CONCLUZII | Sorana Cîrstea îşi face loc în turul doi la US Open după un meci ca un studiu de caz al gestionării Risk-ului

29 aug 2018 5903 afişări Tenis
CONCLUZII | Sorana Cîrstea îşi face loc în turul doi la US Open după un meci ca un studiu de caz al gestionării Risk-ului

Sorana Cîrstea a început pentru a treia oară la rând un turneu cu victorie în set decisiv: deosebirea dintre Montreal şi Cincinnati şi, respectiv, US Open, este aceea că românca nu a mai pierdut setul inaugural fiind forţată să găsească soluţia salvatoare, ci la New York a debutat perfect, pentru ca apoi să scape frâiele din mână şi să revină pe calea succesului doar cu o doză împortantă de şansă, capacitată la sută la sută de o nefericită greşeală de judecată a arbitrei de scaun.

Jucătoarea din Târgovişte li s-a alăturat Irinei Begu şi Anei Bogdan în turul doi, într-un remarcabil trio BBC, după un meci de exact douâ ore, câştigat cu 6-3, 3-6, 7-5 în faţa americancei Alison Riske.

Risc măsurat pentru Sorana şi o eficienţă clinică în primul set

Primele 29 de minute ale partidei pot reprezenta oricând un etalon pentru jocul Soranei Cîrstea. Scăpată în primul rând de rateurile deranjante cu serviciul, Sorana s-a lansat pe turnantă pregătită de atacul final dincolo de schimbarea mingilor, după un dialog prelungit cu replici iuţi la serviciu, în care, timp de 17 puncte, nu s-a făcut nici măcar un punct pe retur. Cea căreia i-au amorţit simţurile a fost Riske: Sorana a forţat cu moderaţie returul şi a jucat cu încredere reverul care s-a dovedit a fi lovitura de spectacol şi finalizare în cele mai importante momente ale meciului.

Cîrstea a reuşit să întindă super-eficienţa din momentele cheie preţ de încă şapte game-uri, chiar dacă americanca Riske prelua pas cu pas iniţiativa, mai clar. Românca a găsit însă resurse pentru a anula convingător primele mingi de break adverse, fie cu winner de rever, fie cu as, fie cu execuţie seacă la serviciu. Crisparea a apărut înaintea liniei de finiş, atunci când brusc luciditatea din jocul româncei a dispărut, apărând dublele greşeli şi atacurile pripite. Sau eroarea în asumarea riscurilor, care a facilitat victoria parţială a americancei Alison Riske, cu un simetric 6-3 faţă de scorul primului set.

Vestea bună: Sorana a reuşit un finiş incredibil. Vestea proastă: un factor extern a produs declicul

Cîrstea a părut că se zbate în nisipuri mişcătoare şi în start de set decisiv. Forţa şi elementul de sprijin au venit din afară, după ce românca s-a simţit privată de un punct destul de important, în ceea ce ar fi putut fi chiar ultimul game al meciului. Crisparea lui Alison Riske a fost dublată, culmea, de luciditatea adusă, necaracteristic Soranei, de senzaţia de luptă nu doar împotriva adversarei, ci şi a arbitrei. Abia astfel a reuşit Sorana Cîrstea să redevină lucidă, când arbitra a refuzat să îi acorde rejucarea unui punct afectat clar de anunţul de out de la tuşă.

Ca un soldat activat, Sorana nu a cedat decât un singur punct în următoarele trei game-uri, înainte de a câştiga marea bătălie mentală, din game-ul 12 al decisivului, prin recalibrarea parametrilor de risc.

Sorana Cîrstea aşteaptă un posibil duel cu Maria Şarapova: rusoaica, favorită 22, o înfruntă pe elveţianca Patty Schnyder.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.