EXCLUSIV | Georgia Crăciun, cumpăna care a dat-o înapoi la limita primei mii mondiale după cele patru titluri în turnee de 15.000 de dolari câștigate în 2018 și un joc haios: „ultima dată când…’ „Mi-am învățat lecția!”

EXCLUSIV | Georgia Crăciun, cumpăna care a dat-o înapoi la limita primei mii mondiale după cele patru titluri în turnee de 15.000 de dolari câștigate în 2018 și un joc haios:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Georgia Crăciun (19 ani) este, în prezent, ultima jucătoare de tenis din România care punctează în clasamentul WTA, după ce Federația Internațională de Tenis a decis să revoluționeze sistemul de punctare, eliminând turneele cu premii în valoare de 15.000 de dolari din rândul „turneelor profesioniste”. Pe locul 415 în octombrie 2017, Georgia Crăciun staționează acum pe 856 WTA.

Cu patru trofee ITF 15K câștigate în 2018, jucătoarea în vârstă de 19 ani s-ar putea plânge că a fost trasă în jos de această revoluție din sportul alb. A alungat însă acest gând. Spune că este tare, că își vede de treabă.

A trecut printr-un moment greu, o cumpănă, este pregătită să dea refresh și se antrenează la Centrul Național de Tenis. Nu a mai jucat meci oficial din februarie 2019. „Am luat o pauză mai mult din cauza mentalului. Nu mai aveam încredere în mine. Nu mai aveam aceleași rezultate ca în vară și am scăzut un pic cu încrederea și moralul. Au venit niște certuri care m-au afectat mult și n-am mai putut să mă concentrez la tenis. Astfel, după ce am fost în Turcia am decis să fac o pauză. M-am gândit ce vreau să fac mai departe cu viața mea, dacă vreau să continui cu tenisul. Două săptămâni a pus racheta deoparte„, spune Georgia Crăciun pentru ProSport.

Recunoaște că s-a gândit serios dacă tenisul este calea ei. Sau dacă mai este calea ei. „Întrebările erau – oare voi putea să trec de hopul ăsta, de 15.000? O să ajung la finalul anului unde mi-am propus? Sunt destul de bună? Sunt capabilă să fac destule sacrificii? Mi-am pus și întrebarea dacă merită. M-am gândit foarte bine și mi-am dat seama că iubesc tenisul, că fără el nu pot, nu mă văd fără tenis. Doar îl fac de mică! Îl practic de aproape 14 ani și nu am putut să dau cu piciorul la tot ce am construit. Acum, totul e ok. Îi mulțumesc și lui Florin Cârligea, pentru susținere și încredere. Antrenorilor care au încredere în mine și mă ajută de fiecare dată, când am dificultăți. Și părinților care mă iubesc”, mărturisește brăileanca.

În carieră, a mai avut o singură pauză mai lungă – două luni departe de teren și șase luni fără turnee. „Am avut patru rupturi fibrilare la coapsă, asta m-a ținut departe de teren. Atunci a fost alt sentiment, de neputință. Dar, acum, mulțumesc lui Dumnezeu că sunt bine. Sper să nu mai am accidentări de genul acesta.”

La antrenamente, își mai reproșează că lovește greșit. Vrea să își vadă lovitura de serviciu, pentru că ceva nu se simte natural. Nu e mulțumită de coordonarea sa. „Eu l-am rugat frumos pe antrenorul meu să mă filmeze, pentru că simțeam că nu îmi place ceva la serviciu și am zis să văd cu ochii mei ce se întâmplă, să îmi dau seama unde greșesc. De când am revenit, făcând pauza aceasta, mi-e greu cu loviturile, nu mă mai coordonez și nu le mai simt atât de bine. Încerc să mă vîd pe mine cum lovesc acum și să îmi dau seama și singură ce probleme am„, explică Georgia.

I-am propus un dialog altfel, care a făcut-o să se și amuze și să râdă mult. „Ultima dată când…”, cu Georgia Crăciun.

… cineva a făcut-o să râdă la antrenament
Azi (n.r. – în ziua în care a stat de vorbă cu ProSport.  Râde). Sunt multe faze la antrenament, dar nu îmi permit să râd tot timpul, pentru că trebuie să fiu concentrată pe antrenament. Dar, azi m-a văzut antrenorul că m-am lovit singură, mi-am dat o palmă, destul de tare, de s-a văzut imediat pe picior. Domnul Marius Comănescu a făcut o glumă, de pe terenul de alături.

a dat cu racheta de pământ
Acum trei săptămâni, la turneul din Turcia. Am pierdut meciul, asta m-a supărat cel mai tare. Dau cu racheta când simt că pot face acel lucru, dar greșesc sau nu sunt atentă.

… a mers să citească un articol din regulamentul WTA
Cred că nu m-am dus să citesc eu, i-am dat să citească antrenorului (n.r.- râde). Nu prea vreau să citesc. Mai mult îl las pe antrenor să facă programul și să fie la curent cu toate regulile și detaliile legate de turnee.

„Mi-am învățat lecția”

… și-a spus: „ce meci mișto e la televizor!”
Vondrousova cu Halep. Am văzut puțin din meci, nu am stat până târziu, pentru că a doua zi aveam antrenament și trebuia să fiu fresh.4

… s-a rătăcit în aeroport
De curând! Acum o lună. Eram în Turcia, în aeroportul din Istanbul și trebuia să mă duc în Antalya. Am greșit rândul. Nu mai știam unde să mă duc. Eram singură. Când sunt cu antrenorul sau cu cineva, nu sunt atentă pe unde merg. Sunt mai mult cu ochii în telefon, normal. Mă iau după cine e în fața mea. Dar atunci eram singură: nu mai aveam cum să stau pe telefon, a trebuit să mă descurc singură și mi-am învățat lecția – când mă duc undeva, trebuie să fiu atentă.

… și-a spus: „antrenamentul ăsta a fost chiar greu! M-a lăsat fără energie”
După fiecare antrenament fac asta! Nu e niciun antrenament ușor, mai ales în perioada aceasta, după ce am făcut pauză. Este mai greu să revin. Dar, îmi place.

… un fan a venit și i-a spus că este frumoasă
Anul trecut, la arenele BNR. Nu jucam, dar am fost cu echipa la meciul Irinei Begu. Ne plimbam prin club și veneau copiii și îmi spuneai și asta.

… a cerut un autograf
La Australian Open, când am fost să joc la juniori. Era vorba despre Federer (n.r. – râde)

…si-a ținut antrenorul peste program
De obicei ei mă țin pe mine peste program! E invers. Atât pot să spun: mi-a fost dor să joc și mi-am dat seama că iubesc ce fac. După câteva zile mi-a fost dor, dar nu am venit la antrenament decât când am știu că sunt gata să trag de mine și să muncesc. Știi cât de bine mi-a prins când, acum câteva zile, am stat mai mult pe teren? Mi-a plăcut și mi-a prins bine.

… a învins una dintre jucătoarele din generația 1998-2000 care a luat pe sus circuitul WTA
Nu am avut ocazia să joc decât cu Dayana Yastremska, născută în 2000 (n.r. – locul 37 WTA, ajunsă în turul 3 la Australian Open și campioană la Hua Hin, după un parcurs ce a inclus și o victorie în fața spaniolei Garbine Muguruza). Am câștigat meciul ăla. Acum, e puțin greu să văd unde a ajuns ea și unde sunt eu, dar, cu încredere, credință și speranță sper să reușesc și eu. Dar m-a și ambiționat mai tare, m-a făcut să știu ce vreau de la viață. Sunt dispusă să dau tot ce trebuie pentru tenis.

… a simțit nevoia să revină asupra unui pasaj dintr-o carte?
Ccitesc cărți motivaționale, care să mă ajute pe termen cât mai lung. Așa că mi se întâmplă des să fac asta.

Georgia Crăciun poartă un set de bijuterii special, primit cadou la împlinirea vârstei de 18 ani. Un suvenir drag, cu semnul infinitului. Și-a fixat un obiectiv ambițios pentru finalul de sezon – prezența în Top 200, însă mai întâi și mai întâi vrea să fie sănătoasă și să încheie anul cu sentimentul că a tras la maximum și că merge în direcția corectă.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja OBLIGATORIU
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja OBLIGATORIU
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen