Canada vine cu ‘internaționala de tenis’ la duelul din Fed Cup cu România. 5 lucruri de știut despre cele 4 fete ajunse la Cluj: de la protejata omului care le-a șlefuit pe Tracy Austin, Davenport și Șarapova, la ‘copia’ lui Wozniacki și ‘Miss Saxobeat’

Canada vine cu 'internaționala de tenis' la duelul din Fed Cup cu România. 5 lucruri de știut despre cele 4 fete ajunse la Cluj: de la protejata omului care le-a șlefuit pe Tracy Austin, Davenport și Șarapova, la 'copia' lui Wozniacki și 'Miss Saxobeat'
  • Publicat:
  • Actualizat:

Echipa de Fed Cup a României va disputa la finalul acestei săptămâni un meci în cadrul Grupei Mondiale II împotriva Canadei. Jucătoarele pregătite de Florin Segărceanu vor avea de înfruntat o adevărată ‘internațională de tenis’, sau echivalentul din sportul alb al naționalelor de fotbal ale Albaniei sau Elveției.

Căpitanul-nejucător al Canadei, Sylvain Bruneau, a anunțat o echipă din care fac parte o sportivă originară din România, o jucătoare cu rădăcini poloneze, o alta cu părinți din Ucraina și o fostă câștigătoare a Australian Open-ului junioarelor, în proba de dublu, născută în China.

I. Carol Zhao, racheta numărul unu a Canadei, vine din Richmond Hill. 22 ani, 1,65 m

1. Visul ‘made in China’. Carol s-a născut la Chongqin, cel mai mare municipiu din țara bobului de orez, pe 20 iunie 1995. La vârsta la care copiii merg la școală și la doi ani distanță după ce a luat prima dată o rachetă de tenis în mână, Carol a luat drumul Canadei, alături de ambii părinți.

2. Campioană la Australian Open, la junioare. Deși acum este a treia cea mai bună jucătoare a Canadei la simplu, Carol Zhao s-a remarcat prima dată în proba de dublu. În 2013 a câștigat, alături de croata Ana Konjuh, proba de dublu feminin la Australian Open. „Are o etică profesională impecabilă. Este foarte disciplinată din punct de vedere fizic – mai are nevoie de un pic de disciplină la nivel mental. Este relaxată și degajată în afara terenului, știe să și glumească, să fie amuzantă și poate purta discuții serioase pe mai multe domenii” – aprecia la vremea respectivă Ralph Plaz, antrenorul lui Carol.

3. Prima prezență pe tabloul principal într-un turneu WTA și-a câștigat-o în detrimentul unei românce. Carol Zhao a debutat pe main draw la nivel WTA în același an 2013 în care a dat lovitura în Grand Slam-uri la nivel de junioare: a învins-o în ultimul tur al calificărilor de la Premier 5-ul de la Toronto pe Irina Begu (75 WTA la momentul respectiv) și și-a asigurat un duel pe tabloul mare cu Anastasia Pavlyuchenkova.

4. Valsul mingilor asortat cu-n portativ. Carol Zhao are timp și pentru alte pasiuni, dincolo de terenul de tenis, dar și pentru studii, urmând cursurile Universității din Stanford, California. „Sunt destul de muzicală. Am cântat la pian vreo zece ani și câțiva ani am cântat la saxofon. The Script este trupa mea favorită pentru că – din punct de vedere liric și stilistic – sunt fantastici. Îmi mai plac Coldplay, Ed Sheeran și cel mai nou album Phillip Phillips„. În plus, la dineul dinaintea confruntării Canada – Belarus din Fed Cup (februarie 2016), Zhao a făcut senzație cu o chitară în mână! „Am învățat singură să cânt la chitară. Îmi creează o stare de catharsis și, de aceea, sunt înconjurată mereu de muzică„, concluziona Carol Zhao.

5. Campioană a Jocurilor Pan-Americane. În 2015, pe teren propriu, la Toronto, Carol a câștigat aurul alături de colega din echipa de Fed Cup a Canadei, Gabriela Dabrowski. „Îmi place să joc pentru o miză mai mare, nu doar pentru mine. Cred că uneori, noi, ca protagoniști într-un sport individual, tânjim după acest lucru„, declara proaspăta medaliată pentru un site american de știri.

344 poziții a urcat în clasamentul WTA Carol Zhao în 2017 – de pe locul 491 până pe 147

II. Gabriela Dabrowski – trimisa orașului Ottawa. 25 ani, 1,75 m

1. ‘Dublista’. ‘Gaby’, așa cum este alintată de apropiați, este o specialistă a probei de dublu. Dacă la simplu nu a reușit niciodată să urce măcar între primele 150 de jucătoare ale lumii, cea mai bună clasare a sa fiind locul 164 WTA (noiembrie 2014), Gabriela este la un pas de Top 10 la dublu. Proaspăt încoronată campioană la Australian Open 2018, la dublu mixt, Dabrowski admite că, deși i-ar fi plăcut să joace și simplu, acum se concentrează asupra jocului de dublu, pentru că „așa se plătesc facturile„.

2. Întâia a Canadei. Gabriela Dabrowski a scris istorie pentru tenisul canadian: este prima sportivă din țara gazdă a Jocurilor Olimpice din 1976 care și-a trecut în palmares un titlu de Mare Șlem la senioare. Gaby a câștigat trofeul la mixt, alături de Rohan Bopanna, la Roland Garros 2017.

3. Gena la putere la AO 2018. Gabriela Dabrowski are origini poloneze, exact ca și actualul număr unu din tenisul feminin – Caroline Wozniacki. Ambele jucătoare cu sânge polonez au plecat de la Australian Open 2018 cu un trofeu de Mare Șlem în cont.

4. Tatăl: între Yuri Șarapov și Richard Williams. Povestea lui Yurek Dabrowski seamănă mult cu cea a lui Yuri Șarapov. Dincolo de sonoritatea asemănătoare a numelui, Yurek a ajuns și el pe continentul nord-american, ca și tatăl ‘Mashei’, fără să știe o boabă de engleză. Se întâmpla în iunie 1982. Potrivit unui amplu material publicat de Press Reader, Yurek ar fi ajuns în Canada după ce vasul pe care plecase pentru o banală croazieră Polonia – Grecia a naufragiat în Mediterana. Salvat după 18 ore din apele mării de o navă franceză, Yurek a ajuns în Corsica, unde a aflat că în Polonia natală fusese instaurată legea marțială. Ambasada Canadei a fost cea care a sărit în ajutorul lui Dabrowski, un tip sportiv, fost practicant de atletism și volei, dar și mare amator de raliuri. Yurek Dabrowski a învățat tenisul de la zero, la fel ca Richard Williams, pentru a-și îndruma mai apoi fiica. Yurek a călătorit timp de aproape șase ani alături de Gabriela, din postura de antrenor, preparator fizic și partener de antrenament, înainte ca Tennis Canada să intervină și să îi pună acesteia la dispoziție un antrenor – asta în timp ce mama a rămas acasă pentru a munci și a aduce banii necesari tuturor deplasărilor. „Cu tata, vorbeam într-una despre tenis„, mărturisea Gabriela.

5. Trofeele de acasă. La 13 ani, ‘Gaby’ împărțea terenul de la Scotiabank Place cu John McEnroe, Jim Courier, Anna Kournikova și Jana Novotna: de atunci, păstrează în sufragerie o imensă minge galben-fosforescentă, semnată de cei patru ‘grei’ ai tenisului. La 14 ani, Gabriela a câștigat prestigiosul ‘Les Petits As’, iar la 17 ani – ‘Orange Bowl’-ul. În subsolul casei, printre altele, se găsesc 200 de filmări cu lecții de tenis.

  • Dabrowski este doar a doua jucătoare din istoria tenisului feminin care a câștigat cele mai importante turnee la categoriile sub 14 ani și sub 18 ani: „Le Petiti As”, un campionat mondial neoficial organizat în Franța pentru jucătorii și jucătoarele de până la 14 ani și apoi, în 2009, „Orange Bowl”. Anna Kurnikova este cea care a reușit în premieră o astfel de dublă.

III. Bianca Andreescu, mezina româncă în echipa Canadei, vine din Mississauga. 17 ani, 1,65 m

1. Halep – model, dar nu ‘de copiat’. Bianca Andreescu are multe motive pentru a o numi pe Simona Halep idol: legătura de sânge cu România, faptul că mama îi transmite în egală măsură încurajări în română și în engleză, înălțimea, stilul de joc. „Simona este modelul meu. Dar nu vreau să fiu Simona Halep, vreau să fiu Bianca Andreescu„, a declarat principala speranță roș-albă, la sosirea în Cluj.

2. Cum, cu stânga? Într-un interviu acordat pentru ProSport, Bianca Andreescu a povestit șocul avut la prima lecție de tenis. „Da, țin minte că am început să joc tenis în România, pe la șase ani, și antrenorul mi-a spus că ar trebui să joc cu stânga!” Bianca Andreescu este jucătoare de mâna dreaptă, lovește reverul cu două mâini și se descrie ca „agressive baseliner„, dar finalizează destul de des punctele din preajma fileului.

3. De trei ori numărul unu în Canada. În 2017, Bianca Andreescu a răsturnat ierarhiile în tenisul canadian: a reușit o calificare în sferturile de finală chiar la prima prezență pe tabloul principal într-un turneu WTA – la Citi Open, în Washington, a câștigat două titluri de Mare Șlem la junioare, în proba de dublu – la Australian Open și Roland Garros și, în consecință, a primit trei trofee la final de an din partea Tennis CanadaJucătoarea Anului, Junioara Anului și Performerul anului la simplu.

4. Canada – România – Canada. Părinții Biancăi, Maria și Nicu Andreescu, au luat drumul Canadei la scurt timp după terminarea facultății, atunci când a apărut o oportunitate de muncă pentru domnul Andreescu. Astfel, Bianca s-a născut la Mississauga. Ea a explicat exact, într-un interviu ProSport, traseul său. „M-am mutat în România atunci când aveam șase ani, pentru a petrece mai mult timp la bunici. Doi ani și jumătate am mers la școală aici, iar în vacanța de vară m-am întors în Canada. Practic, am început să iau tenisul în serios în România!

5. Sfat de la Simona Halep. Bianca Andreescu a întâlnit-o pe Simona mai întâi la Roland Garros, în 2016, apoi la un eveniment promoțional, la Montreal. „I-am spus să urce și să renunțe la turneele de juniori. Are nevoie să întâlnească jucătoare mai puternice. Eu am stat prea mult timp printre junioare, până la 18 ani. Cred că a fost puțin prea mult. Mă mândresc cu faptul că am reușit să câștig un Grand Slam la junioare – a fost un moment important și încă mai este. Dar pentru a ajunge mai repede în top trebuie să faci pasul la senioare mai devreme„, a spus Simona la Rogers Cup.

IV. Katherine Sebov, forța Landsdorp din Toronto. 19 ani, 1,73 m

1. Katherine Sebov s-a născut la Toronto, dar are origini ucrainiene.

2. „A venit la mama și i-a dat emailul lui”. Katherine Sebov este, în mare măsură, protejata sau proiectul special al lui Robert Landsdorp. Indonesianul este considerat un adevărat guru al loviturilor de pe linia de fund a terenului – cu precădere de pe forehand. Landsdorp a fost artizanul super-victoriei care a anunțat apariția pe scena tenisului mare a lui Tracey Austin – cea mai tânără câștigătoare a US Open-ului, la 16 ani, dar și antrenorul care a șlefuit loviturile de bază ale lui Lindsay Davenport, Maria Șarapova sau ‘Pistol’ Pete Sampras. Sebov a fost cu adevărat norocoasă. Antrenorul a mers la Toronto pentru o conferință pe teme de antrenamente de tenis și a chemat, aleatoriu, câțiva copii pe teren pentru a putea exemplifica mai ușor. Puștoaica pe atunci în vârstă de opt ani lovea ca o fată de 12 sau 13 ani, iar Landsdorp a remarcat imediat acest lucru. „Am jucat pe terenul lui cinci minute. Când am terminat, s-a îndreptat spre mama mea și i-a lăsat adresa lui de email. Au ținut legătura și el i-a spus – de ce nu o aduci pe Katherine la Los Angeles, să o ajut? Așa a început totul”, a povestit Sebov.

3. Puștiul-minune care a dat peste cap statisticile ATP a cerut expres să se antreneze cu ea. La Drummondville, Auger-Aliassime a devenit, în martie 2017, la doar 14 ani, cel mai tânăr jucător care s-a calificat vreodată pe tabloul principal de la un turneu Challenger. „În mod normal, juniorii evită să se antreneze cu fetele. Dar el mi-a cerut să joace cu ea. Este foarte muncitor și nu are orgolii – a vrut doar să lovească mingea„, a povestit Simon Larose, unul dintre antrenorii lui Sebov

4. Înnebunită după animale. Katherine declară că animalele sunt obsesia ei ascunsă. „Le iubesc foarte mult. Poate chiar prea mult. Dacă nu aș fi jucat tenis, aș fi mers la școală și fie aș fi devenit expert criminalist, fie aș fi ajuns să lucrez cumva cu animalele, poate ceva alături de National Geographic„, spunea Sebov pentru Tennis Canada.

5. Invincibilă în Fed Cup în meciurile de simplu. Katherine Sebov a debutat în echipa de Fed Cup a Canadei în 2017, în Mexic, în Grupa I a Americilor – unde a înregistrat patru victorii în patru meciuri și cel mult trei game-uri cedate în set. Astfel, Sebov a avut o contribuție majoră în propulsarea echipei sale către play-off-ul Grupei Mondiale II.

Canada a venit la Cluj fără cele mai bune două jucătoare din clasamentul probei de simplu. Francoise Abanda, numărul doi în Canada, ar fi completat ‘Internaționala Canadei’: are părinți camerunezi.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen