SuperBowl în familie!** Antrenorii celor de la Baltimore Ravens și San Francisco 49ers sunt frați!

SuperBowl în familie!** Antrenorii celor de la Baltimore Ravens și San Francisco 49ers sunt frați!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Baltimore Ravens și San Francisco 49ers sunt echipele care s-au calificat în SuperBowl, după ce au trecut cu 28-13 de New England Patriots, respectiv 28-24 de Atlanta Falcons. Antrenorii celor două echipe, John și Jim Harbaugh, sunt frați.

Ravens și 49ers s-au impus în deplasare în fața celor de la Patriots și Falcons pentru a-și câștiga dreptul de a evolua în SuperBowl

Cei doi antrenori care se vor duela în SuperBowl, Jim și John Harbaugh, sunt frați, o premieră în istoria NFL

49ers a jucat cinci SuperBowl-uri, câștigându-le pe toate, în timp ce Ravens are doar un trofeu de campioană câștigat

Va fi, cu siguranță, unul dintre cele mai emoționante SuperBowl-uri din istorie. Nu prin prisma celor două echipe care se vor duela pentru trofeu, ci datorită celor doi antrenori. După ce Baltimore Ravens și San Francisco 49ers au câștigat finalele AFC, respectiv NFC, cele două și-au câștigat dreptul de a evolua în SuperBowl (luni, 4 ianuarie, ora 02:30). Iar cei doi antrenori ai marilor finaliste, John și Jim Harbaugh, sunt frați.

Doi frați, cariere diferite

Când tatăl tău a fost antrenor de fotbal american toată viața, e lesne de înțeles că tu vei încerca să îl urmezi. Asta și-au spus Jim și John Harbaugh (foto dreapta) atunci când erau copii. Dacă John a îmbrățișat direct cariera de antrenor, fiind tehnician la diferite universități până când a ales să facă pasul către NFL în 1997, ca antrenor al echipelor speciale de la Philadelphia Eagles, Jim Harbaugh a fost un quarterback de nivel mediu în NFL până în 2001, atunci când s-a retras. Însă în doar zece ani, el a ajuns în NFL, unde a transformat-o pe San Francisco 49ers într-o adevărată forță. Totuși, la începutul sezonului, puțini erau cei ce se așteptau la o finală 100% Harbaugh. Dar cei doi au învins cotele, îndeplinindu-și visul. John, antrenor la Baltimore Ravens de cinci sezoane, s-a calificat pentru prima dată în SuperBowl, după ce ratase de două ori în ultimii patru ani această șansă. Este o premieră și pentru Jim, aflat la al doilea sezon pe banca celor de la 49ers!

Defensiva, punctul forte al lui Ravens

Să îi bați pe Peyton Manning și Tom Brady în deplasare în două meciuri la rând, în play-off? Imposibil. Cam așa suna misiunea celor de la Baltimore Ravens, o echipă venită din runda wild-card, după ce în ultimele meciuri ale sezonului nu își regăsise forma. Dar la fel ca în cazurile Green Bay Packers și New York Giants, câștigătoarele SuperBowl din ultimii doi ani, care au venit și ele tot din runda wild-card, Ravens speră în continuare. Aseară, „corbii” au produs una dintre cele mai mari surprize ale sezonului, câștigând finala AFC pe terenul lui New England Patriots, scor 28-13. Ar fi crezut cineva că Joe Flacco ar putea câștiga de o manieră așa categorică în fața lui Tom Brady? Probabil că doar cei mai înfocați fani din Baltimore!  Ray Rice (foto, nr.27, 48 de yarzi) și Joe Flacco (21/36 pentru 240 de yarzi și 3 touchdownuri) au avut însă și ajutor din partea defensivei lui Ravens. Care l-a interceptat de două ori pe Tom Brady și i-a blocat pe cei doi runningback ai lui Patriots, Stevan Ridley și Shaun Vereem.

Brady, redus la tăcere în repriza secundă

A fost din nou un meci în care influența  lui Ray Lewis s-a făcut simțită. Aflat la penultimul meci din carieră, căpitanul celor de la Ravens a fost din nou lider în ceea ce privește stoparea adversarilor, cu 8 tackleuri. Iar linebackerul de 37 de ani i-a inspirat și pe Terrell Suggs, Ed Reed sau Dannell Ellerbe să joace ca și cum ar fi fost ultimul lor meci din carieră. Defensiva lui Ravens l-a forțat pe Tom Brady (foto) să arunce doar un touchdown, în sfertul doi, pentru a o duce pe Patriots în avantaj (10-7). După un field goal al lui Gostkowski, care a majorat diferența la 6 puncte, cu 2 minute și 32 de secunde înainte de finalul primei reprize, Patriots nu a mai marcat nici măcar un punct! Practic, din punct de vedere ofensiv, gazdele, la care Zoltan Meșko a reușit cinci punturi aproape perfecte, nu au mai existat. Asta în timp ce Anquan Boldin a devenit ținta predilectă a lui Joe Flacco, reușind două touchdownuri pentru a decide jocul. Astfel, Ravens a câștigat cu 28-13 și s-a calificat pentru a doua oară în SuperBowl, după cel câștigat în 2000.

