EXCLUSIV | Strigătul de ajutor al unei campioane de la Roland Garros: "Situaţia mea este foarte dificilă!" Tânăra speranţă Ioana Roşca strânge bani prin crowdfunding pentru a-şi putea continua cariera

16 feb 2018 13351 afişări Tenis
EXCLUSIV | Strigătul de ajutor al unei campioane de la Roland Garros: "Situaţia mea este foarte dificilă!" Tânăra speranţă Ioana Roşca strânge bani prin crowdfunding pentru a-şi putea continua cariera
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Cheta naţională pentru Simona Halep - jucătoare rămasă fără sponsor tehnic după ruptura de Adidas - devenise brusc un subiect întors pe toate feţele în debutul anului. Vasile Dâncu i-a simţit potenţialul de marketing, a scrijelit câteva rânduri pe Facebook şi a încercat o iniţiativă fără rost. Artificiala problemă păleşte însă în faţa unui subiect de-a dreptul apăsător pentru o jucătoare talentată a României, cu potenţial de creştere, dar fără un background financiar dătător de speranţe. Încă.

Ioana Loredana Roşca (21 de ani) a câştigat turneul de la Roland Garros la junioare, la fel ca Simona Halep (26 de ani), numai că în proba de dublu, dar cariera ei nu a luat o turnură ascendentă, tânăra sportivă fiind pândită de ghinion.

Se întâmplă în ţara Simonei Halep: Ioana Roşca, una dintre marile speranţe ale tenisului românesc, nu poate juca din cauza lipsei banilor

E cunoscut deja faptul că, dacă te naşti în România, nu poţi face carieră în tenis fără sponsori privaţi, care de cele mai multe ori sunt părinţii. Dacă mai ai şi ghinionul să te accidentezi, toată lumea te lasă baltă, iar cazul Ioanei Roşca este strigător la cer. Campioana junioarelor din proba de dublu de la Roland Garros 2014, alături de Ioana Ducu, trăieşte o dramă, pentru că nu poate merge la turnee din cauza lipsei banilor. Ioana a mărturisit pentru ProSport că destinul a lovit-o atunci când îi era lumea mai dragă: "Situaţia mea actuală este una foarte dificilă pentru că am fost operată acum un an, pe 17 februarie, la genunchiul stâng. A fost un moment foarte greu, deoarece eram în ascesiune atât la simplu, cât şi la dublu. Atinsesem cel mai înalt clasament al meu, cu toate că şi atunci aveam probleme financiare şi nu mergeam la foarte multe turnee", spune sportiva care a ocupat locul 427 WTA la simplu, respectiv poziţia 316 WTA la dublu.

"În momentul de faţă nu mai am niciun fel de susţinere financiară"

Ioana Roşca s-a mutat în Spania în anul 2016, alături de mama ei, putând astfel să călătorească mai uşor la turneele ITF din apropiere. După accidentare, tânăra tenismenă a primit o nouă lovitură, unicul sponsor despărţindu-se de ea: "Mereu am jucat în apropierea oraşului unde stau în Spania, ca să nu fiu nevoită să mă deplasez cu avionul. Din cauza accidentării, am pierdut şi sponsorul rachetelor. Aveam un mic ajutor financiar, pe care l-am pierdut însă pentru că nu ştiam dacă voi mai reveni vreodată în tenis. Aşa că au fost foarte multe cheltuieli pentru operaţie şi tot ce am avut nevoie la momentul respectiv. Acum nu mai am niciun fel de susţinere financiară", şi-a vărsat of-ul tenismena al cărei palmares mai cuprinde 12 trofee ITF la senioare (11 la dublu şi 1 la simnplu).

Ioana adună bani de la oameni, pe internet, pentru a-şi susţine cariera

Ioana nu renunţă însă la visul ei, găsind o metodă alternativă pentru a-şi susţine cariera, pe care au încercat-o şi alţi tenismeni din afară. Toate speranţele ei se leagă de o platformă de crowdfunding, prin care doreşte să strângă banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor în circuit: "Am făcut această campanie cu gândul de a colecta un fond cât mai mare pentru a putea merge la turnee. Cu singurul ajutor pe care îl am de la mama nu pot acoperi cheltuielile aferente antrenamentelor, cu atât mai puţin ale competiţiilor oficiale". Ioana colectează AICI fondurile pentru participarea la turnee, oricine putând contribui la strângerea sumei ţintă. Pe site-ul de crowdfunding, jucătoarea născută la Craiova şi-a spus impresionanta poveste în limba engleză.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.