Del Potro, în finala US Open 2018. A dominat primul set în fața lui Nadal, apoi spectacolul s-a rupt. „Nu mai contează, mă voi retrage oricum, pentru că genunchiul este atât de rău, dar să știi că ești atât de incorect”. La zece minute după acest dialog cu arbitrul, Rafa a abandonat

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 08 Sep. 2018, 01:32 Actualizat: 08 Sep. 2018, 02:04 Tenis

Juan Martin Del Potro este primul jucător calificat în finala de simplu masculin la US Open 2018. Argentinianul revine, pentru prima dată după parcursul de excepție din 2009, încheiat cu victorie în fața lui Roger Federer și trofeu, în meciul de titlu de la Flushing Meadows, după o victorie obținută înainte de limită în fața lui Rafael Nadal.

Argentinianul a câștigat un prim set intens și spectaculos, de o oră și 9 minute, în care l-a dominat în raliu pe liderul mondial, cu 7-3 în tiebreak, apoi Nadal a fost împiedicat să mai lupte de dureroasa tendinită de la genunchiul drept. Ibericul, cu 12 ore și 31 de minute petrecute pe teren în precedentele 3 partide, a mai rezistat pe teren un set, înclinându-se cu 2-6, înainte de a se retrage.

Juan Martin Del Potro, numărul 3 mondial, ajunge, astfel, în finală, cu un singur set cedat, în sferturi, în fața americanului John Isner.

FILMUL, pas cu pas, al primei semifinale masculine:

4 minute în partidă, break din prima pentru Del Potro. Campionul din 2009 nu a avut nevoie să forțeze în primele două puncte, Nadal greșind o minge ajunsă lung pe centrul terenului, apoi încă una – imediat după retur. Primul punct câștigat de Nadal în partidă – al treilea în meci – a fost urmat de un gest larg de sărbătorire: deși Del Potro a preluat bine inițiativa în raliu, împingând cu forehand-ul, liderul mondial a găsit culoarul de passing pe lângă argetinianul ajuns fără suficientă convingere la fileu. Nadal a apărat cu o scurtă prima minge de break a lui DelPo, însă sportivul din Tandill a obținut game-ul pe retur, cu un nou raliu în care a avut inițiativa, fără a declanșa însă, atacul decisiv.

15 minute în partidă. Nadal a răspuns cu rebreak și a trecut la conducere, 2-1. Avantajul la serviciu avut, pe hârtie, de argentinian nu s-a văzut, pentru moment, pe teren. „Matadorul” a trecut un nou passing pe lângă Del Potro, iar argentinianul – câștigând un singur punct pe primul serviciu – a resetat practic manșa inaugurală.

31 minute în partidă. Loviturile grele ale lui Del Potro au salvat situația, argentinianul apăsând un rever câștigător în lung de linie, mult din interiorul terenului, pentru a pune o nouă egalitate pe tabelă, 3-3. Chiar dacă Nadal câștigă apoi cea mai autoritară tură pe lansare, inventând de la un metru dinapoia liniei de fund un rever în lung de linie spectaculos, trainerul a fost chemat pe teren pentru a pune un bandaj sub genunchiul drept al deținătorului trofeului – genul de taping afișat mult timp în partidele din prima parte a carierei ibericului.

42 minute în partidă: mușcătura marca DelPo. Returul argentinianului a căpătat acea doză de scânteie care amintește de 2009, iar sportivul din Tandill a încărcat bateriile forehandului: recuperează cu o cursă fantastică o scurtâ forțată de iberic. În timp ce greșelile lui Nadal au ajuns din urmă în statistică numărul de winners (8-8), Del Potro a smuls un break importantissim jucând contra forehandului ibericului.

! Ibericul nu a fost mulțumit nici cu bandajul, acesta rezistând pe genunchiul liderului mondial un singur schimb de terenuri.

50 minute în partidă: Del Potro a ratat la milimetru câștigarea setului. Del Potro l-a prins din urmă pe Nadal la numărul de lovituri câștigătoare (8-8), însă norocul l-a părăsit exact la minge de 1-0 la seturi. Reverul său a ratat tușa la limită, iar efectul de bulgăre îl înghite pe argentinian: forehandul se înmoaie pe atacuri pripite, iar cireașa pe cadoul pentru Nadal vine sub forma unui rever care îngroapă în plasă o minge lovită de deasupra fileului. Frustrat, argentinianul a împins racheta înapoi în termobag.

O oră în partidă: maraton? Cu siguranță! Abia start de tiebreak. Pentru Nadal, misiunea pe serviciu a fost clară: apăsat, tare, repede. Cu un game alb în buzunar și tiebreak asigurat, ibericul a amenințat la retur. Argentinianul dă semne de disperare când își contestă singur corectitudinea primului serviciu, doar pentru a scăpa de un retur-laser trecut de Nadal, apoi se vede executat cu un forehand în lung de linie uriaș. Argetinianul trece însă linia de finiș, obținând tiebreak-ul.

69 minute în partidă. Strigătul de luptă al lui Del Potro anunță prima victorie parțială. Juan Martin și-a demonstrat, din nou superioritatea de pe linia de fund a terenului, cu atacuri masive de pe ambele părți, luând avantaj devreme în tiebreak, 3-1. Nadal a trecut prin emoții mari, doar pentru a rămâne aproape: fileul s-a jucat cu mingea trimisă în dropshot de iberic și a prăvălit-o, într-un final, decisiv, în careul argentinianului, păstrându-l pe Nadal la diferență de un singur mini-break. În punctul imediat următor, lobul numărului unu mondial a ratat de puțin ținta. Decis să se mențină lipit de linia de fund a terenului, Del Potro a rămas omul în control, avânsând spre un 7-3 net.

! Paradoxul primului set: Nadal a fost cel care a încheiat cu raport lovituri câștigătoare / greșeli neforțate pozitiv (15-12), dar Del Potro (cu 12-16) a luat manșa, având momente clare de dominație.

1 oră 25 minute: Nadal a scăpat din corzi, de la 15-40 pe serviciu. Jocul lui Del Potro a căpătat acel aspect de tăvălug care arde totul în jur, loviturile sale fiind tari și dublate de o deplasare în teren aproape perfectă, necruțătoare cu un Nadal care, cu slice-uri, se chinuie să încetinească schimbul. Ibericul se salvează însă apelând la elementul surpriză, optând pentru serviciu-voleu, dar și executând o diagonală foarte scurtă. Răspunsul dat apoi de Del Potro, la 1-1 în setul doi: un hold apăsat, la zero.

1 oră 28 minute: Nadal cere time-out medical, fizioterapeutul refăcând bandajul sub genunchiul drept, masând totodată zona de deasupra și aplicând anestezic în doză importantă. Grimase evidente brăzdează fața lui Nadal.

1 oră 37 minute: Deeeel-poooo, Deeel-poooo, Del-poooo! Fanii argentinieni din tribună fac un spectacol de zile mari, sărbătorind break-ul câștigat de favoritul lor. Argentianul este magnific, returnând senzațional un serviciu care s-a cățărat pe el. Intuind urcarea la plasă a unui Nadal forțat să atace și să scurteze punctele, Del Potro pasează necruțător cu reverul în lung de linie, despicând aerul. Argentinianul are nevoie de toate cele trei mingi de break pentru a lua game-ul de 3-1, când un forehand al lui Nadal ratează ținta. Mai departe, Del Potro confirmă pe lansare, ajungând la 25 lovituri câștigătoare, în timp ce dezamăgirea de pe chipul ibericului devine evidentă și greu de privit pentru spectatori.

1 oră 46 minute: fair-play între campioni și răbufnire contra arbitrului James Keothavong. Condus cu set și 4-1, Nadal îl îndeamnă pe Del Potro să ceară proba video la o greșeală a arbitrului de linie, care anunță out la un retur pe linie al argentinianului.

La 30-30 în același game, arbitrul îi ia un punct lui Nadal considerând că o nouă decizie de out, greșită, a arbitrului de tușă, a venit după ce Nadal lovise. Ibericul se revoltă, se îndreaptă spre arbitru și îl ceartă: „nu mai contează, mă voi retrage oricum, pentru că genunchiul este atât de rău, dar să știi că aici ești atât de incorect. A strigat înainte ca eu să lovesc„. Înrăit de momentul de injustiție, Nadal a jucat tactic excelent și a reușit să apere lansarea.

Del Potro a defilat însă mai departe pe game-ul de serviciu, în timp ce corul argentinian, plasat undeva, în înaltul tribunei, asigura fondul sonor ca de catedrală.

1 oră 58 minute în partidă. Juan Martin Del Potro a încheiat setul doi cu un nou break, pentru 6-2, iar Nadal, după o nouă consultare cu fizioterapeutul, a decis că nu mai poate continua. I-a strâns mâna lui Del Potro și i-a explicat exact ce a simțit.

