INTERVIU EVENIMENT cu Virginia Ruzici. "Simona e cea mai rapidă jucătoare din circuit. Felul ei de a dansa în teren îmi aminteşte de Steffi Graf". Cauza accidentărilor, cum e valorificat potenţialul de marketing, cât timp va mai juca şi răspunsul la întrebarea "când va deveni nr.1 WTA?" | Prima parte

15 feb 2017 11705 afişări Tenis
INTERVIU EVENIMENT cu Virginia Ruzici. "Simona e cea mai rapidă jucătoare din circuit. Felul ei de a dansa în teren îmi aminteşte de Steffi Graf". Cauza accidentărilor, cum e valorificat potenţialul de marketing, cât timp va mai juca şi răspunsul la întrebarea "când va deveni nr.1 WTA?" | Prima parte
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

de Andru Nenciu

Gerul taie obrajii în Bucureştiul de mijloc de februarie. În centru, între Piaţa Romană şi Parcul Ioanid, căciuli multicolore se grăbesc teribil. Spre ASE, spre coada spre "friptura săracului", cum îi zice un puştan pus pe şotii covrigului -, sau spre o cană cu ceai fierbinte. Viaţa îşi consumă cursul ei firesc după o noapte de rezistenţă. Rezistenţă în faţa Guvernului sau rezistenţă în Polivalenta unde fetele lui Ilie Năstase s-au înclinat în faţa Belgiei. O scurtă reverenţă au făcut tricolorele şi în faţa legendei care le-a susţinut la arena din Tineretului. Fost nr. 8 WTA, campioana de la la Roland Garros, Virginia Ruzici (61 de ani), a lăsat Parisul pentru a se conecta la tot ce se întâmplă în România. Bea un cappucinno în barul hotelului Sheraton şi priveşte reporterul ProSport fix în ochi. Poartă cercei cu piatră din ametist şi îşi însoţeşte vorbele cu gesturi largi. De peste un deceniu stă în spatele ascensiunii Simonei Halep, din postura de manager, şi se ocupă de tot ce înseamnă... are grijă de tot, mai pe scurt. Începem schimburile de mingi. 

Aveaţi aşteptări mai mari de la meciul de Fed Cup cu Belgia?

Am crezut că se poate, însă în prima zi mi-am dat seama că belgiencele au prins aripi pentru că Simona nu se afla pe teren. Şi astfel şi-au jucat şansa la maximum, au evoluat fără presiune şi fără să comită erori majore. Meciurile doi şi trei au fost dramatice şi s-au jucat la câteva puncte. Per total, fetele noastre au avut şi puţin ghinion. S-au bătut până la capăt, au dat totul şi nu au ce să-şi reproşeze.

Spuneţi că belgiencele au prins aripi şi pentru că Simona nu s-a aflat pe teren. Cât de mult o afectează din punct de vedere mental această accidentare la genunchiul stâng şi perioada de pauză forţată?

Acum era imposibil să joace la Fed Cup într-un picior şi să nu le permită colegelor ei, sută la sută apte din punct de vedere fizic, să intre pe terenul de la Sala Polivalentă. Trebuie să aşteptăm până când îi va trece această durere. Acceptă realitatea şi face tratatmentul recomandat de medici.

Belgia ne-a învins acasă în Fed Cup. Foto: Alexandru Dobre - Mediafax

Dar de ce tot revine această problemă la genunchi? Nu a fost refacerea completă?

Persistă din octombrie, durerea a trecut, şi, din păcate, a revenit. La meci, mişcările de direcţii sunt mai bruşte. La antrenament, în subconştientul tău, o faci cu o anumită atenţie. E o tendinită rotuliană la piciorul stâng.

O cauză e reprezentată şi de suprafaţa dură?

O cauză ar putea fi reprezentată şi de faptul că se joacă foarte mult pe terenuri dure, atât indoor cât şi outdoor. În opinia mea, ar fi mai bine să existe mai multe mari turnee pe zgură şi pe iarbă, şi nu numai timp de doar patru săptămni, atât în jurul Roland Garros-ului, cât şi al Wimbledonului, pe zgură, respectiv pe iarbă, ca jucătorii să joace la cât mai multe turnee. Chiar şi Rafael Nadal ar fi preferat şi şi-a exprimat dorinţa ca Jocurile Olimpice să se joace pe zgură în America de Sud, unde tenisul, de predilecţie, se joacă pe zgură. 

Australian Open se juca pe iarbă la un moment dat...

Efectiv, Australian Open era un Grand Slam pe iarrbă, dar perioada Crăciunului şi a Sărbătorilor a împiedicat participarea la acest turneu a multor jucători de valoare. Şi, mai ales, a jucătorilor americani care pentru că preferau cimentul, alegeau să lipsească de la Australian Open. Din acest motiv, acest Grand Slam a optat, la un moment dat, la o schimbare de dată pentru luna ianuarie, dar şi la o schimbare de suprafaţă care părea mai atractivă pentru jucătorii americani: din acea generaţie făceau parte Sampras, Agassi, Courier sau Chang.

Steffi Graf, sursă de inspiraţie pentru multe dintre jucătoarele actuale, a fost lider mondial într-o perioadă în care elita tenisului era plină de valori

Aş vrea să ne întoarcem puţin la perioada de refacere pe care e obligată să o parcurgă Simona Halep. Când anticipaţi că se va reface complet?

Nu avem de unde să ştim cât de mult va dura vindecarea completă. Durerea a revenit la turneul de la Sankt Petersburg şi, logic, s-a oprit. O pauză mai lungă este necesară şi Simona face ceea ce este indicat de doctori: pauză şi tratamente. Nimeni nu poate să ştie cât timp va dura refacerea, însă speră să fie aptă pentu Indian Wells (n.r. - 6-19 martie).

Refacerea o va efectua aici, în România, sau va merge în străinătate?

Aici, în ţară.

14 titluri WTA a câştigat Halep. Nurnberg, sHertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia (2013), Doha, Bucureşti (2014), Shenzhen, Dubai, Indian Wells (2015), Madrid, Bucureşti, Montreal (2016)

Se observă din ce în ce mai mult că aspectul fizic al  jucătorului de tenis s-a schimbat. De ce?

Pentru că noi, în generaţia mea, chiar şi după, nu lucram atât de mult, cât se lucrează azi fizicul. Prin apariţia noilor metode de a-şi întări fizicul, se lucrează mult mai mult forţa, în sală, prin noile aparate şi metode. Pe vremea noastră se lucra viteza de deplasare şi rezistenta în afara terenului. La fete viteza de deplasare era mai importantă decât forţa în lovitură. Uită-te puţin cum arăta Steffi Graf, o atletă naturală deosebită, cea mai rapidă din lume din toate timpurile. Aş putea spune că Simona este astăzi cea mai rapidă din circuit şi felul ei de a dansa în teren şi de a se deplasa îmi aminteşte de Steffi Graf şi de Arantxa Sanchez.

Aş vrea să vă întreb dacă Simona îşi lucrează forţa precum celelate jucătoare în ziua de azi?

Simona nu ridică greutăţi în mod deosebit, dar ca şi toate celelalte jucătoare, ea petrece timp în fiecare zi în sală, unde face jogging şi diverse exerciţii pentru tonificare şi întărire, cât şi stretching pentru recuperare.

Duo de atac al podiumului WTA

Din ce-mi spuneţi, înţeleg că nu prea v-ar fi plăcut să jucaţi în ciruit în ziua de azi..

Nu mi-ar fi plăcut să fiu mult timp în sală precum jucătoarele de azi, eu mă antrenam patru ore doar pe terenul de tenis. Ca şi majoritatea jucătorilor din acea perioadă. Prima care a început să se ducă în sală, să-şi lucreze fizicul, chiar şi forţa, a fost Martina Navratilova.

Dar sunt şi lucruri bune azi!

Sunt lucruri mai bune, clasamentul este clar! Pe vremea mea nu ştiai câte puncte iei. WTA îţi făcea clasamentul, nu ştiai câte puncte aduni, totul este mult mai bine organizat, iar în această ecuaţie un rol hotărâtor a avut şi televiziunea. Tenisul este televizat în fiecare săptămână şi poţi alege dintr-o panoplie largă de turnee, mult mai largă.

Virginia Ruzici a câştigat titlul la Roland Garros în 1978, a jucat finală în 1980 tot la Roland Garros, în 1978 a câştigat şi dublu la Roland Garros şi a jucat finală de dublu-mixt tot la Roland Garros. A ajuns până în sferturi, de câte două ori, la Australian Open, Wimbledon şi US Open. A câştigat 12 titluri WTA şi a ajuns până pe 8 în ierarhie în 1979. 377-221 e raportul victorii - înfrângeri în circuitul profesionist, la simplu. A câştigat din tenis 1.183.000 de dolari

În prezent, jucătorii au şansa de a avea echipe întregi în spatele lor. În ce punct se află şi cum decurge relaţia dintre Darren Cahill şi Simona?

Darren este un excelent antrenor şi un bun psiholog, pare relaxat, deşi se consumă mult în interior în timpul meciurilor. Este un antrenor cu care e o plăcere să te pregăteşti, iar la finalul şedinţei de pregătire chiar rămâi cu o stare de bine şi cu sentimentul că ai mai asimilat ceva.

Totuşi, marii sportivi au mereu ceva de îmbunătăţit, iar în tenis avem nenumărate exemple. La ce capitol credeţi că ar trebui să progreseze Simona, dacă faceţi abstracţie de calitatea dumneavostră de manager şi o analizaţi din postura fostei jucătoare...

Personal, aş vrea să o văd venind mai des la fileu şi să folosească scurta mai des. Şi chiar şi sliceul pe care îl face bine la antrenament, dar nu îndrăzneşte mai mult la meci.

Turneul de la Bucureşti, cu Halep în prim-plan, alături de Virginia Ruzici. Simona s-a impus la Bucureşti în 2014 şi 2016 Foto: Bogdan Iordache

Ce înseamnă Halep din punct de vedere al marketingului

Aş vrea să vorbim puţin despre Simona Halep din punct de vedere al marketingului. Cât contează azi acest aspect?

Simona are o adevărată valoare în marketing, atât la nivel internaţional, cât şi la nivel naţional, chiar ceva mai mult la nivel naţional în privinţa contractelor de imagine.

E valorificată la maximum imaginea ei?

Întotdeauna e loc de mai mult şi are o piaţă de marketing destul de importantă. Pe lângă contractele de imagine din România - Vodafone, Dedeman Dorna, în străinătate are contracte cu Adidas, Wilson şi Hublot. Toate aceste companii fac o promoţie importantă pentru ea.

Nu sunt prea puţine?

Mai pot veni, dar toate aceste contracte implică o doză de timp pe care Simona trebuie să-l acorde. Pentru a avea o expunere enormă, trebuie să fii în primul rând prezent în fazele finale ale turneelor de Grand Slam. Acestea îţi aduc cea mai mare expunere la nivel internaţional. Probabil în ziua în care va fi mai des în fazele finale... şi expunerea va creşte.

"Am fost surprinsă de vestea că Maria Şarapova a folosit substanţe dopante. Nu mă aşteptam. Îşi merită pedeapsa, rămâne de văzut cum va fi primită în arene"

Virgina RUZICI, campioană la Roland Garros 1978, fost nr. 8 WTA

În afara obligaţiilor cu partenerii, de ce nu prea o vedem pe prima pagină a revistelor?

Pentru că prioritatea Simonei este tenisul. Ea doreşte şi trebuie să rămână focalizată pe munca ei şi nu poate să se disperseze cu riscul de a-şi pierde concentrarea pentru tenis. Din acest motiv aţi văzut foarte puţine apariţii în reviste care necesită ore întregi de pregătire pentru sesiunile foto. Multă lume nu înţelege acest lucru... Anii aceştia, cei 5-7 ani, trebuie să rămână focalizată pe tenis şi să-şi exploateze la maximum potenţialul.

Da, dar dacă nu-şi fructifică acum momentul, atunci când? Nu e un risc?

Noi ne asociem cu branduri a căror imagine îi aduc şi ei o imagine pozitivă, branduri care au aceleaşi valori ca şi ea: muncă, disciplină,  perseverenţă, reuşită.

Finala de la Australian Open 2017, cea mai urmărită din istorie pe Eurosport. FOTO: Eurosport

Exemplul Federer şi Serena Williams

A terminat anul pe 4, acum se află în refacere. Mai poate progresa?

Uită-te la Federer!

M-am uitat!

Şi nu crezi că şi-a ameliorat reverul?

Ba da, dar tot nu este precum al lui Wawrinka!

Cu Ivan Ljubicici şi l-a îmbunătăţit foarte mult. Mai ales în finala cu Nadal de la Australian Open şi-a jucat reverul drive ca niciodată, intrând în teren, lovind tare, fără să utilizeze sliceul deloc, a fost o tactică excelentă. A lovit foarte tare cu reverul, luând mingea extrem de devreme, pentru mine şi pentru multă altă lume, s-a văzut clar un adevărat progres în ceea ce priveşte reverul drive. Ţi-am dat exemplul Federer, îţi mai dau şi exemplul Serena Williams, care a declarat că la Australian Open (n.r. - 35 de ani, a învins-o pe sora ei, Venus), a jucat cel mai bun tenis al carierei.

"De ce mereu această întrebare <<Când va ajunge lider mondial!?>>. Cine sunt cele trei care ar lupta pentru şefia ierarhiei

Ştiţi ce urmează să vă întreb pe finalul porţiunii legate de Halep, nu?

Nu ştiu, dar bănuiesc.

Când va ajunge lider mondial?

"Când va ajunge lider mondial", "Când va câştiga primul titlu de Grand Slam"... ştiu, ştiu... am presupus...

Şi când va ajunge totuşi lider mondial?

De ce mereu această întrebare!?

Pentru că atunci când un sportiv ajunge la un nivel care-i permite să spere, atinge o vizibilitate şi profesionalism într-un sport, e normal ca fan, ca ziarist, ca român, să ţi-l doreşti în vârf!

Răspunsul la această întrebare nu-l ştie nimeni. Ştim doar câteva coordonate: au fost patru ani de consum fizic şi moral enorm, dar şi de mari succese. Potenţial are, a fost împiedicată de nenumărate accidentări. Această întrebare pune foarte multă presiune pe ea şi nu cred că i se adresează şi lui Kerber sau lui Muguruza atât de des.

Vă întreb altfel atunci: dacă se retrage Serena, cresc şansele ei?

Serena se află deasupra tuturor. Dacă se retrage, bineînţeles că există o şansă şi pentru Simona pentru că a dovedit deja că are valoare de primele jucătaore ale lumii, terminând anul 2016 pe locul 4 WTA, 2015 pe locul 2 mondial şi 2014 pe locul 3 mondial.

"Simona e mult mai matură acum şi va gestiona mai bine presiunea care o apasă. Când era nr. 2 sau 3 WTA, o apăsa foarte tare ideea că trebuie să devină lider mondial"

Virginia RUZICI, campioană la Roland Garros 1978, fost nr. 8 WTA

CITEŞTE SĂPTĂMÂNA VIITOARE pe www.prosport.ro  PARTEA A DOUA A INTERVIULUI CU VIRGINIA RUZICI

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.