"Dacă nu port brăţări, nu-mi simt mâna!". Andreea Dragoman a câştigat bronz european cu echipa, la CE de la Cluj, are drag de banderola de la Timo Boll şi de Haos Calm, iar, de curând, a făcut un pas important. De câte ori schimbă feţele de paletă o junioară de top?

19 iul 2018 2126 afişări Tenis de masa
"Dacă nu port brăţări, nu-mi simt mâna!". Andreea Dragoman a câştigat bronz european cu echipa, la CE de la Cluj, are drag de banderola de la Timo Boll şi de Haos Calm, iar, de curând, a făcut un pas important. De câte ori schimbă feţele de paletă o junioară de top? Foto: Cezara Paraschiv / ProSport 7 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/28346/17361218/1/andreea-img-1687.jpg

"În ţarc, la masă, sunt nişte emoţii foarte mari. De multe ori, nu reuşeşesc să le stăpânesc. Dar, pe parcurs, intru în meci..."

Nu prea arăţi aceste emoţii, Andreea... Nu la fel ca Tania, colega ta.
Da, eu sunt mai liniştită în ţarc şi simt că aşa am eu putere.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Andreea este liderul echipei de junioare a României. A patra în lume, Andreea Dragoman a preluat ştafeta de număr unu a echipei antrenate de Petre Arnăutu de la Adina Diaconu. Poartă cercei în formă de palete de tenis de masă şi multe brăţări la mâna stângă. Ea este dreptace şi explică pentru ProSport ce este cu impresionanta colecţie care îţi atrage numaidecât privirea. "N-aş spune că moda este pasiunea mea. Dar, dacă nu port brăţări, nu-mi simt mâna!" - râde. "Aşa m-am obşnuit". Într-un sport în care totul depinde de reflexe şi reacţii alerte, nepermiţându-ţi aceleaşi mişcări ample de pregătire sau de finalizare a loviturilor precum tenisul de câmp în care străluceşte Simona Halep, Andreea Dragoman dă asigurări că este ok să porţi brăţări. De altfel, nu este singura care a apărut cu astfel de accesorii în Sala Polivalentă din Cluj.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Fiecare brăţară are ataşată şi o poveste. "Nu pot renunţa la niciuna dintre brăţări. Am una roşie, pe care o port de trei ani. Este de la o mânăstire şi am primit-o de la fosta mea cea mai bună prietenă. Eram în clasa a opta, înainte de examene. Apoi, am o brăţară cu paletuţă, inscripţionată cu un A. Mai departe, o coroană. Un ochi turcesc primit cadou de ziua mea şi brăţara Pandora", povesteşte Andreea, zâmbind.

Citeşte şi: "Niciun moment nu trebuie să uităm că sunt copii". Tenisul de masă îşi dă întâlnire la Cluj şi cu trendurile din modă, dar şi cu bucuriile celor mici. Ziua a 3-a de Campionat European, în 6 imagini

Cum ai prins drag de tenisul de masă? Cum a intrat sportul acesta în viaţa ta?
Eram mititică, încă nu eram la şcoală, ci la grădiniţă, în Mediaş. Aveam până în şapte ani. Nu ştiam nimic despre sportul ăsta, dar a venit antrenorul - voia să alcătuiască o echipă de fete şi a făcut o selecţie. M-am îndrăgostit. Nu am încercat niciun alt sport. De când m-am apucat de tenis de masă, doar asta am făcut.

Cum e în Mediaş - există o tradiţie a tenisului de masă, sau e mai rar?
Nu pot spune că este tradiţie. Au fost băieţi cu rezultate bune, pe plan naţional. Dar, eu sunt prima din Mediaş care am reuşit să aduc rezultate internaţionale.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Ai medalii la Europene, Mondiale, campionate naţionale. Care este, deocamdată, momentul care ţi-a dat cea mai mare satisfacţie?
2016, când am câştigat alături de Adina Diaconu Campionatul Mondial, la dublu. Acela a fost cel mai bun al nostru.

Când ai ştiut că tenisul de masă va deveni sportul tău de performanţă, mai mult decât o joacă?
Aşa este, la început a fost o joacă. Am mers la multe concursuri şi am văzut că încep să câştig. Asta m-a motivat foarte mult. Iar o înfrângere la concurs mă motiva de două ori mai tare! Să muncesc şi să merg la antrenamente. Îmi place mult ceea ce fac.

Am văzut cu o zi înainte o jucătoare venită la sală cu un ursuleţ de pluş. Ai un obiect drag pe care îl iei cu tine, să îţi fie aproape?
Am în husa de paletă o banderolă de la jucătorul meu preferat - Timo Boll (n.r. - jucător german de 37 de ani, stângaci, de 6 ori campion european la simplu, de două ori câştigător al Cupei Mondiale - proba de simplu). Am primit-o cadou de la cineva apropiat şi o port mereu cu mine. O banderolă de mână cu care el a câştigat o finală.

"Am învăţat să imi fac singură paletele"

Câte feţe de paletă ai?
Foarte multe. Schimb feţele cam o dată la 3-4 săptămâni. Am un contract cu Yola şi ei îmi dau tot timpul feţe. La un turneu - de exemplu aici - am venit cu patru perechi, adică opt feţe.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Ce se întâmplă atunci când schimbi faţa: o pui în colecţie, revii la ea ulterior, o dai mai departe, o arunci?
Atunci când decid să o schimb, eu nu o mai pot folosi. Poate cei mai mici. Aşa că le fac cadou. La dau cuiva.

Ai avut feţe pe care le-ai păstrat ca amintire? Pentru că ai câştigat cu ele un titlu important?
Am păstrat paleta de la Mondial. Lemnul şi feţele.

Îţi îngrijeşti singură paleta?
La început, antrenorul îmi făcea paletele, el lipea feţele, ştia cum să mi le facă. În plus, este şi o soluţie pe care o folosim ca să nu se uzeze atât de repede. Dar, acum am început să îmi fac singură paleta şi o dau şi cu soluţia aceea. Acum mi le fac singură.

"Ascult muzică spaniolă, să îmi dea energie. Alertă. Şi veselă, neapărat"

Se spune despre sportivii de performanţă că înainte de concurs încearcă să intre în bula lor, să se concentreze, să se desprindă de ceea ce e în exterior. Tu cum faci? Ai un ritual de concentrare?
Înainte de meci, cred că aţi şi văzut, îmi pun câştile în urechi, să ascult muzică, să mă deconectez, ca să fiu concentrată sută la sută atunci când intru la masă.

Ce asculţi?
Muzică spaniolă, să îmi dea energie. Alertă. Şi veselă, neapărat. Ca să intru la masă montată.


Foto: Cezara Paraschiv / ProSport

Şi ca să te relaxezi?
Îmi place să mă plimb - cu prietenii sau singură, iar atunci când am mai mult timp liber, iau o carte şi citesc. Ultima pe care am citit-o a fost Haos Calm (2005).

Încheiem discuţia, pe aleea dintre Cluj Arena şi Sala Polivantă din Cluj, chiar înainte ca picături mari de ploaie să alunge lumea spre cel mai apropiat adăpost. "Îmi doresc să ajung în lotul de senioare, să fiu sportivă profesionistă la senioare. Să joc şi să ajung cât mai sus. Mi-a plăcut dintotdeauna Bernadette Szocs, are o atitudine foarte bună şi joacă şi din ce în ce mai bine. E în top 30 mondial. Când sunt supărată, îmi place să fiu singură. Dacă am pierdut, cam stau singură. Dar, dacă am câştigat, sunt cu gaşca", spune Andreea Dragoman, în loc de concluzii.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.