Del Potro, în finala US Open 2018. A dominat primul set în fața lui Nadal, apoi spectacolul s-a rupt. „Nu mai contează, mă voi retrage oricum, pentru că genunchiul este atât de rău, dar să știi că ești atât de incorect”. La zece minute după acest dialog cu arbitrul, Rafa a abandonat

Del Potro, în finala US Open 2018. A dominat primul set în fața lui Nadal, apoi spectacolul s-a rupt.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Juan Martin Del Potro este primul jucător calificat în finala de simplu masculin la US Open 2018. Argentinianul revine, pentru prima dată după parcursul de excepție din 2009, încheiat cu victorie în fața lui Roger Federer și trofeu, în meciul de titlu de la Flushing Meadows, după o victorie obținută înainte de limită în fața lui Rafael Nadal.

Argentinianul a câștigat un prim set intens și spectaculos, de o oră și 9 minute, în care l-a dominat în raliu pe liderul mondial, cu 7-3 în tiebreak, apoi Nadal a fost împiedicat să mai lupte de dureroasa tendinită de la genunchiul drept. Ibericul, cu 12 ore și 31 de minute petrecute pe teren în precedentele 3 partide, a mai rezistat pe teren un set, înclinându-se cu 2-6, înainte de a se retrage.

Juan Martin Del Potro, numărul 3 mondial, ajunge, astfel, în finală, cu un singur set cedat, în sferturi, în fața americanului John Isner.

FILMUL, pas cu pas, al primei semifinale masculine:

4 minute în partidă, break din prima pentru Del Potro. Campionul din 2009 nu a avut nevoie să forțeze în primele două puncte, Nadal greșind o minge ajunsă lung pe centrul terenului, apoi încă una – imediat după retur. Primul punct câștigat de Nadal în partidă – al treilea în meci – a fost urmat de un gest larg de sărbătorire: deși Del Potro a preluat bine inițiativa în raliu, împingând cu forehand-ul, liderul mondial a găsit culoarul de passing pe lângă argetinianul ajuns fără suficientă convingere la fileu. Nadal a apărat cu o scurtă prima minge de break a lui DelPo, însă sportivul din Tandill a obținut game-ul pe retur, cu un nou raliu în care a avut inițiativa, fără a declanșa însă, atacul decisiv.

15 minute în partidă. Nadal a răspuns cu rebreak și a trecut la conducere, 2-1. Avantajul la serviciu avut, pe hârtie, de argentinian nu s-a văzut, pentru moment, pe teren. „Matadorul” a trecut un nou passing pe lângă Del Potro, iar argentinianul – câștigând un singur punct pe primul serviciu – a resetat practic manșa inaugurală.

31 minute în partidă. Loviturile grele ale lui Del Potro au salvat situația, argentinianul apăsând un rever câștigător în lung de linie, mult din interiorul terenului, pentru a pune o nouă egalitate pe tabelă, 3-3. Chiar dacă Nadal câștigă apoi cea mai autoritară tură pe lansare, inventând de la un metru dinapoia liniei de fund un rever în lung de linie spectaculos, trainerul a fost chemat pe teren pentru a pune un bandaj sub genunchiul drept al deținătorului trofeului – genul de taping afișat mult timp în partidele din prima parte a carierei ibericului.

42 minute în partidă: mușcătura marca DelPo. Returul argentinianului a căpătat acea doză de scânteie care amintește de 2009, iar sportivul din Tandill a încărcat bateriile forehandului: recuperează cu o cursă fantastică o scurtâ forțată de iberic. În timp ce greșelile lui Nadal au ajuns din urmă în statistică numărul de winners (8-8), Del Potro a smuls un break importantissim jucând contra forehandului ibericului.

! Ibericul nu a fost mulțumit nici cu bandajul, acesta rezistând pe genunchiul liderului mondial un singur schimb de terenuri.

50 minute în partidă: Del Potro a ratat la milimetru câștigarea setului. Del Potro l-a prins din urmă pe Nadal la numărul de lovituri câștigătoare (8-8), însă norocul l-a părăsit exact la minge de 1-0 la seturi. Reverul său a ratat tușa la limită, iar efectul de bulgăre îl înghite pe argentinian: forehandul se înmoaie pe atacuri pripite, iar cireașa pe cadoul pentru Nadal vine sub forma unui rever care îngroapă în plasă o minge lovită de deasupra fileului. Frustrat, argentinianul a împins racheta înapoi în termobag.