Juan Martin del Potro, aflat la conducere pe tabelă, 7-6(3), 6-2, merge mai departe, în finala US Open, așteptând viitorul adversar la capătul semifinalei a doua, dintre Novak Djokovic și Kei Nishikori. US Open 2018 va încorona un nou campion, după eliminarea deținătorului trofeului, Rafael Nadal.

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 08 Sep. 2018, 01:32 Actualizat: 08 Sep. 2018, 02:04 Tenis
Pe aceeași temă
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Anunţ îngrijorător. Libera circulaţie pe timp de noapte ar putea fi restricţionată
Anunţ îngrijorător. Libera circulaţie pe timp de noapte ar putea fi restricţionată
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen scurt asupra sănătăţii. Reglementarea propusă de Benjamin Franklin în 1784
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”, dar ar putea exista efecte pe termen ...
INDECENT! MASACRU pe teren! O data in viata vezi asa ceva in fotbal: cat s-a putut termina meciul jucat de Ajax in Olanda
INDECENT! MASACRU pe teren! O data in viata vezi asa ceva in fotbal: cat s-a putut termina meciul jucat de Ajax in Olanda
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Solistul trupei Taxi, replică în versuri pentru Dan Bittman: Nu-s toţi deştepţi ca tine, ţara e plină de proşti ca mine
Solistul trupei Taxi, replică în versuri pentru Dan Bittman: Nu-s toţi deştepţi ca tine, ţara e plină de proşti ca mine
Avem FOTO! Ce face acum Mario, fiul cel mare al lui Mutu. Seamănă tot mai mult cu tatăl lui
Avem FOTO! Ce face acum Mario, fiul cel mare al lui Mutu. Seamănă tot mai mult cu tatăl lui
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ale unui ''serviciu'' pe care Guvernul a încercat să îl ascundă
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ...
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Un tânăr a fost înşelat de logodnică cu prietenul cel mai bun. Modul „diabolic” în care s-a răzbunat: „Ha, ha! 600?”
Apare o nouă forță militară planetară! Anunțul lui Putin care trimite o undă de șoc la nivel mondial
Apare o nouă forță militară planetară! Anunțul lui Putin care trimite o undă de șoc la nivel mondial
BOALA pe care fiul Andreei Bănică o are. Artista a povestit diagnosticul și chinul CRUNT: „Mi se rupea sufletul”
BOALA pe care fiul Andreei Bănică o are. Artista a povestit diagnosticul și chinul CRUNT: „Mi se rupea sufletul”
Atenţie! Urmează evenimentul care va da peste cap programul a milioane de români
Atenţie! Urmează evenimentul care va da peste cap programul a milioane de români
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Camionul Poliției folosit pentru scanarea vehiculelor. În câteva clipe polițiștii văd tot ce ai în mașină - FOTO
Camionul Poliției folosit pentru scanarea vehiculelor. În câteva clipe polițiștii văd tot ce ai în mașină - FOTO
Când soția lui a murit, a găsit această hârtie într-o poșetă veche. I s-a făcut imediat rău...
Când soția lui a murit, a găsit această hârtie într-o poșetă veche. I s-a făcut imediat rău...
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
Ludovic Orban a anunţat că ia în considerare restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte, din cauza epidemiei de SARS-CoV-2
Au ieșit pe stradă fără sutien! Cine are cei mai frumoși sâni?
Au ieșit pe stradă fără sutien! Cine are cei mai frumoși sâni?
După ce și-a înșelat soția, un cunoscut actor ar putea avea probleme cu legea! Ce a putut să facă cu actrița tinerică a înfuriat pe toată lumea. Cei doi nu au mai ținut cont de nimic
După ce și-a înșelat soția, un cunoscut actor ar putea avea probleme cu legea! Ce a putut să facă cu actrița tinerică ...
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. Milioane de oameni sunt pe listă
FĂRĂ PRECEDENT: Ţara europeană care a scos armata pe străzi. Vrea să testeze TOATĂ populaţia în numai câteva zile. ...
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Premiile Grammy: 14 momente de menţionat din istoria evenimentului muzical
Premiile Grammy: 14 momente de menţionat din istoria evenimentului muzical
Ce nu-ți spune producătorul când cumperi Dacia Logan. Un șofer PĂȚIT spune ce se întâmplă după 100.000 de km
Ce nu-ți spune producătorul când cumperi Dacia Logan. Un șofer PĂȚIT spune ce se întâmplă după 100.000 de km
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!