovic este din ce în ce mai iritat, a fost huiduit după ce s-a plâns arbitrei de scaun din cauza mingilor.

Și cu fiecare bătaie a mingii înainte de serviciu, publicul parcă îl urăște un pic mai mult și ține mai mult cu adversarul – cel puțin asta resimte sârbul, cunoscut pentru cât suferă când joacă împotriva tribunei. Pe acest ton, a venit o ratare imensă, decizională în primul rând, când, după ce pusese o scurtă foarte bună, Djokovic a reluat replica argentinianului slab, direct în racheta acestuia. Del Potro a pasat în terenul liber, violent. A urmat minge de break și ratare cu forehandul pentru argentinian, prea darnic într-un moment de rătăcire clară a sârbului, care, de nervi, a comis dublă greșeală pe una dintre mingile de game irosite. Fluctuațiile au fost la fel de clare de ambele părți, dovadă fiind excelentul punct jucat pe Djokoivc pe a treia minge de break a lui Del Potro, cu un forehand perfect calculat și o finalizare de maestru la fileu.

A fost nevoie de două erori de pe forehandul lui Del Potro pentru a pune capăt acestui game-maraton de 20 de minute, care l-a ținut totuși în viață pe sârb în setul doi.


00:44 Ole-urile Tandil Twelve suncționează, iar Del Potro obține primul său break în partidă! Campionul din 2009 reușește forehanduri excelente pentru a-și oferi primele mingi de break în partidă. Djokovic înjură un spectator din tribună, aflat în spatele său, însă nu este penalizat. Scapă cu un atac-bluf la plasă, spre forehandul lui Juan Martin pe prima minge de break a înaltului său adversar, însă argentinianul ratează ținta. Presiunea tribunei, care îl enervează cu încurajările constante pentru Del Potro, dereglează forehandul sârbului: acesta ratează o dată, apoi, deși depășește timpul alocat pentru serviciu, nu se concentrează suficient și trimite dreapta către nicăieri. Del Potro a recuperat break-ul și a egalat pe tabelă.

155 km/h a măsurat unul dintre forehandurile winner trimise de Del Potro în acest game.


00:26 BREAK: Del Potro spectaculos, Djokovic eficient. La fix o oră de la startul partidei, Juan Martin del Potro smulge urale cu o execuție printre picioare. Tweenerul său, răspuns la un lob pe cinste, este pe cât de spectaculos, pe atât de lipsit de șanse în fața unui Djokovic aflat la fileu, în așteptare. Sârbul apasă pe lovitura de smash și zâmbește. Două forehand-uri prea tari ale lui Del Potro îi pun break-ul în cont omului care pare că ar învinge chiar și peretele în ac este momente.


00:16 Juan Martin del Potro are nevoie de cele mai bune și mai curajoase lovituri de forehand pentru a salva primul game al setului doi și a întrerupe seria câștigătoare a lui Novak Djokovic. A salvat 2 mingi de break, însă Djokovic are în continuare volanul în mână, reușind 4 lovituri câștigătoare în acest game.


00:06 SET, Novak Djokovic, 6-3. Del Potro a ținut pasul cu Djokovic la lovituri câștigătoare (6-6), dar nu și la greșeli (11-9). Dublul câștigător de la New York a prins constanță de pe linia de fund a terenului și este, pur și simplu, de nejucat.


00:00 BREAK! Primul break în partidă îi aparține lui Novak Djokovic, după 38 de minute în care serviciul lui Del Potro funcționase perfect. Sârbul a câștigat cinci puncte la rând, recuperând de la 40-0. Punctul decisiv l-a obținut pe un duel în forță de rever: argentinianul s-a mutat de 2 ori cu dreapta, dar nu a putut închide, apare a patra greșeală la rând pe forehand, iar sârbul servește pentru manșa inaugurală.


23:53 Djokovic „pensionează” primul set de mingi cu un prim hold al său la zero în partidă, avansând la fileu cu multă siguranță. 10 atacuri la plasă, deja, în meci: 3 din 3 reușite pentru Del Potro, 5 din 7 de Djokovic.

Armata celor 13 Tandil-iți ne este prezentată de BBC. Sunt oameni care i-au fost alături lui DelPo în cele mai grele clipe, iar acum fac o atmosferă SEN-ZA-ȚIO-NA-LĂ‚!


23:45 Cinci game-uri în 23 de minute, avantaj pentru Djokovic care a servit primul. Este egalitate perfectă la Winners și Unforced Errors (4-4) între cei doi jucători, într-un meci început la super-intensitate. Del Potro are mult mai mult sprijin în tribună, tifossii argentinieni fiind pătimași și implicând și neutrii. Argentinianul a cedat un singur punct pe serviciu, însă asta și pentru că nu a jucat decât o dată cu mingea a doua.


23:35 Ole! S-a dat drumul la directele de dreapta! Del Potro a început cu o tură excelentă pe serviciu, adjudecată la zero. Apoi pune presiune pe Djokovic, care este pus în premieră în dificultate, fiind nevoit să revină de la 0-30. Un schimb de mingi important se poartă pe diagonală de rever, la 15-30. Del Potro apelează repetat la slice și, după 19 lovituri, taie prea mult un astfel de backhand, scăpând șansa de a se desprinde la 15-40. O dreaptă uriașă țâșnește din racheta lui Del Potro, ducându-l pe Djokovic la egalitate. Sârbul însă arată cât de mult iubește adversitatea și momentele mari, răspunde la finele unui nou schimb intens, de 17 lovituri, cu un forehand pe măsură pe care îl sărbătorește ca pe un set câștigat (deși este doar al treilea game al partidei!) și apoi, cu un serviciu apăsat, încheie conturile, răsuflând ușurat că a scăpat fără mingi de break.


23:22 Djokovic deschide finala cu serviciul. Concluzia primului game: spectatorii vor avea un rol important în finală. Au intervenit înaintea fiecărui serviciu al sârbului. Britanica Alison Hughes, doar a doua femeie trimisă în scaun la o finală masculină de US Open, face apeluri disperate către spectactori. Dar sârbul bate mingea și apără fără probleme lansarea.


23: 12 Gândurile finaliștilor:

Del Potro: Joc împotriva unui prieten. Este o provocare. Voi încerca să mă bucur de atmosferă și să joc cel mai bun tenis al meu. Novak a jucat atât de bine în acest turneu, dar și în ultimul timp.

Djokovic: Este unul dintre cele mai importante meciuri ale anului. Va fi interesant, publicul știu că se va implica, este o plăcere să mă aflu aici.


23:10 New York, New York, New York, finalul e ACUM! Finala masculină dintre Juan Martin del Potro și Novak Djokovic se joacă, la fel ca și cea feminină, cu acoperișul tras.


Tenisul are parte de un episod 19 al rivalității dintre sârbul Novak Djokovic și argentinianul Juan Martin del Potro, scorul întâlnirilor directe fiind 14-4.

După ce în 2009 lua tenisul pe sus, învingându-i în meciuri consecutive pe Nadal și Federer pentru a câștiga primul său titlu de Mare Șlem al carierei, Juan Martin del Potro revine, nouă ani mai târziu și cu patru operații la încheieturile mâinilor în bagaj, pentru o nouă duminică magică și intensă pe cea mai mare arenă de tenis a lumii.

Argentinianul, aflat cu trei poziții mai sus în clasament decât Djokovic, fiind singurul jucător în activitate neînvins în finale de Grand Slam, se consideră totuși outsider în acest meci de titlu. Del Potro însă știe să învingă super-jucători în meciuri mari. L-a zdrobit cu lovituri brutale de forehand pe Nadal, reverul pe care l-a reînvățat de la zero este acum calibrat și și-a demonstrat fiabilitatea. Învingător în fața lui Djokovic la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016, ajuns în finală cu rezerve de energie, având în vedere faptul că nu a cedat decât un set la New York, Del Potro este mai mult decât un Challenger, după cum chiar Djokovic anunța înaintea finalei.

Novak Djokovic revine după propria luptă. A trecut și el printr-o operație – mai rapid și mai simplu decât Del Potro, care rămâne campionul absolut al vizitelor la chirurgi. Sârbul a întors la 180 soarta sezonului, de la startul pe iarbă, fiind acum la un meci distanță de egalarea fostului record de victorii în Grand Slam-uri, de 14 titluri, deținut de Pete Sampras. Ascendentă a fost și traiectoria lui Djokovic în turneul de la US Open, început cu frâna de mână trasă și chinuri fizice uriașe, din cauza temperaturilor ridicate, dar netezit și adus la linia de bază, a victoriilor în minimum de seturi cu determinare.

Aflat la startul unei finale de Grand Slam pentru a 23-a oară în carieră, Djokovic, deja calificat matematic la Turneul Campionilor, vizează un al treilea succes la US Open. Rămâne de văzut dacă numărul 13, pus și în dreptul victoriilor consecutive adunate în Grand Slam-uri începând cu startul Wimbledonului, și în dreptul Grand Slam-urilor aflate în palmaresul său, îi va purta noroc.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…