O oră în partidă: maraton? Cu siguranță! Abia start de tiebreak. Pentru Nadal, misiunea pe serviciu a fost clară: apăsat, tare, repede. Cu un game alb în buzunar și tiebreak asigurat, ibericul a amenințat la retur. Argentinianul dă semne de disperare când își contestă singur corectitudinea primului serviciu, doar pentru a scăpa de un retur-laser trecut de Nadal, apoi se vede executat cu un forehand în lung de linie uriaș. Argetinianul trece însă linia de finiș, obținând tiebreak-ul.

69 minute în partidă. Strigătul de luptă al lui Del Potro anunță prima victorie parțială. Juan Martin și-a demonstrat, din nou superioritatea de pe linia de fund a terenului, cu atacuri masive de pe ambele părți, luând avantaj devreme în tiebreak, 3-1. Nadal a trecut prin emoții mari, doar pentru a rămâne aproape: fileul s-a jucat cu mingea trimisă în dropshot de iberic și a prăvălit-o, într-un final, decisiv, în careul argentinianului, păstrându-l pe Nadal la diferență de un singur mini-break. În punctul imediat următor, lobul numărului unu mondial a ratat de puțin ținta. Decis să se mențină lipit de linia de fund a terenului, Del Potro a rămas omul în control, avânsând spre un 7-3 net.

! Paradoxul primului set: Nadal a fost cel care a încheiat cu raport lovituri câștigătoare / greșeli neforțate pozitiv (15-12), dar Del Potro (cu 12-16) a luat manșa, având momente clare de dominație.

1 oră 25 minute: Nadal a scăpat din corzi, de la 15-40 pe serviciu. Jocul lui Del Potro a căpătat acel aspect de tăvălug care arde totul în jur, loviturile sale fiind tari și dublate de o deplasare în teren aproape perfectă, necruțătoare cu un Nadal care, cu slice-uri, se chinuie să încetinească schimbul. Ibericul se salvează însă apelând la elementul surpriză, optând pentru serviciu-voleu, dar și executând o diagonală foarte scurtă. Răspunsul dat apoi de Del Potro, la 1-1 în setul doi: un hold apăsat, la zero.

1 oră 28 minute: Nadal cere time-out medical, fizioterapeutul refăcând bandajul sub genunchiul drept, masând totodată zona de deasupra și aplicând anestezic în doză importantă. Grimase evidente brăzdează fața lui Nadal.

1 oră 37 minute: Deeeel-poooo, Deeel-poooo, Del-poooo! Fanii argentinieni din tribună fac un spectacol de zile mari, sărbătorind break-ul câștigat de favoritul lor. Argentianul este magnific, returnând senzațional un serviciu care s-a cățărat pe el. Intuind urcarea la plasă a unui Nadal forțat să atace și să scurteze punctele, Del Potro pasează necruțător cu reverul în lung de linie, despicând aerul. Argentinianul are nevoie de toate cele trei mingi de break pentru a lua game-ul de 3-1, când un forehand al lui Nadal ratează ținta. Mai departe, Del Potro confirmă pe lansare, ajungând la 25 lovituri câștigătoare, în timp ce dezamăgirea de pe chipul ibericului devine evidentă și greu de privit pentru spectatori.

1 oră 46 minute: fair-play între campioni și răbufnire contra arbitrului James Keothavong. Condus cu set și 4-1, Nadal îl îndeamnă pe Del Potro să ceară proba video la o greșeală a arbitrului de linie, care anunță out la un retur pe linie al argentinianului.

La 30-30 în același game, arbitrul îi ia un punct lui Nadal considerând că o nouă decizie de out, greșită, a arbitrului de tușă, a venit după ce Nadal lovise. Ibericul se revoltă, se îndreaptă spre arbitru și îl ceartă: „nu mai contează, mă voi retrage oricum, pentru că genunchiul este atât de rău, dar să știi că aici ești atât de incorect. A strigat înainte ca eu să lovesc„. Înrăit de momentul de injustiție, Nadal a jucat tactic excelent și a reușit să apere lansarea.

Del Potro a defilat însă mai departe pe game-ul de serviciu, în timp ce corul argentinian, plasat undeva, în înaltul tribunei, asigura fondul sonor ca de catedrală.

1 oră 58 minute în partidă. Juan Martin Del Potro a încheiat setul doi cu un nou break, pentru 6-2, iar Nadal, după o nouă consultare cu fizioterapeutul, a decis că nu mai poate continua. I-a strâns mâna lui Del Potro și i-a explicat exact ce a simțit.

Juan Martin del Potro, aflat la conducere pe tabelă, 7-6(3), 6-2, merge mai departe, în finala US Open, așteptând viitorul adversar la capătul semifinalei a doua, dintre Novak Djokovic și Kei Nishikori. US Open 2018 va încorona un nou campion, după eliminarea deținătorului trofeului, Rafael Nadal.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja OBLIGATORIU
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja OBLIGATORIU
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen