E bine, nu e Garbine! Simona Halep s-a calificat în a treia finală a carierei la Roland Garros, după 6-1, 6-4 cu Muguruza. Eleva lui Darren Cahill îşi păstrează şi primul loc WTA. Constănţeaca a fost susţinută, pe Chatrier, de Hagi şi Gică Popescu

7 iun 2018 38129 afişări Tenis
E bine, nu e Garbine! Simona Halep s-a calificat în a treia finală a carierei la Roland Garros, după 6-1, 6-4 cu Muguruza. Eleva lui Darren Cahill îşi păstrează şi primul loc WTA. Constănţeaca a fost susţinută, pe Chatrier, de Hagi şi Gică Popescu
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Halep - Muguruza 6-1, 6-4

Simona Halep s-a calificat în finala de la Roland Garros, pentru a treia oară în carieră, după ce a învins-o în penultimul act, scor 6-1, 6-4, pe Garbine Muguruza. În ultimul act, sâmbătă, eleva lui Darren Cahill va juca împotriva învingătoarei dintre Maddison Keys şi Sloane Stephens.

Cu atitudine şi soluţii pentru jocul agresiv al spaniolei, Halep a declanşat forcingul încă din primul act, dominat autoritar. Sub privirile lui Gică Hagi şi Gică Popescu, eleva lui Darren Cahill a mizat pe o deplasare formidabilă în teren, care a bulversat-o pe Muguruza. Fără a excela în runda inaugurală la principalul său capitol, serviciul, Garbine şi-a ridicat nivelul abia în actul secund.

17:40 Simona se impune ca o mare campioană, scor 6-4 în setul secund, şi rezolvă o misiune, care, la prima vedere, părea mult mai complicată.

17:36 Gameul 9 se joacă de aproape 10 minute. Halep şi Garbine se anulează reciproc, nr.3 mondial beneficiază de trei mingi de break, dar Simona gestionează cu luciditate schimburile intense de mingi. Ia deciziile optime în situaţiile critice, 5-4, şi se află la doar un game distanţă de calificarea în finală

17:23 Simona echilibrează setul, după ce face re-breakul. Chiar dacă Garbine a punctat pe parcursul actului secund datorită serviciului, spaniola nu-şi mai găseşte cadenţa şi Halep are răspuns pentru fiecare serie a adversarei sale.

17:10 Halep profită de propriul serviciu şi reduce din dieferenţă. Închide gameul cu o minge luată rapid, din urcare, îngropată în terenul adversarei. Fata în negru urmează la serviciu. Pe Philippe Chatrier e prezent şi Iron Mike Tyson, unul dintre cei mai talentaţi şi mai controversaţi exponenţi ai nobilei arte.

17:07 Apar fluctuaţii în jocul constănţencei, apar şi primele semne de nervozitate. Nu poate specula mingea de break de care beneficiază, loveşte cu tărie racheta de teren şi pierde gameul 4. Garbine declanşează ofensiva pentru câştigarea setului şi se desprinde pe "ceasul" din colţul terenului, 3-1.

17:00 Garbine Muguruza nu lasă garda jos şi schimbă tactica. Îşi construieşte punctele cu răbdare pentru a declanşa ofenisva şi alternează loviturile în lung de line, cu cele înşelătoare, perpendicular pe Simona. Prinde tuşele şi face breakul, 2-1, semn că vom avea o manşă tensioantă.

16:55Actul secunde începe sub semnul echilibrului. Liderul mondial profită de avantajul serviciului, trece în avantaj, însă longilina jucătoare de origine venezueleană profită de talia superioară şi teleghidează mingea precis, din serviciu, 1-1. Numărul 3 mondial îşi schimbă tactica şi atacă non-stop.

16:45 Halep confiscă primul set, 6-1, şi îşi lipeşte privirea în terenul advers. Garbine nu găseşte soluţii, se uită spre cer şi pare că loiviturile sale şi-au pierdut din forţă.

16:40 Bună dimineaţa, Garbine! Simona are, în sfârşit, o adversară redutabilă, nu xeroxul palid al celei care i-a pus mereu probleme. Muguruza se exprimă din ce în ce mai bine, atacă, prinde liniile şi face breakul.


Foto Cezara Paraschiv

16:35 Au trecut 26 de minute şi Simona calcă apăsat spre scaunul de odihnă. Garbine ar trebui să ceară Time-Out, dar prosopul şi-l ţine în jurul gâtului. Nu-l muşcă precum Titi Prosop, dar nervii i se accentuează. E 5-0 pentru Halep şi primul act pare rezolvat. Halep urmează la serviciu pentru a închide setul inaugural. Fanii privesc partida din toate unghiurile. Şi fără sonor merge!

