LIVE BLOG | Simona Halep s-a calificat în optimi la Cincinnati. Revenire importantă într-un meci dur cu Ekaterina Alexandrova

Miercuri, 20:31 10225 afişări Tenis
LIVE BLOG | Simona Halep s-a calificat în optimi la Cincinnati. Revenire importantă într-un meci dur cu Ekaterina Alexandrova Simona Halep o înfruntă pe Ekaterina Alexandrova în turul doi la Cincinnati.
  • Simona Halep - Ekaterina Alexandrova, 3-6, 7-5, 6-4, în turul doi la Cincinnati.
  • Simona Halep a acces, miercuri, în optimile turneului Premier 5 de la Cincinnati, după un meci de luptă în faţa rusoacei Ekaterina Alexandrova, de două ore şi două minute. Românca îşi continuă parcursul în US Open Series şi îşi aşteaptă adversara din partida Madison Keys (cap de serie 16) - Daria Kasatkina.

Simona Halep a deschis parcursul de la Cincinnati 2019 cu un meci la fel de complicat precum cel de la Rogers Cup, în faţa americancei Jennifer Brady. Cu o grijă în plus la startul partidei cu numărul 50 în sezon, reprezentată de accidentarea la tendonul ahilean, românca a început ezitant partida, în defensivă, retrasă, dar şi împinsă înapoia liniei de fund a terenului de o adversară cu temele bine făcute. Alexandrova a mizat pe o lipsă de mobilitate a româncei, pe o acoperire mai greoaie şi temătoare a terenului şi nu a ezitat să atace fiecare oportunitate ivită. Iar Simona Halep a arătat, de câteva ori în prima parte a meciului, că nu este la sută la sută din punct de vedere al tonusului, validând, astfel, tactica rusoaicei. Până la final de partidă, Ekaterina Alexandrova a câştigat, cumulat, o minge în plus faţă de Simona Halep (95-94) şi a strâns aproape de patru ori mai multe lovituri câştigătoare decât eleva lui Daniel Dobre (35-9).

Cu un serviciu care i-a livrat la comandă puncte directe în cele mai importante momente (Simona nu şi-a putut controla frustrarea, fiind avertizată de arbitru pentru că a dat cu racheta de pământ, în momentul în care rusoaica a servit câştigător de patru ori la rând, la 0-40 în game-ul cu numărul patru al meciului), Alexandrova şi-a construit un avantaj clar, fiind sportiva dominantă a primului set, închis cu 6-3, cu două break-uri. Alexandrova a fost jucătoarea mai agresivă şi mai inspirată - per total, mai bună - şi în start de set doi, desprinzându-se la 2-0, punctând pe toate planurile cu o serie dură de opt game-uri disputate în care nu i-a cedat româncei decât unul.

Simona Halep s-a alimentat însă din rezervorul de voinţă pentru a echilibra, a trimite mai multe mingi înapoi, prelungind partida până în momentul în care, cu imaginea clară a unei potenţiale victorii în faţa unei rivale de calibru din Top 5-ul la zi al WTA, Alexandrova a început să se clatine sub presiune, vulnerabil fiind mai ales reverul său. La 5-5 în setul secund, întreg efortul, mingile urmărite în ciuda unei reţineri destul de evidente în fazele incipiente ale partidei, i-au fost răsplătite Simonei, eleva lui Daniel Dobre obţinând break-ul şi încheind apoi fără emoţii, cu hold la zero.

Nici decisivul nu a cruţat-o pe Halep. Echilibrul a guvernat primele patru game-uri, apoi a urmat desprinderea sa şi contra Alexandrovei, care părea că ia meciul de la punctul în care pornise la minutul zero. Game-ul al optulea al setului trei a fost însă piatra de încercare a Alexandrovei: a luat avantaj, însă s-a încurcat din nou cu reverul, iar de acolo Halep a evadat pe tabelă, cu 11 puncte câştigate la rând, break-ul revenindu-i pe tavă, după două duble greşeli consecutive plecate din racheta celei ce părea că are toate răspunsurile necesare în arma sa numărul unu. Simona Halep a trecut, astfel, în optimi, cu genul de meci în care lupta a fost mai importantă decât forma propriu-zisă, jocul ei fiind departe de maxim.

► GAME, SET, MECI Simona Halep, 3-6, 7-5, 6-4. Simona îşi face game-ul uşor, câştigând din serviciu primele două puncte. La 40-0, a vrut să închidă spectaculos meciul, cu scurtă, însă a ratat şi şi-a amânat cu un punct triumful şi calificarea în optimi.

► BREAK Halep! Românca va servi pentru victorie! Simona câştigă un prim punct la retur, purtat în diagonală pe rever. Chiar dacă loviturile ei cu dreapta sunt puţin scurte, Alexandrova greşeşte în schimbul doi un nou rever, apoi oferă trei mingi de break consecutive cu dublă greşeală. Ekaterina ratează alte două servicii, iar Simona ia din nou break avantaj în decisiv, urmând la serviciu pentru calificarea în optimi la 5-4.

► Vulnerabilă pe serviciu doi şi rămasă în urmă pe tabelă, 0-30, Halep găseşte un serviciu la teu foarte bun, rusoaica ratează cu reverul, iar Simona avansează de acolo lin spre 4-4.

► Alexandrova revine la conducerea decisvului, cu un game bliţ, adjudecat la zero pe lansare, pentru 4-3.

► REBREAK Alexandrova, 3-3. După un punct secund în care a suferit, fiind nevoită să se apere înapoia liniei de fund a terenului, Simona încearcă să îşi alerge adversara, însă Alexandrova găseşte o execuţie dintr-o poziţie complicată, mingea sa aterizând exact pe tuşă, imparabil, pentru 15-30. Alexandrova joacă bine pentru a-şi oferi o primă minge de rebreak, însă reverul o trădează în punctul următor pe a 43-a jucătoare a lumii. Mai departe, Simona apelează la mingi liftate pentru a se apăra, dar ratează şi ea cu reverul în lung de linie, oferind o a doua minge de break - pe care o apără însă uşor, din serviciu. Alexandrova îşi procură al treilea breakpoint lovind din nou pe tuşă cu dreapta şi finalizând fără emoţii cu terenul liber. De această dată, Halep domină raliul, însă alege greşit să finalizeze în diagonală, cu dreaptă inversă după un răspuns înalt şi scurt al rusoaicei, punându-i mingea în rachetă Ekaterinei pentru o finalizare în terenul complet descoperit.

► BREAK Halep! Românca preia conducerea în decisiv, 3-2. Când ai spune că Alexandrova cedează (cum ar fi după dublă greşeală, pentru 30-30), vine un super-raliu, în care rusoaica are multă luciditate (punctul de 40-30, în care Simona este alergată şi trecută cu contre-pied). Însă, game-ul se termină cu bine pentru româncă - mai exact cu break oferit de Alexandrova pe o nouă dublă greşeală, după o lansare forţată la teu.

► Hold la 30 pentru Ekaterina Alexandrova. Simona se ceartă din nou, după un raliu în care a alergat mult, fără să reuşească să îşi adjudece punctul, din cauza finalizării pe rever. 1-2 în decisiv.

► Două mingi de break apărate de Halep. Simona pare din nou cu resursele de energie la cote îngrijorătoare. Pierde cel mai lung schimb de mingi, greşeşte şi se vede în situaţia de a se apăra la 15-40. Alexandrova continuă să lovească tare, agresiv, prinzând consecutiv liniile, însă ajunge să greşească de două ori şi Simona scapă de emoţii, ajungând la 4 puncte câştigate consecutiv şi la 1-1 pe tabelă în decisiv.

► Alexandrova a luat o pauză de vestiare, iar reluarea meciului întârzie. Serviciul îi este, din nou, impunător, deschizând manşa a treia cu hold la zero.

► AVEM DECISIV! SET Halep, 7-5. Simona are ochi bun şi îşi cere, la reluare video, primul punct, după un atac la limită al rusoaicei. Hawk Eye confirmă că mingea a căzut lângă linie, iar un alt lucru devine tot mai evident: Alexandrova greşeşte acum mult, mingi de atac şi mingi din poziţii clare de atac - din preajma fileului (punctul de 40-0 pentru Halep), iar mingea în plus jucată de Halep este răsplătită. Eleva lui Daniel Dobre închide manşa cu hold la zero, iar după o oră şi 20 de minute în care Simona a jucat la capacitate redusă, dar a găsit portiţa de scăpare în cele din urmă, prin luptă, se merge în decisiv.

Alexandrova rămâne jucătoarea mai agresivă, cu 11-4 raportul loviturilor câştigătoare comparativ cu Simona, însă în acest set, mai ales în final, greşelile neforţate au curs... râu (20, faţă de 9 ale româncei).

► BREAK Halep! Simona arată că ştie să joace momentele decisive, urcă nivelul, îşi domină mental adversara şi, având un pic de agresivitate în plus, obţine un break important, care o trece în faţă la 6-5, cu posibilitatea de a servi pentru setul decisiv.

► Game-ul supravieţuirii, trecut cu brio! Simona ia primul punct, după un schimb prelungit, încheiat cu rever în fileu de Ekaterina. Românca scapă, similar, şi în schimbul al doilea de mingi, emoţiile rusoaicei care până acum nu are victorie în faţa unei adversare din Top 5 fiind evidente. Halep face şi ea un cadou, însă Alexandrova mai greşeşte o dată cu reverul, iar ultimul game este jucat cu acceleraţia la podea de Halep, care finalizează din apropierea plasei.

► Simona vede bine un prim serviciu out al Alexandrovei, cere reluare şi primeşte şansa de a juca pe serviciul doi. Asta însă nu o ajută prea mult, Alexandrova executând-o după un retur modest cu forehand brutal. Vin alte bombe servite de Alexandrova, la fel de eficientă la teu şi în exterior. Simona va servi cu spatele la perete, la 4-5 în setul secund.

► Halep egalează scorul la 4 în setul doi, iar tribuna îi strigă numele: Si-mo-na! Si-mo-na! Românca îşi ia revanşa încheind şi ea tura pe lansare cu un as.

► Două mingi de break ratate de Halep şi un avertisment primit din partea arbitrului. Simona se ceartă, după ce, la 0-30 la retur, ratează un rever cu două mâini pe care intenţiona să îl trimită în terenul lăsat liber de rusoaică. O dublă greşeală, chiar la intrarea în a doua oră de joc, îi aduce două mingi de break consecutive româncei, însă, la fel cum se întâmplase şi în primul set, Alexandrova vine cu două servicii imparabile pentru a stabili egalitatea. Simona îşi pierde cumpătul după un al treilea serviciu excelent al rusoaicei, dă cu racheta de pământ şi se alege cu un avertisment din partea arbitrului, pentru "abuz asupra mingii". Un al patrulea serviciu apăsat al rusoaicei este returnat la limită de Simona, însă o lasă în control total pe Ekaterina, care închide cu a treia lovitură, zădărnicind eforturile defensiva ale româncei.

► Un nou game greu pe lansarea Simonei. Alexandrova are în rachetă mingea de 40-15, ratează însă atacul, trimiţând prea larg, iar Simona creşte nivelul decibelilor şi, odată cu el, şi eficienţa loviturii. 3-3.

► Alexandrova îşi recapătă ritmul devastator la serviciu, punând punct la 15 pe lansare, pentru 3-2 în setul doi.

► Minge de break salvată de Halep. Alexandrova are un plus la forţă şi viteză. Loveşte consecutiv în lung de linie, decisiv, reuşind să închidă punctul atât din două lovituri, cât şi după un efort mult mai susţinut. Halep este, în continuare, mai departe de linia de fund a terenului decât adversara sa, însă apără nouă o minge de break cu eforturi mari şi o scurtă bine executată. Românca duce mâna la picior, vizibil extenuată, însă produce un nou raliu de excepţie, în care s-a jucat la totul sau nimic, cu unghiuri frumoase. Un punct scurt îi aduce Simonei liniştea şi egalarea la 2 în setul secund.

► REBREAK Halep: Simona răspunde, profitând de un procentaj prăbuşit al frecvenţei serviciului întâi al adversarei sale. Este un semn încurajator din partea elevei lui Daniel Dobre.

► BREAK Alexandrova: rusoaica îşi adjudecă al şaptelea game din ultimele opt disputate în faţa Simonei, începând cu scorul de 1-2.

► Alexandrova serveşte foarte bine şi în start de set doi, ajungând la 6 aşi. Simona nu reuşeşte, pentru moment, să citească şi să combată lansarea rusoaicei.

► SET Alexandrova, 6-3. Rusoaica impresionează din nou, jucând excelent la retur: trimite în lung de linie, decisiv, serva spre exterior a Simonei, oferă şi o porţie de excelenţă în defensivă, câştigă din nou pe cartea contre-pied-ului, iar Simona cedează manşa după o nouă lovitură eşuată în fileu.

Ekaterina a luat pe cont propiu 28 de puncte (14 lovituri câştigătoare / 14 greşeli neforţate), în timp ce Simona are un bilanţ de 3-10 în statistică. Capitolele costisitoare din statistică: 0 din 4 mingi de break convertite şi 1 din 4 puncte câştigate în spatele serviciului doi.

► La 31 de minute de la startul partidei, Ekaterina Alexandrova, la 5-3, se apropie la un game de victoria în primul set. A închis cu serviciu imparabil tura pe lansare, Simona având nevoie, în continuare, de un plus de agresivitate.

► Tactica Simonei, de a ataca în lung de linie cu reverul, nu o surprinde pe Alexandrova, care merge din timp la intercepţie şi răspunde letal spre dreapta româncei. Simona se vede din nou în situaţia de a apăra minge de break. O face cu trei servicii bune şi rămâne la un singur break în urma rusoaicei.

11-3 este raportul loviturilor câştigătoare, în favoarea rusoaicei.

Alexandrova confirmă break-ul, bazându-se pe un serviciu eficient şi pe prima, şi pe a doua minge. Simona dă din nou câteva semne că nu este sută la sută fizic - lucru destul de clar în ultimul punct, în care a încercat să execute o scurtă, dar nu a trimis mingea peste fileu.

► BREAK Alexandrova, 3-2. Rusoaica stabilită la Praga răspunde punând şi ea presiune pe serviciul româncei, după un game lung pe lansare, de peste cinci minute. Face 0-40, mizând pe joc spre tuşele laterale, apoi schimbând şi construind pe centru, avansând metru cu metru, până la o finalizare cu o scurtă eficientă, la care Simona nu demarează ca de obicei. Ekaterina fructifică prima minge de break avută în acest game, jucând tactic inspirat.

► Halep stă bine pe teren şi loveşte eficient cu reverul, construindu-şi un avantaj important la retur. Ea ajunge la triplu break-point cu un excelent retur în diagonală, însă Alexandrova serveşte de trei ori imparabil, propulsându-se astfel la egalitate. Simona are şansa unei noi mingi de break şi, deşi de această dată intră în schimb de pe linia de fund a terenului, este ea care cedează, greşind diagonala. Rusoaica fructifică a patra minge de game avută, câştigând game-ul de 2-2.

► Două mingi de break salvate de Simona Halep. Tactica agresivă a Alexandrovei se vede şi în al doilea său game de retur. Câştigă primele două puncte, atacând de la retur şi folosind bine unghiurile, având chiar şi luciditatea de a o surprinde în contre-pied pe a patra jucătoare a lumii. Două erori ale rusoaicei o ajută pe Simona să egaleze la 30, însă Alexandrova îşi procură minge de break, cu un retur aspru. Simona apără mingea de break luând la ţintă reverul advers, însă oferă o nouă oportunitate, la finele unui schimb prelungit, forţând atacul cu dreapta. Rusoaica reuşeşte să o pună pe Simona în poziţie defensivă destul de uşor, însă nu poate închidele punctele, iar Simona revine şi închide game-ul, învingătoare, pentru 2-1.

► Alexandrova egalează scorul la 1, alegând o tactică agresivă: atac la fileu imediat după serviciu. Rusoaica ştie, clar, că Simona a avut probleme cu glezna şi vrea să speculeze jucând în exterior, sperând că deplasarea Simonei nu va fi la sută la sută.

► Simona Halep deschide partida la serviciu. Brazilianul Fabio Souza este centralul meciului, într-o zi cu cer înnorat la Cincinnati, dar cu şanse scăzute de ploaie. Umiditatea este foarte ridicată, fapt care creează un disconfort, chiar dacă termometrele oficiale anunţă temperaturi de doar 23 de grade Celsius. Românca începe excelent, cu tură pe lansare fără punct cedat, punând de trei ori primul serviciu în teren. Halep loveşte bine şi în lung de linie, iar Alexandrova nu apucă să arate vreo lovitură interesantă.

18:00 Tendonul rezistă? Aceasta este prima întrebare care se iveşte în cazul Simonei Halep. Adversara sa a defilat în primul meci de la Cincinnati, însuşindu-şi victoria în minimum de seturi, la 4 şi la 1, în faţa Carlei Suarez Navarro, fost număr 6 mondial, în mai puţin de o oră de joc.


Finalistă anul trecut la Cincinnati (finală pierdută la Kiki Bertens, turneul din Ohio fiind ultimul la care Halep a reuşit victorii în 2018, înainte ca accidentările să îi strice finalul de sezon), eleva lui Daniel Dobre are de gestionat acum accidentarea la gleznă suferită la Toronto, cu gândul nu doar la un parcurs consistent la acest turneu Premier 5, ci în special la următoarea oprire, US Open-ului, care va debuta pe 26 august. Recuperarea Simonei a fost surpervizată inclusiv de australianul Darren Cahill, prezent în Statele Unite şi ajuns la toate antrenamentele de până acum ale româncei.

Cine este Ekaterina Alexandrova, adversara din turul doi de la Cincinnati a Simonei Halep

Simona Halep se pregăteşte de un nou duel în premieră la debutul de la Cincinnati, împotriva Alexandrovei, o sportivă de 24 de ani, aflată la cea mai bună clasare WTA a carierei, pe poziţia 43. Reprezentantă a unei federaţii puternice, cu tradiţie bogată în tenis, Alexandrova, care a pus mâna pe rachetă la şase ani, a ales în ultimul timp să trăiască şi să se pregătească la Praga, alături de un antrenor ceh, Petr Kralert, beneficiind astfel şi de experienţa unui alt sistem de top al tenisului feminin, care scoate jucătoare de top şi campioane atât pentru simplu, cât şi pentru dublu (Kvitova, Pliskova, Siniakova, Safarova, Siniakova, Strycova, Vondrousova, Muchova, Bouzkova etc). Ekaterina Alexandrova a intrat recent în prima sută mondială, însă progresia înregistrată a fost rapidă şi constantă, reuşind victorii la Stosur, Mertens, Ostapenko, Bencic şi Shuai Zhang. Tot în acest an, Alexandrova a spart gheaţa în Grand Slam-uri, cu un tur trei la Roland Garros. Săptămâna trecută, la Rogers Cup Toronto, Alexandrova a adunat patru victorii, pornind din calificări şi împingând-o apoi în prelungiri în ambele seturi disputate pe Serena Williams.

Ekaterina Alexandrova are experienţă şi la dublu, acolo unde, chiar în acest an, cucerea singurul său trofeu WTA, la Budapesta, alături de experimanta Vera Zvonareva.

  • Câştigătoarea partidei Simona Halep - Ekaterina Alexandrova avansează în turul trei, la un duel în optimi cu învingătoarea meciului dintre favorita 16, Madison Keys (cu o victorie deja în faţa spaniolei Garbine Muguruza în turneu), şi Daria Kasatkina (victorie în primul tur în faţa Barborei Strycova - lucky loser).
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.