INTERVIU EVENIMENT cu Virginia Ruzici. „Simona e cea mai rapidă jucătoare din circuit. Felul ei de a dansa în teren îmi amintește de Steffi Graf”. Cauza accidentărilor, cum e valorificat potențialul de marketing, cât timp va mai juca și răspunsul la întrebarea „când va deveni nr.1 WTA?” | Prima parte

Autor: Andru Nenciu Publicat: 15 Feb. 2017, 07:00 Actualizat: 15 Feb. 2017, 16:26 Tenis

de Andru Nenciu

Gerul taie obrajii în Bucureștiul de mijloc de februarie. În centru, între Piața Romană și Parcul Ioanid, căciuli multicolore se grăbesc teribil. Spre ASE, spre coada spre „friptura săracului”, cum îi zice un puștan pus pe șotii covrigului -, sau spre o cană cu ceai fierbinte. Viața își consumă cursul ei firesc după o noapte de rezistență. Rezistență în fața Guvernului sau rezistență în Polivalenta unde fetele lui Ilie Năstase s-au înclinat în fața Belgiei. O scurtă reverență au făcut tricolorele și în fața legendei care le-a susținut la arena din Tineretului. Fost nr. 8 WTA, campioana de la la Roland Garros, Virginia Ruzici (61 de ani), a lăsat Parisul pentru a se conecta la tot ce se întâmplă în România. Bea un cappucinno în barul hotelului Sheraton și privește reporterul ProSport fix în ochi. Poartă cercei cu piatră din ametist și își însoțește vorbele cu gesturi largi. De peste un deceniu stă în spatele ascensiunii Simonei Halep, din postura de manager, și se ocupă de tot ce înseamnă… are grijă de tot, mai pe scurt. Începem schimburile de mingi. 

Aveați așteptări mai mari de la meciul de Fed Cup cu Belgia?
Am crezut că se poate, însă în prima zi mi-am dat seama că belgiencele au prins aripi pentru că Simona nu se afla pe teren. Și astfel și-au jucat șansa la maximum, au evoluat fără presiune și fără să comită erori majore. Meciurile doi și trei au fost dramatice și s-au jucat la câteva puncte. Per total, fetele noastre au avut și puțin ghinion. S-au bătut până la capăt, au dat totul și nu au ce să-și reproșeze.

Spuneți că belgiencele au prins aripi și pentru că Simona nu s-a aflat pe teren. Cât de mult o afectează din punct de vedere mental această accidentare la genunchiul stâng și perioada de pauză forțată?
Acum era imposibil să joace la Fed Cup într-un picior și să nu le permită colegelor ei, sută la sută apte din punct de vedere fizic, să intre pe terenul de la Sala Polivalentă. Trebuie să așteptăm până când îi va trece această durere. Acceptă realitatea și face tratatmentul recomandat de medici.


Belgia ne-a învins acasă în Fed Cup. Foto: Alexandru Dobre – Mediafax

Dar de ce tot revine această problemă la genunchi? Nu a fost refacerea completă?
Persistă din octombrie, durerea a trecut, și, din păcate, a revenit. La meci, mișcările de direcții sunt mai bruște. La antrenament, în subconștientul tău, o faci cu o anumită atenție. E o tendinită rotuliană la piciorul stâng.

O cauză e reprezentată și de suprafața dură?
O cauză ar putea fi reprezentată și de faptul că se joacă foarte mult pe terenuri dure, atât indoor cât și outdoor. În opinia mea, ar fi mai bine să existe mai multe mari turnee pe zgură și pe iarbă, și nu numai timp de doar patru săptămni, atât în jurul Roland Garros-ului, cât și al Wimbledonului, pe zgură, respectiv pe iarbă, ca jucătorii să joace la cât mai multe turnee. Chiar și Rafael Nadal ar fi preferat și și-a exprimat dorința ca Jocurile Olimpice să se joace pe zgură în America de Sud, unde tenisul, de predilecție, se joacă pe zgură. 

Australian Open se juca pe iarbă la un moment dat…
Efectiv, Australian Open era un Grand Slam pe iarrbă, dar perioada Crăciunului și a Sărbătorilor a împiedicat participarea la acest turneu a multor jucători de valoare. Și, mai ales, a jucătorilor americani care pentru că preferau cimentul, alegeau să lipsească de la Australian Open. Din acest motiv, acest Grand Slam a optat, la un moment dat, la o schimbare de dată pentru luna ianuarie, dar și la o schimbare de suprafață care părea mai atractivă pentru jucătorii americani: din acea generație făceau parte Sampras, Agassi, Courier sau Chang.


Steffi Graf, sursă de inspirație pentru multe dintre jucătoarele actuale, a fost lider mondial într-o perioadă în care elita tenisului era plină de valori

Aș vrea să ne întoarcem puțin la perioada de refacere pe care e obligată să o parcurgă Simona Halep. Când anticipați că se va reface complet?
Nu avem de unde să știm cât de mult va dura vindecarea completă. Durerea a revenit la turneul de la Sankt Petersburg și, logic, s-a oprit. O pauză mai lungă este necesară și Simona face ceea ce este indicat de doctori: pauză și tratamente. Nimeni nu poate să știe cât timp va dura refacerea, însă speră să fie aptă pentu Indian Wells (n.r. – 6-19 martie).

Refacerea o va efectua aici, în România, sau va merge în străinătate?
Aici, în țară.

14 titluri WTA a câștigat Halep. Nurnberg, sHertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia (2013), Doha, București (2014), Shenzhen, Dubai, Indian Wells (2015), Madrid, București, Montreal (2016)

Se observă din ce în ce mai mult că aspectul fizic al  jucătorului de tenis s-a schimbat. De ce?
Pentru că noi, în generația mea, chiar și după, nu lucram atât de mult, cât se lucrează azi fizicul. Prin apariția noilor metode de a-și întări fizicul, se lucrează mult mai mult forța, în sală, prin noile aparate și metode. Pe vremea noastră se lucra viteza de deplasare și rezistenta în afara terenului. La fete viteza de deplasare era mai importantă decât forța în lovitură. Uită-te puțin cum arăta Steffi Graf, o atletă naturală deosebită, cea mai rapidă din lume din toate timpurile. Aș putea spune că Simona este astăzi cea mai rapidă din circuit și felul ei de a dansa în teren și de a se deplasa îmi amintește de Steffi Graf și de Arantxa Sanchez.

Aș vrea să vă întreb dacă Simona își lucrează forța precum celelate jucătoare în ziua de azi?
Simona nu ridică greutăți în mod deosebit, dar ca și toate celelalte jucătoare, ea petrece timp în fiecare zi în sală, unde face jogging și diverse exerciții pentru tonificare și întărire, cât și stretching pentru recuperare.


Duo de atac al podiumului WTA

Din ce-mi spuneți, înțeleg că nu prea v-ar fi plăcut să jucați în ciruit în ziua de azi..
Nu mi-ar fi plăcut să fiu mult timp în sală precum jucătoarele de azi, eu mă antrenam patru ore doar pe terenul de tenis. Ca și majoritatea jucătorilor din acea perioadă. Prima care a început să se ducă în sală, să-și lucreze fizicul, chiar și forța, a fost Martina Navratilova.

Dar sunt și lucruri bune azi!
Sunt lucruri mai bune, clasamentul este clar! Pe vremea mea nu știai câte puncte iei. WTA îți făcea clasamentul, nu știai câte puncte aduni, totul este mult mai bine organizat, iar în această ecuație un rol hotărâtor a avut și televiziunea. Tenisul este televizat în fiecare săptămână și poți alege dintr-o panoplie largă de turnee, mult mai largă.

Virginia Ruzici a câștigat titlul la Roland Garros în 1978, a jucat finală în 1980 tot la Roland Garros, în 1978 a câștigat și dublu la Roland Garros și a jucat finală de dublu-mixt tot la Roland Garros. A ajuns până în sferturi, de câte două ori, la Australian Open, Wimbledon și US Open. A câștigat 12 titluri WTA și a ajuns până pe 8 în ierarhie în 1979. 377-221 e raportul victorii – înfrângeri în circuitul profesionist, la simplu. A câștigat din tenis 1.183.000 de dolari

În prezent, jucătorii au șansa de a avea echipe întregi în spatele lor. În ce punct se află și cum decurge relația dintre Darren Cahill și Simona?
Darren este un excelent antrenor și un bun psiholog, pare relaxat, deși se consumă mult în interior în timpul meciurilor. Este un antrenor cu care e o plăcere să te pregătești, iar la finalul ședinței de pregătire chiar rămâi cu o stare de bine și cu sentimentul că ai mai asimilat ceva.

Totuși, marii sportivi au mereu ceva de îmbunătățit, iar în tenis avem nenumărate exemple. La ce capitol credeți că ar trebui să progreseze Simona, dacă faceți abstracție de calitatea dumneavostră de manager și o analizați din postura fostei jucătoare…
Personal, aș vrea să o văd venind mai des la fileu și să folosească scurta mai des. Și chiar și sliceul pe care îl face bine la antrenament, dar nu îndrăznește mai mult la meci.


Turneul de la București, cu Halep în prim-plan, alături de Virginia Ruzici. Simona s-a impus la București în 2014 și 2016 Foto: Bogdan Iordache

Ce înseamnă Halep din punct de vedere al marketingului

Aș vrea să vorbim puțin despre Simona Halep din punct de vedere al marketingului. Cât contează azi acest aspect?
Simona are o adevărată valoare în marketing, atât la nivel internațional, cât și la nivel național, chiar ceva mai mult la nivel național în privința contractelor de imagine.

E valorificată la maximum imaginea ei?
Întotdeauna e loc de mai mult și are o piață de marketing destul de importantă. Pe lângă contractele de imagine din România – Vodafone, Dedeman Dorna, în străinătate are contracte cu Adidas, Wilson și Hublot. Toate aceste companii fac o promoție importantă pentru ea.

Nu sunt prea puține?
Mai pot veni, dar toate aceste contracte implică o doză de timp pe care Simona trebuie să-l acorde. Pentru a avea o expunere enormă, trebuie să fii în primul rând prezent în fazele finale ale turneelor de Grand Slam. Acestea îți aduc cea mai mare expunere la nivel internațional. Probabil în ziua în care va fi mai des în fazele finale… și expunerea va crește.

„Am fost surprinsă de vestea că Maria Șarapova a folosit substanțe dopante. Nu mă așteptam. Își merită pedeapsa, rămâne de văzut cum va fi primită în arene”

Virgina RUZICI, campioană la Roland Garros 1978, fost nr. 8 WTA

În afara obligațiilor cu partenerii, de ce nu prea o vedem pe prima pagină a revistelor?
Pentru că prioritatea Simonei este tenisul. Ea dorește și trebuie să rămână focalizată pe munca ei și nu poate să se disperseze cu riscul de a-și pierde concentrarea pentru tenis. Din acest motiv ați văzut foarte puține apariții în reviste care necesită ore întregi de pregătire pentru sesiunile foto. Multă lume nu înțelege acest lucru… Anii aceștia, cei 5-7 ani, trebuie să rămână focalizată pe tenis și să-și exploateze la maximum potențialul.

Da, dar dacă nu-și fructifică acum momentul, atunci când? Nu e un risc?
Noi ne asociem cu branduri a căror imagine îi aduc și ei o imagine pozitivă, branduri care au aceleași valori ca și ea: muncă, disciplină,  perseverență, reușită.


Finala de la Australian Open 2017, cea mai urmărită din istorie pe Eurosport. FOTO: Eurosport

Exemplul Federer și Serena Williams

A terminat anul pe 4, acum se află în refacere. Mai poate progresa?
Uită-te la Federer!

M-am uitat!
Și nu crezi că și-a ameliorat reverul?

Ba da, dar tot nu este precum al lui Wawrinka!
Cu Ivan Ljubicici și l-a îmbunătățit foarte mult. Mai ales în finala cu Nadal de la Australian Open și-a jucat reverul drive ca niciodată, intrând în teren, lovind tare, fără să utilizeze sliceul deloc, a fost o tactică excelentă. A lovit foarte tare cu reverul, luând mingea extrem de devreme, pentru mine și pentru multă altă lume, s-a văzut clar un adevărat progres în ceea ce privește reverul drive. Ți-am dat exemplul Federer, îți mai dau și exemplul Serena Williams, care a declarat că la Australian Open (n.r. – 35 de ani, a învins-o pe sora ei, Venus), a jucat cel mai bun tenis al carierei.

„De ce mereu această întrebare <>. Cine sunt cele trei care ar lupta pentru șefia ierarhiei

Știți ce urmează să vă întreb pe finalul porțiunii legate de Halep, nu?
Nu știu, dar bănuiesc.

Când va ajunge lider mondial?
„Când va ajunge lider mondial”, „Când va câștiga primul titlu de Grand Slam”… știu, știu… am presupus…

Și când va ajunge totuși lider mondial?
De ce mereu această întrebare!?

Pentru că atunci când un sportiv ajunge la un nivel care-i permite să spere, atinge o vizibilitate și profesionalism într-un sport, e normal ca fan, ca ziarist, ca român, să ți-l dorești în vârf!
Răspunsul la această întrebare nu-l știe nimeni. Știm doar câteva coordonate: au fost patru ani de consum fizic și moral enorm, dar și de mari succese. Potențial are, a fost împiedicată de nenumărate accidentări. Această întrebare pune foarte multă presiune pe ea și nu cred că i se adresează și lui Kerber sau lui Muguruza atât de des.

Vă întreb altfel atunci: dacă se retrage Serena, cresc șansele ei?
Serena se află deasupra tuturor. Dacă se retrage, bineînțeles că există o șansă și pentru Simona pentru că a dovedit deja că are valoare de primele jucătaore ale lumii, terminând anul 2016 pe locul 4 WTA, 2015 pe locul 2 mondial și 2014 pe locul 3 mondial.

„Simona e mult mai matură acum și va gestiona mai bine presiunea care o apasă. Când era nr. 2 sau 3 WTA, o apăsa foarte tare ideea că trebuie să devină lider mondial”

Virginia RUZICI, campioană la Roland Garros 1978, fost nr. 8 WTA

CITEȘTE SĂ‚PTĂ‚MÂNA VIITOARE pe www.prosport.ro  PARTEA A DOUA A INTERVIULUI CU VIRGINIA RUZICI

 

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 15 Feb. 2017, 07:00 Actualizat: 15 Feb. 2017, 16:26 Tenis
Pe aceeași temă
Ce studii are, de fapt, Cheloo de la Paraziții 
Ce studii are, de fapt, Cheloo de la Paraziții 
Cazul scandalos al militarilor morţi în tragedia aviatică de la Bereşti. Deşi şi-au făcut datoria faţă de ţară, ministerul „a omis“ să le facă asigurări în caz de deces
Cazul scandalos al militarilor morţi în tragedia aviatică de la Bereşti. Deşi şi-au făcut datoria faţă de ţară, ...
Momente dramatice la PRO TV. Florin Calinescu, preluat de medici. Andra, in lacrimi: „Nu vreau sa il pierd”
Momente dramatice la PRO TV. Florin Calinescu, preluat de medici. Andra, in lacrimi: „Nu vreau sa il pierd”
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
Cea mai buna veste pe care o putea primi! Ce ii pregateste Rangers lui Ianis Hagi dupa meciul FANTASTIC din Europa League
Cea mai buna veste pe care o putea primi! Ce ii pregateste Rangers lui Ianis Hagi dupa meciul FANTASTIC din Europa League
Dieta de antrenament a lui James LeBron
Dieta de antrenament a lui James LeBron
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
Înregistrarea apelului Andreei Antonescu la 112. Cântăreaţa susţine, însă, că e o neînţelegere
Înregistrarea apelului Andreei Antonescu la 112. Cântăreaţa susţine, însă, că e o neînţelegere
Euro SARE în aer. La cât a putut ajunge euro peste noapte. NU este o eroare
Euro SARE în aer. La cât a putut ajunge euro peste noapte. NU este o eroare
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate”
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate”
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Reacţie vehementă pe Fiorentinanews după meciul fabulos făcut de Ianis Hagi cu Braga: ”A fost clar de la început”
Reacţie vehementă pe Fiorentinanews după meciul fabulos făcut de Ianis Hagi cu Braga: ”A fost clar de la început”
Moment teribil la Românii au Talent! Florin Călinescu, probleme de sănătate! Au chemat salvarea
Moment teribil la Românii au Talent! Florin Călinescu, probleme de sănătate! Au chemat salvarea
Este bomba zilei! Andra, anunțul momentului la PRO TV! În ce film va juca
Este bomba zilei! Andra, anunțul momentului la PRO TV! În ce film va juca
CUPLUL MOMENTULUI IN ROMANIA! S-au logodit, desi au negat relatia! ASTA DA SURPRIZA! Cantareata...
CUPLUL MOMENTULUI IN ROMANIA! S-au logodit, desi au negat relatia! ASTA DA SURPRIZA! Cantareata...
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
"Băga-mi.." Înjurături ca la ușa cortului azi, la Neatza. Dani Oțil a izbucnit
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL [FOTO]
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL ...
A fost scoasă de la saună de un manager din cauza costumului de baie „prea sexy”. Tânăra, şocată: Nu mai merg acolo!
A fost scoasă de la saună de un manager din cauza costumului de baie „prea sexy”. Tânăra, şocată: Nu mai merg acolo!
Florin Călinescu a fost luat cu salvarea direct din emisiune! Starea prezentatorului
Florin Călinescu a fost luat cu salvarea direct din emisiune! Starea prezentatorului
Gheorghe Hagi, lacrimi de fericire! Fiul „regelui” a reușit o dublă de senzație
Gheorghe Hagi, lacrimi de fericire! Fiul „regelui” a reușit o dublă de senzație
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
Kim Kardashian a încins internetul după ce a postat POZE SEXY din vacanță! Cu cine a fost surprinsă  „Ea a fost dusă la o vilă privată"
Kim Kardashian a încins internetul după ce a postat POZE SEXY din vacanță! Cu cine a fost surprinsă „Ea a fost dusă ...
Moșii de iarnă 2020. Ce nu ai voie să faci în seara din Sâmbăta Morţilor. Dumnezeu te va pedepsi! —
Moșii de iarnă 2020. Ce nu ai voie să faci în seara din Sâmbăta Morţilor. Dumnezeu te va pedepsi! —
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut multe altele'
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut ...
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii