Halep, la aproape sută la sută, înainte de startul Australian Open. Simona, despre anul 2014, limba engleză, antrenamentele din România şi cum gestionează celebritatea

17 ian 2015 4448 afişări Tenis
Halep, la aproape sută la sută, înainte de startul Australian Open. Simona, despre anul 2014, limba engleză, antrenamentele din România şi cum gestionează celebritatea

Simona Halep a ajuns la Melbourne, acolo unde va debuta luni la Australian Open, în faţa italiencei Karin Knapp (51 WTA). Înainte de turneu, Halep, cap de serie numărul 3, a acordat un interviu amplu site-ului oficial al competiţiei

În 2014, Halep a ajuns în sferturi la Australian Open şi a avut o ascensiune fulminantă, terminând pe locul trei în clasamentul WTA. Acum, românca revine la Melbourne, cu speranţe mai mari. Înainte de debutul de luni, Simona a acordat un interviu amplu pentru site-ul oficial al competiţiei, în care a vorbit despre anul 2014, despre România, despre cunoştiinţele sale de engleză şi, mai ales, despre tenis.

Cum te simţi după ce a trebuit să te retragi de la turneul de la Sydney?
Mă simt bine acum. Sunt aproape la 100% din potenţial. Mai am două zile înainte de turneu: am mâncat bine, m-am odihnit bine. Deci sunt pregătită să încep acest turneu. Dar mai am două zile, atunci o să fiu la 100%.

Cât de diferită a fost pauza dintre sezoane? Ai schimbat antrenorii. A fost vreun capitol din jocul tău la care ai vrut să lucrezi în special?
Am vrut să îmi îmbunăţăţesc jocul şi mai mult. Am muncit mult la serviciu în această pauză şi la forehand. Mă mişc mai bine pe teren decât anul trecut. Muncesc din greu în fiecare zi. Am schimbat antrenorul pentru că am vrut să schimb ceva şi am făcut asta. Cred că a fost o idee bună. Mereu am luat deciziile şi totul a ieşit foarte bine.


La Shenzen, Simona Halep a câştigat primul trofeu din 2015

”M-am antrenat acasă, unde mă simt cel mai bine”

Ai postat multe poze pe Facebook în care te antrenai în zăpadă acasă. Cât de greu e să faci tranziţia către o vreme mai călduroasă?
Am deja trei săptămâni în care m-am aclimatizat, pentru că am jucat şi la Shenzen. Nu a fost foarte cald acolo, însă. A fost un lucru bun. Mie-mi place să mă antrenez în zăpadă, când e frig afară. M-am antrenat acasă, deşi multe jucătoare merg în locuri mai calde. Eu am vrut să fiu acasă, să fiu alături de familia mea, să-mi reîncarc bateriile. Mă simt bine acasă, unde m-am antrenat 20 de zile şi am alergat foarte mult.

Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit în legătură cu adaptarea la temperaturile ridicate?
E o întrebare bună! Mi s-a spus să merg pas cu pas, de la zi la zi. Şi nu trebuie să mă panichez! Câteodată, când faci o astfel de trecere, simţi o ameţeală în timpul zilei. Trebuie să fiu calmă şi să mă adaptez foarte repede. Nu am sfaturi mai importante pentru acest lucru.

La ce ai lucrat cel mai mult în pauză?
La serviciu şi forehand. Mai mult la serviciu. Iar la Shenzen cred că am jucat bine.

Pentru plasament sau forţă?
Puţin din amândouă! Mi-am schimbat puţin şi tehnica.


Turneul Campioanelor, unul dintre turneele pe care Halep le-a considerat highlight-uri ale sezonului

”Nu credeam că pot face finală la Roland Garros”

Ai progresat enorm faţă de anul trecut. Ce te-a surprins cel mai mult în 2014?
Nu am fost foarte surprinsă de rezultate, pentru că începusem să joc bine încă din 2013, câştigasem nişte titluri. Cred că în 2014 am fost mai experimentată, am crescut mult ca joc. Sunt mult mai puternică acum, am un joc mai complet. Pot spune că am fost surprinsă de rezultatul de la Roland Garros, nu credeam că pot ajunge în finală după doar un sfert de finală la un turneu de Grand Slam. Nu am avut nimic de pierdut acolo, era turneul meu favorit, pentru că îl câştigasem deja la junioare.

Totul a mers bine acolo, uneori e mai bine să joci aproape de casă, pentru că poţi primi o susţinere mai mare din partea familiei şi a prietenilor. Apoi, la Singapore, am avut un alt rezultat excelent, o finală, şi am fost foarte fericită că am reuşit să obţin un rezultat mare.

După un an atât de bun, simţi mai multă presiune pentru acest an?
Nu. E mai bine decât anul trecut, nu simt deloc presiune. Vreau să joc cât pot de bine şi să văd câte meciuri pot câştiga. Ţinta mea e să merg din nou în Singapore!

Crezi că Australian Open 2015 va fi un turneu echilibrat, cu multe jucătoare care au şanse de victorie?
Da, cred că multe jucătoare pot câştiga în acest an. Mă gândeam că fiecare jucătoare din primele 20 are şanse de victorie. Kvitova, Pliskova au jucat foarte bine. Turneul e deschis, poate fi câştigat de oricine!

Melbourne e un oraş mare, poţi face multe cumpărături...
Da, am făcut deja câteva cumpărături. Dar nu multe lucruri, doar să mă motiveze!

Cum merg lucrurile cu Victor, noul tău antrenor, până acum?
Bine! Lucrurile chiar merg bine. Îl ştiam de foarte mult timp, din România. El e relaxat. Ne simţim bine. El ascultă ceea ce am nevoie să spun şi mă încurajează. Cred că e cel mai bun mod de a lucra cu un antrenor.  

”Lumea îmi cere să fac poze”

Când eşti în România, oamenii te lasă în pace?
Aşa şi aşa! Câteodată când merg în oraş, e greu, pentru că lumea vine să îmi ceară pentru o poză. E greu să stai relaxat, dar când mă antrenez, sunt singură.

Ai spus în Singapore că te vei recompensa pentru performanţă. Ai făcut-o?
Nu încă.

Ai avut toată pauza la dispoziţie, nu ţi-ai cumpărat nimic?
Nu, poate anul ăsta.

Văd că ai muncit şi la engleză, vorbeşti mult mai bine.
Am vrut să iau câteva ore, dar nu am avut timp. Câteodată îţi doreşti lucruri, dar nu ai timp să le faci. Vreau să vorbesc cu echipa mea în engleză. Acum citesc o carte în engleză, iar unde nu înţeleg mai mă ajut de calculator, pentru traducerea unor cuvinte, dar e ok.

Ce carte citeşti?
Nu vreau să spun, pentru că am spus că citesc Harry Potter şi atunci toată lumea mă întreba despre asta. E o carte în limba engleză

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.