ISTORIC: "The Uns10ppable" Nadal face “La Tripla Decima”! A trecut ca tăvălugul şi de Wawrinka şi câştigă titlul 10 la Roland Garros, fără set pierdut. "Mulţumesc, Toni! Avem împreună zece trofee". Imaginile bucuriei pe Chatrier

11 iun 2017 10141 afişări Comentează şi tu Tenis
ISTORIC: "The Uns10ppable" Nadal face “La Tripla Decima”! A trecut ca tăvălugul şi de Wawrinka şi câştigă titlul 10 la Roland Garros, fără set pierdut. "Mulţumesc, Toni! Avem împreună zece trofee". Imaginile bucuriei pe Chatrier 29 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7966/16439091/2/finalrgrafa.jpg
  • Rafael Nadal (4 ATP) a câştigat titlul cu numărul zece la Roland Garros, după o finală dominată în faţa lui Stan Wawrinka (3 ATP) 6-2, 6-3, 6-1. Aşa se încheie maratonul roşu în acest an, cu o filă uriaşă de istorie.
  • Am urmărit împreună, în format LIVE BLOG pe www.prosport.ro, deznodământul poveştii roşii, am împreună capitolul 15 al epopeii Roland Garros 2017 şi am trăit istorie la prezentul continuu.

Rafael Nadal încheie un sezon perfect de zgură, cu al zecelea titlu la Roland Garros. Ce mult i-a lipsit Cupa Muschetarilor, ce mult o iubeşte şi cât înseamnă acest nou parcurs fără set pierdut până la trofeu - este evident din felul drăgăstos în care ibericul a strâns la piept trofeul argintiu.

Spaniolul a fost prea puternic pe durata a două săptămâni. Wawrinka şi-a uitat factorul "wow" la vestiare, iar Nadal a găsit din ce în ce mai apăsat ritmul pe forehand. Şi pe rever. Şi finala a fost un marş triumfal, pe covorul roşu, spre istorie. 2017 este anul în care tenisul a făcut o călătorie înapoi în timp. După ce Federer a câştigat titlul numărul 18 la Australian Open, Rafa Nadal ia al zecelea trofeu la Paris. Greu de spus care record e mai mare. Cu siguranţă însă, ambele sunt mai mari, puse în paralel. Povestea este mai frumoasă pentru că au fost reuşite în acelaşi an.

Istoria finalei s-a scris în trepte. Primul set s-a decis la 2-2, atunci când Rafa a accelerat. A luat patru game-uri la rând, trecându-şi în statistică 10 lovituri câştigătoare. Primul pas spre La Decima. Iar Nadal nu s-a oprit. A mai pus trei game-uri în serie, a dat start setului doi cu 3-0 şi manşa era ca şi rezolvată. Nu a fost vreun moment ameninţat pe serviciu. Nu a clipit. Wawrinka în schimb, a răbufnit. A rupt racheta de pământ. 2-0 - al doilea pas spre La Decima. Wawrinka pleacă la vestiare, în căutarea inspiraţiei pierdute. Dar de pe partea cealaltă a fileului vine un nou glonţ trimis precis în primul game din setul trei: break şi La Decima se vedea deja rotundă. Plină. Frumoasă. Stan ia un game, cu lovituri frumoase, apoi, Nadal şi doar Nadal mai există pe teren. Altă serie de patru game-uri. Şi la capătul acestor patru game-uri - La Decima.

Rafael Nadal câştigă titlul de Mare Şlem cu numărul 15. Este la trei lungimi de Roger Federer şi l-a depăşit pe "Pistol" Pete Sampras. Va reveni pe poziţia a doua a clasamentului ATP, de luni. Este jucătorul numărul unu pe 2017 şi este, deja, primul jucător calificat matematic la Turneul Campionilor.

AŞA AM TRĂIT FINALA MASCULINĂ DE LA ROLAND GARROS 2017

19:00 Rafael Nadal este din nou regele Roland Garros-ului. Cu 27 de winners, faţă de 19 lovituri câştigătoare reuşite de Wawrinka. 12 erori neforţate, faţă de 29. Pentru a treia oară în carieră, Nadal triumfă la Paris fără a pierde set.


18:50 Wawrinka îşi acceptă înfrângerea şi se înclină în faţa Regelui Nadal:

"Nu sunt multe de spus despre ziua de astăzi. Ai fost prea bun, Rafa. Ceea ce faci în tenis este incredibil. A fost de fiecare dată o onoare să joc împotriva ta - acum, pentru a doua oară într-o finală de Mare Şlem. Felicitări pentru întreaga carieră şi felicitări echipei tale!"


18:45 Toni Nadal vine pe teren alături de Rafa, aducând o replică a trofeului care va merge la Manacor. "Mulţumesc Toni! Avem împreună zece trofee! Ne vedem la anul"


18:40 Rafael Nadal ridică pentru a zecea orară deasupra capului Cupa Muschetarilor: Ce mult i-a lipsit şi ce mult o iubeşte! Cu lacrimi în ochi. Pe podiumul de premiere stă scris 10. Iar puştiul cu look de pirat este mult schimbat faţă de primul triumf. Dar strânge la fel de strâns trofeul la piept. Scene incredibile pe Chatrier.


18:30 Primele cuvinte ale campionului, în franceză

"Mulţumesc! Este incredibil! Mulţumesc tuturor! Sunt extrem de emoţionat acum! Este cel mai important turneu din cariera mea. Nu pot descrie ceea ce simt aici. Nu se compară emoţiile şi adrenalina pe care le am aici la Paris, cu nimic în lume!"


18:25 Istoria tenisului a fost rescrisă! "The Uns10ppable" Nadal face “La Tripla Decima”! A trecut ca tăvălugul şi de Wawrinka şi câştigă titlul 10 la French Open. 6-2, 6-3, 6-1! Nadal se prăbuşeşte pe zgură, apoi îşi îngroapă capul în prosop! La ultimul Roland Garros alături de unchiul său, a luat titlul! Al zecelea!!!


18:20 Mats Wilander, în game-ul în care Nadal ia al doilea break în setul 3: "se mişcă la fel de bine ca în momentul în care a venit şi a câştigat aici prima dată. Nu ai ce-i face"


18:15 Experţii dau verdictul:

"Stan nu poate spera decât poate că Nadal va scădea nivelul. Veniri la fileu, ruperi de ritm... putem vorbi, dar nu prea văd soluţii. Nu prea are ce face acum. Ceea ce văd acum pe teren: un MARE al sportului mondial îşi etalează numărul... ca Michael Jordan. Suntem martorii unui astfel de moment, care merită pus în capsula timpului...",
Jim COURIER

 


18:07 O oră şi 47 de minute de joc. Nadal are 2-0 la seturi şi 3-1 la game-uri. După opt game-uri line pe serviciu, Rafa simte presiunea lui Wawrinka cu returul. Este condus 30-0 pe servă, dar Nadal este calm. Este încrezător. Şi găsesţe winner-ul. Stan foţează egalitatea. Doar atât


17:53 Nadal sprintează spre la Decima. A luat break la zero în debutul setului trei, unul început cu întârziere, din cauza unei pauze prelungite de vestiar a lui Stan, revenit cu pieptul dezgolit pe teren, fără tricou. 


17:50 Wawrinka a rupt o rachetă de nervi în final de set doi. Forţa cu care s-a răzbunat pe rachetă nu s-a văzut şi în intensitatea atacurilor.

,


17:45 2-0 la seturi pentru Nadal, 6-2, 6-3. Ibericul continuă marşul pe Philippe Chatrier. Wawrinka din această finală nu seamănă cu Stanimal: are doar 10 lovituri în douăî seturi, el, omul cu 87 de winners în faţa lui Murray. Nadal însă este din ce în ce mai încrezător, mai spectaculos, mai sigur pe el.


17:35 Nadal, la un game de 2-0 la seturi. 6-2, 5-2 .Ibericul a dat startul super-loviturilor în lung de linie, la un passing de forehand din alergare în game-ul de serviciu al lui Wawrinka, Chiar dacă elveţianul a luat game-ul, cele mai multe aplauze le-a luat spaniolul, cu acel passing. Pe serviciul lui Rafa, Wawrinka alege să atace la fileu. Iar Rafa răspunde cu lovituri de trecere inspirate. Game alb pentru Rafa, care câştigă 88% dintre punctele pe primul serviciu. Wawrinka are 48%...


17:27 6-2, 4-1. Stan The Man apare pe teren pentru a câştiga primul game în setul doi. O face pe propria lansare, cu lovituri câştigătoare. Supremaţia lui Nadal este evidenţiată de un detaliu relevat de statistica oficiallă: Rafa a putut trimite cu forehandul prima lovitură după serviciu de fiecare dată! De cinci game-uri nu a mai pierdut Nadal mai mult de două puncte pe lansare.


17:15 Nadal şi-a dus jocul la un nou nivel. Deşi primeşte avertisment pe serviciu pentru depăşirea timpului regulamentar, "Matadorul" nu ezită. Construieşte punctul cu reverul şi finalizează cu forehand. 3-0 în start de set doi, iar seria de game-uri consecutive a ajuns la 7. Reacţia lui Wawrinka... de zece!

 


17:10 Galeria VIP-urilor. Camelia Potec a fost la Paris la finala Simonei, acum savurează alături de Ion Ţiriac meciul Nadal - Wawrinka.

Iar Nikole Kidman trece peste cunoscutele probleme cu soarele şi se bucură de tenis!


17:00 SET NADAL, 6-2. Rafa a pus stăpânire pe scor, cu serie de patru game-uri, dar şi în raliu. Cea mai bună dovadă - schimbul de la 30-30 pe serviciul lui Wawrinka. Forehandul ibericului face legea. Iar primul set se încheie cu 10 lovituri câştigătoare pentru Nadal.


16:57 Nadal consolidează cu uşurinţă break-ul, punând trei game-uri pe tabelă în faţa elveţianului care încă are cel mai spectaculos shot al finalei.


16:55 PRIMUL BREAK AL finalei intră în contul lui Nadal. 4-2.Wawrinka ratează startul în game, iar la 40-0 Rafa îşi permite eroarea necaracteristică de pe forehand. Returul pe următoarea minge de break este perfect, unghiul îl pune în încurcătură pe Wawrinka, elveţianul cedând cu rever în fileu.


16:50 Game intens pe serviciul ibericului, chiar dacă nu se ajunge la egalitate. La 40-15 pentru spaniol, Wawrinka prinde poate cel mai bun lung de linie al finalei. Rafa însă evită prelungirile, păcălindu-l pe Stan The Man cu un serviciu la teu. AS pentru 3-2.


16:45 Patru mingi de break salvate şi de Wawrinka. Stan începe şi acest meci cu risipă de erori neforţate, ca şi împotriva lui Murray. 10 până acum. Însă primul serviciul funcţionează pe minge de break, ia singurul break point pe mingea a doua, Rafa ratează returul.


16:30 După un tur de serviciu autoritar din partea ambilor finalişti, Nadal se confruntă cu prima minge de break. Serviciul îl ajută să treacă peste momentul dificil: servă nereturnată de Stan la 30-40, al la egalitate. 11km/h are în plus la serviciu elveţianul.


16:20 Start fără emoţii pentru Nadal: game alb pe serviciu pentru 1-0. Un prim raliu este dominat de iberic cu forehandul. Primul winner al meciului este un smash din partea lui Rafa.


16:10 Jucătorii sunt pe teren. Nadal va deschide finala cu serviciul. Ibericul a ajuns primul alături de arbitrul finalei, Pascal Maria, pentru tragerea la sorţi a terenurilor. Wawrinka afost cel care a întârziat. Robotic, cei doi finalişti au repetat declaraţiile tipice înainte de meci.


16:00 Nikole Kidman însoţeşte trofeul la introducerea în arenă. Cupa Muschetarilor vine într-o cutie specială, Louis Vuitton, cu un "V" mare desenat cu alb pur. V de la  victorie.


15:50 Mats Wilander: "Pentru Nadal, nu este vorba despre al 10-lea French Open, ci despre un restart. Un restart câştigător în turneele de Mare Şlem. Vrea să ajungă la Wimbledon ca şi câştigător de Roland Garros. Atunci, lucruile se schimbă. Apoi vine US Open-ul..."

Boris Becker, fostul antrenor al lui Novak Djokovic: "Cred că presiunea este pe Nadal. Pentru că are în faţă titlul 10. Dar Wawrinka are mai multe de pierdut în acest meci"


15:30 O jumătate de oră până la stratul finalei. Aşa arată prima pagină a uneia dintre publicaţiile care vor fi citite în această după-amiază de fanii tenisului de pe Philippe Chatrier.


15:15 Să dăm start la pronosticuri, cu nume mari din sportul alb. Brad Gilbert a răspuns încă de aseară provocării: "Nadal poate că pierde un set". Important pentru spaniol este să înceapă meciul cu acelaşi mindset precum în semifinală: acolo, în faţa lui Thiem, a fost arţăgos din prima, a sărbătorit cu pumnul strâns şi "Vamos" primul punct câştigat în meci. Şi a uitat extrem de repede de-a lungul meciului fiecare forehand tare al austriacului.


15:10 Wawrinka are propria luptă cu istoria: poate deveni al treilea jucător din istoria sportului alb cu cel puţin 3 titluri de Mare Şlem câştigate după împlinirea vârstei de 30 de ani. Nadal îl vrea pe primul la 30+,


15:05 Concluzia lui Thiem: este fan Nadal în finală. Însă Mats Wilander anunţă că Stan Wawrinka este un mare pericol.


15:00 Nadal, pe zgură. El ştie cum e! Semifinala dintre Nadal şi Thiem ar fi trebuit să fie un super-duel. A fost însă un duel spectaculos doar preţ de un set şi un pic. Apoi, tăvălugul Nadal a ucis tot în cale. Andy Roddick are un singur cuvânt pentru a descrie senzaţia unui meci împotriva lui Nadal, pe zgură. Şi nu are nevoie de traducere!


14:45 Ce spune Nadal.

"Revanşă - nu este în vocabularul meu. Nu cred că ar fi oportun să mă gândesc că este o revanşă acest meci cu Wawrinka. În mintea mea, este un meci diferit. Fiecare meci este important pentru mine. Iar cel mai bun jucător va câştiga. În finala de la Australian Open, el a jucat foarte bine. Dacă nu m-aş fi accidentat, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat. Dar declicul în cariera lui Stan venise mult mai devreme. Se întâmplase deja. Jucase meciuri incredibile",
 


14:30 Wawrinka este un jucător de meciuri mari. Un "fun-spoiler". Apare de nicăieri şi dă planurile peste cap. În Australia, în 2014, Wawrinka i-a refuzat lui Nadal o performanţă importantă: ibericul ar fi devenit primul jucător din Era Open cu două trofee sau mai mult la toate cele patru turnee de Mare Şlem. În 2015, Wawrinka i-a refuzat lui Djokovic, în finala de la Paris "career Grand Glam"-ul (sârbul a revenit în ultimul act un an mai târziu şi a câştigat French Open-ul lipsă din palmares). Să mai amintim şi faptul că Wawrinka l-a învins pe Federer în finala de la Monte Carlo, într-un an în care Roger avea şansa de a se impune pentru prima dată în principat.


14:20 Antrenament versus antrenament. Rafael Nadal a renunţat pentru antrenamentul de duminică la maioul mulat, care îi pune în valoare muşchii lucraţi ai braţelor şi care a făcut senzaţie sub soarele parizian în ultimele două săptămâni. Acum, totul devine serios. Lucrează forehandul, destul de înapoi faţă de linia de fund a terenului. oricum, pe Philippe Chatrier, este spaţiul din jurul terenului este muuult mai mare, la fel şi zonele de acoperit.

Wawrinka, de partea cealaltă, este "omul negru". Şi ce lucrează? Cum - ce? Reverul!


14:10 Vremea este ideală pentru tenis spectacol. Meci nealterat de vânt. Scăldat în soare. Loviturile câştigătoare au culoar liber, efectul imprimat de Nadal va fi eficient. 30 de grade - maxima.


14:00 Salut! Ne pregătim pentru ziua a 15-a de Roland Garros. Un meci, o întrebare - cu o mie de reformulări. Nadal sau Wawrinka? Sunt Cezara Paraschiv şi vă invit să urmărim împreună finala băieţilor. Cine poate rata un asemenea meci?


Finala cea mare de la Roland Garros, cea care pune punct maratonului din "Împărăţia Roşie", este una de poveste: "Uns10ppable" Nadal versus WOWrinka. Sau cel mai bun rever cu o mână din tenisul masculin versus cel mai învârtit şi mai crud forehand din lume. Sau omul care vrea să ajungă în "double digits" cu numărul de trofee versus omul care nu a pierdut vreodată o finală de turneu de Mare Şlem. Sau, poate, finala de vis în acest moment al tenisului.

Reluăm povestea exact din punctul în care ne-am oprit vineri pe-nnoptat.

Nadal este într-o formă cum n-a mai fost. Poate nici măcar în 2008, anul marii demolări a lui Federer, 6-3, 6-1, 6-0. A lăsat adversarilor doar 29 de game-uri în drumul spre finală - un nou record personal pentru omul cu două titluri la French Open luate fără manşă cedată. De set pierdut, nici nu poate fi vorba. Parcursul de la Roland Garros este şi mai autoritar decât ceea ce a reuşit la Monte Carlo şi la Barcelona, acolo unde a câştigat deja titlurile cu numărul 10.

 

Rafa dictează ritmul raliurilor cu forehandul, dar unul dintre cele mai impresionante aspecte în jocul său este serviciul. Fără a se apropia de ceea ce a reuşit Wawrinka (36 de aşi la Paris şi prezenţă în Top 20 în statistica globală a turneului), Nadal şi-a transformat lansarea în armă. Cam cum a făcut-o la primul US Open câştigat. Cu sprijin important din partea lui Carlos Moya, un specialist al exploatării serviciului spre corp, Rafa a reuşit să acceseze acea stare de graţie în momentele grele în game-urile pe serviciu. Nadal a salvat trei game-uri pe lansare de la 15-40 în meciul cu Dominic Thiem, în primele 12 jocuri disputate - deci înainte de prăbuşirea austriacului. Schimb lung de mingi nu a jucat în niciuna dintre aceste situaţii. Din contră, a luat "cheap point". Maximum serviciu plus atac de forehand.

De partea cealaltă, Wawrinka este omul care poate ataca oricând, oriunde, orice minge. Îl poate răni pe Rafa şi o poate face mult timp. Elveţianul, în transa lui magică, pe modul "Stanimal", se prea poate să fi fost chiar un model pentru Jelena Ostapenko, campioana de sâmbătă din întrecerea feminină. Wawrinka va juca decisiv, va ataca. Este jucătorul care nu are nicio vulnerabilitate în raliu, nu are o parte slabă care să atragă ca un magnet atacurile adverse. Forehandul este letal din orice poziţie, iar reverul lui cu o mână este cel mai pregătit din întreg circuitul ATP pentru trânta cu Nadal. Întrebarea este cât de mult rezistă Stan, cât de adesea mingea muşcă tuşa şi când vin momentele de blocaj şi de abandon complet. În super-meciul cu Murray, Wawrinka a început mai bine toate cele cinci seturi. Dintre primele trei manşe însă, a câştigat doar unul. A "reuşit" să piardă setul doi deşi îi dăduse knock-down liderului mondial, cu serie câştigătoare de 7 game-uri. Aşa cum Murray nu rămâne la podea după un knock-down, este garantat că şi Nadal se ridică. WOWrinka s-a dezlănţuit la momentul oportun în semifinală, în tiebreak-ul supravieţuirii din setul patru, şi perioada de graţie l-a ţinut până la linia de finiş.

"Să joci împotriva lui Rafa, pe zgură, în finala de la French Open - este cea mai mare provocare în tenis. Este cel mai bun zgurist din toate timpurile, este în căutarea titlului cu numărul 10 - este impresionant şi este greu. Dar, este finală şi presiune va fi pe ambii jucători. Nimeni nu intră pe teren gândindu-se că presiunea este zero. Amândoi ne dorim titlul şi vom lăsa tot ceea ce avem pe teren. Cu siguranţă, el este favorit, prin prisma a tot ceea ce a reuşit în trecut. Trebuie să joc la cel mai înalt nivel - dar am mai făcut asta în trecut",
Stan Wawrinka

Iar una dintre cheiele meciului poate fi exact serviciul doi. Nadal este cel mai eficient jucător pe mingea a doua la Paris: a câştigat 97 de puncte din 128 jucate (76%). Spaniolul a corectat acest punct de vulnerabilitate faţă de 2015, însă nici Wawrinka nu stă rău la acest capitol: a jucat de peste două ori mai multe puncte pe serviciul doi decât Nadal şi are procentaj de reuşită de 63%. Plusul elveţianului vine în altă parte: Wawrinka are un retur excelent pe mingea a doua, fiind depăşit la acest capitol doar de Murray.

39 - 35 este raportul numărului de break-uri reuşite de Nadal şi Wawrinka la ediţia 2017 a Roland Garros-ului. Însă ca eficienţă, elveţianul este mai precis: 56% mingi de break convertite.

Şi la retur însă, Nadal arată ca un rege la Paris, cu o îmbunătăţire evidentă faţă de precedentul sezon: returul său este mult mai lung, mai precis, mai greu de atacat de serveur. Iar statistica este relevantă în acest sens la returul pe prima minge: deşi are patru seturi mai puţin disputate decât Wawrinka, Rafa are 9 puncte câştigate în plus pe primul serviciu al adversarului faţă de Stan The Man (126 la 117).

Nadal a declarat că trebuie să fie agresiv în finală. Şi promite că va fi.

"Stan poate lovi mingea extrem de tare. Trebuie să fiu agresiv. Trebuie să am o lungime bună a mingii. Nu trebuie să îl las să joace din poziţii convenabile. Altfel, voi fi în mare dificultate. El atunci când dă tare, dă de fapt foarte tare. Este extrem de dificil de combătut jocul lui... va trebui să îi limitez opţiunile de a juca agresiv. Dacă voi trimite mingi lungi, dacă voi da eu tare în minge, atunci cred că îl pot controla. Trebuie să îi limitez opţiunile",
Rafael Nadal

15-3 este scorul întâlnirilor directe Nadal - Wawrinka.

3-2 pentru Nadal în meciurile directe din ultimii doi ani

5-1 pentru Nadal pe zgură

2-1 pentru Nadal în finale

2-1 pentru Nadal în turneele de Mare Şlem (7-3 la seturi)

1-0 pentru Wawrinka în finale de turnee de Mare Şlem

Încă două detalii: finala este şi un duel direct pentru numărul 2 ATP. Iar campionul ia în plus 1,1 milioane de euro.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.