„A fost un meci incredibil, pe care nu-l voi uita niciodată!” Dominic Thiem, primul semifinalist la Turneul Campionilor, după ce i-a ciuruit defensiva lui Djokovic cu 50 de lovituri câștigătoare!

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 13 Nov. 2019, 01:55 Actualizat: 13 Nov. 2019, 11:49 Tenis

Turneul Campionilor: Dominic Thiem, primul semifinalist la Londra, în 2019. Austriacul, locul 5 ATP, l-a învins pe fostul lider mondial, Novak Djokovic, 6-7(5), 6-3, 7-6(5). VEZI AICI desfășurarea game cu game a meciului Novak Djokovic – Dominic Thiem din Grupa Bjorn Borg.

Ediția 2019 a Nitto ATP Finals a avut parte, marți, de un prim duel veritabil, între doi jucători în formă, care își depuseseră apăsat candidatura pentru trofeu încă de duminică, prin jocul arătat la debut.

Meciul Novak Djokovic – Dominic Thiem din O2 Arena a reușit să concureze ca dramatism și spectaculozitate thriller-ul celor doi din semifinala de la Roland Garros, nivelul tenisului arătat fiind stelar.

Dominic Thiem a mizat pe cartea atacului total, reușind de-a lungul celor două ore și 47 de minute de joc, 50 de lovituri câștigătoare, cu doar de 44 greșeli neforțate. Austriacul a avut mai multe fluctuații în jocul său decât Djokovic, însă a încheiat cu accelerația la podea, revenind de la 1-4 în tiebreak-ul setului decisiv pentru a-și trece în cont prima victorie pe hard în fața sârbului, după ce nu reușise să închidă partida cu serviciul, la 6-5.

Marți, într-un meci care s-a prelungit până în miez de noapte, Thiem s-a poziționat constant mai aproape de linia de fund a terenului comparativ cu Djokovic. Astfel, el a rupt defensiva elastică a sârbului, posesor al unor veleități atletice incredibile, care îl ajută să se deplaseze și să se apere chiar și în sală, pe hard, ca pe zgură. Lovind în forță atât cu reverul, cât și cu dreapta, Thiem l-a lăsat în câteva rânduri fără suflu pe Djokovic. Elevul lui Vajda și Ivanisevic a ajuns să dea ochii peste cap, în stilul caracteristic, neînțelegând de unde vin resursele și vitezele superioare ale mai tânărului său adversar.

Finaslistul de la French Open a dovedit, astfel, din nou, că sub comanda chilianului Massu, campion olimpic în 2004, și-a ajustat jocul pentru a fi mai mult decât competitiv în orice condiții de joc.

Remarcabil pentru un duel cu Djokovic, Thiem a reușit, marți, să convertească 4 din 4 mingi de break avute.

A fost unul dintre acele meciuri speciale pentru care te pregătești toată viața, toată copilăria. Cu adevărat epic, într-o atmosferă fantastică, în fața unei legende a sportului nostru. Pe deasupra, m-am și calificat în semifinale, ceea ce este grozav. 


Am avut o doză de șansă să revin de la 1-4 în tiebreak. Dar a fost un meci incredibil, pe care nu-l voi uita niciodată. Novak este cel mai bun jucător din lume și a trebuit să fac ceva special.

Dominic Thiem, după calificarea în semifinalele Turneului Campionilor

Dominic Thiem, primul semifinalist la Turneul Campionilor. Austriacul, nevoit să revină după un set în care Djokovic a greșit doar de două ori!

Djokovic a făcut un prim set curat. El a trecut linia de finiș învingător, după 65 de minute, cu doar două greșeli neforțate și 13 lovituri câștigătoare.

Desprins la 3-1, pe fondul impreciziei din jocul lui Thiem, sârbul a înregistrat totuși un scurt-circuit la serviciu, cedând rebreak la zero.

Schimburi de mingi intense au implicat devreme spectatorii în meci, sârbul neascunzându-și iritarea provocată de preferința englezilor pentru Thiem.

Tiebreak-ul primului set a fost o oglindă fidelă a situației. Djokovic a luat avantaj din start, grație unui passing de generic, însă Thiem a continuat să contreze, a recuperat, doar pentru a ceda din nou inițiativa cu dublă greșeală. Cele cinci greșeli neforțate în plus față de lovituri câștigătoare din statistica lui Thiem au cântărit enorm și în tiebreak, acolo unde Djokovic a trebuit să se impună de trei ori la retur, înainte de a găsi serviciul câștigător care să îi securizeze victoria.

Dominic Thiem, primul semifinalist la Turneul Campionilor. Austriacul a trimis partida cu Djokovic în decisiv, fără a înfrunta minge de break, deși a avut frecvență modestă la primul serviciu

Reacția lui Dominic Thiem a fost năprasnică, austriacul câștigând primele trei game-uri ale actului secund. A fost o demonstrație de agresivitate și încredere în atacuri de rever în lung de linie vecine cu nebunia și în diagonale-trasor de pe forehand. În plus, Thiem a jucat din ce în ce mai curajos cu mingea a doua, alegând combinații 1-2 care, de regulă, sunt rezervate pentru primul serviciu.

Astfel, deși frecvența primului serviciu a fost la 55%, Thiem s-a pus la adăpost în game-urile proprii în setul secund. El a câștigat 11 din 14 puncte începute cu serviciul doi.

Presat constant, Djokovic a ajuns în setul doi cu bilanțul de lovituri câștigătoare / greșeli neforțate la zero (10/10).

Cumpenele din setul decisiv

Sprintul spre victorie nu a fost totuși deloc lin pentru Thiem. Dominic a reușit să joace perfect tactic în startul decisivului, epuizându-l pe Djokovic.

De la 3-1 însă, Thiem a resimțit forța de luptă a sârbului. O greșeală de judecată, când a anticipat eronat că a trimis prea tare un rever, l-a făcut pe Thiem să se oprească în timpul schimbului, anulându-i orice șansă de a mai salva mingea de break a sârbului.

În ciuda unor gesturi de frustrare evidente, Thiem s-a regrupat, a reușit din nou să egaleze nivelul de performanță al sârbului la serviciu. Apoi, pompând forță suplimentară în joc în câteva momente-cheie, a obținut un break ce părea decisiv, la 5-5.

La fel ca la Paris, Thiem a impresionat cu-n mental redutabil, regrupându-se din nou remarcabil după ce greșelile l-au împiedicat să încheie partida pe serviciu.

Chiar dacă Djokovic s-a alimentat cu energie dintr-un prim punct fabulos în tiebreak, deși a comis din nou dublă greșeală și deși primele atacuri nu i-au adus satisfacții, Thiem a rămas fidel tacticii sale. În cele din urmă, el a fost răsplătit cu a doua victorie pe hard contra membrilor Big 3, după cea cu Federer din finala Indian Wells.

Dominic Thiem a devenit al doilea jucător cu victorii consecutive în fața lui Federer și Djokovic la ATP FInals. În 2018, Sascha Zverev a fost primul jucător care a reușit să îi învingă pe cei doi, legat, la Turneul Campionilor.

 • La precedentele trei participări la Turneul Campionilor, Thiem obținuse doar câte o victorie în grupă.
 • În 2019, Dominic Thiem este cel mai eficient jucător din ATP în setul decisiv. Austriacul are o rată de succes de 88% (15 seturi decisive câștigate, 2 pierdute).
 • Novak Djokovic rămane la 440 de puncte în urma lui Nadal în clasamentul ATP în timp real.
 • Jucătorii clasați pe primele două locuri după cele șase meciuri din grupă se califică în semifinale. Învingătorul fiecărei grupe joacă în semifinale contra locului doi din cealaltă grupă.
 • După prima etapă, primele două locuri în Grupa Andre Agassi le revin lui Zverev și Tsitsipas. Sascha și Stefanos sunt cei mai tineri jucători prezenți la Turneul Campionilor 2019.

Criteriile de departajare în grupe la Turneul Campionilor 2019:

 1. Numărul de victorii.
 2. Numărul de meciuri disputate. Bilanțul „două victorii / o înfrângere” „bate” scorul perfect al unui jucător care a disputat doar două meciuri.
 3. Meciul direct, în caz de egalitate între doi jucători.
 4. La egalitate între trei sportivi, este eliminat automat jucătorul cu mai puține meciuri disputate și se face mai departe departajarea între ceilalți doi. În caz de egalitate la numărul de meciuri disputate, se iau mai departe în considerare: procentajul de seturi câștigate, apoi procentajul de game-uri câștigate și, în cele din urmă – pozițiile în clasamentul mondial. În momentul în care unul dintre criteriile enumerate în caz de egalitate în trei departajează jucătorul aflat în avantaj, următorii doi sportivi sunt departajați în baza criteriilor egalității între doi sportivi.

Ce trebuie să știți despre ediția cu numărul 50 a Turneului Campionilor:

 • Turneul Campionilor a avut patru câștigători diferiți în ultimii patru ani.
 • Roger Federer are cele mai multe trofee ATP Finals (șase), ultimul obținut în 2011.
 • Pentru prima dată în istorie, la Turneul Campionilor au ajuns jucători din opt țări europene diferite.
 • Rosterul este echilibrat din mai multe puncte de vedere. Pentru prima dată din 2009 încoace, 4 jucători din 8 nu au împlinit încă 24 de ani. În plus, 4 jucători din 8 au peste 1,90 m.
 • Pentru prima dată din 2003 încoace, toți jucătorii din Top 5 ATP ajung la întrecerea de final de an având câte patru titluri câștigate în sezon.

Miercuri sunt programate meciuri din Grupa Andre Agassi. Rafael Nadal îl înfruntă în primul meci pe Daniil Medvedev, învinsul său din finala US Open. Seara, Stefanos Tsitsipas îl înfruntă pe deținătorul trofeului, Sascha Zverev.

Horia Tecău joacă și el miercuri, la dublu, alături de Jean Julien Rojer.

Turneul Campionilor își desemnează campionii duminică, 17 noiembrie.

Sezonul starurilor ATP continuă însă cu turneul final din Cupa Davis. Nadal și Djokovic sunt așteptați la Madrid, începând de luni. Ibericul va lua însă o decizie în privința participării în funcție de evoluția de la Londra.

 

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 13 Nov. 2019, 01:55 Actualizat: 13 Nov. 2019, 11:49 Tenis
Pe aceeași temă
Omul de afaceri Petrică Păltinel a murit într-un teribil accident rutier! Avea 38 de ani
Omul de afaceri Petrică Păltinel a murit într-un teribil accident rutier! Avea 38 de ani
VIDEO Ruşii au testat o rachetă în Marea Neagră: a parcurs 250 km în 137 de secunde
VIDEO Ruşii au testat o rachetă în Marea Neagră: a parcurs 250 km în 137 de secunde
Gheorghe Dinca a facut dezvaluirea HALUCINANTA despre Alexandra Macesanu! Ce se intampla, de fapt, cu fata
Gheorghe Dinca a facut dezvaluirea HALUCINANTA despre Alexandra Macesanu! Ce se intampla, de fapt, cu fata
O nouă numire notabilă la Ministerul de Interne, după cea a lui Traian Berbeceanu. A spus „Da”!
O nouă numire notabilă la Ministerul de Interne, după cea a lui Traian Berbeceanu. A spus „Da”!
VIDEO | MOMENT UNIC la Craiova: iar ajungem pe primele pagini in Europa! Cine a venit sa-i ia interviu lui Ivan: „Zi sincer, ati jucat prost?”
VIDEO | MOMENT UNIC la Craiova: iar ajungem pe primele pagini in Europa! Cine a venit sa-i ia interviu lui Ivan: „Zi sincer, ...
Cele mai sexy bombeuri din handbal! ”Dau bine” pe semicerc
Cele mai sexy bombeuri din handbal! ”Dau bine” pe semicerc
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO
Un şofer a filmat SCENA vieţii. FEMEIA din maşina din faţă avea să-i arate ceva de NEUITAT. VIDEO
CTP, despre Selly: „Când dai 70.000 de euro pe o maşină înseamnă că ai nişte probleme interioare nu simple“
CTP, despre Selly: „Când dai 70.000 de euro pe o maşină înseamnă că ai nişte probleme interioare nu simple“
Cea mai mare dezvoltare imobiliară din ISTORIA României!! În Bucureşti se ridică un nou mall, 14 clădiri de bioruri şi locuinţe, în valoare de 2 MILIARDE de euro
Cea mai mare dezvoltare imobiliară din ISTORIA României!! În Bucureşti se ridică un nou mall, 14 clădiri de bioruri ...
Unul dintre cei mai CRUZI împăraţi din istorie. ORGIILE lui au fost fără margini. Întreţinea relaţii incestuoase inclusiv cu tânăra lui mamă - VIDEO
Unul dintre cei mai CRUZI împăraţi din istorie. ORGIILE lui au fost fără margini. Întreţinea relaţii incestuoase ...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum
BREAKING | Transfer de titlu la FCSB! Gigi Becali negociază acum cu un jucător de 4.000.000 de euro! Unde a fost surprins
BREAKING | Transfer de titlu la FCSB! Gigi Becali negociază acum cu un jucător de 4.000.000 de euro! Unde a fost surprins
Gușă detonează nucleara! E dezastru la vârful PSD: Șocant ce vrea șeful social-democraților
Gușă detonează nucleara! E dezastru la vârful PSD: Șocant ce vrea șeful social-democraților
Alexandra Dinu, imagini de ultimă oră! Fosta soție a lui Mutu este...
Alexandra Dinu, imagini de ultimă oră! Fosta soție a lui Mutu este...
Picioare transpirate - de ce miros urât de fapt?
Picioare transpirate - de ce miros urât de fapt?
DEZASTRU pentru Alexandru Cumpanasu! Decizia SOC a procurorilor! S-a TERMINAT TOTUL pentru el
DEZASTRU pentru Alexandru Cumpanasu! Decizia SOC a procurorilor! S-a TERMINAT TOTUL pentru el
Bolnavă de cancer, mama a două fetițe se pregătește pentru ultimul ei Crăciun
Bolnavă de cancer, mama a două fetițe se pregătește pentru ultimul ei Crăciun
Care sunt cele mai căutate clipuri de ROMÂNI pe PORN HUB. Cine este cea mai populară actriţă
Care sunt cele mai căutate clipuri de ROMÂNI pe PORN HUB. Cine este cea mai populară actriţă
Afacerea unui tânăr din Gorj: să ofere cazare în butoaie lângă plantaţia sa de mure. FOTO
Afacerea unui tânăr din Gorj: să ofere cazare în butoaie lângă plantaţia sa de mure. FOTO
Au început controalele în trafic! Şoferii riscă să fie amendaţi dacă transportă un anumit lucru
Au început controalele în trafic! Şoferii riscă să fie amendaţi dacă transportă un anumit lucru
Horoscop Nicoleta Svarlefus 2020 un an GROZAV de BANOS pentru 3 zodii, pentru alte 4 DEZASTRUL
Horoscop Nicoleta Svarlefus 2020 un an GROZAV de BANOS pentru 3 zodii, pentru alte 4 DEZASTRUL
Ea a fost amanta lui Florin Piersic timp de 9 ani! Cat de mult au suferit sotiile actorului. 'Am fost foarte indragostiti unul de altul'
Ea a fost amanta lui Florin Piersic timp de 9 ani! Cat de mult au suferit sotiile actorului. 'Am fost foarte indragostiti ...
Au recunoscut in mod public ca formeaza un cuplu, dar acum s-au DESPARTIT! Vedetele au fost fotografiate de multe ori in ipostaze tandre!
Au recunoscut in mod public ca formeaza un cuplu, dar acum s-au DESPARTIT! Vedetele au fost fotografiate de multe ori in ...
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă!
Cel mai sexy inginer de la DACIA a uimit o țară întreagă!
FOTO. Cum a ajuns să arate acum iubita lui Dorian Popa! Transformarea radicală a Claudiei
FOTO. Cum a ajuns să arate acum iubita lui Dorian Popa! Transformarea radicală a Claudiei
FOTO. TRANSFORMARE SPECTACULOSĂ! Cum a ajuns să arate Monica, soția lui Leonard Doroftei, la 45 de ani!
FOTO. TRANSFORMARE SPECTACULOSĂ! Cum a ajuns să arate Monica, soția lui Leonard Doroftei, la 45 de ani!
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Horoscop Zodia Pești 17 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Pești 17 Decembrie 2019
TOP-ul soţiilor de sportivi cu cele mai mari câştiguri pe Instagram
TOP-ul soţiilor de sportivi cu cele mai mari câştiguri pe Instagram