Sí, e Undécima! Rafael Nadal a câștigat pentru a 11-a oară Roland Garros-ul. L-a DOMInat pe Thiem, dar a trecut eroic, cu mari emoții, linia de finiș, după un incident bizar. Filmul unei finale memorabile, care aduce un nou record. Corespondență din Paris

Sí, e Undécima! Rafael Nadal a câștigat pentru a 11-a oară Roland Garros-ul. L-a DOMInat pe Thiem, dar a trecut eroic, cu mari emoții, linia de finiș, după un incident bizar. Filmul unei finale memorabile, care aduce un nou record. Corespondență din Paris
  • Publicat:
  • Actualizat:

Rafael Nadal a trecut eroic linia de finiș în finala ediției 2018 a Roland Garros-ului și a câștigat pentru a 11-a oară trofeul de la Paris, învingându-l pe austriacul Dominic Thiem, scor 6-4, 6-3, 6-2. Ibericul a câștigat ultimele patru game-uri în condiții incredibile, a avut nevoie de cinci mingi de meci pentru a se impune, dar rămâne imbatabil în finalele de French Open.

  • Este doar a 15-a oară în istoria turneului când principalul favorit își confirmă statutul și se impune la capătul maratonului roșu, de două săptămâni, iar Nadal, prin acest succes, își păstrează și prima poziție în clasamentul ATP, în fața lui Roger Federer.


Foto: Cezara Paraschiv

Thiem, egalul lui Nadal în primele opt game-uri

Finala a început cu Nadal la serviciu. Și un rever scăpat până la urmă de Thiem – prea lung. Nadal strânge pumnul încă de la capătul primului game – c-așa-i în finale – după o primă urcare la fileu. Partida din ultimul act a stat sub semnul echilibrului: forehandul lui Nadal – sub nivelul reverului, s-a oprit de câteva ori în plasă, de alte câteva ori nu a prins linia. Thiem – neatent pe alocuri la mingi pe care ar fi trebuit să le atace diferit, cu punct pe care îl pierde din cauza faptului că a văzut o minge out de la Nadal, break și rebreak în primele trei game-uri și un 2-0 neconfirmat de campionul în exercițiu – așa a avansat, așezat, primul set al finalei.

Vremea umedă – fără a ploua, caldă – fără a fi soare arzător, l-a făcut pe Nadal să țină un prosop cu gheață pe tâmple la fiecare vizită la scaun. Nadal însă, pe Chatrier, e greu de doborât, chiar și de către un număr 8 mondial cu lovituri tari.

Echilibrul s-a menținut până la 4-4. Cel mai bun forehand al ibericului, plat, șters de tot spin-ul atât de deranjant pentru adversar – chiar ucigător, dar mai puțin eficient în condițiile apăsătoare de duminică de la Paris, a fost urmat de cel mai prost serviciu doi. O minge care a căzut în careul de serviciu din fața liderului mondial, înainte de a ajunge la fileu. Experiența îl ajută însă pe Nadal să nu se panicheze. Atent, agresiv, ajunge la 40-15 și un serviciu dintr-acelea pe care te poți baza în orice moment îl face pe Nadal să ridice din nou ochii spre loja sa, cu același pumn strâns. Urmează primul game cu adevărat slab al lui Thiem pe serviciu. Erori consecutive și un break la zero pentru Nadal care pune punct și manșei, cu două minute înaintea împlinirii unei ore de joc.

GAME-ul din setul doi. Sau eterna poveste: Nadal, când se pornește, dispare dincolo de orizont

Nadal, o dată lansat la conducere, este și mai greu de stăvilit. Dominic Thiem și-a jucat, mare parte din șansă, într-un game-doi al setului secund memorabil: patru egalități, cinci mingi de break pentru Nadal și un deznodământ smuls din sămânța de neîncredere sădită în mintea austriacului. Simțindu-se nevoit să găsească soluții extreme, Thiem s-a văzut pus în fața a trei mingi de break, pe care însă a reușit servicii excelente, pentru a-i refuza ibericului break-ul. Constanța însă nu l-a ajutat, iar pe a cincea minge de break atacul l-a trădat. Rafael Nadal continua seria de jocuri câștigate, spre un 2-0 ce avea să devină, mult mai rapid, 3-0.

În mai puțin de jumătate de oră, deținătorul trofeului își lăsase adversarul în retrovizoare, cu 5-0. Thiem își dă o șansă la retur, anticipând și lovind pentru winner. Ibericul însă face alegerile juste, îl deranjează vizbil pe Thiem, evită mingea de break și păstrează intact avantajul, la 4-1.

Vestea bună pentru aspectul finalei: Dominic Thiem nu a dispărut. Din contră, îl provoacă pe Nadal, cu dreapta lovită la rupere. Și Nadal este acolo, pentru a răspunde cu aceeași monedâ, pe linie, la fel de tare, până la winner. Ibericul revine cu forehanduri câștigătoare consecutive în game-ul șapte al setului doi. Un punct-spectacol, cu un unghi scurt produs de forehandul lui Nadal, urmat de forehand în picioarele lui Thiem – parat cu o reacție din instinct de aplaudat, un al treilea forehand pe tușă al lui Rafa – dar încheiat cu atac în lung de linie aterizat în culoarul de dublu relansează lupta. La 30-30, Nadal primește avertisment pentru trageri de timp la serviciu, apoi este taxat și de Thiem, cu o scurtă decisivă. Ibericul este o dată în plus provocat, o ia personal și salvează minge de break, apoi ajunge la avantaj punându-i el scurtă lui Thiem. O dată în plus, pericolul este înlăturat, Nadal schimbă la 5-2 și este la un game distanță de 2-0 la seturi.după o oră și 42 de minute. 

La ora locală 17:06, în tribuna I de pe Chatrier se fac selfie-uri. Jucătorul care nu a pierdut niciun meci pe zgură de la 2-0 îl conduce, 6-4, 6-3 pe Dominic Thiem.

Clipe șocante pentru Nadal, la patru game-uri distanță de trofeu

Challenger-ul începe setul trei cu o revenire impresionantă, de la 0-40 pe serviciu. Este soare acum, la Paris. Fără nori. Galeriile lui Thiem și Nadal se fac auzite și încearcă să se acopere. Nu mai înțelegi pentru cine se strigă. În setul trei, Nadal obține break-ul în game-ul al treilea

Sunt momente confuze pe Central. Nadal are 2-0 la seturi, 2-1 și 30-0 pe serviciu, dar oprește jocul. Își freacă mâna stângă. Se duce la scaun și cheamă medicul. Mână stângă îl doare. Îi este dat jos bandajul de pe încheietură, iar ibericul revine la linia de serviciu. Își freacă mâna constant. Prima dată, nu poate servi. Se chinuie. Dar ține raliul. Și, duce game-ul la finiș. Din tribună, din zona presei, este greu să afli ce se întâmplă. Aparent, este vorba despre o crampă la degetul mijlociu.

Game-ul pe serviciul lui Thiem este greu de privit. Dureros. Nadal nu poate trimite mingea înapoi. Scorul se strânge. 3-2. Tribuna freamătă. Îl aplaudă. Îi strigă numele. Liderul mondial primește, încă o dată, îngrijiri medicale. La linia de serviciu însă, îl șochează pe Thiem. Rezistă în raliu. De fapt, nu doar că rezistă, dar, mai mult – face winner cu forehand-ul. Imparabil. Thiem face un gest sugestiv – ce să-i fac? Pare și el șocat.

La 4-2, Nadal dă o nouă lovitură. Forțează cu scurta, îl surprinde pe Dominic Thiem cu rezistența și încăpățânarea.  Are break. Un nou break. La 5-2, este la un game distanță de Undecima. La scaun, primește însă pentru a treia oară îngrijiri medicale.

Servește. ibericul ajunge la 40-0, dar serviciul lui nu îl mai surprinde pe Thiem, nu este destul de percutant și este pedepsit. Mingea șuieră pe lângă Nadal. Trei mingi de meci consecutive au trecut pe lângă el. Vine și pleacă și a patra. Tribuna freamătă. Nadal pare condamnat să închidă acum meciul sau… Thiem nu ajunge la minge de break. În schimb, Nadal e la a cincea de meci. Și o ia. Nu se aruncă pe zgură. ci doar încremenește cu mâinile sus.

Cum a trecut linia de finiș, doar el știe.


Foto: Cezara Paraschiv

Cele 11 finale jucate de Rafael Nadal la Roland Garros:

2005: TITLU – 6-7(6), 6-3, 6-1, 7-5 cu Mariano Puerta
2006: TITLU – 1-6, 6-1, 6-4, 7-6(4) cu Roger Federer
2007: TITLU – 6-3, 4-6, 6-3, 6-4 cu Roger Federer
2008: TITLU – 6-1, 6-3, 6-0 cu Roger Federer
2010: TITLU – 6-4, 6-2, 6-4 cu Robin Soderling
2011: TITLU – 7-5, 7-6(3), 5-7, 6-1 cu Roger Federer
2012: TITLU – 6-4, 6-3, 2-6, 7-5 cu Novak Djokovic
2013: TITLU – 6-3, 6-2, 6-3 cu David Ferrer
2014: TITLU – 3-6, 7-5, 6-2, 6-4 cu Novak Djokovic
2017: TITLU – 6-2, 6-3, 6-1 cu Stan Wawrinka
2018: TITLU – 6-4, 6-3, 6-2 cu Dominic Thiem

P.S: Scriind o listă a trofeelor lui Nadal, pe Centralul Philippe Chatrier, este imposibil să nu te gândești la cele 60 de secunde din startul meciului, în care tribunei îi este prezentat Rafael Nadal. Pe Centralul parizian, nu poți să nu remarci felul în care announcer-ul transformă palmares-ul ibericului într-un număr de stand up comedy. Enumerarea anilor în care ibericul a triumfat la Roland Garros prinde viață: are ritm, crescendo, când ajunge la 2011 cere aplauze, ca Marșul lui Radetzky. Și le primește, mai repede, mai repede, tot mai repede și mai tare. Doar unul e Nadal la Roland Garros.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz!…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în Ceruri
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în Ceruri
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen