Del Potro, în finala US Open 2018. A dominat primul set în fața lui Nadal, apoi spectacolul s-a rupt. „Nu mai contează, mă voi retrage oricum, pentru că genunchiul este atât de rău, dar să știi că ești atât de incorect”. La zece minute după acest dialog cu arbitrul, Rafa a abandonat

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 08 Sep. 2018, 01:32 Actualizat: 08 Sep. 2018, 02:04 Tenis

Juan Martin Del Potro este primul jucător calificat în finala de simplu masculin la US Open 2018. Argentinianul revine, pentru prima dată după parcursul de excepție din 2009, încheiat cu victorie în fața lui Roger Federer și trofeu, în meciul de titlu de la Flushing Meadows, după o victorie obținută înainte de limită în fața lui Rafael Nadal.

Argentinianul a câștigat un prim set intens și spectaculos, de o oră și 9 minute, în care l-a dominat în raliu pe liderul mondial, cu 7-3 în tiebreak, apoi Nadal a fost împiedicat să mai lupte de dureroasa tendinită de la genunchiul drept. Ibericul, cu 12 ore și 31 de minute petrecute pe teren în precedentele 3 partide, a mai rezistat pe teren un set, înclinându-se cu 2-6, înainte de a se retrage.

Juan Martin Del Potro, numărul 3 mondial, ajunge, astfel, în finală, cu un singur set cedat, în sferturi, în fața americanului John Isner.

FILMUL, pas cu pas, al primei semifinale masculine:

4 minute în partidă, break din prima pentru Del Potro. Campionul din 2009 nu a avut nevoie să forțeze în primele două puncte, Nadal greșind o minge ajunsă lung pe centrul terenului, apoi încă una – imediat după retur. Primul punct câștigat de Nadal în partidă – al treilea în meci – a fost urmat de un gest larg de sărbătorire: deși Del Potro a preluat bine inițiativa în raliu, împingând cu forehand-ul, liderul mondial a găsit culoarul de passing pe lângă argetinianul ajuns fără suficientă convingere la fileu. Nadal a apărat cu o scurtă prima minge de break a lui DelPo, însă sportivul din Tandill a obținut game-ul pe retur, cu un nou raliu în care a avut inițiativa, fără a declanșa însă, atacul decisiv.

15 minute în partidă. Nadal a răspuns cu rebreak și a trecut la conducere, 2-1. Avantajul la serviciu avut, pe hârtie, de argentinian nu s-a văzut, pentru moment, pe teren. „Matadorul” a trecut un nou passing pe lângă Del Potro, iar argentinianul – câștigând un singur punct pe primul serviciu – a resetat practic manșa inaugurală.

31 minute în partidă. Loviturile grele ale lui Del Potro au salvat situația, argentinianul apăsând un rever câștigător în lung de linie, mult din interiorul terenului, pentru a pune o nouă egalitate pe tabelă, 3-3. Chiar dacă Nadal câștigă apoi cea mai autoritară tură pe lansare, inventând de la un metru dinapoia liniei de fund un rever în lung de linie spectaculos, trainerul a fost chemat pe teren pentru a pune un bandaj sub genunchiul drept al deținătorului trofeului – genul de taping afișat mult timp în partidele din prima parte a carierei ibericului.

42 minute în partidă: mușcătura marca DelPo. Returul argentinianului a căpătat acea doză de scânteie care amintește de 2009, iar sportivul din Tandill a încărcat bateriile forehandului: recuperează cu o cursă fantastică o scurtâ forțată de iberic. În timp ce greșelile lui Nadal au ajuns din urmă în statistică numărul de winners (8-8), Del Potro a smuls un break importantissim jucând contra forehandului ibericului.

! Ibericul nu a fost mulțumit nici cu bandajul, acesta rezistând pe genunchiul liderului mondial un singur schimb de terenuri.

50 minute în partidă: Del Potro a ratat la milimetru câștigarea setului. Del Potro l-a prins din urmă pe Nadal la numărul de lovituri câștigătoare (8-8), însă norocul l-a părăsit exact la minge de 1-0 la seturi. Reverul său a ratat tușa la limită, iar efectul de bulgăre îl înghite pe argentinian: forehandul se înmoaie pe atacuri pripite, iar cireașa pe cadoul pentru Nadal vine sub forma unui rever care îngroapă în plasă o minge lovită de deasupra fileului. Frustrat, argentinianul a împins racheta înapoi în termobag.

O oră în partidă: maraton? Cu siguranță! Abia start de tiebreak. Pentru Nadal, misiunea pe serviciu a fost clară: apăsat, tare, repede. Cu un game alb în buzunar și tiebreak asigurat, ibericul a amenințat la retur. Argentinianul dă semne de disperare când își contestă singur corectitudinea primului serviciu, doar pentru a scăpa de un retur-laser trecut de Nadal, apoi se vede executat cu un forehand în lung de linie uriaș. Argetinianul trece însă linia de finiș, obținând tiebreak-ul.

69 minute în partidă. Strigătul de luptă al lui Del Potro anunță prima victorie parțială. Juan Martin și-a demonstrat, din nou superioritatea de pe linia de fund a terenului, cu atacuri masive de pe ambele părți, luând avantaj devreme în tiebreak, 3-1. Nadal a trecut prin emoții mari, doar pentru a rămâne aproape: fileul s-a jucat cu mingea trimisă în dropshot de iberic și a prăvălit-o, într-un final, decisiv, în careul argentinianului, păstrându-l pe Nadal la diferență de un singur mini-break. În punctul imediat următor, lobul numărului unu mondial a ratat de puțin ținta. Decis să se mențină lipit de linia de fund a terenului, Del Potro a rămas omul în control, avânsând spre un 7-3 net.

! Paradoxul primului set: Nadal a fost cel care a încheiat cu raport lovituri câștigătoare / greșeli neforțate pozitiv (15-12), dar Del Potro (cu 12-16) a luat manșa, având momente clare de dominație.

1 oră 25 minute: Nadal a scăpat din corzi, de la 15-40 pe serviciu. Jocul lui Del Potro a căpătat acel aspect de tăvălug care arde totul în jur, loviturile sale fiind tari și dublate de o deplasare în teren aproape perfectă, necruțătoare cu un Nadal care, cu slice-uri, se chinuie să încetinească schimbul. Ibericul se salvează însă apelând la elementul surpriză, optând pentru serviciu-voleu, dar și executând o diagonală foarte scurtă. Răspunsul dat apoi de Del Potro, la 1-1 în setul doi: un hold apăsat, la zero.

1 oră 28 minute: Nadal cere time-out medical, fizioterapeutul refăcând bandajul sub genunchiul drept, masând totodată zona de deasupra și aplicând anestezic în doză importantă. Grimase evidente brăzdează fața lui Nadal.

1 oră 37 minute: Deeeel-poooo, Deeel-poooo, Del-poooo! Fanii argentinieni din tribună fac un spectacol de zile mari, sărbătorind break-ul câștigat de favoritul lor. Argentianul este magnific, returnând senzațional un serviciu care s-a cățărat pe el. Intuind urcarea la plasă a unui Nadal forțat să atace și să scurteze punctele, Del Potro pasează necruțător cu reverul în lung de linie, despicând aerul. Argentinianul are nevoie de toate cele trei mingi de break pentru a lua game-ul de 3-1, când un forehand al lui Nadal ratează ținta. Mai departe, Del Potro confirmă pe lansare, ajungând la 25 lovituri câștigătoare, în timp ce dezamăgirea de pe chipul ibericului devine evidentă și greu de privit pentru spectatori.

1 oră 46 minute: fair-play între campioni și răbufnire contra arbitrului James Keothavong. Condus cu set și 4-1, Nadal îl îndeamnă pe Del Potro să ceară proba video la o greșeală a arbitrului de linie, care anunță out la un retur pe linie al argentinianului.

La 30-30 în același game, arbitrul îi ia un punct lui Nadal considerând că o nouă decizie de out, greșită, a arbitrului de tușă, a venit după ce Nadal lovise. Ibericul se revoltă, se îndreaptă spre arbitru și îl ceartă: „nu mai contează, mă voi retrage oricum, pentru că genunchiul este atât de rău, dar să știi că aici ești atât de incorect. A strigat înainte ca eu să lovesc„. Înrăit de momentul de injustiție, Nadal a jucat tactic excelent și a reușit să apere lansarea.

Del Potro a defilat însă mai departe pe game-ul de serviciu, în timp ce corul argentinian, plasat undeva, în înaltul tribunei, asigura fondul sonor ca de catedrală.

1 oră 58 minute în partidă. Juan Martin Del Potro a încheiat setul doi cu un nou break, pentru 6-2, iar Nadal, după o nouă consultare cu fizioterapeutul, a decis că nu mai poate continua. I-a strâns mâna lui Del Potro și i-a explicat exact ce a simțit.

Juan Martin del Potro, aflat la conducere pe tabelă, 7-6(3), 6-2, merge mai departe, în finala US Open, așteptând viitorul adversar la capătul semifinalei a doua, dintre Novak Djokovic și Kei Nishikori. US Open 2018 va încorona un nou campion, după eliminarea deținătorului trofeului, Rafael Nadal.

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 08 Sep. 2018, 01:32 Actualizat: 08 Sep. 2018, 02:04 Tenis
Pe aceeași temă
Abi Talent îl desființează pe Velea: „Orfanule, ești un…” Ce batjocură
Abi Talent îl desființează pe Velea: „Orfanule, ești un…” Ce batjocură
Jabba jihadistul, un uriaş de peste 250 de kilograme şi unul dintre cei mai cruzi lideri ISIS, a fost arestat în Irak
Jabba jihadistul, un uriaş de peste 250 de kilograme şi unul dintre cei mai cruzi lideri ISIS, a fost arestat în Irak
Rasturnare de situatie! Ce a facut, de fapt, Cristina Topescu inainte sa moara. Dumnezeule...
Rasturnare de situatie! Ce a facut, de fapt, Cristina Topescu inainte sa moara. Dumnezeule...
Moment şocant la Australian Open. Un tenismen i-a cerut ceva bizar fetei de mingi care i-a adus o banană | VIDEO
Moment şocant la Australian Open. Un tenismen i-a cerut ceva bizar fetei de mingi care i-a adus o banană | VIDEO
„E batran si l-am refuzat!” BOMBA MOMENTULUI: Becali, aproape sa-si ia TEAPA ANULUI! Ce s-a intamplat, de fapt, cu transferul ‘Bizonului’ Gnohere
„E batran si l-am refuzat!” BOMBA MOMENTULUI: Becali, aproape sa-si ia TEAPA ANULUI! Ce s-a intamplat, de fapt, cu transferul ...
Imagini fierbinți! Top 50 cu cele mai mari 'bunăciuni' de pe Instagram
Imagini fierbinți! Top 50 cu cele mai mari 'bunăciuni' de pe Instagram
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
E ca nouă, BOSS. Nu bate, nu troncăne. Ce probleme a avut acest VW Golf VI cumpărat de la un samsar?
E ca nouă, BOSS. Nu bate, nu troncăne. Ce probleme a avut acest VW Golf VI cumpărat de la un samsar?
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut parte agresorul
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut ...
Vreţi să vă schimbaţi maşină? Puteţi să vă cumpăraţi maşină nouă direct de la ANAF. O Skoda Octavia costă 1.000 de euro
Vreţi să vă schimbaţi maşină? Puteţi să vă cumpăraţi maşină nouă direct de la ANAF. O Skoda Octavia costă 1.000 de euro
DESCOPERIREA care răstoarnă tot ce se spunea până acum despre alcool. Risc MORTAL pentru persoanele care nu beau. Concluzia obţinută după 20 de ani de studii
DESCOPERIREA care răstoarnă tot ce se spunea până acum despre alcool. Risc MORTAL pentru persoanele care nu beau. Concluzia ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
BOMBĂ naţională! Vedeta de la TV, ESCORTĂ DE LUX! DOVADA: cere 2000 de euro pe noapte
BOMBĂ naţională! Vedeta de la TV, ESCORTĂ DE LUX! DOVADA: cere 2000 de euro pe noapte
Liviu Dragnea și un fost aliat pot înfunda pușcăria. DNA pregătește o condamnare de răsunet
Liviu Dragnea și un fost aliat pot înfunda pușcăria. DNA pregătește o condamnare de răsunet
Guvernul Orban, lovitură dură pentru pensionari și copii. Ce se întâmplă cu banii de pensii și alocații
Guvernul Orban, lovitură dură pentru pensionari și copii. Ce se întâmplă cu banii de pensii și alocații
VESTE PROASTA pentru pensionarii din Romania! Anuntul e DEVASTATOR...
VESTE PROASTA pentru pensionarii din Romania! Anuntul e DEVASTATOR...
Cel mai mare asalt pe piaţa muncii: În Bucureşti trebuie angajaţi 1 milion de oameni ca să nu intre în faliment mallurile şi clădirile de birouri
Cel mai mare asalt pe piaţa muncii: În Bucureşti trebuie angajaţi 1 milion de oameni ca să nu intre în faliment mallurile ...
Mihai Bendeac intervine în scandalul cu Alex Velea și îl face praf pe Abi Talent: „Abi este…”
Mihai Bendeac intervine în scandalul cu Alex Velea și îl face praf pe Abi Talent: „Abi este…”
Speranţe pentru taximetrişti! Încă o ţară renunţă definitiv la Uber
Speranţe pentru taximetrişti! Încă o ţară renunţă definitiv la Uber
Prima reacţie publică a prinţului Harry, după criza din Familia Regală: Decizia retragerii a fost luată cu o „mare tristeţe” - VIDEO
Prima reacţie publică a prinţului Harry, după criza din Familia Regală: Decizia retragerii a fost luată cu o „mare ...
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ! Vești proaste pentru toți pensionarii
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ! Vești proaste pentru toți pensionarii
Vortextul polar loveşte România. Avertisment fără precedent al meteorologilor: Când vine iarna adevărată
Vortextul polar loveşte România. Avertisment fără precedent al meteorologilor: Când vine iarna adevărată
Bombă în showbiz: s-au logodit în secret! După o relație tumultoasă, iată că în sfârșit actorul și-a găsit fericirea în brațele unei superbe blonde
Bombă în showbiz: s-au logodit în secret! După o relație tumultoasă, iată că în sfârșit actorul și-a găsit fericirea ...
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Unde urma să se mute Cristina Țopescu. E atât de trist! Dezvăluiri care șochează despre ce era obligată să facă fosta prezentatoare TV
Unde urma să se mute Cristina Țopescu. E atât de trist! Dezvăluiri care șochează despre ce era obligată să facă ...
Cum arată Julia Chelaru, fosta bombă sexy a trupei Exotic, la 43 de ani! A înflorit de când a divorţat
Cum arată Julia Chelaru, fosta bombă sexy a trupei Exotic, la 43 de ani! A înflorit de când a divorţat
Jurnalul tinerei care a decis să devină damă de companie: 'Eram curtată de o grămadă de băieţi, fără a...'
Jurnalul tinerei care a decis să devină damă de companie: 'Eram curtată de o grămadă de băieţi, fără a...'