N-a fost Kvitova, dar au fost emoții. Sorana Cîrstea și-a făcut „norma” stagională de trei seturi la debutul de la Roland Garros 2019 și va prinde o nouă luptă la Paris. Cronica partidei din turul întâi: a pus-o pe Juvan în juvac

N-a fost Kvitova, dar au fost emoții. Sorana Cîrstea și-a făcut
  • Publicat:
  • Actualizat:

Corespondență din Paris

Sorana Cîrstea a trecut cu bine linia de finiș într-o zi ciudată, ciudată de tot pentru ea. Ar fi trebuit să joace cu Petra Kvitova, pe Lenglen. Petra s-a retras, dar au fost emoții mari în fața unei adolescente care, timp de un set și jumătate, a inventat din nimic niște lovituri tari de tot, stil iureș-talmeș-balmeș Ostapenko. Dintr-un alt punct de vedere însă, acest joc fluctuant al Soranei a fost totuși unul caracteristic pentru sezonul său 2019, unul în care Cîrstea înregistrează acum 16 meciuri cu decisiv și doar cinci încheiate în minimum de seturi.

Luni, Cîrstea, prima româncă intrată în competiție, s-a impus cu 5-7, 6-4, 7-5 în fața slovenei Kaia Juvan și va juca mai departe cu învingătoarea partidei dintre Vera Zvonareva (34 ani, 78 WTA) și Aliona Bolsova Zadoinov n(21 ani, 137 WTA, venită din calificări).

Nuca în perete

Pe Suzanne Lenglen, în primul meci, Bertens, una dintre marile favorite ale acestei ediții, a încheiat cu rever câștigător în lung de linie un meci început sub plapumă de nori, dar poleit în ultimele minute de un soare arzător. Văzută din tribuna presei a Lenglen-ului, dreapta încheiată cu lasou abreviat deasupra capului, dar și frumoasa alunecare înapoia liniei de fund a terenului au confirmat ceea ce era deja evident înainte de startul turneului: olandeza este o forță pe zgură.

La momentul în care crainicul arenei a anunțat numele lucky-loser-ului Kaja Juvan și pe cel al Soranei Sir-ste-ee-a pentru meciul următor, spectatorii din tribună erau la fel de dispersați în tribună precum dinții unei greble știrbe. Sorana s-a trezit, de dimineață, cu o situație bizară. Având pregătite toate datele pentru un meci cu a șasea favorită. Petra Kvitova, de la sparring partner francez stângaci, la tactică de joc și mindset, s-a văzut, brusc, favorită a unui meci cu o sportivă care își pregătea, în acest timp, bagajele, după înfrângerea în ultimul tur al calificărilor.

Cu un aer clar de meci scăpat prin gaura sitei în arena greilor, după retragerea Kvitovei, Cîrstea și Juvan au schimbat break-uri în start de meci. Loviturile tari ale adolescentei din Slovenia au pus-o în dificultate pe Sorana, la fel și serviciul. Kaja a fructificat abia a patra minge de break, după ce românca rezistase în primele trei instanțe, cu servicii bine plasate și o scurtă bine gândită tactic, în fața unei rivale dispărute înapoia liniei de fund a terenului. O dublă greșeală – a doua a game-ului, la breakpoint, fileul scoțând în afara terenului serviciul țintit spre teu de Sorana, a dus-o în avantaj pe slovenă. Erorile s-au întors însă iute în contul româncei, Juvan neavând forța de a se desprinde.

Fără ritm, cu puncte scurte, fără implicare din tribună și doar cu un zumzet neîntrerupt din zona micului grup al ziariștilor români, mai preocupați de evenimentele arzătoare de acasă ori de poante, decât de jocul Soranei, setul întâi a avansat spre prelungiri, punctat cu câte un atac la plasă de Sorana, un lung de linie mai fâșneț, dar mai ales cu multe păcănituri ale fileului lovit de minge.

Punctele forte ale slovenei s-au evidențiat ușor: are o dreaptă excelentă, capabilă de accelerări letale. Tactica Soranei de a lua la țintă reverul advers nu a funcționat însă la 5-5:  după un prim punct cedat pe duel de rever, Juvan a trimis ca din tun o diagonală de dreapta când a avut prima șansă de a schimba cu lovitura favorită, s-a apărat apoi cu disperare, reușind să îi fure Soranei un punct dominat clar de româncă, dar întors cu lift extrem de campioana din 2016 de la Orange Bowl. A fost punctul care a trezit tribuna, pentru o clipă. Și care a decis, poate, setul întâi. Cu tupeu și șansă, un forehand lovit neortodox într-un unghi scurt, moale, slovena și-a apropiat break-ul. Consecința: Sorana nu a mai găsit intensitatea potrivită la atacul la plasă și i-a permis adversarei să finalize prompt după schimbul de terenuri, cu un serviciu suficient de performant.

Răcnetul tăcut al Soranei

Deși a plecat la vestiare, imitând o tactică destul de clară în tenis, Sorana a uitat încrederea la intrarea pe teren. Asta s-a văzut în primul game, în care, la fel ca și în primul set, s-a aflat la lansare. Un pic pasivă, Cîrstea a oferit din nou mingi consecutive de break. Tinerețea și aplombul au însă și ele dezavantajele lor. Juvan a vrut o scurtă pretențioasă, apoi un lung de linie la limită, iar mingea s-a oprit în banda fileului, oferindu-i șansa Soranei de a scăpa din clinci. A fost doar o amânare: Juvan a pus break pe tabelă într-un nou game în care a reușit să surprindă cu lovituri wow!, scoase ca din bagheta magică. Cîrstea nu a avut vreo șansă la scurta slovenei, devenită o armă de bază în meci, iar o nouă dublă greșeală, a treia a meciului, a dus-o în avantaj, 7-5, 2-1 plus serviciul, pe Kaja.

Ar fi avut Sorana nevoie de încurajările fanilor români? Cu siguranță. Împrăștiați prin complex, rămași pe la antrenamentele altor staruri sau neavând bilete pentru Lenglen, steagurile, încurajările și aplauzele au lipsit. Jucat pe un mic teren exterior, acest meci din primul tur ar fi putut arăta altfel pentru sfertfinalista ediției 2009.

Chiar și așa, Sorana Cîrstea a găsit, în game-ul doi al setului secund, resurse. A atacat consecutiv, a fost atentă, alertă pe picioare, a pus presiune la 0-40 și a recuperat break-ul. Juvan a arătat însă maturitate peste cei 18 ani ai săi, încărcând imediat dreapta, activând-o pentru a pliciui spre terenul advers. Când Sorana a reușit să revină de la 15-40 în game-ul următor pe serviciu și a început să strângă pumnul, Kaja Juvan a amenințat cu o nouă dreaptă. A fost rândul Soranei să se agațe cu gheare de scorpie de game, să strângă din dinți. I-a ieșit, preluând conducerea după al treilea game câștigat consecutiv, la 5-4. Românca a părut că urlă în interior. S-a făcut auzită altfel: câte un passing de excepție în ambele capete ale game-ului în care Juvan a servit. Break-ul i-a adus setul și prezența într-un decisv, început de slovenă cu pauză medicală și, deci, cu o întârziere de aproape 10 minute.

Echilibrul manșei secunde, în cifrele statisticii, a însemnat 32 la 27 puncte câștigate pentru Sorana, 12-11 la winners, 7-7 la greșeli neforțate.

Decisiv-carusel

Bandajul de pe coapsa Kajei a atârnat parcă o tonă. Sorana a continuat să taxeze bine blufurile slovenei de la fileu. Cu o tactică scoasă din manualul surorilor Williams, care ocolesc fileul după primul game al fiecărui set, evitând orice contact cu adversara, românca, devenită stăpână pe linia de fund a terenului, a lăsat impresia că poate trimite înapoi cam orice minge trimisă în această fază.

La 3-1 și 4-2, lucrurile arătau bine pentru Sorana.

A urmat secvența în care 27 mai a părut, pur și simplu, una dintre acele zile, în care lucrurile refuză să se lege. Cîrstea, în rochița sa albastră asortată până și cu recipientul pentru băutura energizantă, a început să împrăștie puncte, să rateze cu mult ținta, consecutiv.

La două ore de la startul meciului, scorul arăta din nou anormal, după ce din loja Simonei a început să se audă din ce în ce mai tare: „hai, du-te tu după ea, nu o lăsa pe ea”. Procentajul de reușită în spatele primului serviciu s-a prăbușit spre 48%, iar Kaja Juvan a trecut în față, 4-2. Tribuna a trecut cu arme și bagaje în tabăra tinerei Juvan, care a ridicat mâinile a dezolare, după dubla greșeală care a re-re-redistribuit cărțile în pachet, în game-ul de la 5-4, în care a servit pentru victorie.

în timp ce de pe Chatrier răzbăteau ovațiile pentru Rafa Nadal, jucătorul parcă mereu maratonist și cu meciuri lungi chiar și când tabela reține câte unul sau două game-uri în dreptul adversarilor, în drumul său spre un 2-0 și break mai rapid decât duelul de pe Lenglen, Sorana Cîrstea intrase pe modul totul sau nimic, moarte subită și ce alte nume dramatice mai găsiți prin dicționar. După 55 de minute de foc în decisiv, românca a ieșit învingătoare. Cum? Aruncând totul în luptă: dropshot de pe linia de fund a terenului, passinguri tăioase, scurte și para-scurte. Tactica s-a pierdut. A mai contat, doar, că Juvan a ajuns la linia de finiș cu 40 de greșeli neforțate, 40 de winners, iar Sorana s-a impus, chiar dacă a lovit câștigător de 29 de ori și a avut o greșeală în plus.

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele