INTERVIU | Antrenorul Monicăi Niculescu vorbeşte despre trucul cu bis marca Wozniacki. "Nu scoate alte sunete decât ce scoate de 10-15 ani încoace, de când joacă tenis. Şarapova, recunoscută pentru tot felul de declaraţii, a reuşit să fie mai decentă". Maximul contra 'Mashei': "Să îţi pui amprenta..."

17 feb 2018 6989 afişări Comentează şi tu Tenis
INTERVIU | Antrenorul Monicăi Niculescu vorbeşte despre trucul cu bis marca Wozniacki. "Nu scoate alte sunete decât ce scoate de 10-15 ani încoace, de când joacă tenis. Şarapova, recunoscută pentru tot felul de declaraţii, a reuşit să fie mai decentă". Maximul contra 'Mashei': "Să îţi pui amprenta..."

Numele Monicăi Niculescu a fost săptămâna aceasta pe buzele tuturor celor care urmăresc tenisul.

Pentru că a învins-o pe Maria Şarapova cu un forehand complet fără forţă, tăiat non-stop şi stors de energie. Pentru că este prima jucătoare clasată la limita Top 100 care a învins-o pe 'Masha' în ultimii trei ani (o mai făcuse la finalul lui martie 2015 tânăra Daria Gavrilova, numărul 97 WTA la ora meciului; Monica este pe 92 WTA săptămâna aceasta). Pentru că a făcut-o pe Şarapova să lovească un forehand tăiat. Pentru că a scos-o apoi din răbdări pe Caroline Wozniacki, iar daneza a oferit un moment de răfuială desprins parcă din schiţele de margine de mahala ale lui I.L. Caragiale şi care, în doar câteva ore, s-a transformat într-una dintre cele mai comentate momente din istoria recentă a tenisului. Super-Moni a luat prim-planul la Doha, fără a-l avea însă în tribună pe antrenorul care i-a călăuzit constant paşii în circuit, Călin Ciorbagiu.

Antrenorul Monicăi, protagonist în cea mai longevivă colaborare din tenisul feminin românesc, a vorbit pentru ProSport despre momentele-fierbinţi ale unei săptămâni care va rămâne pe retina fanilor sportului alb. Despre decizia surprinzătoare de a lăsa, pentru moment, frâiele antrenamentelor. Despre răbufnirea nefirească a danezei, un moment pe care îl descrie ca nefiind 'demn de un lider mondial, de o jucătoare care tocmai a câştigat un Grand Slam - primul al carierei!'  şi despre sentimentul dulce pe care îl lasă clipa aceea - în care o sportivă de talia Maria Şarapovei este destabilizată până-ntr-acolo încât ajunge să trimită înapoi ca o oglindă dreapta tăiată a unei jucătoare unice.

Meciul Monica Niculescu - Caroline Wozniacki s-a lăsat cu scandal. Daneza s-a plâns centralului că Monica o deranjează în timp ce loveşte mingea, apoi s-a prelungit toată discuţia după meci. Cum percepeţi ce s-a întâmplat, joi, la Doha?
Nu ştiu dacă a fost chiar scandal, dar nu mi se pare OK ce a făcut ea (n.r. - Wozniacki) la faza asta. Chiar e aiurea ce a făcut. Mi se pare că ea s-a folosit de un truc în momentul acela. Monica revenise oarecum în joc, poate chiar era puţin la conducerea jocului în momentele alea. Ea a simţit - are experienţă!  - şi sunt trucuri la care apelează mulţi jucători. Nu este singura jucătoare care apelează la aşa ceva. Noi am mai jucat o dată cu Wozniacki, la Madrid. Tot aşa: Monica era la conducere în decisiv, ea a chemat medicul cu umărul. A fost cam acelaşi gen de abordare...

Acum, însă, au fost sunetele Monicăi...
Ce să vă spun? Nu scoate alte sunete decât ce scoate de 10-15 ani încoace, de când joacă tenis. Nu poţi să spui că a făcut alte sunete decât face ea în general. Cred că a fost pur şi simplu un truc pe care l-a folosit şi care a funcţionat. 

Aţi trecut împreună prin foarte, foarte multe partide. S-a mai plâns vreo jucătoare împotriva Monicăi? De regulă, ştim că se plânge lumea de zgomotul făcut de Victoria Azarenka, de Maria Şarapova...
Exact! Tocmai asta este ideea! Aţi înţeles-o! Nu mi-amintesc să se fi plâns cineva în 15 ani de faptul că Monica scoate sunete. De ce tocmai acum? De ce nu s-a plâns atunci când conducea cu 4-1? Că tot cu Monica juca şi tot aceleaşi sunete le scotea. Asta demonstrează încă o dată şi întăreşte ideea că, totuşi, ea a făcut lucrurile acestea nu pentru că o deranja ceva, ci pur şi simplu ca să o scoată din ritm. Un truc pe care îl folosesc multe fete. De altfel, arbitrul i-a dat dreptate Monicăi, chiar în meci. Se auzea conversaţia pe care o avea cu Wozniacki - 'îmi pare rău, dar ea nu face nimic împotriva regulamentului', i-a spus. Arbitrul a întărit că Monica nu făcea nimic interzis. Faptul că nimeni nu s-a plâns în 15 ani este elocvent. Credeţi-mă: sunt fete care chiar fac foarte urât. Şi o fac meci de meci. Ţipă şi tot cer... Nu se întâmplă nimic nici cu alea, darămite cu Monica. Consider că a fost nepotrivit.

Truc cu bis. Nu o dată, ci de două ori. "Cred că a folosit acelaşi tip de truc în finala de la Australian Open cu Simona şi acelaşi truc pe care l-a folosit cu Monica în urmă cu un an, la Madrid. Monica nu încearcă să distragă pe nimeni. Monica aşa joacă"

A reuşit, deci, acea dispută să o scoată din ritm pe Monica, în vreun fel, în acel moment?
Eu zic că da. Desigur, nu ne garantează nimeni că dacă nu s-ar fi întâmplat asta Monica ar fi câştigat setul sau meciul. Până acum, sigur, Monica nu a învins-o niciodată. Cel mai aproape a fost la Madrid. Dar, cred că am fi avut altă derulare a meciului.

A fost o situaţie similară şi în finala de la Australian Open cu Simona?
Absolut. Cred că a folosit acelaşi tip de truc în finala de la Australian Open cu Simona şi acelaşi truc pe care l-a folosit cu Monica în urmă cu un an, la Madrid. Atunci, ea a întrerupt jocul în timpul game-ului, dacă bine îmi amintesc. Era 30-15, iar regulamentul interzice pur şi simplu să te opreşti. Poţi să întrerupi dacă ai căzut, dacă ai o problemă reală. Faptul că ai o jenă la umăr nu este o problemă care să te îndreptăţească să întrerupi un game. Aşa ceva nu este demn de un lider mondial, de o jucătoare care tocmai a câştigat un Grand Slam - primul al carierei! Şi la conferinţa de presă mi se pare că a făcut nişte declaraţii nepotrivite la adresa Monicăi. Nu este frumos să spui că nu ştiu ce încearcă să îţi facă... să o distragă. Monica nu încearcă să distragă pe nimeni. Monica aşa joacă. Sigur, este o jucătoare puţin atipică. Are un stil puţin diferit, dar asta şi din cauza faptului că este o jucătoare relativ scundă. Nu are 1,90 m, nu are o forţă ieşită din comun. Trebuie să compenseze prin strategie, prin alte chestii. Este normal. Şi este şansa ei să joace tenis. Ce să faci, dacă nu suntem toţi cu muşchi şi puternici? Trebuie să supravieţuim şi noi cumva... Iar cui nu-i place jocul Monicăi, să schimbe canalul!

  • În 2017, în primul tur de la Madrid, Caroline Wozniacki a învins-o după un maraton de peste trei ore şi 20 de minute pe Monica Niculescu - scor 7-5, 6-7(3), 6-4. Daneza cu origini poloneze a oprit decisivul, la scorul de 1-0 pentru Monica, în game-ul pe propriul serviciu, la scorul de 30-15, acuzând dureri la umăr. Ea s-a aşezat brusc pe bancă, aşteptând interveţia medicului.

Ultima întrebare: nu aţi fost în loja Monicăi la super-victoria cu Maria Şarapova. Cum aţi trăit meciul şi este o urmă de regret?
Puţin. Dar, eu am avut o serie lungă de turnee. Am participat la Australian Open, am făcut un circuit foarte lung şi am ales varianta de a mai aduce un colaborator în echipă, care să mai preia din timpul alocat pentru că, urmând încă o deplasare foarte lungă, în America, pentru mine ar fi fost dificil să vin din Australia şi să mă urc şi în avion spre Doha. Am fost totuşi la Taipei, acolo unde l-am şi cooptat pe Victor Crivoi în echipă. Ne-am antrenat o săptămână împreună, ca să ajungem pe aceeaşi undă, după care am venit acasă. Ea a plecat. Puţin, mi-ar fi plăcut, poate mi-aş fi dorit să fiu acolo, dar nu asta e important. Faptul că am reuşit o victorie este important - este şi victoria mea, este şi victoria echipei. Eu nu am lipsit niciodată din echipa ei. Chiar dacă nu am fost fizic, am coordonat toată activitatea prin telefon. Zilnic. prin convorbiri cu Monica şi prin convorbiri cu Victor. Toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat împreună şi de comun acord. Vor mai fi victorii. Poate chiar şi împotriva Şarapovei. Însă acum, obiectivul principal este clar - o victorie cu Wozniacki. O aştept!

Monica Niculescu apare înscrisă în turneul WTA de la Budapesta pentru săptămâna următoare. Este a 92-a în lume la simplu şi a 17-a la dublu. Iar la 30 de ani, povestea ei mai are încă destule capitole nescrise.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.