Mulţumim, Simona, supra-omule! Mulţumim, Monica, mulţumim şi Rouen! Concluzia unei zile a emoţiilor cu final pe dos: România s-a oprit la două game-uri de o finală istorică, adusă cu picioarele pe pământ de realitatea care curmă visul

21 apr 2019 12395 afişări Tenis
Mulţumim, Simona, supra-omule! Mulţumim, Monica, mulţumim şi Rouen! Concluzia unei zile a emoţiilor cu final pe dos: România s-a oprit la două game-uri de o finală istorică, adusă cu picioarele pe pământ de realitatea care curmă visul Foto: Sorin Pană / Mediafax Foto

România nu merge acasă la Darren Cahill. Franţa va juca, în Australia, finala Fed Cup, în weekend-ul 20-21 noiembrie. Doare. Dar România a pulsat, duminică, nouă ore, pe ritmul de la Rouen. Totul s-a decis la dublu, la 4-4 în setul decisiv al meciului decisiv de dublu. Dar un lucru rămâne: Simona Halep şi Monica Niculescu au jucat cu inima. Şi au dat totul, şi dincolo de el.

La tenisul de dublu, Garcia şi Mladenovic (aşa, neinspirată, imprecisă, defazată timp de un set şi jumătate) au fost mai bune. Au folosit mai bine scheme, s-au schimbat şi răschimbat pe teren, au servit mai bine şi înnebunitor de bine în seturile doi şi trei, la pachet. Însă jocul de duminică a arătat că, în faţa unei tribune galbene cu inimă mare, nu te poţi pune cu momentele de magie ale Monicăi Niculescu. Aşa a venit break-ul decisiv pe serviciul lui Mladenovic în primul set. Apoi, francezii au aflat că lob după lob, ai dureri mari de cap mai ceva decât când iei shot după shot.

Monica Niculescu şi Simona Halep au luptat cu toată inima pe teren.

Simona a făcut-o şi în prima rundă a zilei, cu Garcia. Asta dacă ne permitam să numim aşa un meci fabulos de două ore şi 57 de minute, pus de Darren Cahill în seria celor mai bune partide ale anului.

Ne-a lipsit ceva în meciurile rezervate rachetei a doua? Da. Ne-a lipsit mai mult, chiar dacă Florin Segărceanu a ajuns să le arunce în luptă pe ambele pretendente, Mihaela Buzărnescu şi Irina Begu.

Meciul de dublu a avut însă inimă cât pentru toate cele cinci şi ceva în plus. Pe vrute, pe nevrute, Simona Halep s-a băgat din nou la joc, deşi a încasat o căzătură zdravănă în tiebreak-ul primului set, la 6-6, iar după superba victorie cu Garcia, s-a resimţit. Şoldul o durea. A spus-o răspicat la conferinţa de presă. A venit accidentarea Irinei cu un game înaintea finalului partidei cu Parmentier şi a fost timpul ca Simona să spună - şi ce?

În setul doi, la 1-5, Halep şi Niculescu nu şi-au mutat gândul spre decisiv, permiţându-şi o clipă de respiro pe care, probabil, într-un meci WTA, şi l-ar fi îngăduit. Nu a fost suficient. Dar, ce poate fi mai frumos decât declaraţia de dragoste a lui Ben Rothenberg, reputat jurnalist New York Times? Ar alege-o oricând pe Monica Niculescu într-un meci WTA pe viaţă şi pe moarte. Pentru că aş prefera să mor zâmbind, venea explicaţia, rapid.

Cât despre decisiv... ce ar mai fi de spus? Simona a arătat de parcă ar fi fost pe jumătate zeu, muncind enorm de pe linia de fund, punând osul la treabă şi în faţă, şi în stânga, şi în dreapta. Ai fi putut să juri că ar fi fost capabilă, pentru România, să ţină acele dialoguri în diagonală trei zile şi trei nopţi, mai ceva ca Făt-Frumos în basme. Ai fi jurat că nu poate greşi. Deşi a mai făcut-o. Omeneşte.

A încurajat-o pe Monica înaintea delicatului moment al returului. S-a şi certat. A pus şi mâna pe coapsă. Monica a ţopăit un ciudat dans al piticului după o greşeală. A trăit şapte vieţi într-una şi le-a scos peri albi franţuzoaicelor. Şi abia retrasului Julien Benneteau.

Dar, realitatea a zdrobit visul la 4-4 în decisiv. Sub forma mâinii răpuse de efort a Simonei, care a trimis dublă greşeală la minge de break. Simona Halep nu a reuşit să replice rezultatul făcut de Ashleigh Barty, dimineaţă, în fruntea naţionalei Australiei. Duminică, a câştigat echipa care a putut puncta, per total, cu trei nume.

Astfel, România a ratat o prezenţă istorică în finala Fed Cup. Rămân, după 46 de ani, emoţiile unei a doua semifinale în competiţia pe naţiuni din tenisul feminin. Şi Irina Begu i-a mulţumit Simonei pentru dăruire, cu lacrimi în ochi, la conferinţa de presă. Şi fanii româi i-au mulţumit la unison.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.