SPECIAL | "Tot timpul trebuie să joc cu ceva în buzunar: un leu, o hârtie, nu contează!" Andrei Tomică ne deschide o fereastră spre lumea sa, lumea unui sportiv care a câştigat aurul în toate cele patru probe la Balcaniada din 2017

21 iul 2018 2137 afişări Comentează şi tu Tenis de masa
SPECIAL | "Tot timpul trebuie să joc cu ceva în buzunar: un leu, o hârtie, nu contează!" Andrei Tomică ne deschide o fereastră spre lumea sa, lumea unui sportiv care a câştigat aurul în toate cele patru probe la Balcaniada din 2017 Foto: Cezara Paraschiv / ProSport 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/28346/17364478/2/emotionsimg-1998.jpg

Andrei Tomică, cel mai bun cadet al României în clasamentul mondial pe luna iulie 2018, membru al generaţiei 2004, a făcut parte din echipa tricoloră de juniori 2 (12-15 ani) la Campionatul European de tenis de masă de la Cluj. Antrenorul coordonator al echipei, Emilian Bulbuc, îl descrie ca pe un copil extrem de implicat, foarte pretenţios cu el însuşi, un tip perfecţionist care încă nu îşi poate controla, însă, pe deplin, emoţiile, ajungând uşor la extreme - mai ales la cea de jos.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

ProSport l-a provocat pe Andrei la un set-bliţ de 11 întrebări - exact atâtea câte puncte trebuie să câştige pentru a-şi adjudeca un set în ţarc (se joacă până la 11, plus diferenţă de minim două puncte).

1-0. Cum ai început tenisul de masă şi ce îţi place la acest sport?
Tata juca de mai mult timp. M-a dus la o sală din apropiere, să încerc şi să văd dacă îmi place. Repede, am început să joc de performanţă. Îmi plac competiţiile şi spiritul din tenisul de masă.

2-0. Tenisul de masă este un sport foarte rapid şi intens. Ţi-au sărit vreodată ochelarii în timpul unui schimb de mingi?
Joc cu ochelari de 3-4 ani şi m-am obişnuit. Mi se pare ciudat, acum, să joc fără ei. Nu i-am pierdut niciodată în timpul unui schimb, sunt bine. (n.r. - zâmbeşte)

3-0. Hobby-uri?
Fotbalul. Iar în timpul liber, când am mai mult timp, citesc: Jules Verne. Narnia...

Citeşte şi: SPECIAL | Csilla Batorfi, campioana prezentă de cinci ori la JO. "A fost istorie! Pentru sportul meu, nu doar pentru mine". Duelul româno-ungar care a animat Germania

Citeşte şi: "Dacă nu port brăţări, nu-mi simt mâna!". Andreea Dragoman a câştigat bronz european cu echipa, la CE de la Cluj, are drag de banderola de la Timo Boll şi de Haos Calm, iar, de curând, a făcut un pas important. De câte ori schimbă feţele de paletă o junioară de top?

4-0. Care este jucătorul tău favorit?
Ma Long, din China (n.r. - deţinătorul titlurilor la Jocurile Olimpice şi Campionatul Mondial de tenis de masă; Ma Long a stabilit recordul pentru cele mai multe luni petrecute pe prima poziţie în clasamentul mondial - 64 de luni, dintre care 34 consecutive).

5-0. Ţi-e un pic frică de jucătorii asiatici?
Da, dar mă întâlnesc cu ei foarte rar. Şi, până la urmă, o să îi bat.

6-0. În câte ţări ai ajuns cu tenisul de masă?
Cred că sunt 15-20 de ţări. Nu le-am numărat exact. Dar nu am ieşit niciodată. de pe continent


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

7-0. Care e cea mai dragă medalie de până acum?
Cred că la Balcaniadă, când am luat patru medalii de aur, la toate probele (n.r. - iulie 2017, la Albena, în Bulgaria).

8-0. Ai o poreclă? Între voi, la categoria voastră de vârstă, aveţi porecle?
Nu, n-am, n-avem niciunul.

9-0. Care e materia preferată la şcoală?
Biologia şi geografia.

Citeşte şi: 10 repere simple ale arbitrajului în tenisul de masă. De ce vin arbitrii cu paletele jucătorilor în pungi, de ce se acordă în acelaşi timp cartonaş galben şi roşu, cum se semnalizează şi ce înseamnă un serviciu incorect + cum arată trusa arbitrului

10-0. Cu ce te răsfeţi puţin după un meci câştigat?
Ciocolată am mereu în geantă. Uneori, simt nevoia de ciocolată şi o am mereu la mine, în caz de ceva.

11-0. Ai talisman norocos sau un ritual la meciuri?
Tot timpul trebuie să joc cu ceva în buzunar. Dacă nu am ceva în buzunar, joc mai prost. Trebuie să am un leu, o hârtie, nu contează!

Citeşte şi: "Sunt un om simplu. Cred că asta este menirea mea - să îi sprijin pe cei de lângă mine". Petre Arnăutu a câştigat 12 medalii de aur cu o sportivă pe care a sfătuit-o pas de pas, iar acum a dus pe podium o nouă generaţie, la Campionatul European de tenis de masă de la Cluj

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.