Debut catastrofal pentru San Francisco

„Unde e ofensiva noastră? Unde a dispărut Colin Kaepernick, după ce i-a spulberat pe Green Bay Packers în runda trecută a play-off-ului, la debutul său în postseason?”. Acestea erau întrebările pe care și le puneau suporterii lui San Francisco după primul sfert din finala NFC cu Atlanta Falcons, la finele căruia Atlanta conducea cu 10-0. Iar după doar șase secunde din sfertul doi, „vulturii” aveau 17-0. Un rezultat incredibil, mai ales că ofensiva californiană nu câștigase nici măcar un yard, ba chiar pierduse 2! Motivul? Un joc perfect făcut de defensiva celor de la Falcons, punctul vulnerabil al echipei cu cel mai bun record la finalul sezonului regulat din NFC (13-3). Un joc în care defensiva lui 49ers, altădată punctul forte al echipei lui Jim Harbaugh, nu găsea răspunsul pentru a-l scoate din joc pe Julio Jones și pentru a-l bloca pe Matt Ryan. Jones, pentru care Falcons a cedat în 2011 patru pickuri în drafturile din 2012 și 2013 celor de la Cleveland Browns, a reușit un prim sfert excepțional, cu 100 de yarzi primiți de la Ryan. În acest moment, statistica spunea că oaspeții nu au nicio șansă. 49ers câștigase doar un singur meci din cele 28 disputate în ultimii 12 ani când a fost condusă în prima repriză cu cel puțin 17 puncte.

49ers și-a revenit în sfertul secund…

Dar totul s-a schimbat după ce oaspeții au reușit să se trezească la realitate. Cu un mix perfect între forța de alergare a lui Frank Gore și eficiența lui Colin Kaepernick, californienii au revenit în joc. Dacă defensiva celor de la Falcons se aștepta ca quarterbackul advers să paseze mult către Michael Crabtree, Kaepernick a scos un nou as din joben. Acesta s-a numit Vernon Davis. Experimentatul tightend nu primise o pasă de touchdown de la Kaepernick din urmă cu șase meciuri, dar cu 2 minute înainte de finalul reprizei, Davis a reușit să ducă mingea în endzone. Scorul era deja 17-14, iar 49ers spera din nou. Totuși, până la pauză, Ryan și-a demonstrat din nou calitatea și a dus-o pe Falcons până în redzone-ul advers, iar Tony Gonzalez a prins mingea în endzone pentru un nou touchdown! 24-14, iar Falcons era favorită la calificare.

…iar Falcons n-a mai înscris niciun punct în repriza secundă

Însă gazdele și-au pierdut imediat statutul de favorită. În ultimele 30 de minute ale partidei, Falcons nu a înscris nici măcar un punct. Motivul? O accidentare a runningbackului Michael Turner care l-a obligat pe antrenorul Mike Smith să insiste pe pasele lui Ryan. Iar defensiva californiană a înțeles că trebuie să se concentreze pe acest aspect, lucru pe care l-a făcut de minume. Asta în timp ce în atac, Harbaugh a mixat perfect jocul de alergare cu cel de pase. Imediat, 49ers a devenit mai periculoasă, iar Kaepernick (foto, alături de Jim Harbaugh, 233 de yarzi de pasare, după 16 pase completate din 21 încercate), fără să mai fie același quarterback periculos în ceea ce privește alergarea, a reușit să completeze pase importante. Ambele touchdownuri care au adus victoria oaspeților au venit însă în urma unor faze de alergare ale lui Frank Gore, cel mai bun runningback din istoria francizei care s-a calificat de cinci ori în istorie în SuperBowl, câștigând de fiecare dată. Iar Falcons nu a mai găsit drumul spre terenul de țintă advers! Un meci excelent, dramatic, a fost câștigat de echipa mai bună, care a știut să blocheze armele adverse. Adică pe Matt Ryan, un quarterback cu 396 de yarzi și 3 pase de touchdown, care a aruncat însă pentru o intercepție și a pierdut un fumble într-un meci în care orice greșeală e amendată.

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
Transformare spectaculoasă a iubitei lui Laurenţiu Reghecampf! Corina Caciuc a uluit pe toată lumea
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE FOTO
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup