LIVE BLOG | Caroline Garcia o opreşte pe Sorana Cîrstea în turul doi la Madrid, cu o lecţie aspră despre eficienţă în momentele decisive

7 mai 2019 5873 afişări Tenis
LIVE BLOG | Caroline Garcia o opreşte pe Sorana Cîrstea în turul doi la Madrid, cu o lecţie aspră despre eficienţă în momentele decisive
  • Sorana Cîrstea (93 WTA) - Caroline Garcia (22 WTA), 4-6, 6-3, 1-6 în turul doi la Madrid.
  • Simona Halep rămâne singura reprezentantă a României în optimile turneului Premier Mandatory de la Madrid.
  • Caroline Garcia ne-a adus aminte, miercuri, că nu este suficient să joci bine, să faci puncte frumoase şi că distanţa de la "foarte aproape şi echilibrat" la "foarte departe şi dezechilibrat" este, în fapt, minimă pe un teren de tenis. Sorana Cîrstea a ratat startul de prim set, apoi startul de set trei. Consecinţa: după aproape 80 de minute de joc bun, cu multe reuşite, cu execuţii ferme cu reverul în lung de linie, după o muncă enormă pentru a smulge un break refuzat de 10 ori de Garcia fie cu servicii uriaşe, fie cu execuţii aproape nebuneşti, care au aterizat însă precis la linie, în care a fost la nivelul adversarei sale clasate cu 71 de poziţii mai sus în clasamentul mondial, Cîrstea a pierdut contactul cât ai pocni din degete. După zece game-uri în care nu s-a apropiat de minge de break, Garcia a valorificat parcă fără efort şansa de break din game-ul doi al decisivului şi a sprintat spre victorie. La 1-1 la seturi şi 3-0 în decisiv, franţuzoaica avea totuşi doar două puncte câştigate în plus faţă de româncă, iar la finele unui 6-1 aspru, de nouă puncte. În statistica mingilor de break convertite însă, Garcia zâmbeşte cu un 3 din 5 rată de conversie, în timp ce Sorana Cîrstea o face amar, cu 1 din 11.
  • Elementul fragil din arsenalul Soranei deja de câteva sezoane, serviciul doi a fost, din nou, sub-performant. Cîrstea a câştigat doar 10 din 26 de puncte pe mingea a doua, oferind şi patru duble greşeli.

 

FILMUL PARTIDEI, PAS CU PAS

► Sorana Cîrstea părăseşte turneul de la Madrid în turul doi, după un fragment de joc în care a fost extrem de aproape de Garcia. Sportiva din Franţa s-a impus 6-4, 3-6, 6-1, după două ore şi 2 minute de joc.

► Sorana Cîrstea obţine un prim game în decisiv, evitând un scor nedrept de aspru pentru nivelul arătat de la jumătatea setului unu până la start de set decisiv.

► Scorul capătă proporţii, după o tură câştigată la zero pe serviciu de Garcia, pentru 5-0.

► DUBLU BREAK Garcia. Cîrstea se deconectează, face dublă greşeală, îngroapă dreapta în fileu, iar Garcia fructifică a doua minge de break, după ce forţase returul pe prima minge.

► Sorana ţipă, după ce o minge de rebreak trece pe lângă ea. Garcia face în momentele decisive cele mai bune alegeri, cele mai bune puncte, deşi, cu un 3-0 dureros în setul trei, a 22-a jucătoare a lumii are în cont, per total, doar două puncte în plus faţă de Sorana.

BREAK Garcia. Sportiva din Franţa are un plus de agresivitate, iar Sorana este din nou ineficientă la minge de break scăpând mingea afară pe centrul terenului. 2 din 3 la mingi de break, în partidă, pentru Garcia, 1 din 10 pentru Cîrstea.

► Garcia dă restart rapid după pierderea setului doi. Are avantajul de a servi prima în decisiv: un singur punct cedat în drum spre 1-0.

► SET Sorana Cîrstea, 6-3. Sorana face exact ce trebuie şi pune punct unei manşe intense, ducând decizia în decisiv. Garcia pleacă la vestiare. 44 de minute de luptă, câte 8 lovituri câştigătoare, o greşeală neforţată în plus pentru Garcia.

► BREAK Sorana! Românca trece de la agonie la extaz. Strigă, tare: "Nu e posibil aşa ceva!", după ce ratează passing-ul decisiv pe minge de break, într-un al treilea game de retur al meciului în care a avut 15-40. Sorana este exasperată, însă obţine până la urmă break-ul, Garcia cedând în fine în raliu şi nemaireuşind aceleaşi servicii imparabile pe minge de break. Cîrstea serveşte la 5-3.

► Luptă Sorana! Pumnul e strâns, tura pe lansare e apărată. Cîrstea nu se pierde cu firea, păstrează agresivitatea şi nivelul ridicat de joc şi face 4-3 în setul doi.

► Ce şansă iroseşte Sorana! Are din nou două mingi consecutive de break, iar după a doua chiar are de ce să regrete: a dominat raliul, fiind în control pe centrul liniei de fund a terenului, a alternat execuţiile lungi cu reverul cu cele de dreapta, a alergat-o pe Garcia, însă franţuzoaica a inventat o diagonală scurtă cu reverul, imparabilă, care a aterizat pe tuşă. Pe o a treia minge de break, Garcia ţine diagonala în aceeaşi zonă a terenului şi vine din nou cu o execuţie la fel de riscantă, la fel de eficientă. Se face 3-3 în setul doi.

►Maes cere mai multe prime servicii, indicându-i Soranei procentajele de reuşită din statistică. În plus, belgianul îi spune că trebuie să pună mai multe retururi în teren, să nu rişte prea mult, oferind astfel momente de respiro pentru Garcia.

Arbitra Marija Čičak l-a apostrofat însă pe Maes, din cauza faptului că acesta nu a respectat traseul de intrare pe teren, preferând să dară peste panourile publicitare. Belgianul a fost întrerupt după câteva cuvinte, a replicat prompt: lasă-mă să-mi folosesc timpul, apoi, înainte de reluare, Sorana Cîrstea este avertizată şi ea pentru acelaşi lucru.

► Garcia se lamentează arbitrei din cauza oamenilor din tribună, Sorana se pune în dificultate cu o dreaptă ratată, dar reuşeşte imediat să închide scurt două puncte, pentru 40-30. Trimite un nou serviciu decisiv şi ridică imediat mâna pentru a-şi chema antrenorul.

► Cîrstea obţine primul punct al game-ului de retur, deşi Garcia a fost în control în primă fază, pe duelul de rever, franţuzoaica trimiţând însă în cele din urmă în plasă. Acelaşi serviciu percutant dezechilibrează mai departe raliurile, iar Sorana nu apucă să lovească decisiv înaintea lui Garcia.

► Garcia loveşte din nou exasperant de precis cu serviciul, dar şi cu dreapta, iar primul punct pe lansarea Soranei de la 1-1 îi revine din nou sportivei franceze. Dependentă de primul serviviciu, Sorana loveşte din nou letal cu reverul în lung de linie, pentru 40-15, însă nici Garcia nu rămâne în expectativă, contrează prompt şi finalizează din teren. Un punct făcut direct din serviciu încheie conturile în game-ul al treilea al setului doi, Sorana refăcând avantajul, 2-1.

► Cîrstea începe bine setul doi, la serviciu, cu hold la 15, care îi dă o altă perspectivă, la 1-0, faţă de primul set, în care a fost în permanenţă în urmărire.

► Secretul primului set? Garcia a reuşit 6 lovituri câştigătoare în plus (15-9), însă cu procentaj dublu la eficienţa serviciului doi faţă de Sorana Cîrstea şi o uşurinţă debordantă de a accesa servicii bune în momentele decisive (patru mingi de break salvate, două în ultimul game), zarurile au fost aruncate, chiar dacă românca a greşit neforţat mai puţin (11-16).

► SET Garcia, 6-4, după un game cu două mingi de break salvate cu servicii uriaşe de reprezentanta Franţei. Sorana pune presiune. face ravagii mai întâi cu reverul în lung de linie - dar primeşte ca replică un un-doi serviciu-forehand-pe-tuşă. Vine cu scurtă excelentă pe rever, este din nou taxatp de serviciu. Insistă, returnează bine şi smulge o eroare care îi aduce break-point. Garcia are controlul total şi anulează break-point-ul, însă oferă o nouă minge d e break după o intervenţie a fileului, care îi scoate mingea în out. Cîrstea nu are nicio şansă să returneze pe a doua sa minge de break, Garcia punând o ghiulea spre exterior din lansare. Două puncte mai târziu însă, este tot egalitate, însă românca primeşte în forehand un nou serviciu tare, iar şansele o părăsesc.

► Hold la 30, cu ceva emoţii pentru Sorana. Garcia face diferenţa cu o scurtă, scoate din nou la iveală vulnerabilităţile Soranei pe serviciul doi, egalând scorul la 30, însă odată cu revenirea primului serviciu, Sorana îşi deschide bine terenul şi finalizează cu marjă, în lung de linie. Garcia va servi, însă, după pauză, pentru set, la 5-4.

► Cîrstea începe bine game-ul de după consultarea cu Maes, cu două puncte câştigate, Garcia se salvează în primă instanţă cu un as, însă Sorana obţine două mingi consecutive de break ţinând mai bine duelul de pe baseline, pe vânt. Caroline o salvează pe prima, practic din serviciu, returul Soranei lăsându-i de executat doar o formalitate. Al doilea retur al Soranei este un pic mai bun, dar Garcia reuşeşte să închidă şi de această dată din a doua lovitură, cu forehand câştigător. Un "haideee!" tare însoţeşte ratarea Soranei care cedează al treilea punct la rând - de această dată un schimb prelungit, controlat însă de franţuzoaică. Un retur imparabil al Soranei prelungeşte game-ul, cu o nouă egalitate, dar serviciul o duce în avantaj pe Caroline, iar apoi un schimb inspirat de pe rever pe dreapta îi rezolvă acest joc mai complicat reprezentantei Hexagonului.

► Sorana priveşte atentă spre antrenorul său, fără să rostească vreun cuvânt. Primeşte încurajări, belgianul vrea ca eleva sa să fie mai atentă în primele puncte, să rişte mai puţin cu reverul în lung de linie pentru a schimba puţin dinamica (a pierdut de trei ori primul punct pe game-ul de lansare).

► Cîrstea nu poate compensa din spatele liniei de fund a terenului serviciul doi modest, rămâne în urmă la 0-30 şi schimbă racheta. Cu o Garcia ajunsă din nou la fileu, românca are din nou o doză de şansă cu fileul, obţinând astfel passing-ul câştigător. Cu primul serviciu ajunge la 30-30, însă se pune din nou în dificultate cu o dublă greşeală care oferă minge de break. Sorana atacă şi salvează, asumându-şi riscul de a lovi la limită, lăsând practic tot terenul liber. Sub privirile destul de încruntate ale belgianului Carl Maes, românca reuşeşte să apere tura pe lansare. La 3-4, Sorana îşi cheamă antrenorul la on-court coaching.

► Cu un prim as în partidă, Garcia se distanţează rapid la 40-0, însă un forehand lung îi strică game-ul alb. Sorana se luptă impresionant în defensivă şi, cu ajutor de la banda fileului, forţează egalitatea. Garcia execută însă mai bine voleul decisiv la egalitate, îşi procură o a patra minge de game, pe care, în spatele serviciului doi, o fructifică graţie unui forehand în lung de linie tare, care o prinde pe picior greşit pe Sorana.

► Sorana dă semne că s-a încălzit. Reţinem un passing superb pe lângă Caroline Garcia şi un hold la zero în dreptul româncei. 56% procentajul la primuol serviciu este unul de îmbunătăţit.

► Nu este nicio surpriză că în acest meci s-au disputat deja patru game-uri într-un sfert de oră. Garcia impresonează cu reverul, cedează un singur punct şi reface avantajul de două game-uri, 3-1.

► Game de moral pentru Sorana Cîrstea. Jucătoarea din Târgovişte punctează pe tabelă, chiar dacă, din nou, a început cu o dublă, iar franţuzoaica ne-a arătat câteva scheme învăţate la dublu.

► Garcia confirmă break-ul. Abia în al treilea punct Sorana Cîrstea izbuteşte un retur convingător, care îi şi aduce punctul, însă franţuzoaica este tare în aceste momente, chiar dacă este nevoită să treacă pe la egalitate, imbatabilă în spatele serviciului doi.

► Jucătoarea noastră deschide partida la serviciu şi nu o face bine. În primul rând, pentru că primul punct este o dublă greşeală. Apoi, pentru că Sorana loveşte ezitant, dă şi cu rama, iar Garcia este alertă şi punctează pe tabelă cu break, pentru 1-0.

19:05 Sorana Cîrstea şi Caroline Garcia sunt aşteptate pe Stadium 3. Petra Kvitova, a doua jucătoare a lumii, aşteaptă deja în optimi învingătoarea acestui meci.

Marin Cilic a eliberat terenul, răzbind în decisiv, 6-4, în faţa germanului Struff, croatul fiind la al doilea meci consecutiv de trei seturi la Madrid.


Sorana Cîrstea revine pe teren, marţi, încercând să profite mai departe de şansa wildcard-ului primit pentru tabloul principal de la Madrid. Cu o cea mai bună victorie a ultimelor două sezoane repurtate în faţa unei jucătoare din Top 15, în faţa lui Madison Keys, în primul tur, Cîrstea are propriul duel cu racheta numărul unu a Franţei, Caroline Garcia, cea pe care România a înfruntat-o în semifinala Fed Cup. Meciul este programat pe Stadium 3 şi va începe după finalizarea partidei dintre Marin Cilic şi Jan-Lennard Struff.

De două ori sfertfinalistă la Madrid, în 2016 şi 2017, Cîrstea a început ezitant partida cu Madison Keys, însă nivelul loviturii sale de dreapta a urcat semnificativ începând cu a doua jumătate a setului doi, redevenind acea armă din perioada adolescenţei care hărţuia orice gardă adversă. Sportiva din Târgovişte a punctat la finalul meciului că se simte bine pe zgură, se simte bine în atmosfera caldă de la Madrid şi are datele de a-i pune probleme unei adversare cu stil de joc similar, orientat spre atac.

Garcia a câştigat 6-2, 6-7(4), 6-4 singurul meci direct cu Sorana, pe hard, la Toronto, în 2017. Fanii români au motive să spere la un nou duel echilibrat, mai ales în condiţiile în care Cîrstea s-a "specializat" în meciuri de trei seturi, ultimele sale şapte partide din circuit încheindu-se cu decisiv.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.