16:30 Cu un cross a la Martina Hingis şi un as precis, Halep îşi valorifică serviciul şi schimbă tabela, 4-0, după un joc solid, care denotă încredere în armele sale de bază: deplasarea în teren şi gama variată de lovituri eficiente.

16:25 Halep joacă precis, e concentrată ca în finala de acum 10 ani, la junioare, şi face instrucţie cu numărul 3 mondial. Se joacă şi pentru finală, şi pentru locul 1 WTA. E 3-0 şi Gică Hagi aplaudă sacadat.

16:20 Hotărâtă! Aşa intră Simona în gameul al doilea. Garbine loveşte mingea în urcare, o surprinde pe Simona, dar, cu puţine emoţii, Halep îşi câştigă serviciul. 2-0 şi startul e lansat ca al lui Maurice Greene, în zilele lui bune.

16:13 Eleva lui Darren Cahill profită de începutul slab al ibericei, care intră greu în meci şi face breakul. Apariţii surprinzătoare în loja Simonei. Lângă familia constănţencei şi lângă Virginia Ruzici au luat loc Gheorghe Hagi şi Gică Popescu, mari pasionaţi de tenis. Hagi este omul care a încurajat-o pe Simona, când avea 7 ani, să prindă aripi în sportul alb.

 


Foto Cezara Paraschiv

16:00 Simona Halep a stat mai mult pe teren la Paris, peste 2 ore şi 20 de minute, în timp Garbine Muguruza a rezolvat mai uşor partidele, a stat doar puţin peste şase ore.

15:00 Aşa cum era de aşteptat, Rafa Nadal a întors fără mari probleme meciul cu Diego Schwartzman şi i-a făcut loc din timp semifinalei Halep - Muguruza. De la 4-6, 5-3, scor la care a fost întrerupt din cauza ploii, meciul s-a terminat cu 4-6, 6-3, 6-2, 6-2, ceea ce înseamnă că Simona şi Garbine vor intra pe "Chatrier" la ora 16:00, aşa cum erau programate iniţial Mulţumim, Rafa! :)


13:30 Garbine Muguruza nu ştie că luptă şi pentru poziţia de lider mondial.Miercuri, după ce nu a stat la discuţii cu Maria Şarapova, iberica a aflat de la ziarişti că e la un meci distanţă de revenirea pe cea mai înaltă poziţie a clasamentului. Şi nu s-a ferit: "Serios? Eu acum aflu!", au fost cuvintele sincere ale fetei cu origini în Venezuela.


12:52 De la Paris, de unde vine cu cele mai noi veşti dinspre Roland Garros, reporterul ProSport Cezara Paraschiv ne anunţă că azi a avut loc o premieră pentru Simona. În ziua semifinalelor, a ajuns pentru prima dată pe prima pagină a suplimentului "Le Quotidien", distribuit fanilor şi ziariştilor în capitala Franţei.Iar întâlnirea dintre Simona şi Garbine e prezentată drept o "revedere excepţională":


Halep - Muguruza, în semifinalele Roland Garros. Un mic avantaj pentru Garbine

Plecată la drum din postura de favorită 1, Simona şi-a respectat statutul şi nu a avut mari emoţii în a ajunge până în faza sferturilor de finală. A pierdut doar setul de debut, 2-6 cu Alison Riske, dar, apoi, a accesat un nviel al jocului care i-a convins pe mulţi dintre specialişti că ar merita să ridice, în sfârşit, un trofeu de Grand Slam. În sferturile de miercuri, constănţeanca a depus un efort mental ieşit din comun contra lui Angelique Kerber, a revenit de la 0-4 în primul set şi de la 0-1 la seturi, a pus în scenă un joc formidabil pe alocuri, iar prestaţia i-a dat şansa de a lupta, a treia oară în carieră, pentru marele trofeu de la Roland Garros. Cu două meciuri lungi la activ, Simona intră testată în ceea ce mulţi numesc finala din semifinale.

În schimb, Garbine Muguruza şi-a creat imaginea jucătoarei de bătut la acest turneu, impresionând prin jocul de forţă etalat din primul minut petrecut pe zgura pariziană. Fără set pierdut, iberica de origine venezueleană a ajuns într-un singur tiebreak, în meciul din primul tur cu Svetlana Kuzneţova, iar din turul al treilea până în semifinale a cedat, atenţie!, doar cinci game-uri. Forma sa bună a culminat cu prestaţia la superlativ din "sfertul" cu Şarapova, câştigat cu 6-2, 6-1, iar Garbine are avantajul de a fi petrecut mult mai puţin timp pe teren. Un detaliu destul de important, în măsura în care partida a fost programată la doar o zi după sferturile de finală, înaintea semifinalei Keys - Stephens.

Hale- Muguruza, în semifinalele Roland Garros. Parcursul celor două până în penultimul act:

Simona Halep a pierdut două seturi şi a înfruntat două jucătoare de top 20 WTA:

  • Turul I: 2-6, 6-1, 6-1 cu Alison Riske (SUA, 83 WTA)
  • Turul II: 6-3, 6-1 cu Taylor Townsend (SUA, 72 WTA)
  • Turul III: 7-5, 6-0 cu Andrea Petkovic (Germania, 107 WTA)
  • Optimi: 6-2, 6-1 cu Elise Mertens (Belgia, 16 WTA)
  • Sferturi: 6-7(2), 6-3, 6-2 cu Angelique Kerber (Germania, 12 WTA)


Garbine Muguruza nu a cedat set, dar nu a întâlnit nicio jucătoare din top 30 WTA:

  • Turul I: 7-6(0), 6-2 cu Svetlana Kuzneţova (Rusia, 43 WTA)
  • Turul II: 6-4, 6-3 cu Fiona Ferro (Franţa, 257 WTA)
  • Turul III: 6-0, 6-2 cu Samantha Stosur (Australia, 90 WTA)
  • Optimi: 2-0, retragere cu Lesia Ţurenko (Ucraina, 39 WTA)
  • Sferturi: 6-2, 6-1 cu Maria Şarapova (Rusia, 30 WTA)


Hale- Muguruza, în semifinalele Roland Garros. Simona e calmă, Garbine e încrezătoare

Venite din generaţii apropiate (1991 şi 1993), Simona Halep şi Garbine Muguruza au stat faţă în faţă de patru ori de-a lungul ultimilor patru ani. Prima confruntare directă a avut loc la Wuhan, în China, şi s-a terminat cu succesul în trei seturi al jucătoarei din Spania. A urmat o nouă victorie a lui garbine, în Fed Cup, în 2015, iar singurul meci pe zgură s-a jucat la Stuttgart, în acelaşi an, când Simona s-a impus în trei seturi, 3-6, 6-1, 6-3. Ultima încleştare s-a dat pe cimentul de la Cincinnati, în 2017, iar amintirile nu sunt prea plăcute pentru liderul mondial, care a câştigat un singur game! Totuşi, jocul bun din ultima săptămână nu are cum să nu-i dea încredere Simonei, care are nevoie de o victorie pentru a-şi apăra statutul de lider mondial:  "Va fi un meci greu, cu o jucătoare puterinică, o câştigătoare de turneu de Grand Slam. Dar sunt aici şi e o mare provocare pentru mine. Voi încerca să fiu cât se poate de lucidă, de calmă şi să dau tot ce am mai bun. Progresez de la an la an şi acesta este un lucru bun. Lucrez în fiecare zi să devin mai bună, mă bucur că fac faţă şi pot să arăt un nivel foarte ridicat. În primul rând, mă bucur că sunt aici şi asta contează", a spus Halep, la puţin timp după ce i-a făcut rost de bilete de avion spre Germania lui Angelique Kerber.

De pe locul al treilea mondial, dar cu şansa de a redeveni lider WTA în cazul în care câştigă turneul, Garbine e conştientă de forma bună pe care o traversează, iar nivelul jocului ei îi dă încredere: "Mă bucur să fiu din nou în semifinale la Roland-Garros. A fost un meci bun. Abia aştept meciul de mâine, cu Simona Halep", a scris iberica, pe twitter, după ce a obţinut calificarea în semifinale.

Până la 26 de ani, Simona Halep se poate lăuda cu două finale pe zgura de la Paris, ambele pierdute, cu Maria Şarapova (2014) şi Jelena Ostapenko (2017). În rest, constănţeanca nu a reuşit să depăşească optimile de finală, fază în care a mai ajuns doar în 2016, când trofeul i-a revenit lui Garbine Muguruza. Campioană acum doi ani, spaniola mai are în CV un trofeu de Mare Şlem, la Wimbledon 2017, iar la Paris mai are două sferturi de finală (2014 şi 2015).

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.